StoryEditorOCM
Splitna Peristilu

Policija privela 80-godišnjeg profesora jer je diskriminirao ‘klečavce‘: ‘Volim Hrvatsku, ali u kojem vijeku mi živimo?‘

Piše T. Ga.
4. ožujka 2024. - 15:37
Ispred katedrale sv. Duje na Peristilu okupila se grupa muškaraca koji kleče i mole krunicu za zensku čednost i muški autoritet u obiteljiSaša Burić/Cropix

Splitska policija u subotu je privela 80-godišnjaka zbog sumnje da je remetio javni red i mir, te zbog diskriminacije – pišu 24 sata. Iz policije su ih izvijestili da je nad Splićaninom, a radi se o umirovljenom profesoru i pomorcu, dovršeno kriminalističko istraživanje, nakon čega je napustio prostorije policije, a da protiv istoga slijedi podnošenje optužnog prijedloga Općinskom prekršajnom sudu.

Splićanin je za 24 sata ispričao kako je svake subote išao na Pazar, pa na ribarnicu. Na tom putu je prolazio preko Peristila gdje su se prve subote u mjesecu okupljali "molitelji" koji su klečali.

– Došao sam do Peristila i kad sam ih vidio kako kleče obratio sam se njihovom "čuvaru". Nisam bio vulgaran i grub jer to nije u mojoj naravi. Pitao sam "zašto oni opet tu kleče i to na kiši", ignorirao me te sam otišao put ribarnice. Hrvatsku volim više od života, ali ovo klečanje je neprimjereno. Nakon pola minute zaustavili su me policajci u civilu – ispričao je.

– Nisam htio razgovarati s njima jer se nisu predstavili. Tad su mi pokazali značke i pitali za osobnu, pa obavijestili da moram u stanicu kako bi mi napisali optužni prijedlog. Iako mi nije bilo jasno zašto, nisam se htio opirati. Rekli su mi da će sve trajati pet minuta, no čekao sam samo 40 minuta. Tad sam vidio da mi pripisuju remećenje javnog reda i mira i diskriminaciju – s nevjericom će Splićanin. Smatra da su za ono što su njemu pripisali krivi "oni koji kleče".

– Diskriminiraju prije svega žene. U kojem vijeku živimo? Remećenje javnog reda i mira? Blokiraju dio grada, mogli su otići niže pred crkvu svetog Duje, ali ne oni su na mjestu gdje mogu provocirati. Razumio bih da su ispred crkve, ali nisu. Blokiraju grad svima nama – komentirao je za 24 sata, te dodao da će to kazati i na sudu. 

Bio je to povod da pitamo policiju jesu li priveli našeg sugrađanina starije životne dobi zbog optužbe da je remetio javni red i mir, te jer je zaštitara molitelja upitao "Zašto oni tu opet kleče i to po kiši?" Zatražili smo objašnjenje kakvo bi to bilo remećenje javnog reda i mira, te da objasne razloge zbog kojih se 80-godišnju stariju osobu privodi u policijsku postaju.

Takvo ponašanje policije posebno je zanimljivo, kako smo to i napisali Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj u upitu, jer je udruga "Domino" samo mjesec dana ranije na Peristilu snimila kako je zaštitar molitelja, koji je, kako se kasnije vidjelo na snimci, također jedan od tih molitelja, davao upute policiji kako treba postupati. 

image

Ispred katedrale sv. Duje na Peristilu okupila se grupa muškaraca koji kleče i mole krunicu za žensku čednost i muški autoritet u obitelji

Paun Paunović/Cropix

Zatražili smo objašnjenje tko je policiju uputio da privode građane koji se obrate moliteljima i je li to napravljeno na traženje molitelja.

S obzirom na spomenutu snimku na kojoj molitelj policajcima u civilu daje upute kako trebaju postupiti, a povodom novijeg događaja gdje policija privodi 80-godišnjaka jer se obratio moliteljima, pitali smo policiju hoće li ispitati utemeljenost i pristranost takvog postupaka svojih djelatnika, te ima li u njihovom postupanju obilježja diskriminacije.

Evo što su kazali iz splitske policije:

– Za vrijeme održavanja javnog okupljana 80-godišnjak je vikom narušio javni red i mir, psujući sudionike javnog okupljanja. Osoba nije uhićena niti odvedena na sud, a u policijsku postaju je privedena bez uporabe sredstava prisile, nakon što je uočena na Peristilu prilikom javnog okupljanja 2. ožujka 2024., a nakon što je s njim obavljen razgovor na navedene okolnosti i uručena mu obavijest iz čl.109. a Prekršajnog zakona, pušten je iz policijske postaje. Protiv njega će se u redovnom postupku podnijeti optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Slijedom navedenog, razvidno je da su prema osobi primijenjene policijske ovlasti imajući u vidu narav počinjenog prekršaja, ali i njegovu dob – tvrde nam iz splitske policije i dodaju:  

– Policija privodi građane nakon što utvrdi da je počinjen prekršaj ili kazneno djelo, odnosno kada postoje elementi za privođenje, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a što je i ovdje bio slučaj. Privođenje je isključivo ovlast policije i nitko od građana ne može utjecati niti je utjecao na odluku o primjeni bilo koje policijske ovlasti pa tako ni kada je u pitanju privođenje osobe.

Da podsjetimo, kako su ranije upozorili iz udruge "Domino", kada je u subotu, 3. veljače na Peristilu održana 14. Tiha misa Arijane Lekić-Fridrih, splitska policija je umjetnici zabranila prolaz trgom, savjetovala da ne izvodi svoju uredno prijavljenu i najavljenu akciju – po uputama i naredbama redara iz redova "molitelja".

S obzirom na to da se o njezinoj akciji snima dokumentarni film, udruga je prije mjesec dana objavila videosnimke i priopćenje predsjednika udruge "Domino" Zvonimira Dobrovića, povodom, kako je tada naveo, sramotne reakcije splitske policije na 14. Tihoj misi na splitskom Peristilu.

– Hrvatska policija prošle je 3. veljače u Splitu propustila obaviti svoju zakonom definiranu i Ustavom obvezujuću dužnost. U trenutku u kojem je istovremeno osiguravala skup takozvanih "molitelja" i uredno registriranu umjetničko-aktivističku intervenciju Arijane Lekić-Fridrih, splitska je policija mimo svih regula odlučila odabrati stranu, kao što je vidljivo u videu.

– Arijana Lekić-Fridrih već 14 mjeseci provodi svoju umjetničko aktivističku akciju "Tiha misa" kojom redovito s udrugom "Domino" ukazuje da kolektivne molitve muškaraca na trgovima diljem Hrvatske nisu ono za što se izdaju. Ne radi se o molitvama, poruke nisu miroljubive, oni nisu bezopasni, niti su njihova okupljanja legalna – istaknuo je tada Zvonimir Dobrović i nastavio:

– Riječ je o okupljanjima muškaraca koji koriste formu molitve i pozu klečanja zbog lakše mimikrije svojih stvarnih namjera – da više od godinu dana protuustavno zazivaju nejednakost žena u društvu, zauzimaju i privatiziraju javni prostor mimo Zakona o javnom okupljanju i redovito bez dozvola ishođenih od lokalnih vlasti uzurpiraju glavne trgove desetak hrvatskih gradova.

– Maske i rukavice su tijekom proteklih mjeseci polako i sigurno padale, na što smo redovito upozoravali javnost svaki put kad se održavala "Tiha misa" Arijane Lekić-Fridrih. Isto tako, danas je već dobro poznato, dokazano i više puta u medijima objavljeno da se iza ovih molitvi krije dobro financirana politička akcija poljske ultrakonzervativne organizacije Ordo Iuris, s ciljem realizacije svog prijezira prema ženama.

– Ostvarenje njihovih ciljeva izgleda tako da se ženama uskrati status jednakopravnih građanki u poljskom, a kasnije i hrvatskom društvu. Ženama se želi uskratiti pravo na izbor, pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, odrede im se podređene uloge u obiteljima, a i u društvu općenito. Svjedočimo besramnoj normalizaciji diskursa o ženskim pravima u tobože sekularnoj državi kroz prizmu religijskih dogmi kako ih razumije skupina muškaraca koja kleči za budućnost bez žena kao potpuno slobodnih građanki Republike Hrvatske.

– Muškarcima koji se okupljaju redovito i ustrajno diljem naše zemlje i okupiraju javni i  medijski prostor svojim perverznim zahtjevima, a sve u državi koja se ne zna boriti s porastom nasilja nad ženama i alarmantnim brojem femicida. Sada već možemo biti sigurni da oni nisu tek muškarci na koljenima, s krunicom u ruci i molitvom na usnama.

– To su muškarci u niskom startu za sve snažnije i otvorenije napade na žene, na ljudska prava na autonomiju vlastitog tijela, sekularnost i općenito na pravo na dostojanstven život žene u Hrvatskoj i Europi. Njihov izričaj tih zahtjeva je sve manje reduciran, a sve više agresivno jasan u njihovim stvarnim namjerama – upozorava Zvonimir Dobrović.

– Arijana Lekić-Fridrih izlaže se riziku za vlastitu sigurnost svaki put kad prve subote u mjesecu staje pred klečećim muškarcima koji joj žele, kao i svim ženama, da ima manja prava od bilo kojeg muškarca među njima. Više od godinu dana ne posustaje u svojem naumu da bez zadrške upozorava na budućnost koju nam ti muškarci spremaju. Svojim hrabrim javnim akcijama ona prije svega pokazuje i zahtijeva hrabrost, odlučnost, a ponajviše predanost borbi za očuvanje odavno stečenih prava žena – priopćeno je prošlog mjeseca iz udruge "Domino", te ujedno istaknuto:

– Međutim, ono što se događalo prošle subote na Peristilu u Splitu svojevrsna je kulminacija i ogoljavanje namjera Ordo Iurisa za Hrvatsku. Redari i organizatori "molitelja" u Splitu davali su direktne zapovijedi i upute splitskoj policiji koga smije, a koga ne smije pustiti na Peristil. Organizatori "molitelja" u Splitu su zapovijedali policiji kako da postupa i regulira njihov vlastiti skup.

– Splitska policija je revno i poslušno provodila dobivene upute i naredbe redara i organizatora grupe muškaraca koja se okupila na Peristilu. Naravno, to nije sve. Organizatori su otvoreno prijetili policiji da ako im se Arijana približi, odnosno stupi na dio Peristila gdje oni mole, netko njihov će reagirati, a ne znaju kako će reagirati, pa je bolje da policija reagira na vrijeme i spriječi Arijanu da kao slobodna građanka bude na javnoj površini kojoj, eto, privremeno za sada (samo) svake prve subote u mjesecu žene ne smiju prići.

– Policija revno postupa po toj prijetnji, ali prema Arijani, i bespogovorno provodi upute koje su dobili od organizatora molitvi. Ovo su samo neki od citata i dijelovi razgovora koji pokazuju u kolikoj je sprezi splitska policija djelovala s organizatorima "molitelja" i u kolikom odmaku su djelovali od članka 41. Ustava Republike Hrvatske o odvojenosti vjerskih zajednica i države.

– S obzirom na to da se o "Tihoj misi" snima dokumentarni film, postoje videosnimke koje ilustriraju da ovo čemu kao društvo svjedočimo već više od godinu dana nije slučajno i nije nikako bezazleno. Slične situacije su se istovremeno odvijale i u Zagrebu gdje su redari također branili ženama da priđu, govoreći da dio trga na kojem se oni nalaze nije za žene.

– Ovdje ne možeš prići, ovo nije za Židove. Ovdje ne možeš prići, Peristil nije za crnce. Ovdje ne možeš prići, Trg nije za homoseksualce, muslimane, Rome… nastavi niz. Ovakve izjave ne bi mogle proći ovako olako pored policije i lokalnih vlasti. Međutim, ovdje ne možeš prići, Trg nije za žene i ovdje ne možeš prići, Peristil nije za žene u veljači 2024. u Hrvatskoj – prolazi. U Hrvatskoj mizoginija i diskriminacija žena prolazi pod budnim okom policije.

– Zbog zabrinutosti za ustavne stečevine i očuvanje pravnog poretka Republike Hrvatske zahtijevamo očitovanje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, te potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića povodom ovog skandaloznog propusta – naglasio je tada Zvonimir Dobrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:25