StoryEditorOCM
Splitnedostaci revizije?

Pola godine od smrti Kanađanina u KBC-u Split, obitelj i dalje traži odgovore. Ne želimo da Hrvati prođu istu kalvariju

Piše split sd
24. studenog 2023. - 07:25

Prošlo je pola godine otkad je Kanađanin John Tims preminuo na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici. Naime, Tims je sletio na odmor u Dubrovnik s kašljem, a u KBC-u Firule su mu dijagnosticirali anemiju i preporučili povratak u Vancouver. No, osiguravatelj je preporučio da 69-godišnjeg Kanađanina prije puta ipak temeljitije pregledaju. U bolnici je pao, udario glavom i slomio dvije kosti gležnja, što je dodatno odgodilo odlazak.

U međuvremenu se Johnu stanje pogoršalo. Bio je dezorijentiran i otežano disao. Njegova supruga Gaye, koja je čitavo vrijeme bila s njim, je posumnjala na moždani udar. Dan prije nego što je preminuo je prebačen na jedinicu intenzivne njege. Nažalost, nije mu bilo spasa.

Obitelj preminulog Kanađanina šokirana osobljem KBC-a Split: ‘Odmah nakon smrti su bili nervozni što nije plaćeno...‘

Naknadna obdukcija je pokazala dva glavna nalaza: kroničnu hipertrofičnu bolest srca uz aterosklerotski izmijenjene krvne žile srca i desnostranu upalu pluća. Također, zaključeno je kako je kod ovako kondicioniranog bolesnika, iako pod adekvarnom antimikrobnom terapijom, u konačnici došlo do razvoja septičkog šoka sa multiorganskim zatajenjem.

Iako je obitelj Tims sumnjala da bolničko osoblje nije adekvatno i pravovremeno reagiralo na Johnove simptome fizičkog urušavanja, Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor je pokazalo kako nije bilo nedvojbenih pokazatelja stručne pogreške u radu liječnika tijekom medicinskog zbrinjavanja pacijenta. 

image

Papina poruka na ulazu u jedinicu intezivnog lijecenja.
 

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Ipak, Gaye ne odustaje. Supruga pokojnika i dalje smatra kako se Johnovom liječenju moglo i trebalo pristupiti savjesnije. Kako bi još jednom ukazala na to, poslala nam je priopćenje koje prenosimo u cijelosti: 

"Kako se približavamo šestomjesečnoj obljetnici smrti Johna Timsa, smatram potrebnim dati komentar na izvješće o obdukciji i dva pregleda koje je provelo Ministarstvo zdravstva. Radi transparentnosti ovi su dokumenti dostupni medijima.

Autopsija i pregledi nedvosmisleno pripisuju Johnovu smrt sepsi ili zatajenju više organa, stanjima za koja čvrsto vjerujem da je dobio tijekom boravka u bolnici.

Nakon epizode nesvjestice 1. svibnja, stavljeni su mu kateter i pelena, naizgled zbog pogodnosti medicinskog osoblja, budući da je uz manju pomoć mogao koristiti toalet ili noćnu posudu. Ta praksa je upitna jer su se mogle primjenjivati alternativne manje invazivne mjere. Sumnjam da su kateter i dekubitusi drugog stupnja od kojih je patio zbog nedostatka pomoći osoblja pri kretanju značajno pridonijeli nastanku sepse.

Znakovi sepse trajali su od 8. svibnja nadalje, no medicinsko osoblje te simptome nije prepoznalo na vrijeme.

S obzirom na studije provedene u hrvatskim bolnicama 2005. i 2020. godine, koje su ukazale na značajan postotak slučajeva sepse koja potječe od spolnih i mokraćnih organa, neidentifikacija je neoprostiva. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da je sepsa vodeći globalni uzrok smrti, što zahtijeva povećanu opreznost bolnica i medicinskog osoblja.

image

John Tims

/Slobodna Dalmacija

Suprotno bolničkim javnim izjavama, Johnov kanadski liječnik, nakon što je pregledao rezultate obdukcije i testiranja, pojasnio je da iako su prisutni znakovi srčane bolesti, to je samo 50 posto blokada na jednoj strani i može se ispraviti operacijom - a ne teško stanje kako se opisuje u medijima.

Unatoč uvjeravanjima prof. dr. Julija Meštrovića o našem angažmanu u revizijama Ministarstva, takva prilika nije pružena. Stoga me ne čudi što Ministarstvo nije pronašlo krivnju u Johnovoj skrbi.

Dok se KBC-Split može pohvaliti naprednom opremom, njegova dostupnost nije omogućila odgovarajući nadzor. U Johnovoj sobi nedostajala je bitna oprema za nadzor, zavjese i funkcionalno zvono za medicinsku sestru. Stanica za medicinske sestre bila je loše smještena za učinkovit nadzor. Naime, tijekom naše dvosatne prisutnosti u njegovoj sobi nakon pretpostavljenog moždanog udara, nitko ga nije provjeravao. Osobno sam upozorila osoblje na njegov septički šok i promjene u njegovom disanju. Izostanak trenutnog premještaja u obližnju jedinicu intenzivne njege nakon pojave teških simptoma pridonio je odgađanju kritične njege.

U reviziji ministarstva, koja je postupke liječnika navodno ocijenila primjerenim, nedostaju detalji o testiranju između 5. i 10. svibnja, što možda ukazuje na njihov nedostatak. Recenzije čak sadrže netočnosti u datumima. Bez našeg doprinosa da ispravimo i uravnotežimo izvješća liječnika, ova otkrića nemaju veliku težinu.

image

Supruga kanadskog turista Johna Timsa koji je preminuo u KBC-Split.

Vojko Basic/Cropix

Potičem na razmišljanje o tome bi li se skrb pružena Johnu smatrala prihvatljivom za članove vlastite obitelji.

Odlučujući da ne pokrećem pravni postupak, naglašavam da nikakva novčana naknada ne može zamijeniti gubitak ljubavi mog života. Moja je namjera izlaska u javnost bila spriječiti druge, bilo turiste ili Hrvate, da dožive sličnu kalvariju.

Nadam se da građani Hrvatske od svog zdravstvenog sustava i vlade zahtijevaju više standarde jer je trenutno stanje nedvosmisleno neadekvatno."

Iz KBC-a Split nisu imali dodatne komentare o ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:02