StoryEditorOCM
Split‘centar zbivanja‘

Pokušaj spašavanja praznog Splita za advent završio još jednom katastrofom: Pogledajte samo ovu ‘pozornicu‘ na Rivi...

Piše Frano Kiso
8. prosinca 2023. - 23:01

Advent u Splitu je nakon višemjesečne trakavice konačno ušao u pogon i na više gradskih lokacija su se utaborile adventske kućice s bogatim izborom hrane, pića i blagdanskih poslastica.

Dok su druge zone unaprijed najavile svoj glazbeno-zabavni program, na glavnoj splitskoj šetnici nije bilo previše spomena o izvođačima, s obzirom da su na toj lokaciji tek trgovačke i slatke kućice.

Međutim, organizatori su naknadno odlučili predstaviti glazbeni program i obznanili su da će na centralnoj pozornici tijekom adventskog razdoblja u više navrata nastupiti grupa Prva liga, Matko i Brane i regularna DJ postava. 

Nismo bili sigurni je li riječ o nastupima koji su planirani duže vremena ili je ovo bila brzinska intervencija rukovodećih ljudi u želji da pojačaju promet na Rivi, pa smo se obratili organizatoru.

Najprije smo se obratili splitskoj Turističkoj zajednici na čijim je stranicama iznenada osvanuo glazbeni program na Rivi do kraja godine, ali njezina direktorica Alijana Vukšić nam je kazala kako ne zna ništa o tome te nas je uputila da se obratimo gradskoj tvrtki "Žnjan", što smo i učinili.

- Svaka adventska zona zasebno objavljuje program za naredni tjedan - koncizno je rekao Antonio Ljubas, direktor gradske tvrtke Žnjan i zamolio nas da mu se za detaljnije informacije javimo u ponedjeljak s obzirom da je ovih dana bio fokusiran na odabir izvođača za uređenje Žnjana.

Inače, glazbeni program kroji zakupac, a to je tvrtka "Influence" koja je za zonu Riva ove godine ponudila 37.500 eura. Za razliku od zona Prokurative i Mertojak, u uvjetima natječaja piše da je na Rivi dozvoljeno samo postavljanje DJ pulta. 

Ono što se naziva "pozornicom" na Rivi je zapravo podest nekih 60-ak centimetara odignut od poda, a ono što se naziva DJ pultom je školska klupa na kojoj su postavljena dva laptopa i jedna mikseta.

Grad Split je podijelio objavu Turističke zajednice koja se u najnovijem videu na Facebooku hvali kako će na ovogodišnjem adventu "centar zbivanja biti kućice i pozornica na Rivi, tradicionalnom mjestu okupljanja Splićana tijekom cijele godine".

image
Saša Burić/Cropix

Jedna stvar je nedvojbena; centralni gradski advent nije ni blizu sjaja, vedrine i šušura kakav smo naviknuli gledati proteklih godina. Splićani definitivno nisu zagrijani, a tek nam preostaje za vidjeti hoće li ovaj potez uroditi plodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:43