StoryEditorOCM
SplitSVEČANOST U KBC-U

Pogledajte novi splitski hitni prijem, izgleda kao hotel sa 7 zvjezdica. Danas ga je svečano otvorio premijer Plenković

Piše Ivica Marković
11. srpnja 2023. - 17:53

}– U ovom trenutku ravnatelj KBC-a Split ima moje apsolutno povjerenje – rekao je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH. Ova rečenica izgovorena je jučer, nakon što je Andrej Plenković, premijer Vlade RH, svečano otvorio Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) KBC-a Split, jedan od krucijalnih objekata za što bolje funkcioniranje splitske bolnice.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mnogi će se sada upitati zašto na tako važan dan za KBC tekst započinjemo izrečenom rečenicom podrške ministra Beroša ravnatelju KBC-a Split prof. dr. sc. Juliju Meštroviću?

Pa upravo iz tog razloga, jer je i ta rečenica od krucijalne važnosti za bolnicu, budući da se posljednjih mjeseci u nekoliko navrata u medijima pojavljivala informacija kako se “Meštroviću mrda stolica” i kako bi mogao biti smijenjen.

– Ti napisi u medijima sigurno nisu otišli od mene. Kao i u svakoj drugoj zdravstvenoj ustanovi ima određenih elemenata koji nisu optimalni i naš je zadatak, Meštrovića kao ravnatelja i mene kao ministra, te nedostatke detektirati, kako bi se medicinski reklo, dijagnosticirati i propisati terapiju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na Meštroviću je i čitavom njegovom timu, kao i na Upravnom vijeću bolnice da još više unaprijede funkcioniranje KBC-a Split. Mjesta za unaprjeđenje ima, pogotovo kada je u pitanju lista čekanja. Ravnatelj i ja kontinuirano razgovaramo i očekujemo određene pomake – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Sedam zvjezdica

Otvaranjem OHBP-a ravnatelj Meštrović se “zlatnim slovima” upisao u knjigu ravnatelja splitske bolnice, jer je, što mu se treba priznati, doveo do kraja jedan od najvažnijih bolničkih projekata u posljednjih 30-ak godina.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na ukupnoj površini od 2700 četvornih metara otvoren je i drugi dio najsuvremenijeg OHBP-a u Hrvatskoj, koji zaista izgleda kao da se “spustio” iz nekog SF filma. Prvi dio ovog projekta je dovršen u svibnju 2022. godine.

image

Andrej Plenković, Julije Meštrović, Vili Beroš
 

Tom Dubravec/Cropix

U odnosu na ono što je KBC Split prije imao, a što smo svi poznavali kao Hitni kirurški prijam, sadašnji OHBP, koji danas započinje s radom, izgleda kao hotel sa sedam zvjezdica.

Najavio je Meštrović i dovršetak radova na Transfuzijskom centru na Križinama, koji bi trebao biti zgotovljen do kraja ove godine.

Spomenuo je i uređenje kirurškog bloka na Križinama, u bolnici u koju se, kako je rekao, nije ulagalo od njezine izgradnje, istaknuvši da je ovo prvo značajnije ulaganje, zaboravivši kako se u bolnicu Križine ulagalo, i to itekako, u mandatu bivšeg ravnatelja prof. dr. sc. Kolje Poljaka, kada je započela i dovršena energetska obnova te bolnice.

Najavio je Meštrović i kupnju robota za robotsku kirurgiju.

– Osim toga, na jesen počinje uređenje i našeg odjela fizikalne medicine, a isto tako bit će i uređenje našeg helidroma, najvažnijeg medicinskog helidroma u Hrvatskoj, koji nema ni građevinsku dozvolu, a sada će biti uređen po međunarodnim standardima – rekao je Meštrović.

Najavio je i uređenje Centra za djecu s neurorazvojnim teškoćama. Najavio je strateški važne projekte za koje su dobili 2,65 milijuna eura za pripremu tehničke dokumentacije za Centar za akutnu medicinu i Polikliniku.

image
Tom Dubravec/Cropix

– Treći kapitalni objekt je na Križinama u suradnji s Medicinskim fakultetom i Sveučilištem, to je Istraživački medicinski centar. To je strategija razvoja zdravstva Hrvatske, svih četiriju južnih županija od Svetog Roka do Prevlake. Tako da naša djeca rade i istražuju ovdje, a ne da odlaze drugdje – zaključio je Meštrović.

image
Tom Dubravec/Cropix

Osim ravnatelja Meštrovića, okupljenima su se obratili i gradonačelnik Ivica Puljak, župan Blaženko Boban, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH, i na kraju Andrej Plenković, premijer Vlade RH, koji je i otvorio OHBP.

Svjetski standardi

Nakon pozdravnih govora uzvanici su obišli novouređeni prostor, koji zaista izgleda senzacionalno, ali nas je malo iznenadilo kako ovaj sadašnji OHBP, kao i prethodni Hitni kirurški prijam (HKP), ima samo dvije operacijske dvorane i jednu operacijsku dvoranu za male zahvate.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ipak, ne treba tražiti dlaku u jajetu i treba priznati da je sve uređeno i opremljeno prema najvišim svjetskim standardima.

Tijekom obilaska prostora jedno od novinarskih pitanja je bilo i to hoće li u novootvorenom prostoru imati tko raditi, odnosno ima li KBC Split dovoljno “radne snage”, poglavito ako se zna da nasušno nedostaje medicinskih sestara, a liječnici odlaze iz splitske bolnice.

– Imat ćemo dovoljan broj liječnika i medicinskih sestara i svi specijalizanti će ovdje raditi, ovo je prioritet – rekao je Meštrović.

Na kraju je važno napomenuti da će 19 bolničkih prijama, koji su prije bili “raštrkani” diljem KBC-a Split, sada biti na jednome mjestu – u OHBP-u. 

{onnetworktv}{/onnetworktv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:03