StoryEditorOCM
Splitizazvala buru

Pljušte reakcije na izjave HDZ-ove saborske zastupnice o ‘škurim, malim, crnim strancima‘: ‘Sramota‘; ‘Rasistički...‘

Piše Split SD
25. siječnja 2024. - 14:08

Izjava Danice Baričević, HDZ-ove saborske zastupnice i vijećnice u skupštini splitsko-dalmatinske županije, o stranim radnicima koju je kazala u gostovanju u emisiji Otvoreni studio na Televiziji Dalmacija jučer je odjeknula u javnosti. 

Podsjetimo, Baričević je dolazak stranih povezala s "rekordnim turističkom prihodom" zbog kojeg nedostaje radne snage za ugostiteljstvo te kazala da u Zagrebu kada šeta vidi puno "tih škurih, crnih i malih". 

Nakon što su mediji prenijeli njezinu izjavu na svom Facebook profilu napisala je da je njezina izjava "zlonamjerno interpretirana i ne odgovara njezinim stavovima". 

Na njezinu izjavu na Televiziji Dalmacija brojni su reagirali.

Jakov Prkić, županijski vijećnik stranke Direkt, njezinu izjavu smatra sramotnom. 

image
Josko Šupić/Cropix

- Poštovana kolegice Baričević, svijetao sam, bijel i visok, ali to me ne čini boljim čovjekom niti mi daje za pravo prosuđivati druge na temelju izgleda.

Ti ljudi došli su u Hrvatsku potražiti priliku za bolji život. Isti razlog vjerojatno su imali i vaši roditelji kad su odlazili u Australiju. Down Under izvorni stanovnici nisu bili svijetle puti i visokog stasa, i čisto sumnjam da ste ih ikad opisivali na temelju izgleda.

Sramota je da saborska zastupnica i županijska vijećnica ovakvim riječima opisuje ljude koji su, poput vaših roditelja nekad, prevalili dugačak put kako bi živjeli bolje - poručio je Prkić. 

image

Jakov Prkić o izjavi Danice Baričević

Facebook/screenshot

Članica Predsjedništva splitskog SDP-a Katarina Prnjak poručila je Baričević da je "njena stranka uništila društvo". 

Ti "škuri, crni, mali" dolaze raditi poslove koje mi ne želimo. Hrvatskoj nedostaje radna snaga i upravo zato nam dolaze stranci koji su nama jeftina radna snaga. Da vaša stranka nije uništila ovo društvo vjerojatno mnoge naše mlade obitelji ne bi iselile iz Hrvatske i ne bi bilo potrebe za "škurim, crnim, malim" radnicima. Idući put kad ih vidite sjetite se da su oni ovdje vjerojatno zbog vas i vaše stranke. Al kad bolje razmislim i vidim neke članove vaše stranke moram priznat da su mi ipak puno draži i ti "škuri,crni, mali"… - napisala je Prnjak. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Reagirao je i dogradonačelnik Bojan Ivošević koji je na svom Facebook profilu napisao da je Grad Split odlučio olakšati integraciju stranim radnicima. 

- Dok saborske uzdanice HDZ-a na TV gostovanjima imaju rasističke ispade prema stranim radnicima, Grad Split je odlučio olakšati im integraciju u naše društvo, tako što ćemo financirati tečaj hrvatskog jezika za strane radnike u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata - napisao je Ivošević. 

image

Bojan Ivošević o izjavi Danice Baričević

Facebook/screenshot

Prema inicijativi Grada Splita, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata početkom veljače organizira tečajeve hrvatskog jezika za strane državljane koji ga žele usavršiti ili naučiti.

Kroz tečajeve omogućit će im se usvajanje potrebnog rječnika, gramatičkih struktura te konverzacijskih sposobnosti, kao i upoznavanje kulturnih znamenitosti i običaja Splita radi njihove lakše integracije i suživota.

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, uz tečajeve, nudi i mogućnost polaganja ispita iz hrvatskog jezika za potrebe dobivanja isprava za boravak i rad u Republici Hrvatskoj.

Ponuđeni programi za učenje hrvatskog jezika ponuđeni su splitskim gospodarstvenicima koji zapošljavaju strane radnike čime će im se omogućiti lakša komunikacija s kolegama, kupcima odnosno svima onima s kojima su u kontaktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:51