StoryEditorOCM
Splituspon koji traje

Planinarski klub Split proslavio 90 godina postojanja uz pjesmu, filmove, a članovi su se prisjetili zgoda i nezgoda

Piše split sd
28. rujna 2023. - 15:30

Planinarski klub Split ove godine obilježava 90 godina svoga osnutka i postojanja. Veliki jubilej proslavio se 27.rujna Svečanom akademijom u Hrvatskom domu, uz prigodni program sastavljen od protokolarnog i zabavnog dijela, a u kojem su se kroz dva kratka filma prikazali život kluba od njegovog osnutka daleke 1933. godine pa do danas.

image
Planinarski klub Split
image
Planinarski klub Split

Ovu slavljeničku večer klapskom pjesmom uljepšala je muška klapa "Filip Dević", a nije izostalo ni planinarskih priča o tome kako su nekada izgledali alpinistički usponi na zavidne visine.

O toj temi su govorili velika imena alpinizma Srđan Vrsalović i Vinko Prizmić. Obojica su potekla iz Planinarskog kluba Split, a kasnije su bili eminentni članovi njegove Alpinističke sekcije. Svoje živote posvetili su spašavanju čovjeka djelujući desetljećima u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Njihove priče i danas su zanimljive, naročito kada su uvjeti za alpinističke pohode potpuno drugačiji.

image

Vinko Prizmić i Srđan Vrsalović

Planinarski klub Split
image

Pozdravni govor predsjednice Jadranke Ardizzone

Planinarski klub Split

Planinarski veteran Zlatko Terze, član kluba više od trideset godina, također je iznio nekoliko planinarskih anegdota i prisjetio se starih vremena. A nije izostati ni pokoji stih posvećen slavljeniku.

Ova velika obljetnica obilježena je i zanimljivim izletima tijekom cijele 2023. godine. Članovi kluba su pohodili veći broj dalmatinskih, hrvatskih, ali i bosanskih i hercegovačkih vrhova. Kruna izleta bio je centralni izlet u Chamonix i uspon na neke od viših alpskih vrhova, na visine iznad 3.000 metara.

image
Planinarski klub Split
image
Planinarski klub Split

Planinarski klub Split djeluje kroz nekoliko sekcija; Vodičko-izletničku, Markacističku, Sekciju zaštite planinske prirode te Gospodarsku i onu za informiranje. Godišnje se organiziraju dvije Opće planinarske škole, ona proljetna i jesenja (ova potonja kreće 3.listopada).

Klub brine i o edukaciji novih vodiča i markacista. Dobrovoljnim radom svojih članova i uz materijalnu pomoć Hrvatskog planinarskog saveza obnavlja svoju planinarsku kuću Česmina na jugozapadnim padinama Kozjaka. Članstvo je svake godine sve brojnije i doseglo je broj od četiri stotine članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 18:25