StoryEditorOCM
Splitred po gradu

‘Pauk‘ je u Splitu ove godine digao 11.000 auta, a dogodine će i više. Stižu tri nova ‘pauka‘, koštat će po zlato

Piše Petra Klarić
30. prosinca 2023. - 14:51
Najčešći su razlozi intervencije pauk vozila da je netko građanima blokirao vozilo, parkirao se na nogostupu ili na vatrogasnom prilazu (ilustracija)Nikola Vilić/Cropix

Iz Split parkinga su nam otkrili da je pauk služba ove godine predigla gotovo 11 tisuća nepropisno parkiranih vozila, a iduće godine bit će ih sigurno i više jer je trenutno u tijeku nabava još tri pauk vozila, vrijedna 500.000 eura.

- Za nova pauk vozila u tijeku je proces nabave, na sam tijek javne nabave ne možemo utjecati, ali želja je da vozila budu puštena u promet najkasnije do kraja trećeg kvartala iduće godine, odnosno čim se dovrše svi zakonom i budućim ugovorom propisani koraci - kazali su za "Slobodnu" iz Split parkinga.

Kako kažu, po nalogu Prometnog redarstva Grada Splita pauk služba predigla je 10.748 nepropisno parkiranih vozila, a bezuspješno su ih pokušali premjestiti još 1.947.

neki ne mare ni za mjesta za invalide

Otkrili su nam i da su u pitanju nepropisnog parkiranja tijekom ljeta najkritičnije pješačke zone i mjesta za opskrbu u centru grada. Slično stanje je s parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom i nogostupima, a problem se često prelijeva i na širi centar, odnosno na kotare Manuš, Radunicu, Gripe, Firule i Varoš. Dodaju i da je pritisak na uže i šire područje KBC-a Firule velik tijekom cijele godine.

Kako kažu, iz tih kotareva svakodnevno dobivaju pozive građana za hitnu intervenciju pauka i prometnog redarstva. Najčešći su razlozi da je netko građanima blokirao vozilo, parkirao se na nogostupu ili na vatrogasnom prilazu, a često se na meti "uzurpatora" nađu i parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

- Učestalo se građani zaustavljaju i parkiraju i na autobusnim stajalištima, a prioriteti su još i pješački prijelazi, zone oko škola i vrtića, višetračne ulice… - dodaju.

Zadaća Split parkinga je i uklanjanje napuštenih vozila s javnih površina, a tijekom 2023. godine njih je na Dračevac odvezeno ukupno 80.

image

Split parking je 2017. nabavio četiri pauk vozila, a iduće godine stižu još tri



 

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:56