StoryEditorOCM
Splitpred našim očima

Paljenje kontejnera i dalje ‘pali‘ Splićane; gorio je i danas, munjevitom reakcijom vatrogasaca izbjegnuto veće zlo...

Piše Božidar Lončar
15. prosinca 2023. - 23:21

U petak je na Putu Supavla kod Poljuda došlo do požara kontejnera. Srećom, kratko je trajao jer je ugašen zahvaljujući munjevitoj intervenciji vatrogasaca. Naš fotoreporter Tom Dubravec uspio je uhvatiti gašenje na djelu. Nažalost, nismo mogli uhvatiti onoga tko ga je izazvao, jer smo taman bili na drugom zadatku.

Dok smo radili, vidjeli smo u blizini manje grupice mladića, po svemu sudeći srednjoškolaca, kako idu ili prema "Plodinama" ili idu suprotnim smjerom preko makadamskog puta kod autobusne stanice. Do požara je došlo taman kada je veći broj mladića počeo prelaziti cestu na Putu Supavla.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nikoga osim njih tih 20-tak minuta nismo vidjeli. Vatrogasci su se pojavili u tren oka. Zahvaljujući brzoj reakciji, požar se nije proširio na ostale kontejnere ili madrace pored njih, što bi bio puno veći problem. Bilo je tu u okolici i parkiranih vozila, cesta je prometna, radni dan...

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Serijsko paljenje 

Paljenje kontejnera je trend među vandalima i ludim pojedincima u Splitu posljednjih godina. Zanimljivo je kako se većina serijskih paljenja kontejnera s velikom materijalnom štetom odvija krajem godine i u siječnju. Ima šala među Splićanima kako se plavi kontejneri jedno vrijeme nisu niti zamijenjivali, osobito nakon nogometnih utakmica.

Paljenje kontejnera materijalna su šteta za "Čistoću" i sve građane, ali i za vlasnike vozila zbog čega se često nakon paleži kontejnera zove policija i osiguravajuća društva. Tu je, naravno, i trošak izlaska vatrogasaca na teren što se mjeri u desetinama tisuća eura, nekad i mnogo više kada je riječ o velikim požarima i požarima u seriji.

Tako je početkom ove godine uhvaćen serijski palitelj koji je od studenog 2022. do siječnja 2023. manično zapalio čak 33 kontejnera i napravio materijalnu štetu od oko 5.700 eura. Operirao je diljem grada. Ni početak 2022. nije bio ništa bolji od kraja godine kada je u siječnju zabilježen čak 21 slučaj požara.

Sumanuti pojedinac je 2021. pravomoćno osuđen zbog serijskog paljenja čak 20 kontejnera na području Lokva i Gripa te je "Čistoći" morao platiti 5.333 eura (40.000 kuna). Početkom 2021. su mediji izvještavali o serijskom paljenju kontejnera koji su posljedično doveli do paleži i materijalne štete na velikom broju vozila. Svaku od tih intervencija smo mi građani dobro platili.

Pitali smo splitsku policiju jesu li zaprimili prijavu o paljenju kontejnera na Putu Supavla te jesu li utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja, no do objave teksta nismo dobili njihov odgovor.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:45