StoryEditorOCM
SplitVJEROVALI ILI NE

Pa je li ovo normalno!? Iz zgrade pred urušavanjem svi su iselili, ali ne i privatni vrtić! Nadležni:‘ Sve je u redu‘

Piše Božidar Lončar
13. travnja 2024. - 09:42

Metalna ograda i oznaka ”Opasnost od urušavanja zgrade” pored zgrade sportsko-rekreativnog centra na Brdima uzbudilo je roditelje čija djeca idu u privatni vrtić ”Princeza” u Širokobriješkoj 1. Vrtić radi, kažu izvori iz Banovine, a kažu i odgajateljice te dodaju da će raditi i u ponedjeljak iako ravnateljica Đina Milović nije htjela ništa komentirati.

Neslužbeno smo doznali kako je u zgradi ostao samo vrtić. Bio je tu plesni centar ”Sedmi vjetar”, fitness klub, povremeno i dobrovoljni darivatelji krvi, te staklarska radnja ”Plavi Jadran”, ali su iselili.

image
Saša Burić/Cropix

Kako smo saznali, Banovina i dječji vrtić su postigli dogovor da ”Princeza” ostane raditi još jednu pedagošku godinu, okvirno do rujna 2025. Upisi su upravo u tijeku. No, za godinu i pol dana vrtić iseljava, a alternative nema jer je riječ o privatnom vrtiću, pojašnjava nam izvor iz Grada i dodaje kako bi sami onda osnovali vrtić da imaju prostora.

Zgradom na Brdima upravlja Javna ustanova Športski objekti čiji ravnatelj Gordon Cerjan uvjerava roditelje i javnost kako nema opasnosti.

- Potencijalno opasan dio je ograđen i tamo je zabranjen prolaz. Drugi su iselili. Roditelji mogu i moći će dovoditi djecu uz pridržavanje pravila i izbjegavanje opasnog dijela. Za prostor vrtića nema ugroze. Čekamo još jedno mišljenje za statiku zgrade nakon čega ćemo znati više – kazao je Cerjan.

image

Gordon Cerjan

Jakov Prkić/Cropix

Grad bi uložio novce, ali kako ide izgradnja sportsko-rekreativnog Brda, ići ćemo s rušenjem, kazao nam je izvor iz Banovine i dodao:

- Ima mnogo uočenih nedostataka i zgrada nije dobra za korištenje, ali nije opasna. Vrtić je u prizemlju pa nema opasnosti, plesni centar je morao otići jer je na višim katovima i postojala je opasnost. Ako dođe do novih spoznaja i saznanja bit ćete obaviješteni – rekao nam je jedan od ljudi dobro upoznat sa situacijom na Brdima.

image
Saša Burić/Cropix

Kada će to biti pitali smo zamjenika gradonačelnika Antonia Kuzmanića.

- Pokrenut je natječaj za dizajn sportskog centra koji bi trebao biti gotov do kraja mjeseca. Onda ide projektiranje, građevinska dozvola i gradnja. Zgrada je sanirana i nema ugroze od urušavanja, ali za svaki slučaj morate staviti znakove za opasnost. Ne želimo mnogo ulagati kada se očekuje rušenje, a na tom će se mjestu izgraditii bazen, tereni i ostali sportski sadržaji. Kada natječaj bude gotov, znat će se svi rokovi – odgovorio nam je dogradonačelnik.

image

Ivica Puljak i Antonio Kuzmanić u Osnovnoj školi Brda na zboru građana Brda u prosincu 2023.

Saša Burić/Cropix

No, prema onome što nam tvrde iz Banovine ne mora značiti kako vrtić možda i ranije neće morati iseliti. Predsjednica kotara Ivana Runjić tvrdi da do danas nije vidjela dokaz o narušenoj statici zgrade.

- Bio je sastanak u studenom 2023. i prvo pitanje je bilo kako vrtić može raditi ako je statika narušena. Na to je zamjenik Kuzmanić kazao da će reći vrtiću i ravnateljici neka roditelji dovode djecu na vlastitu odgovornost.

Vrtić je tamo 15-20 godina, ja sam išla u taj vrtić, bilo bi u redu da Grad ponudi alternativu po nekoj povoljnoj i ekonomičnoj cijeni – odgovorila nam je Runjić.

image

Ivana Runjić 

Saša Burić/Cropix

Na zboru građana na Brdima krajem prošle godine moglo se čuti predstavnike vlasti kako je zgrada ili kako je zovu ”ciglana”- ilegalna. Iz Društva za športsku rekreaciju Brda predsjednika Karmela Ćelića koje je upravljalo zgradom prije Javne ustanove, dobili smo informacije kako je bilo zaposlenika ”na crno”, a od bivšeg predsjednika Mate Krole kako je zgrada izgrađena van projekta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:25