StoryEditorOCM
SplitSTVARNO JE ZAŠTIĆENO

Ovako danas izgleda najpoznatije ‘betonirano‘ splitsko stablo. Arhitekt Žuvela ironičan: ‘Najbolja skulptura u x godina‘

Piše Split SD
3. studenog 2023. - 17:35

Bor u Glagoljaškoj ulici zadnjih je par dana u fokusu javnosti jer ga je za sada nepoznati počinitelj zasjekao pa je postalo opasno zbog čega se jučer na lokaciji odvijala prava drama.

Bili su tamo i policajci, vatrogasci, zaštitari, "Parkovi i nasadi", Cestar, predstavnici Grada, vijećnici... Sve kako bi se pokušalo pristupiti njegovoj sanaciji, u čemu se na kraju i uspjelo.

image

Betonska konstrukcija ispod zasječenog zaštićenog bora koja spriječava rušenje stabla

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Sinoć su radove započeli djelatnici "Parkova i nasada", postavljena je nakon uspješnih pregovora žurnih službi betonska zaštita oko stabla zaštićenog GUP-om koja bi ga trebala spriječiti od pada.

Dragan Žuvela, dopredsjednik Društva arhitekata Split, komentirao je novu betonsku zaštitu stabla. 

image

Dragan Žuvela



 

Božidar Vukičević/Cropix

- Split je dobija najbolju skulpturu u zadnjih x godina. Posebna vrijednost ove javne plastike je što je nastala tvrdom i nenamjernom kooperacijom privatnog i javnog sektora.

image
Vojko Bašić/Cropix

Također, ista naglašava važne splitske (a i nacionalne) društvene, pravne i prostorne teme - temu zaštite zelenila, temu kulturne baštine, temu ignorantne države, temu invazivnog poduzetničkog poduzimanja, temu dogradonačelnika kao šumskog vilenjaka, temu nepravilnog pilanja i temu betonskog saniranja vegetacije, kao i još mnoge druge.

image

Na terenu je i danas bio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, zajedno sa zaštitarima i aktivistima

Vojko Bašić/Cropix

Toliko slojeva u jednoj prostornoj intervenciji davno nije viđeno. Dapače, ovo me tjera na pomisao da kolegama predložim da DAS formira nagrade sa zadanim oblikovanjem. Sazrilo je vrime, tj beton - napisao je Žuvela na svom Facebooku. 

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 18:37