StoryEditorOCM
SplitUREĐENJE PROSTORA

Oni će vam biti beskrajno zahvalni na pomoći; ‘zapeo‘ je projekt Splićana ‘najčišćeg srca‘, ovako ih možete usrećiti...

Piše Mia Uzinić
26. veljače 2024. - 18:16

Jedan maleni, ali važan projekt upravo je krenuo u izvedbu, ali potrebna mu je vaša pomoć. Naime, "Cava Alba", što doslovce znači bijela špilja, prostor je u kojem će korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" izrađivati i prodavati suvenire. 

image

Budući izgled suvenirnice

Privatni Album

- Grad Split je Centru Juraj Bonači ustupio zapušteni prostor od 25 metara kvadratnih u Križevoj ulici. U blizini splitskih Prokurativa zajednički stvaramo njihov novi mikrosvijet. Djeca s poteškoćama i građani imat će priliku za susret, razgovor i  interakciju.

Arhitekti iz ureda "Porticus" kreirali su specifičan prostor kao malenu galeriju za rad i izlaganje predmeta. U sklopu radova predviđena je sanacija kamenog pročelja i nove instalacije, odnosno stvaranje jednostavnih uvjeta za rad i izlaganje predmeta. Cava Alba javnosti će otkriti skrivene talente ovih posebnih ljudi, njihov način rada i unikatne suvenire - kazao je arhitekt Damir Rako iz "Porticusa".

image
Privatni Album

Inicijatori ove ideje su ravnateljica centra Snježana Čotić i zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić. Arhitektonski dio posla odradili su besplatno Damir Rako, Borna Radan, Nikola Mihaljević, Sandro Žuljević i Ivo Kraljević. Za skulpturu ruke koja drži svjetlo zaslužna je akademska kiparica Magdalena Modrić, a za organizaciju Nedjeljko Marić i Hrvoje Grubšić. Svi sudionici volonterski rade na projektu, a otvoriti planiraju prije ljeta. 

image

Korisnici Centra

Privatni Album

Već su se javili potencijalni donatori, a glavni dio projekta odlučio je financirati Davor Paić iz Splita. Ravnateljica je izrazila svoju zahvalnost i njemu i svima koji sudjeluju u realizaciji ovog hvalevrijednog objekta koji će pomoći onima najčišćeg srca - korisnicima Centra. 

image
Privatni Album

- Jako smo sretni i zahvalni na velikom broju javljanja i podrške. Već su nam se javili i ljudi koji će nam riješit vodu, struju, sanitarije i sve što je potrebno.

Kada imate dobru viziju, sve se posloži i srca se ujedine za one čije je srce najčišće, za naše korisnike. Svi smo dirnuti i jako smo ponosni što imamo toliko prijatelja koji nam pomažu kada god je potrebno. Iznimno nam je zadovoljstvo što će korisnici svima moći pokazati koliko oni zapravo mogu i koliko su talentirani.

Uz pomoć instruktora izrađuju slike i kipiće koje će moći kupiti turisti i sugrađani, a moći će i porazgovarati s njima i pogledati proces izrade suvenira. Radi se o autohtonim predmetima koji su povezani s našim mediteranskim krajem i oplemenjeni jadranskim motivima. Osim što će ove predmete proizvoditi, sami će ih i prodavati, cilj nam je da budu maksimalno angažirani, od izrade, do prezentacije i prodaje- rekla je Snježana Čotić.

image

Skulpture koje izgrađuju korisnici Centra

Privatni Album

Svi koji mogu i žele doprinijeti što bržoj realizaciji ovog projekta, svoj doprinos mogu uplatiti prema sljedećim podacima:

Primatelj: Centar Juraj Bonači, Split

Opis: Radovi na interijeru Cava Alba

IBAN: HR3823900011100017987

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:07