StoryEditorOCM
SplitTUŽILI SVE REDOM

Ogorčeni vlasnici zemljišta na Marjanu: ‘Pravi igrači već su legalizirali vile i bazene. A znate tko im je to dozvolio?‘

Piše Božidar Lončar
10. siječnja 2024. - 13:56
Udruga vlasnika privatnih parcela na Marjanu godinama traži svoja prava (na fotografija prosvjed 2013. godine)Vladimir Dugandžić/Cropix

Nakon objave članaka o bespravnoj gradnji u park-šumi Marjan porazgovarali smo s udrugom "Vlasnici zemljišta na Marjanu", koji su istaknuli, među ostalim, kako "privatno poljoprivredno zemljište nije šuma".

Oni žele promijeniti granice park-šume Marjan, zbog čega su u studenome podignuli tužbu protiv Županije jer se nije očitovala o prijedlogu.

Naglasili su kako je osnivačkim aktom od 1964. područje označeno Prijedlogom plana upravljanja definirano kao poljoprivredna površina i u takvoj je namjeni do danas. To područje nije šuma u stvarnosti, katastru ni u šumskom gospodarskom planu, nastavljaju.

Upitali smo kako komentiraju subotnji događaj kada je njihov član kombi-vozilom prošao kroz spuštenu rampu nakon što mu zaposlenik Javne ustanove park-šume nije podignuo rampu.

image
Facebook/Screenshot

"U medijima se priča o nekakvoj kulminaciji bijesa vlasnika, međutim naša borba traje već godinama. Ako itko iz Javne ustanove misli da će nas ovim potezima zastrašiti, grdno se vara. Želimo situaciju na Marjanu dovesti u okvire hrvatskih zakona", odgovorili su nam.

Javna ustanova krši zakon

Iz udruge navode kako je park-šuma Marjan jedinstvena u odnosu na 26 park-šuma jer u svom opsegu ima 55 hektara poljoprivrednog zemljišta u jednom komadu na kojem nikad nije bilo šume.

"Neke obitelji vlasnici su istog zemljišta i 400 godina. Dakle, više od 300 godina prije negoli je park-šuma uopće počela postojati. Nismo mi nikome zemlju ukrali. Mi smo to u povratu nacionalizirane imovine dobili natrag jer je to zakon naložio. To je naše, ne javno. Vlasnici zemljišta na Marjanu uopće ne krše Zakon o zaštiti prirode niti ijedan drugi. Upravo je Javna ustanova ta koja ga svakodnevno krši, i to već punih 10 godina. Naime, JU već deset godina nema Plan upravljanja, što je osnovni zakonski dokument koji joj daje ovlasti upravljanja nekim zaštićenim područjem – odgovorili su nam.

Njihov je stav da je izmjena prijedloga Plana upravljanja nezakonita, a sam dokument je krivotvorenje službenog i odobrenog od nadležnog Ministarstva gospodarstva.

"Krivotvore ga u smislu da odbijaju prihvatiti zonaciju izrađenu od tvrtke Oikon, koju su oni sami angažirali i smanjuju zonu poljoprivrednih površina s 55 na 15 hektara, te je nazivaju mozaičnim poljoprivrednim površinama i šumom. Nije im odgovaralo kako je to po zakonu napravila stručna firma, nego su odlučili stvar uzeti u svoje ruke. I takav nanovo izmijenjeni plan opet šalju Ministarstvu na odobrenje.

Bar su desetak puta prekršili Smjernice za donošenje Plana upravljanja. Javna ustanova nam uopće ne dozvoljava sudjelovanje u nacrtu prijedloga Plana upravljanja, u čemu bismo trebali sudjelovati kao temeljni dionici i vlasnici toga plana. Već deset godina pokušavaju zaobići zakon i donijeti Plan upravljanja mimo vlasnika. A zašto im to ne uspijeva? Iz jednostavnog razloga što ne rade u skladu sa zakonima RH", detaljno su obrazložili iz udruge vlasnika privatnih zemljišta.

Rad Javne ustanove je nelegalan od 2005.

Objašnjavaju i zašto su tužili Splitsko-dalmatinsku županiju:

"Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan uopće nema zakoniti upravljački legitimitet. Zakon o zaštiti prirode iz 2005. zahtijevao je promjenu načina upravljanja park-šumom. Županija je trebala ili preuzeti upravljanje, kao svugdje u RH, ili ga prepustiti Gradu Splitu, što nije ostvareno. Već 19 godina rad sadašnje Javne ustanove je nelegalan.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Javna ustanova nema osnivački akt usklađen s važećim Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine. Pozivaju se na rješenja iz 1964. i 1988., za koja je Visoki upravni sud izdao rješenja da se po njima ne može postupati jer su van snage. Više ne živimo u Jugoslaviji."

Udruga se i osvrnula na građevine u sklopu park-šume za koje ističu kako su u "procesu legalizacije":

"Naglašavamo proces legalizacije, a ne bespravne građevine. One će sve jednog dana biti bespravne ili legalizirane, ali to nije nadležnost Javne ustanove ni Udruge. Javna ustanova je tu da čuva šumu i prirodu, ali to je njima najmanje bitno. Nije njih briga što lučica Špinut, koja je u obuhvatu zaštićenog područja, zagađuje more i što se svaki dan tamo vrše zabranjene radnje pranja, brušenja i pituravanja brodova."

Nelegalne rampe

Za rampe na Marjanu navode kako su nelegalne jer se nalaze na nerazvrstanim cestama Grada Splita:

"Svatko ih može koristiti i nitko ne može na njima ograničavati promet osim prometne policije i prometnog redarstva. Još jedan primjer u kojem Javna ustanova izlazi iz okvira nadležnosti. Uzimaju sebi za pravo birati koga će pustiti i to i naplaćuju. Rampe vlasnicima ne smetaju ako se njima i njihovim gostima neće uskraćivati prolaz koristeći načelo pozitivne diskriminacije."

Poslali su apel nadležnim institucijama za zaštitu šume i vlasnika:

"‘Pravi igrači‘ su na Marjanu svoje vile s bazenima već izgradili i legalizirali. To im je dozvolila politika. Ista ova politika koja se svim silama trudi da se granice park-šume ne usklade s hrvatskim zakonima i definiraju jednom zauvijek. Zašto? Pa, naravno, da mogu loviti u mutnom. Jer dok god na Marjanu vlada upravljačko i zonacijsko rasulo, oni koji su na pravoj poziciji u pravo vrijeme mogu možda otkinuti još koji komadić šume, izgraditi još poneku vilu."

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image

Na sjevernoj strani Marjana, kod lučice Spinut, nalazi se desetak bespravnih građevina, navedeno je u prijedlogu Plana upravljanja
 

Nikola Vilić/Cropix
image

Južna strana Marjana

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:42