StoryEditorOCM
Splitinspekcija slobodne

Obišli smo splitsku plažu na kojoj su domaći još uvijek doma, cijene pristojne, turista malo, ali nešto ipak fali

Piše Božidar Lončar
17. lipnja 2023. - 17:31

Ovčice su jedna od rijetkih plaža koje nisu podređene turistima. More je čisto, nema gužvi, glasne glazbe, a ni cijena kave od 10 do 14 kuna nije preskupa. Suncobrana i ležaljki više nema, kao ni štekata ispred kavane Ovčice stoga nas dolazak na plažu vraća u neka starija vremena. Još da su malo jeftinije cijene o čemu se stalno "grinta" i pronaći parking mjesto bilo bi idealno. No, tada bi plaža možda izgubila svoj splitski štih. 

Kad se dođe na plažu treba pronaći mjesto za ostaviti stvari. Odmah se traži hlad. Ako ga nema na zidićima u sjeni drveća onda se od sunca sakrivaju pod suncobranima na terasi. Regularni kupači već znaju kako mogu doći, naručiti kavu i biti u hladu do kada god oni hoće. Kava ili sok ionako je jeftinija solucija od iznajmljivanja suncobrana. Svakih dva do tri sata se izmjenjuju kupači stoga se već zna ekipa koja stiže u 7, 9 ili 12. 

Ovog ljeta neće biti tako jer odlukom Grada terase ispred kavane Ovčice više neće biti.

Koncesiju na plaži od 10 godina je dobilo trgovačko društvo Ovčice d.o.o. 01.12.2012. odlukom Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Suglasnost su prenijeli na društvo Frzelin d.o.o. 08. srpnja 2014. za iznajmljivanje turističkog sadržaja i obavljanje ugostiteljske djelatnosti na terasi površine 110 m2. Predstavnica društva Frzelin d.o.o. je Vera Ferić koja je u posjedu čestice 9787/2 na kojoj se nalazi ugostiteljski objekt Kavana Ovčice.

Rok predmetne koncesije je istekao 31. listopada 2022., a po isteku iste na zahtjev Grada Splita nije raspisivan natječaj za dodjelu koncesiju kažu nam iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije. Temeljem članka 21. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Županijska skupština na prijedlog župana, a na zahtjev gradova i općina može ovlaštenje za davanje koncesija na području gradova i općine povjeriti gradu/općinu. Ugovorom o obavljanju komunalne djelatnosti za 2023. Splitska obala održava kupališta za koje ne postoji sklopljen ugovor o koncesiji pomorskog dobra splitsko-dalmatinske županije i koncesionara.

Nakon isteka roka koncesije, predstavnica društva Frzelin nam govori kako se pokušala dogovoriti s Gradom Splitom oko štekata:

- Nastojala sam da mi Splitska obala u podkoncesiju da štekat. Mislim da bi mi cijena bila prevelika – objašnjava nam Vera Ferić.

image

Vera Ferić i Bojan Ivošević

Saša Burić/Cropix

Di s ručnikom?

Sada se još može pronaći nešto hlada, no što kada dođe ljeto upitali smo Splićanke i Splićane:

- Ako bude gužva idemo na drugu plažu – rekao nam je anonimni kupač. 

Pave Prkušić i Goran Kacijanić na Ovčicama se kupaju cijeli život i ne slažu se s ovom odlukom:

- Meni je suludo da Grad i Županija ne žele uzeti novce - govori nam Pave Prkušić koji se više od 40 godina kupa na Ovčicama.

- S tim novcem smo mogli zaraditi i zaposliti nove ljude – u našu „ćakulu” ubacio se Goran Kacijanić.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Nakon razgovora s kupačima, nastavili smo našu inspekciju na plaži. Vidimo tri tuša, pet kabina za presvlačenje i desetak klupa. Na mjestu "najpoznatijeg tuša u Hrvatskoj" postavljen je novi. Iz Splitske obale potvrđuju kako je sve novo:

- Postavljena su tri nova tuša, 15 klupa, te 10 koševa za otpatke vrijednosti od 9.317,20 eura. Trošak vode na javnim plažama plaća Grad Split – odgovorili su nam iz Splitske obale.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

"Nije baš čisto"

Splićani pozdravljaju novitete i kažu uvijek može bolje:

- Ne mora se čekati do nekidan da se upali voda. Neka je ostave i za kupače zimi – ističe Pave Prkušić.

- Ja nisam zadovoljan, plaža još ne izgleda uređeno i čisto – nastavlja Goran Kacijanić.

Što nas čeka dogodine, upitali smo Splitsku obalu. Kažu da  za sada nemaju drugih planova osim održavanja plaža. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:48