StoryEditorOCM
Splitnenad periš

Novi rezultati mjerenja kvalitete zraka na Brdima: ‘Stanje nije zadovoljavajuće, zabrinjavajuće je i nije prihvatljivo‘

Piše Lucija Vujnović
11. listopada 2023. - 18:50

Na stranicama Grada Splita objavljen je Preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka s mjernih postaja Grada Splita (GK Brda i GK Neslanovac) za razdoblje ožujak – rujan ove godine. 

Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo objasnio je rezultate izvješća.

image

Nenad Periš

Sasa Buric/Cropix

- Izvješće sadržava sva dosadašnja mjerenja koja su obavljena od strane Zavoda, a zadnje mjerenje odnosi se za mjesec rujan. Lebdeće čestice i ukupna taložna tvar na mjernim postajama na Brdima su u redu i ne prelaze granične vrijednosti. No, vidi se da je još uvijek prisutan arsen čija je koncentracija niža nego ranije, no još uvijek viša od prosjeka. Stanje nije zadovoljavajuće, zabrinjavajuće je i nije prihvatljivo. 

Kakva će biti konačna ocjena, kaže, ne zna. 

- Ne bih htio nagađati. Više ćemo znati nakon završnih mjerenja. Ukupnu taložnu tvar mjerimo svaku mjesec, a posljednje mjerenje bit će u ožujku nakon čega ćemo imati i konačnu ocjenu, dok ćemo lebdeće čestice relativno brzo izmjeriti i dati ocjenu - poručio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 22:18