StoryEditorOCM
SplitMARULIĆEVI DANI

Nina Obuljen Koržinek u Splitu komentirala teze da Plenković ide u Bruxelles. Pitali je i hoće li opet biti ministrica

Piše SPLIT SD
22. travnja 2024. - 08:01

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija otvorila je 34. Marulićeve dane u splitskom HNK, ali nije mogla izbjeći komentiranje aktualne političje situacije.

Tako je komentirala i navode koji se pojavili u njemačkom Bildu da je Andrej Plenković potencijalni kandidat za šefa Europske komisije. 

- Pojavljuju se svakakve insinuacije, ono što svi znamo jest da je predsjednik Vlade vrlo cijenjen u EU, međutim mi smo netom izašli iz izbornog ciklusa u kojem se natjecao za predsjednika Vlade. HDZ je dobio najviše glasova i mi smo potpuno posvećeni pregovorima i formiranju stabilne većine. Sve drugo su čiste spekulacije - rekla je Obuljen Koržinek, a prenio Dalmatinski portal.

Ustvrdila je i da te teze vjerojatno provlače oni koji ne mogu pobijediti na izborima pa se nadaju da bi Plenković otišao. 

- Mislim da je svakome čast kad se ime predsjednika naše Vlade pojavljuje u takvim kombinacijama jer svjedoči o njegovom ugledu, ali i poziciji Hrvatske u EU, za što je on jedan od najzaslužnijih - podvukla je na tu temu.

Upitana je i hoće li ostati u kombinacijama za ministricu kulture ako Plenković formira Vladu.

- To je preuranjeno pitanje, svi smo dio tima, kad će se i kako složiti, ovisi o predsjedniku Vlade - odgovorila je. 

Vjeruje da će se vlast realizirati u roku, ali trebat će neko vrijeme jer je važno obaviti ozbiljne razgovore, ipak se radi o formiranju Vlade, piše Dalmatinski.

Podsjetimo, premda je prigoda bila kulturne a ne političke prirode, gradonačelnik Ivica Puljak ipak je prije otvaranja festivala odogovorio i na nekoliko novinarskih pitanja o trenutnim mogućnostima oko sastavljanja parlamenta.

Rekao je da se nada kako će se konstituirati Sabor kojim ne upravlja HDZ, ukoliko se budu držali riječi svi oni koji su prije izbora govorili da s HDZ-om neće u koaliciju.

- Moguće je, ima ih osamdeset, kazao je, a o Ustavnom sudu je prokomentirao kako je ranije na prikriveniji način podržavao HDZ dok sada to čini otvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:48