StoryEditorOCM
Splitiznenađenje na vrhu

Ni MIOC, ni Nazor, ni Prva... Ova splitska škola ima najviši prag, nije se upisao nitko ispod 77,44 boda!

Piše Ana Pivčević
12. srpnja 2023. - 14:07

Prirodoslovna škola u Splitu osvojila je tron kao najtraženija srednja škola u Splitu! To dokazuje i bodovni prag koji je ove godine bio 77,44 bodova od ukupnih 80. Ravnateljica Marija Pustak nam na početku razgovora govori da svake godine podižu bodovni prag zbog velikog interesa učenika. 

- Imamo i učenika koji su imali direktan upis, ali posljednjih godina imamo izraziti porast broja zainteresiranih učenika. Vrlo smo tražena škola u Splitu s najvišim pragom. Smatram da razlog tako velikog interesa učenika leži u činjenici što se razlikujemo od ostalih gimnazija jer se baziramo na prirodoslovlju i imamo pojačanu kemiju, biologiju i fiziku - objašnjava nam ravnateljica Pustak.

image

Marija Pustak, ravnateljica Prirodoslovne škole

Privatni album

Dodaje da im u prilog idu i izvrsni rezultati koje njihovi učenici postižu na državnoj maturi.  

- Roditeljima su vrlo bitni rezultati državne mature jer im je to dokaz koliko i kako se radi u našoj školi i sigurni su da će im dijete biti izvrsno pripremljeno za taj ispit. Primijetili smo da je i to razlog izrazitog porasta upisa u našu gimnaziju. Karakteristični smo i po tome što smo jedina mješovita škola u Splitu, odnosno uz gimnazijski program imamo i strukovni. Tako da naši učenici uz teorijski dio imaju i onaj praktični koji se odvija u suvremeno opremljenim laboratorijima. O našem radu najbolje govori i činjenica da je ove godine 23 naših učenika pozvano na državna natjecanja - govori nam ravnateljica. 

Prirodoslovna škola ima četiri smjera: prirodoslovna gimnazija, prehrambeni tehničar, kemijski tehničar i ekološki tehničar. U gimnazijski smjer upisuju dva razreda, a svake četiri godine imaju tri gimnazijska razreda. 

image

Laboratorij u Prirodoslovnoj školi

Prirodoslovna škola/Screenshot

- Veliki interes bilježimo i za strukovna zanimanja. Učenici bez obzira na to što su izabrali strukovni smjer imaju opći hrvatski jezik, matematiku i engleski te bez problema polažu državnu maturu i nastavljaju na studij. Karakteristični smo što nudimo i puno izvannastavnih aktivnosti što je bitno učenicima pri odabiru škole. Naši učenici najviše upisuju Medicinu i Farmaciju, a profesori s fakulteta nam kažu da se kod njih u laboratoriju vidi koliki su praktični dio prošli kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje - govori nam za kraj ravnateljica Pustak. 

Od školske godine 2018./2019. Prirodoslovna škola je domaćin Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja te kao takva nastoji popularizirati prirodne znanosti među učenicima različitih uzrasta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:07