StoryEditorOCM
Splitduboko udahnite

Nevjerojatne cijene na splitskom virtualnom pazaru; dvi kiflice ‘za pod zub‘ dođu kao pola kila srdela! Čime ih to pune?

Piše Mia Uzinić
21. ožujka 2024. - 17:45

Ponekad jednostavno nema dovoljno vremena u danu da se ode u spizu. Srećom ili nesrećom, danas je sve postalo virtualno, pa čak i banci s pazara. Žene sada viču "blitva domaća, kod mene najjeftinija" u komentarima na Facebooku, a kupovinu možete obaviti iz udobnosti vlastitog doma. Malo smo "prosurfali" među "bancima", nismo mogli iz prve ruke vidjeti što je svježe, a što nije, tako da vam nema druge nego vjerovat prodavačima na riječ.

Krećemo odmah u blagdanskom duhu, za okitit stol tu su popularne mace koje se prodaju na komade i to jedan euro za one obične, a dva eura za obojene. Prodaju se i prigodni kartonski ručno rađeni uskrsni zečevi, a cijena jednoga je deset eura. U ponudi su i razni vijenci po cijeni od 20 eura.

Posebna navala je na sirnice pa jedna gospođa unaprijed popunjava listu čekanja, a zadovoljni kupci hvale je u komentarima. Čini se da se cijena sirnica vrti oko četiri eura za komad, ali zato cijene ostalih kolača... Rafioli domaći jedan euro po komadu, kilo breskvica 20 eura, a isto toliko je i uskrsni miks kolača.

Posebno su nas iznenadile kiflice za jedan euro po komadu ili 16 eura za kilo. Da stavimo stvari u perspektivu, to znači da za dvije kiflice možete kupiti pola kila srdela na peškariji, a za kilo kiflica možete uzeti kilo grdobine, ma možete je pronaći i za manje od toga pa sad... svakome njegovo. I junetinu smo uspjeli pronaći za osam eura po kilogramu pa nam stvarno nije jasno u čemu je kvaka i čime su punjene, zlatom?

Koke na žitaricama

Jeftiniji je i mac divljih šparoga, kojem se cijena vrti oko četiri ili pet eura, blitva je tri eura kilo, zelena salata dva, rikula dva, a vezica peršina euro. Paket jaja kod iste gospođe je tri i pol eura, a na "susjednom banku" idu za tri.

- Domaća jaja, koke hranjene isključivo žitaricama i povrćem uzgojenim na vlastitom gospodarstvu i onim što nađu vani. Koke se od 12 sati do sumraka puštaju na pašu - piše gospođa, a nama se čini da je čujemo kako govori. Ipak doživljaj pazara nije potpun bez auditivnog dijela, jednostavno nije to to, nema isti šarm.

Možda svi ljudi jesu jednaki, ali sva jaja nisu, cijena ovisi o brojnim faktorima.

- Deset jaja četiri eura, 40 jaja 13,30 eura. Koke su cijeli dan vani, hrane se smjesom žitarica, ostacima s našeg imanja i onim što same pronađu vani. Stalno me pitate pa ovim putem molim da mi vratite kutijice, da ne zaboravite. Manja jaja od koka koje su tek pronile idu po cijeni od tri eura za deset jaja - stoji u opisu, a kasnije je prodavač napomenuo da je sve prodano.

Pronašli smo za deset eura i koku nesilicu, a prodavačica garantira da svaki dan daje jaja. Čini se kao jako dobra investicija.

Može se pronaći raznih blaga iz prirode: kuke ili bljušte su tri eura za kilo, mišancija divljeg zelja pet, mlada kopriva euro za vezicu, raštika četiri eura kilo. Mlada kapulica, lovor, ružmarin, sve domaće i sve za euro, a 50 glavica domaćeg češnjaka 15 eura, sve je jeftinije od kiflica.

Ima i koza

I peškarija se preselila na Facebook, a jutro prije se najavljuje riba za idući dan. Tako su uzgojna komarča i lubin deset eura, lignja 23 eura, trlja deset eura, hobotnica dvadeset, mol mali sedam, a veliki deset eura. Domaće maslinovo ulje može se pronaći i za 13 eura po litri.

Prebacujemo se na udarne specijalitete: domaći pršut rezani 60 eura kilo, a u komadu 20 eura pa preporučujemo da naoštrite noževe. Čajne kobasice 16, guanciale za carbonaru deset, poljički soparnik se prodaje za 40 eura, može i pola za 25. Nije bitno jeste li online ili niste, popust na količinu univerzalno je pravilo. Domaći kruh ispod peke je 30 eura, a navodno bude težine od četiri-pet kilograma.

Za kraj smo ostavili nešto što sigurno ne biste uspjeli pronaći na klasičnom pazaru. Jedan gospodin s Pelješca prodaje ni više ni manje nego stado koza.

- Prodajem osam koza, stado se sastoji od hrvatskih šarenih koza, sanskih koza i alpina - navodi, a mi kozama želimo svu sreću u pronalasku novog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:26