StoryEditorOCM
SplitA di su konduti?

Ne daj Bože crijevne viroze na Općinskom sudu: pobrojali smo koliko je zahoda, a dnevno stotine ljudi prođe zgradom

Piše Ivica Marković
23. veljače 2024. - 07:20

Ne daj Bože da zaposlenike i stranke Općinskog suda u Splitu u isto vrijeme uhvati crijevna viroza. Ne bi im bilo lako. Zbog čega? Pa iz jednostavnog razloga, jer velebna nova zgrada Općinskog suda u Splitu, koja je iznikla iz "korijena" bivše "Stande" ima, na prizemlju i tri kata, brojkom i slovima, ukupno pet muških, pet ženskih konduta, jedan za invalide, kao i jedan za pritvorenike koje dovode na suđenja.

I tih pet muških i pet ženskih sanitarnih čvorova su napravljeni za više od 300 zaposlenika Suda, za stranke, odnosno za odvjetnike/ce i sve one koji "posjećuju" Općinski sud, a takvih je dnevno na stotine.

Iako briga o sanitarnim čvorovima zasigurno nije u opisu njegova posla nazvali smo Dražena Maravića, predsjednika Općinskog suda u Splitu, da ga upitamo je li do sada bilo kakvih problema oko korištenja sanitarnih čvorova.

- Nisam nikad primio ni jednu pritužbu od zaposlenika da ima malo WC-a u novoj zgradi suda. Također, nisam nikada primijetio ni neku gužvu ispred WC-a, a svi koje srećem kad hodam hodnicima zgrade ili oko suda mi hvale novu zgradu. Rekao bih da je takvih 99 posto. Meni se nikada nitko nije obratio s takvom pritužbom ili izrazio nezadovoljstvo - kratko je komentirao Dražen Maravić.

Jedan po katu

Od ovih pet muških i pet ženskih sanitarnih čvorova, po dva se nalaze u prizemlju zgrade, gdje se nalazi i sanitarni čvor za invalide i onaj za pritvorenike. Oba muška sanitarna čvora imaju po dva pisoara i jednu zahodsku školjku, kao i dva umivaonika, dok ženski sanitarni čvorovi imaju po dvije zahodske školjke i po dva umivaonika.

image
Saša Burić/Cropix

Preostalih šest, što muških, što ženskih sanitarnih čvorova nalazi se na tri kata suda. Tako na svakom katu ima po jedan muški i jedan ženski sanitarni čvor, s istom brojkom zahodskih školjki, pisoara i umivaonika, kao što imaju i oni na prizemlju.

Na kraju želimo istaknuti da se u potpunosti slažemo s Draženom Maravićem da novu zgradu Općinskog suda u Splitu treba hvaliti, jer nakon onog "čumeza" u kojemu su suci, sutkinje i ostali zaposlenici Suda radili na Dračevcu, ova zgrada Suda u centru Splita izgleda kao hotel od 100, a ne pet zvjezdica.

No, nekako se ne možemo oteti dojmu da bi suci, sutkinje i zaposlenici ipak trebali imati toalete za svoje potrebe, za koje bi koristili ključ, a ne kako bi odlazili u sanitarne čvorove u koje odlaze razni "posjetitelji" suda, koji imaju različite higijenske običaje i navike.

Na kraju krajeva, zašto bi neki sudac ili sutkinja strepili od toga hoće li se u isto vrijeme, dok su oni u WC-u, tamo nalaziti i neka od stranaka kojoj oni sude, recimo zbog prijave iz obiteljskog zakona. Ni u splitskoj bolnici liječnici i medicinske sestre ne odlaze u sanitarne čvorove koje koriste bolesnici i posjetitelji, već imaju "toalet za osoblje", pa zašto ga ne bi imali i na Sudu.

Izgleda da se, kad se planirala zgrada Općinskog suda, nije puno vodilo brige o broju sanitarnih čvorova, kao ni o parkirnim mjestima za zaposlenike Suda i stranke, jer im nikakav parking nije napravljen, odnosno omogućen. No, o tome smo do sada već "milijun" puta pisali, ali nismo ništa postigli.

Na kraju je važno napomenuti da je svakog dana stalno u "niskom startu" spremna jedna čistačica koja cijelo svoje radno vrijeme obilazi "sudske kondute" i brine o tome da oni budu čisti. Sva sreća, uokolo Suda ima podosta kafića čiji konduti mogu poslužiti kao prva pomoć. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:06