StoryEditorOCM
SplitSVAKI DAN...

Naučite konačno razliku između IBAN-a i broja kartice! Umjesto da zaradi od prodaje, Splićanka izgubila 3000 eura

Piše split sd
20. ožujka 2024. - 11:25

Splitska policija zaprimila je još jednu prijavu kaznenog djela Računalna prijevara.

- Oštećena 33-godišnjakinja je preko internetskog oglasnika oglasila na prodaju odjevni predmet, a potom ju je kontaktirala nepoznata osoba kao potencijalni kupac i poslala poveznicu u koju je 33-godišnjakinja, slijedeći upute, upisala svoje osobne odnosno bankovne podatke nakon čega je primijetila kako joj je s računa skinuto 3 tisuće eura.

Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se kriminalističko istraživanje - kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Dodaju da je među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini najviše bilo phishing prijevara.

- Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju. Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Krajnji cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu.

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri - detaljno su objasnili iz splitske policije. 

Apeliraju na građane da budu oprezni i savjetuju: 

- Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime, a nikako CVC/CVV kod(kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja)

- Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.

S obzirom na to da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju "SafetyNet- Bitka za sigurnost".

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Također, posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:05