StoryEditorOCM
SplitISPRAVAK ISPRAVKA

Naš novinar odgovara zagrebačkim arhitektima oko vrtića: ‘Ovo je primjer izvrtanja činjenica i stvaranja lažnog dojma‘

Piše Sandi Vidulić
20. lipnja 2023. - 15:30

Nakon što je jučer na portalu objavljen ispravak kojeg je uputio opunomoćeni odvjetnik arhitektonskog "Ureda Njirić plus arhitekti" u vezi dobivanja građevinske dozvole za vrtić na Pujankama, na njega se očitovao naš novinar Sandi Vidulić koji je naveo kako se radi o "primjeru izvrtanja činjenica i stvaranja lažnog dojma".

- U demantiju koji je na portalu Slobodne Dalmacije objavljen jučer s naslovom Zagrebački arhitekti: ‘Sve papire za vrtić na Pujankama predali smo na vrijeme, gradska služba nije izdala odobrenje‘ se tvrdi da kompletna dokumentacija za dobivanje građevinske dozvole nije predana tek godinu dana nakon završetka natječaja, kao i to da kompletna dokumentacija nije predana 31. siječnja ove godine, nego da je tada bila podignuta u sustav e_konferencija.

image
Grad Split/Facebook

Ukratko, demantiraju se navodne netočnosti, a da se ne navode sljedeće bitne stvari. Kao prvo, prilikom pisanja teksta arhitektonski "Ured Njirić plus arhitekti" je bio pitan za podatke oko vrtića. Kontaktirao sam osobu u njihovom birou koja je rekla da će prenijeti poruku i vidjeti hoće li se itko javiti. Ali, odgovora nije bilo s njihove strane. Dakle, nije da ih se ništa nije pitalo, kao što se stvara dojam, nego nisu htjeli govoriti kad su imali priliku.

Kao drugo, odvjetnik demantira podatke iz mog teksta kao neistinite, a ne navodi tko ih je iznio. Tko je rekao da je "Ured Njirić plus arhitekti" tek 31. siječnja 2023. predao kompletnu dokumentaciju? Ispada da je podatak izmislio novinar, pa ga odvjetnik upućuje da je mogao fakte lako provjeriti u Upravnom odjelu za urbanizam i graditeljstvo.

No, ono što odvjetnik prešućuje jest da je novinar upitao pročelnika Upravnog odjela Tea Vojkovića zašto se izdaje s tolikim kašnjenjem građevinska dozvola (jer se po izjavi gradonačelnika Ivice Puljka od prije godinu dana vrtić na Pujankama do ovog vremena trebao već izgraditi).

image


 

Saša Burić/Cropix

Pročelnik Vojković je izjavio da je tek 31. siječnja 2023.predana kompletna dokumentacija za dječji vrtić na Pujankama.

- Dozvola je izdana "tek" sad, zato jer su projekti isporučeni tek 31.1. 2023., pa je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, s kompletiranom projektnom dokumentacijom, dostavljen u ovaj upravni odjel "tek" 31.1.2023. - izjavio je u svibnju za Slobodnu pročelnik Vojković.

- Kako smo Mi (stručne službe Grada Splita) legalisti, u obavezi smo provesti svu zakonom propisanu proceduru, bez obzira što neuki promatrači mogu imati stav da Grad Split Gradu Splitu može izdati dozvolu kako hoće, bez da se ispune svi zakonom propisani uvjeti kroz zakonom propisanu proceduru. Ne može i neće. U postupku e_konferencije je jedno javno-pravno tijelo (MUP-protupožarna inspekcija) imalo primjedbu na neka tehnička rješenja, pa kad je to otklonjeno, ponovljen je postupak e_konferencije i izdana je dozvola - zaključio je u svom odgovoru pročelnik.

image

Teo Vojković

Josko Supic/Cropix

Odvjetnik tvrdi da je korekcije koje je od arhitektonskog ureda 23. prosinca 2022. zatražio Upravni odjel "Ured Njirić plus arhitekti" izveo u "razumnom roku". Ali ne kaže koliko je to trajalo. Niti kaže kad su arhitekti predali dokumentaciju, već samo da je 31. siječnja 2023. objavljena u sustavu e_konferencije.

Vojković je pak izjavio za "Slobodnu" da su arhitekti kompletnu dokumentaciju za dobivanje građevinske dozvole predali tek 31. siječnja 2023. Odvjetnik ga ustvari ne demantira jer nije naveo datum, niti pružio dokaz da je ranije predana kompletna dokumentacija po kojoj se mogla dobiti građevinska dozvola, osim što se pozvao na nedefinirani "razuman rok".

Na stranicama Društva arhitekata Split stoji da je natječaj za vrtić na Pujankama trajao do 25. siječnja 2022.. Na Geoportalu stoji da je datum zaprimanja zahtjeva za građevinsku dozvolu za vrtić 31. siječnja 2023. godine.

Stoji i to da je uredna dokumentacija predana 22. veljače 2023.. Dakle, iz svega je bilo razumno zaključiti da je "Ured Njirić plus arhitekti" kompletnu dokumentaciju, sa svim što je potrebno za dobivanje građevinske dozvole, predao godinu dana nakon završetka natječaja.

image

Arhitekt Hrvoje Njirić

Paun Paunović/Cropix

U demantiju se tvrdi kako je arhitektonski biro predao dokumentaciju 17. listopada 2022. i da su od tada slali dopise gradskom Upravnom odjelu pitajući kada će se dignuti dokumentacija na sustav e_konferencija, kako bi krenuo postupak izdavanja građevinske dozvole, ali da im je Upravni odjel tek 23. prosinca odgovorio što trebaju korigirati.

Ostaje pitanje zašto se u demantiju ne osporava izravno pročelnika pročelnika Tea Vojkovića? Jer on je zapravo dao informacije za koje se tvrdi da su neistinite i na osnovu kojih je u članku donesen zaključak, osobito jer su se arhitekti iz "Ureda Njirić plus arhitekti"odlučili na šutnju.

Ispada da se u demantiju polemizira s novinarom, ali se zapravo pobija pročelnika bez da ga se imenuje, a i upućuje se na sporost Upravnog odjela. Zašto se nije otvoreno reklo koga se smatra odgovornim za kašnjenje?

Vjerojatno zato što se arhitektima ne isplati svađati javno s pročelnikom, jer tako možeš ugroziti buduće poslove. Što je onda najsigurnije napraviti da pokažeš kako ste ipak pouzdana arhitektonska firma? Optužiti novinara da je sve izmislio. Novinari su pouzdano glupi pa trpe svakojake tužbe, a u pravilu ne tuže onda kad se njih ocrni - zaključuje Vidulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:00