stdClass Object ( [id] => 1315879 [title] => Na splitskim ulicama je 5000 taksista i smiju vam naplatiti koliko god hoće: ‘Mogu staviti vožnju i 1000 kuna kilometar‘ [alias] => na-splitskim-ulicama-je-oko-5000-taksista-i-mogu-vam-naplatiti-koliko-god-hoce-no-to-je-tek-dio-problema [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O uslugama taksi-vožnje u Splitu piše se svakog ljeta od kada je grad doživio turistički bum. I to najčešće u negativnom smislu. Nevjerojatne cijene taksi-vožnji, kao ovaj tjedan kada je za dvije sekunde vožnje naplaćeno 150 eura, napadi na taksiste koji imaju koncesiju u trajektnoj luci koji podsjećaju na scene od prije par godina u zračnoj luci i policiji prijavljena dva slučaja seksualnog zlostavljanja u taksiju, podignuli su najviše prašine.

---

---

Tema napada i seksualnih napada u taksiju postala je međunarodna nakon što je na službenoj stranici agencije britanske Agencije  koja izdaje preporuke za putovanje objavljeno upozorenje o napadima i savjet putnicima da fotografiraju unutrašnjost i broj taksija, kontaktiraju prijatelja i podijele vožnje na Uber aplikaciji.

Upozorenje je objavljeno temeljem novinarskih članaka o slučaju seksualnog zlostavljanja. Među njima je i slučaj britanske državljanke koja je taksista u Splitu prijavila zbog silovanja.

- Prije tjedan dana sam vozio jednu britansku državljanku i ona je prilikom ulaska u vozilo fotografirala moje podatke. Na kraju je izašla i rekla kako će izbrisati fotografiju - govori nam Bruno Frkić, taksist iz Splita i predstavnik taksista s koncesijom u trajektnoj luci.

U zakonu je problem?

Da broj prijavljenih slučajeva silovanja raste za vrijeme sezone, potvrdio je na sjednici prošlog tjedna i Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Od 11 prijavljenih slučajeva, stopa rješavanja je 100 posto, a drugi slučaj seksualnog zlostavljanja u Splitu koji je prijavila francuska državljanka još se istražuje:

- Što se tiče silovanja, kriminalističko istraživanje je u tijeku. Kod ovog djela smo posebno oprezni i odmah smo izašli s priopćenjem javnosti.

---

image

Slobodan Marendić: Kod silovanja smo posebno oprezni i odmah smo izašli s priopćenjem javnosti

Tom Dubravec/Cropix
---

Na preporuke britanske vladine agencije oglasio se i Ceh prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, koji u manjkavosti Zakona o prijevozu u cestovnom prometu vidi problem:

- Naš prijedlog prilikom izmjena i dopuna Zakona o upisu registracije vozila u taksi-dozvolu odbijen je i zato danas temeljem kopije jedne taksi- dozvole na ulicama prometuje nepoznat broj taksi-vozila. Astronomske cijene koje "zabavljaju" javnost u jeku turističke sezone tek su kap u moru stvarnih problema prouzrokovanih ovim zakonom.

Bruno Frkić smatra kako se izmjenom pravilnika 2022. zaštitilo više od 40 posto vozača Ubera:

- Od 1. siječnja 2024. svatko tko se bavi nekim oblikom taksi-prijevoza morao bi biti prijavljen na puno radno vrijeme. No, opet će se naći način da se to zaobiđe.

U Cehu prijevoznika su nam odgovorili kako prema zakonu na snazi svatko tko kopira dozvolu može voziti. Za dobivanje licencije potrebno je prijaviti vozilo po uvjetima usluge taksi-prijevoza, platiti 1500 kuna pristojbe i biti stručno osposobljen. Ako i niste, možete s trećom osobom sklopiti ugovor. U dozvoli Grada navedeni su podaci o tvrtki, bez vozila.

Zbog takvih pravila, nastavljaju nam taksisti, zakonski je moguće naplatiti vožnju po suludo visokim cijenama. Posljednji takav račun je bio vrhunac: 150 eura od dvije sekunde.

---

image

Ja mogu staviti vožnju 1000 kuna kilometar. Ako ste ušli u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vožnju koliko god hoću - objašnjava nam Bruno Frkić

Vojko Bašić/Cropix
---

- Vi sada imate svoj cjenik i svoju cijenu. Legalno je naplatiti toliku cijenu za samo dvije sekunde. Kada je država uprihodila paušalni porez, a ne PDV, to je postalo legalno. Imate čitav niz tvrtki koje su registrirane izvan Hrvatske, bez imovine, koje ne moraju platiti kazne od poreznog inspektora, poput tvrtke "Family Ride" koja je naplatila tu vožnju - poručuju iz Ceha prijevoznika.

- Ja mogu staviti vožnju 1000 kuna kilometar. Ako ste ušli u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vožnju koliko god hoću - objašnjava nam Bruno Frkić.

U Splitu barem 5000 vozača

Za taksiste nije samo problem u konkurenciji koja naplaćuje usluge po previsokim cijenama, već i oni koji cijene dampiraju. To su vozači Ubera koji su zahvaljujući zakonu nelojalna konkurencija. Uberovci su ovo ljeto prosvjedovali kako bi povećali minimalnu cijenu vožnje koja sada iznosi pet eura. I njima vozači na crno uzimaju posao.

- Uber i Bolt nemaju fiskalnog poslužitelja, nemaju obvezu predavanja poreza i od njih Hrvatska ne uprihoduje niti jednu kunu. U Splitu je ovo ljeto barem 5000 vozača, od čega su njih 4000 uberovci. Uber nije prijavljen za obavljanje taksi-usluga, već usluge iznajmljivanja vozila vozačima, povezuju vozača i klijente. Oni voze svojim privatnim automobilom, što zakonski ne bi smjeli, ali to nitko ne regulira. Uber ne smije imati taksi tablu, a drže je na automobilu. Nisu ni osigurani protiv trećih osoba pa u slučaju nesreće morate podignuti privatnu tužbu. Kod regularnih taksija štetu će pokriti osiguranje - objašnjavaju nam iz Ceha prijevoznika.

Prijetnje, tučnjave...

Tučnjave taksista punile su novinske stupce i objave na portalima posljednjih nekoliko godina. Ove godine smo izvještavali o nasrtajima i sukobima u trajektnoj luci. Prizori kao u Zračnoj luci prije nekoliko godina. Scene iste, a prema riječima taksista, ista je i ekipa koja sudjeluje u fizičkim obračunima. U Zračnoj luci se višegodišnji problem riješio podizanjem kaznenih prijava i davanjem koncesija. Međutim, samo ovog ljeta smo dobili niz pritužbi na visoku cijenu taksi-vožnje onih kojima je zračna luka polazište ili odredište. Cijena je po zakonu proizvoljna, a cijene koje se nalaze kod taksi-stajališta su preporuke.

U trajektnoj luci 165 taksista ima koncesiju. Taksiste s koncesijom ovog su ljeta dva puta napale osobe koji bez koncesije uzimaju klijente i samovoljno određuju "paprene" cijene, dva do tri puta veće. Taksisti nam potvrđuju kako je riječ o skupini iz Kaštela koja je na isti način htjela preuzeti upravljanje uslugama taksi-prijevoza u Zračnoj luci. Razlog za napad su jako dobre lokacije na Gatu svetog Petra i svetog Duje, a u koncesiju su uključeni i carinski terminal i unutrašnji dio luke. Kako neslužbeno doznajemo, šef lučkog operativnog centra i šef sigurnosti Lučke uprave su zbog složenosti situacije, odnosno pritiska, završili na bolovanju. "Divlji" taksisti su ujutro u trajektnoj, a navečer ispred noćnih klubova "Centar", "Vanilla" i kod plaže Bačvice i jedino je rješenje fizičko obračunavanje.

U Zračnoj luci je problem riješila policija podizanjem kaznenih prijava. Za trajektnu luku Lučka uprava namjerava iduće godine smanjiti prostor obuhvata koncesije na unutrašnji dio luke:

- Da biste dobili koncesiju, trebati priložiti registracijske oznake vozila i OIB-e dvaju vozača. Lučka uprava može upozoriti vozača da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan naše nadležnosti. Kada smo proširili obuhvat koncesije za naknadu od 530 eura, taksisti su sami rekli da će se pobrinuti za red. Mi smo odmah rekli kako nemamo mogućnost kažnjavanja i sankcioniranja. Otvoreni dio luke teško je kontrolirati. Nećemo ukinuti koncesiju, nego je vratiti na početne postavke. Kontrolirat ćemo je kroz rampu i zaštitare - rekao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

---

image

Vice Mihanović: Lučka uprava može upozoriti vozača da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan naše nadležnosti

Nikola Vilić/Cropix
---

Dok taksisti optužuje Lučku upravu za inertnost i tromost, iz Lučke uprave odgovaraju kako su isti oni koji prozivaju Lučku upravu rekli da će se sami pobrinuti za otvoreni dio luke koji je teško kontrolirati.

- Mi smo zahvaljujući prometnom redarstvu i policiji pomaknuli ilegalna vozila. One koji ostave vozila izvan našeg područja i dođu do brodova nemoguće je zaustaviti u naumu. Tamo već jesu zaštitari - rekao je Vice Mihanović odgovarajući na zahtjeve taksista koji su tražili uvođenje zaštitarske službe.

S obzirom na to da se ne zna tko prometuje užim centrom grada, iz Ceha prijevoznika predlažu ograničavanje prometovanja unutar centra i uvođenje koncesije za prijevoz ne bi li se regulirao ovaj problem.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potpuni kaos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => potpuni kaos 2 0 7728 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-18 10:22:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-18 19:32:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-08-18 19:32:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na splitskim ulicama je oko 5000 taksista i mogu vam naplatiti koliko god hoće. No, to je tek dio problema... [metakey] => Split, Taksi, taksisti, tučnjava taksista, seksualno zlostavljane [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25282942.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25282955.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25204625.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25415568.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25061378.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/14201096.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Splitu je ovo ljeto barem 5000 voza\u010da, od \u010dega su njih 4000 uberovci, ka\u017eu nam iz Ceha prijevoznika<\/p>","

Ja mogu staviti vo\u017enju 1000 kuna kilometar. Ako ste u\u0161li u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vo\u017enju koliko god ho\u0107u - obja\u0161njava nam Bruno Frki\u0107<\/p>","","

Slobodan Marendi\u0107:\u00a0Kod silovanja smo posebno oprezni i odmah smo iza\u0161li s priop\u0107enjem javnosti<\/p>","

Vice Mihanovi\u0107:\u00a0Lu\u010dka uprava mo\u017ee upozoriti voza\u010da da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan na\u0161e nadle\u017enosti<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1165","hd_25282942_1920.jpg":"1920x1080","k_25282942_1280.jpg":"1280x1280","k_25282942_1024.jpg":"1024x1024","k_25282942_640.jpg":"640x640","k_25282942_480.jpg":"480x480","k_25282942_340.jpg":"340x340","k_25282942_220.jpg":"220x220","o_25282942_1280.jpg":"1280x776","o_25282942_1024.jpg":"1024x621","o_25282942_640.jpg":"640x388","o_25282942_480.jpg":"480x291","o_25282942_340.jpg":"340x206","o_25282942_220.jpg":"220x133","h_25282942_1280.jpg":"1280x854","h_25282942_1024.jpg":"1024x683","h_25282942_640.jpg":"640x427","h_25282942_480.jpg":"480x320","h_25282942_340.jpg":"340x227","h_25282942_220.jpg":"220x147","pp_25282942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25282942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25282942_640.jpg":"640x814","pp_25282942_480.jpg":"480x611","pp_25282942_340.jpg":"340x432","pp_25282942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1017","hd_25282955_1920.jpg":"1920x1080","k_25282955_1280.jpg":"1280x1280","k_25282955_1024.jpg":"1024x1024","k_25282955_640.jpg":"640x640","k_25282955_480.jpg":"480x480","k_25282955_340.jpg":"340x340","k_25282955_220.jpg":"220x220","o_25282955_1280.jpg":"1280x678","o_25282955_1024.jpg":"1024x542","o_25282955_640.jpg":"640x339","o_25282955_480.jpg":"480x254","o_25282955_340.jpg":"340x180","o_25282955_220.jpg":"220x116","h_25282955_1280.jpg":"1280x854","h_25282955_1024.jpg":"1024x683","h_25282955_640.jpg":"640x427","h_25282955_480.jpg":"480x320","h_25282955_340.jpg":"340x227","h_25282955_220.jpg":"220x147","pp_25282955_1280.jpg":"1280x1628","pp_25282955_1024.jpg":"1024x1303","pp_25282955_640.jpg":"640x814","pp_25282955_480.jpg":"480x611","pp_25282955_340.jpg":"340x432","pp_25282955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1389","hd_25204625_1920.jpg":"1920x1080","k_25204625_1280.jpg":"1280x1280","k_25204625_1024.jpg":"1024x1024","k_25204625_640.jpg":"640x640","k_25204625_480.jpg":"480x480","k_25204625_340.jpg":"340x340","k_25204625_220.jpg":"220x220","o_25204625_1280.jpg":"1280x926","o_25204625_1024.jpg":"1024x740","o_25204625_640.jpg":"640x463","o_25204625_480.jpg":"480x347","o_25204625_340.jpg":"340x245","o_25204625_220.jpg":"220x159","h_25204625_1280.jpg":"1280x854","h_25204625_1024.jpg":"1024x683","h_25204625_640.jpg":"640x427","h_25204625_480.jpg":"480x320","h_25204625_340.jpg":"340x227","h_25204625_220.jpg":"220x147","pp_25204625_1280.jpg":"1280x1628","pp_25204625_1024.jpg":"1024x1303","pp_25204625_640.jpg":"640x814","pp_25204625_480.jpg":"480x611","pp_25204625_340.jpg":"340x432","pp_25204625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_25415568_1920.jpg":"1920x1080","k_25415568_1280.jpg":"1280x1280","k_25415568_1024.jpg":"1024x1024","k_25415568_640.jpg":"640x640","k_25415568_480.jpg":"480x480","k_25415568_340.jpg":"340x340","k_25415568_220.jpg":"220x220","o_25415568_1280.jpg":"1280x850","o_25415568_1024.jpg":"1024x680","o_25415568_640.jpg":"640x425","o_25415568_480.jpg":"480x318","o_25415568_340.jpg":"340x225","o_25415568_220.jpg":"220x146","h_25415568_1280.jpg":"1280x854","h_25415568_1024.jpg":"1024x683","h_25415568_640.jpg":"640x427","h_25415568_480.jpg":"480x320","h_25415568_340.jpg":"340x227","h_25415568_220.jpg":"220x147","pp_25415568_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415568_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415568_640.jpg":"640x814","pp_25415568_480.jpg":"480x611","pp_25415568_340.jpg":"340x432","pp_25415568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25061378_1920.jpg":"1920x1080","k_25061378_1280.jpg":"1280x1280","k_25061378_1024.jpg":"1024x1024","k_25061378_640.jpg":"640x640","k_25061378_480.jpg":"480x480","k_25061378_340.jpg":"340x340","k_25061378_220.jpg":"220x220","o_25061378_1280.jpg":"1280x852","o_25061378_1024.jpg":"1024x682","o_25061378_640.jpg":"640x426","o_25061378_480.jpg":"480x319","o_25061378_340.jpg":"340x226","o_25061378_220.jpg":"220x146","h_25061378_1280.jpg":"1280x854","h_25061378_1024.jpg":"1024x683","h_25061378_640.jpg":"640x427","h_25061378_480.jpg":"480x320","h_25061378_340.jpg":"340x227","h_25061378_220.jpg":"220x147","pp_25061378_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061378_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061378_640.jpg":"640x814","pp_25061378_480.jpg":"480x611","pp_25061378_340.jpg":"340x432","pp_25061378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_14201096_1920.jpg":"1920x1080","k_14201096_1280.jpg":"1280x1280","k_14201096_1024.jpg":"1024x1024","k_14201096_640.jpg":"640x640","k_14201096_480.jpg":"480x480","k_14201096_340.jpg":"340x340","k_14201096_220.jpg":"220x220","o_14201096_1280.jpg":"1280x781","o_14201096_1024.jpg":"1024x625","o_14201096_640.jpg":"640x390","o_14201096_480.jpg":"480x293","o_14201096_340.jpg":"340x207","o_14201096_220.jpg":"220x134","h_14201096_1280.jpg":"1280x854","h_14201096_1024.jpg":"1024x683","h_14201096_640.jpg":"640x427","h_14201096_480.jpg":"480x320","h_14201096_340.jpg":"340x227","h_14201096_220.jpg":"220x147","pp_14201096_1280.jpg":"1280x1628","pp_14201096_1024.jpg":"1024x1303","pp_14201096_640.jpg":"640x814","pp_14201096_480.jpg":"480x611","pp_14201096_340.jpg":"340x432","pp_14201096_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7649438 Threads: 5 Questions: 1553815621 Slow queries: 4736165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111289956 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/na-splitskim-ulicama-je-oko-5000-taksista-i-mogu-vam-naplatiti-koliko-god-hoce-no-to-je-tek-dio-problema-1315879 [printLink] => /split/na-splitskim-ulicama-je-oko-5000-taksista-i-mogu-vam-naplatiti-koliko-god-hoce-no-to-je-tek-dio-problema-1315879?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679424 [name] => Taksi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => taksi [link] => /tag/taksi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 462647 [name] => taksisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => taksisti [link] => /tag/taksisti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726893 [name] => tučnjava taksista [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 12:46:24 [main_article_id] => 0 [alias] => tucnjava-taksista [link] => /tag/tucnjava-taksista ) [4] => stdClass Object ( [id] => 693581 [name] => seksualno zlostavljane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-10 21:29:18 [main_article_id] => 0 [alias] => seksualno-zlostavljane [link] => /tag/seksualno-zlostavljane ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potpuni kaos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na splitskim ulicama je 5000 taksista i smiju vam naplatiti koliko god hoće: ‘Mogu staviti vožnju i 1000 kuna kilometar‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-06-12-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25282942.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

U Splitu je ovo ljeto barem 5000 vozača, od čega su njih 4000 uberovci, kažu nam iz Ceha prijevoznika

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25282942.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

U Splitu je ovo ljeto barem 5000 vozača, od čega su njih 4000 uberovci, kažu nam iz Ceha prijevoznika

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25282955.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ja mogu staviti vožnju 1000 kuna kilometar. Ako ste ušli u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vožnju koliko god hoću - objašnjava nam Bruno Frkić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25204625.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25415568.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Slobodan Marendić: Kod silovanja smo posebno oprezni i odmah smo izašli s priopćenjem javnosti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25061378.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Vice Mihanović: Lučka uprava može upozoriti vozača da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan naše nadležnosti

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/14201096.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

O uslugama taksi-vožnje u Splitu piše se svakog ljeta od kada je grad doživio turistički bum. I to najčešće u negativnom smislu. Nevjerojatne cijene taksi-vožnji, kao ovaj tjedan kada je za dvije sekunde vožnje naplaćeno 150 eura, napadi na taksiste koji imaju koncesiju u trajektnoj luci koji podsjećaju na scene od prije par godina u zračnoj luci i policiji prijavljena dva slučaja seksualnog zlostavljanja u taksiju, podignuli su najviše prašine.

---

---

Tema napada i seksualnih napada u taksiju postala je međunarodna nakon što je na službenoj stranici agencije britanske Agencije  koja izdaje preporuke za putovanje objavljeno upozorenje o napadima i savjet putnicima da fotografiraju unutrašnjost i broj taksija, kontaktiraju prijatelja i podijele vožnje na Uber aplikaciji.

Upozorenje je objavljeno temeljem novinarskih članaka o slučaju seksualnog zlostavljanja. Među njima je i slučaj britanske državljanke koja je taksista u Splitu prijavila zbog silovanja.

- Prije tjedan dana sam vozio jednu britansku državljanku i ona je prilikom ulaska u vozilo fotografirala moje podatke. Na kraju je izašla i rekla kako će izbrisati fotografiju - govori nam Bruno Frkić, taksist iz Splita i predstavnik taksista s koncesijom u trajektnoj luci.

U zakonu je problem?

Da broj prijavljenih slučajeva silovanja raste za vrijeme sezone, potvrdio je na sjednici prošlog tjedna i Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Od 11 prijavljenih slučajeva, stopa rješavanja je 100 posto, a drugi slučaj seksualnog zlostavljanja u Splitu koji je prijavila francuska državljanka još se istražuje:

- Što se tiče silovanja, kriminalističko istraživanje je u tijeku. Kod ovog djela smo posebno oprezni i odmah smo izašli s priopćenjem javnosti.

---

image

Slobodan Marendić: Kod silovanja smo posebno oprezni i odmah smo izašli s priopćenjem javnosti

Tom Dubravec/Cropix
---

Na preporuke britanske vladine agencije oglasio se i Ceh prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, koji u manjkavosti Zakona o prijevozu u cestovnom prometu vidi problem:

- Naš prijedlog prilikom izmjena i dopuna Zakona o upisu registracije vozila u taksi-dozvolu odbijen je i zato danas temeljem kopije jedne taksi- dozvole na ulicama prometuje nepoznat broj taksi-vozila. Astronomske cijene koje "zabavljaju" javnost u jeku turističke sezone tek su kap u moru stvarnih problema prouzrokovanih ovim zakonom.

Bruno Frkić smatra kako se izmjenom pravilnika 2022. zaštitilo više od 40 posto vozača Ubera:

- Od 1. siječnja 2024. svatko tko se bavi nekim oblikom taksi-prijevoza morao bi biti prijavljen na puno radno vrijeme. No, opet će se naći način da se to zaobiđe.

U Cehu prijevoznika su nam odgovorili kako prema zakonu na snazi svatko tko kopira dozvolu može voziti. Za dobivanje licencije potrebno je prijaviti vozilo po uvjetima usluge taksi-prijevoza, platiti 1500 kuna pristojbe i biti stručno osposobljen. Ako i niste, možete s trećom osobom sklopiti ugovor. U dozvoli Grada navedeni su podaci o tvrtki, bez vozila.

Zbog takvih pravila, nastavljaju nam taksisti, zakonski je moguće naplatiti vožnju po suludo visokim cijenama. Posljednji takav račun je bio vrhunac: 150 eura od dvije sekunde.

---

image

Ja mogu staviti vožnju 1000 kuna kilometar. Ako ste ušli u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vožnju koliko god hoću - objašnjava nam Bruno Frkić

Vojko Bašić/Cropix
---

- Vi sada imate svoj cjenik i svoju cijenu. Legalno je naplatiti toliku cijenu za samo dvije sekunde. Kada je država uprihodila paušalni porez, a ne PDV, to je postalo legalno. Imate čitav niz tvrtki koje su registrirane izvan Hrvatske, bez imovine, koje ne moraju platiti kazne od poreznog inspektora, poput tvrtke "Family Ride" koja je naplatila tu vožnju - poručuju iz Ceha prijevoznika.

- Ja mogu staviti vožnju 1000 kuna kilometar. Ako ste ušli u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vožnju koliko god hoću - objašnjava nam Bruno Frkić.

U Splitu barem 5000 vozača

Za taksiste nije samo problem u konkurenciji koja naplaćuje usluge po previsokim cijenama, već i oni koji cijene dampiraju. To su vozači Ubera koji su zahvaljujući zakonu nelojalna konkurencija. Uberovci su ovo ljeto prosvjedovali kako bi povećali minimalnu cijenu vožnje koja sada iznosi pet eura. I njima vozači na crno uzimaju posao.

- Uber i Bolt nemaju fiskalnog poslužitelja, nemaju obvezu predavanja poreza i od njih Hrvatska ne uprihoduje niti jednu kunu. U Splitu je ovo ljeto barem 5000 vozača, od čega su njih 4000 uberovci. Uber nije prijavljen za obavljanje taksi-usluga, već usluge iznajmljivanja vozila vozačima, povezuju vozača i klijente. Oni voze svojim privatnim automobilom, što zakonski ne bi smjeli, ali to nitko ne regulira. Uber ne smije imati taksi tablu, a drže je na automobilu. Nisu ni osigurani protiv trećih osoba pa u slučaju nesreće morate podignuti privatnu tužbu. Kod regularnih taksija štetu će pokriti osiguranje - objašnjavaju nam iz Ceha prijevoznika.

Prijetnje, tučnjave...

Tučnjave taksista punile su novinske stupce i objave na portalima posljednjih nekoliko godina. Ove godine smo izvještavali o nasrtajima i sukobima u trajektnoj luci. Prizori kao u Zračnoj luci prije nekoliko godina. Scene iste, a prema riječima taksista, ista je i ekipa koja sudjeluje u fizičkim obračunima. U Zračnoj luci se višegodišnji problem riješio podizanjem kaznenih prijava i davanjem koncesija. Međutim, samo ovog ljeta smo dobili niz pritužbi na visoku cijenu taksi-vožnje onih kojima je zračna luka polazište ili odredište. Cijena je po zakonu proizvoljna, a cijene koje se nalaze kod taksi-stajališta su preporuke.

U trajektnoj luci 165 taksista ima koncesiju. Taksiste s koncesijom ovog su ljeta dva puta napale osobe koji bez koncesije uzimaju klijente i samovoljno određuju "paprene" cijene, dva do tri puta veće. Taksisti nam potvrđuju kako je riječ o skupini iz Kaštela koja je na isti način htjela preuzeti upravljanje uslugama taksi-prijevoza u Zračnoj luci. Razlog za napad su jako dobre lokacije na Gatu svetog Petra i svetog Duje, a u koncesiju su uključeni i carinski terminal i unutrašnji dio luke. Kako neslužbeno doznajemo, šef lučkog operativnog centra i šef sigurnosti Lučke uprave su zbog složenosti situacije, odnosno pritiska, završili na bolovanju. "Divlji" taksisti su ujutro u trajektnoj, a navečer ispred noćnih klubova "Centar", "Vanilla" i kod plaže Bačvice i jedino je rješenje fizičko obračunavanje.

U Zračnoj luci je problem riješila policija podizanjem kaznenih prijava. Za trajektnu luku Lučka uprava namjerava iduće godine smanjiti prostor obuhvata koncesije na unutrašnji dio luke:

- Da biste dobili koncesiju, trebati priložiti registracijske oznake vozila i OIB-e dvaju vozača. Lučka uprava može upozoriti vozača da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan naše nadležnosti. Kada smo proširili obuhvat koncesije za naknadu od 530 eura, taksisti su sami rekli da će se pobrinuti za red. Mi smo odmah rekli kako nemamo mogućnost kažnjavanja i sankcioniranja. Otvoreni dio luke teško je kontrolirati. Nećemo ukinuti koncesiju, nego je vratiti na početne postavke. Kontrolirat ćemo je kroz rampu i zaštitare - rekao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

---

image

Vice Mihanović: Lučka uprava može upozoriti vozača da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan naše nadležnosti

Nikola Vilić/Cropix
---

Dok taksisti optužuje Lučku upravu za inertnost i tromost, iz Lučke uprave odgovaraju kako su isti oni koji prozivaju Lučku upravu rekli da će se sami pobrinuti za otvoreni dio luke koji je teško kontrolirati.

- Mi smo zahvaljujući prometnom redarstvu i policiji pomaknuli ilegalna vozila. One koji ostave vozila izvan našeg područja i dođu do brodova nemoguće je zaustaviti u naumu. Tamo već jesu zaštitari - rekao je Vice Mihanović odgovarajući na zahtjeve taksista koji su tražili uvođenje zaštitarske službe.

S obzirom na to da se ne zna tko prometuje užim centrom grada, iz Ceha prijevoznika predlažu ograničavanje prometovanja unutar centra i uvođenje koncesije za prijevoz ne bi li se regulirao ovaj problem.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Paun Paunović/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

U Splitu je ovo ljeto barem 5000 vozača, od čega su njih 4000 uberovci, kažu nam iz Ceha prijevoznika

Vojko Bašić/Cropix

Ja mogu staviti vožnju 1000 kuna kilometar. Ako ste ušli u vozilo i niste pitali za cijenu, ja zakonski mogu naplatiti vožnju koliko god hoću - objašnjava nam Bruno Frkić

Tom Dubravec/Cropix

Slobodan Marendić: Kod silovanja smo posebno oprezni i odmah smo izašli s priopćenjem javnosti

Nikola Vilić/Cropix

Vice Mihanović: Lučka uprava može upozoriti vozača da napusti prostor ako nema koncesiju. Sve ostalo je izvan naše nadležnosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-splitskim-ulicama-je-oko-5000-taksista-i-mogu-vam-naplatiti-koliko-god-hoce-no-to-je-tek-dio-problema-1315879 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db560a77d3cfd22c71fc1721c89035d28770beb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+splitskim+ulicama+je+5000+taksista+i+smiju+vam+naplatiti+koliko+god+ho%C4%87e%3A+%E2%80%98Mogu+staviti+vo%C5%BEnju+i+1000+kuna+kilometar%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-splitskim-ulicama-je-oko-5000-taksista-i-mogu-vam-naplatiti-koliko-god-hoce-no-to-je-tek-dio-problema-1315879 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-splitskim-ulicama-je-oko-5000-taksista-i-mogu-vam-naplatiti-koliko-god-hoce-no-to-je-tek-dio-problema-1315879 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potpuni kaos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitpotpuni kaos

Na splitskim ulicama je 5000 taksista i smiju vam naplatiti koliko god hoće: ‘Mogu staviti vožnju i 1000 kuna kilometar‘

Piše Božidar Lončar
18. kolovoza 2023. - 21:32
U Splitu je ovo ljeto barem 5000 vozača, od čega su njih 4000 uberovci, kažu nam iz Ceha prijevoznikaVojko Bašić/Cropix

O uslugama taksi-vožnje u Splitu piše se svakog ljeta od kada je grad doživio turistički bum. I to najčešće u negativnom smislu. Nevjerojatne cijene taksi-vožnji, kao ovaj tjedan kada je za dvije sekunde vožnje naplaćeno 150 eura, napadi na taksiste koji imaju koncesiju u trajektnoj luci koji podsjećaju na scene od prije par godina u zračnoj luci i policiji prijavljena dva slučaja seksualnog zlostavljanja u taksiju, podignuli su najviše prašine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:06