stdClass Object ( [id] => 1385293 [title] => Mudro je kupovao, zbrinuo rodbinu, častio na sve strane... A onda su njegovo carstvo počele preuzimati Fani i punica [alias] => mudro-je-kupovao-castio-na-sve-strane-postao-gradonacelnik-kerum-ima-tesku-narav-ali-u-ovome-je-majstor [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok smo se u prvom nastavku o poznatom poduzetniku i bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu dotakli najužeg kruga ljudi na koje se oslanja(o), sada nastavljamo s dijelom njegovih brojnih nekretnina, odnosom s moćnom grupacijom, kao i usponom na poziciju prvog čovjeka Splita.

Legendarni hotel "Central" na splitskoj Pjaci njegova tadašnja matična tvrtka "Neva Kerum" kupila je od propalog "Laurusa" u stečaju. U brakorazvodnoj parnici pripao je Kerumovoj bivšoj supruzi Anki Kerum, obnovljen je i nosi ime "Santa Lucia".

- Kupio ga je na javnom natječaju i lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je to tada bila - oplemenio. Platio ga je 1,8 milijuna eura 2004. godine, a to je bila procjena vrijednosti iz elaborata izrađenog 1992. godina za potrebe pretvorbe društvenog poduzeća "Laurus". Smatrao sam da je cijena trebala biti 2,5 milijuna eura. No, stečajni sudac i stečajni upravitelj za to nisu htjeli ni čuti, iako su se s tom razlikom mogle isplatiti otpremnine radnicima povezanih društava "Laurus Central" i "Laurus Ero" - prisjeća se Mirko Punoš, bivši djelatnik "Laurusa" (napominje da 32 bivša zaposlenika "Laurus Era" do danas nisu dobili ni kune otpremnine).

Svi Kerumovi ljudi: više se oslanja na nećake nego na djecu iz prvog braka, a svoju ‘vojnikinju‘ mršavo je nagradio

---

image

Obnova fasade hotela ‘Central‘, jednog od najstarijih splitskih hotela, počela je 2018. godine 

 

Paun Paunović/Cropix/Cropix
------
image

Željko Kerum je hotel ‘Central‘ platio 1,8 milijuna eura. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je tada bila - oplemenio. Lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili - kazao je bivši djelatnik ‘Laurusa‘. Hotel se danas zove ‘Santa Lucia‘ (lijevo za fotografiji).

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Godine 2005. Željko Kerum od države je kupio hotel Marjan. Ante Ledenko, bivši zaposlenik hotelijerskog društva "Adriatic", u čijem je portfelju bio taj hotel na Zapadnoj obali, napominje da su i druga poznata imena, ne otkriva koja, htjela taj turistički biser, no u tome nisu uspjeli.

- Kerumu je hotel Marjan trebao da ga se u javnosti prestane doživljavati kao bagerista - kaže nam Ledenko. Naime, kako su mediji ranije pisali, Željko Kerum je 1983. godinu dana bio zaposlen u građevinskom poduzeću "Melioracija" preko kojeg je radio kao vozač bagera u Iraku.

Kerum je hotel Marjan založio kod Hypo banke i Kreditne banke Zagreb, krenuo u njegovu obnovu, ali ga nikada nije dovršio, te je zbog neotplaćenih kredita završio u stečaju, gdje ga je kupila moćna "Adris grupa".

O Kerumovoj obnovi hotela Marjan htjeli smo više čuti od arhitekta Jerka Rošina, no on je kazao da o ovom poduzetniku ne želi govoriti jer njihova suradnja nije dobro završila.

Na putu da postane gradonačelnik 2009. godine, Željku Kerumu nisu škodili neki raniji ekscesi. Bila je to, na primjer, kupnja Maybacha, jednog od samo 50-ak takvih Mercedesa na svijetu i jednog od najskupljih automobila u Hrvatskoj 2003. godine, kojeg je platio 600 tisuća eura i izložio u svom supermarketu u Lori. Zbog tog luksuza u vrijeme "dok radnici trpe” zbog niskih plaća u sektoru trgovine, prozvao ga je tadašnji premijer Ivo Sanader, ali se ubrzo praktički ispričao Kerumu, navodeći da se prozivka nije odnosila na njega.

---

image

Željko Kerum je 2003. godine skupocjenog Maybacha izložio u prodajnom centru ‘Kerum‘ u Lori

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Željko Kerum u svom Maybachu 2003. godine koji je tada platio 600 tisuća eura

Jakov Prkić/Cropix
---

Nije Kerumu škodila ni kupnja admiralskog krstaša za 10 milijuna eura - jahte "Maiora 34” optočene mramorom i mahagonijem, teškom 90 tona. Ni čašćenja... Čak mu je sve to išlo u korist u politici jer je PR stručnjak Krešimir Macan te njegove mane, eskapade, pa i tučnjave i navodni neredni noćni život u to vrijeme pretvorio u Kerumovu korist - rekao bi da je branio Hajduka, Split i dalmatinsku pismu.

Na izborima za gradonačelnika Splita, Željko Kerum pobijedio je SDP-ova Ranka Ostojića. Odmah je okupio banke i tvrtke koje su osigurale novac kako bi splitski učenici dobili besplatne udžbenike. Otvorio je obećane nove vrtiće, no to je zasjenila afera jer je šest milijuna kuna vrijedan posao njihovog uređenja bez javnog natječaja dao svom prijatelju Ivici Livaji jer se žurio da oni za splitske mališane budu spremni do 1. rujna. Zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi, Kerum je prekršajno osuđen i kažnjen s 10 tisuća kuna.

Kerumov način rada u gradskoj upravi bio je takav da kada bi vidio da nešto ne ide, vikao bi, to bi se orilo po hodnicima, i tako bi izgurao rokove. 

U političkoj trgovini i preglasavanju je - majstor. U vrijeme Andre Krstulovića Opare, koji je nakon Keruma izabran za splitskog gradonačelnika, ali u Gradskom vijeću nije uvijek imao većinu, Kerum je progurao neke svoje najveće projekte.

Kažu da je ovaj puno pošteniji u politici nego što je to u poslu. Malo ga je pokosila kriza, posvadio se s tadašnjom Splitskom bankom, ima tešku narav, a to ozbiljan biznis ne trpi.

---

image

33-metarska jahta ‘Majora‘ Željka Keruma snimljena 2008. godine na ulijevanju goriva na benzinskoj stanici ispred Kerumova hotela ‘Marjan‘

Joško Ponoš/Cropix
---

---

image

Tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na svečanom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela ‘Marjan‘ 2013. godine

Tom Dubravec/Cropix
---

Pad njegove Kerum grupe, ali ne i njegov osobni, počeo je u kolovozu 2012. godine. Tada mu je Hypo banka, zbog neplaćenih kredita za hotel Marjan, blokirala račune trgovačkog lanca "Kerum" koji je bio jamac za namirenje tih obveza.

Tada je ulogu u preuzimanju triju "Kerumovih" nekretnina imala prva "butiga" koju je Željko Kerum otvorio više od 2 desetljeća ranije, 1990. godine u kući svog oca Josipa Keruma u Mostarskoj ulici 83 na splitskim Brdima, godinu dana nakon što je osnovao poduzeće "Kerum". 

Preuzimanje tih nekretnina, koje te 2012. godine još nisu bile opterećene založnim pravima, nije bilo rezervirano za namirenje dugova dobavljačima trgovačkog lanca. Taj plan preuzimanja bio je namijenjen za obitelj Kerum.

---

---


Naime, 5. studenog 2012. godine, u vrijeme kada je račun tvrtke "Kerum" bilo blokiran sa 60,6 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a prije otvaranja stečaja nad tim trgovačkim lancem, tadašnja direktorica Željka Kerum Topalušić, kćerka Željkova brata Jure Keruma, sa svojim djedom Josipom Kerumom potpisala je zanimljiv sporazum.

---

image

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine

Duje Klarić/Cropix
---

---

image

Kada je Jure Kerum u stečaju preuzeo restoran na vrhu prodajnog centra "Koteks", zavirili smo u zemljišne knjige i pronašli zanimljiv ugovor koji je njegova kćer Željka Kerum Topalušić kao direktorica "Keruma" potpisala sa svojim djedom kojem je priznala milijunski dug zbog neplaćanja zakupa prve trgovine koju je Željko Kerum otvorio u očevoj kući na splitskim Brdima

Paun Paunović/Cropix
---

Tim sporazumom su djed i unuka direktorica utvrdili da njemu tvrtka "Kerum" duguje 2,5 milijuna kuna jer mu od 1990. godine nije plaćano dvije tisuće njemačkih maraka mjesečne zakupnine za poslovni prostor u Mostarskoj ulici, (čuveni Kerum 1, op.a.), te da djed Kerum zbog toga dobiva založna prava na tri "Kerumove" nekretnine – jednim poslovnim prostorom u Zrinsko-frankopanskoj ulici, zatim u prizemlju zgrade u Doverskoj ulici 33 u Splitu, gdje je također bila "Kerumova" trgovina, te na 527 četvornih metara bivšeg restorana na vrhu prodajnog centra "Koteks".

Na temelju rješenja o nasljeđivanju od 4. prosinca 2014. godine, pravo zaloga je s Josipa Keruma preneseno na njegova sina Juru, koji je prebijanjem potraživanja s cijenom nekretnina u stečaju "Keruma" lagano preuzeo vlasništvo nad vrijednim prostorima.

Bivši radnik Kerumove firme koji je tri godine bio bez plaće: ‘Bilo je dana kad djeci nisam mogao kupiti kruh‘

Kerumov nećak u misiji otkupa potraživanja kako bi vratio ujakovo posrnulo nekretninsko carstvo: sud mu je dodijelio još tri atraktivne nekretnine! Doznali smo o čemu je riječ

Tvrtka Kerumove supruge Fani pred stečajem: firmi u čijem je vlasništvu tisuće kvadrata atraktivnog zemljišta na Marjanu prijeti propast zbog nepodmirenog računa?!

Kada je 2018. godine konačno otvoren stečaj nad "Kerumom", tadašnja stečajna upraviteljica izbrojala je 850 "običnih" vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama čiji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgovački lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, "Kerum" u stečaju imao je još 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali založna prava na njegovim nekrentinama, a među kojima su bile banke i Jure Kerum.

---

image

Bivša stečajna upraviteljica "Keruma" izbrojala je 850 "običnih" vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama čiji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgovački lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, "Kerum" u stečaju imao je još 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali hipoteke na njegovim nekretninama.

Jakov Prkić/Cropix
---

Jedan od 850 vjerovnika "Keruma" čija naplata potraživanja nije bila osigurana založnim pravima je solinska tvrtka "Luxor", odnosno poduzetnik i proizvođač čokolada Marinko Biškić, koji o predstečajnim i stečajnim postupcima, a kroz koje je prošlo niz Kerumovih, ali i mnogih drugih tvrtki u Hrvatskoj, kaže:

- Kerum mi je nebitan. Postoji pravni sustav koji treba brinuti o zaštiti tvrtki i građana. Ako neka firma propadne u Njemačkoj ili Austriji, prati se trag novca. No, u Hrvatskoj je, zahvaljujući Linićevom predstečajnom zakonu, omogućeno izbjegavanje plaćanja dugova. Osnovni problem je bio što, kad bi predstečajni postupci došli do suda, bez obzira o kojoj tvrtki se radi, nitko nije provjeravao gdje je nestao novac - upozorava  Marinko Biškić i dodaje kako je na zadnjem ročištu tvrtke "Kerum" u stečaju rečeno kako zbog manjkavog knjigovodstva nije moguće pratiti tijek novca. A onda to povežete sa "slučajnim" požarom u skladištu gdje je ta dokumentacija bila arhivirana. 

---

image

Fani Kerum

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Igor Sapunar 2011. godne

Vojko Bašić/Cropix
---

- Stečaj se ne može pomaknuti s mjesta jer "Kerum" ne može pokriti ni 0,5 posto dugovanja. Kerum mi je sporedan lik. Ne zanima me ni on, ni njegovo bogatstvo, ni dug. Moja firma radi, poremetio mi je planove za jednu godinu. Ali se ljutim na državu koja je omogućila postojanje takvih, a koja i dalje nije ništa promijenila. Država mi ne ulijeva povjerenje da se neće ponavljati takvi slučajevi - upozorava Marinko Biškić. 

Željko Kerum se nakon propasti svog trgovačkog lanca svim snagama upustio u posao otkupa brojnih hipoteka od banaka, sve kako bi u stečaju "Keruma" kupio svoje nekretnine.

Iako bi takva mogućnost mnoge obradovala, a i mnogi ne bi zamjerili poduzetniku koji koristi sve rupe koje mu takav sustav dopušta, osoba dobro upoznata s tim slučajevima objašnjava situaciju:

- Zamislite što bi se dogodilo kad bi svatko imovinu svoje tvrtke opteretio s kreditima i onda ih ne plaćao, znajući da će netko od članova njegove obitelji hipoteke otkupiti od banaka za 10 ili 15 posto njihovih vrijednosti, te za male novce preuzeti cijeli dug. I onda na temelju toga na javnoj dražbi, prebijanjem kupoprodajne cijene i tražbine, preuzeti nekretnine u vlasništvo?! 

---

image

Tvrtka "Kruščica", koju vode Fani Kerum i njena majka Anita Horvat, su u stečaju Kerumove tvrtke "Zakup", koji je prebačen na Trgovački sud u Dubrovniku, kupila zgradu bivše vjenčaonice na Mažuranićevu šetalištu u Splitu, u kojoj posluje hotel "Corner". 

Vojko Basic/Cropix
------
image

Fani i Željko Kerum 2022. godine

Sasa Buric/Cropix
---

Upravo je Željko Kerum preko svog nećaka Igora Sapunara od banaka otkupljivao založna prava upisana na nekretninama propalih tvrtki koje su bile u "Kerumovu" vlasništvu. U tome ih nije omelo što takvi potezi stalno privlače pozornost javnosti i podsjećaju na dugove koje su te tvrtke ostavile "običnim" vjerovnicima i državi. Još više pozornosti je počelo privlačiti kada je niz tih založnih prava dalje prebačeno na Fani Kerum, suprugu Željka Keruma.

S jednom nekretninom se pokušalo proći ispod radara zainteresirane splitske javnosti kada je stečaj njegove tvrtke "Zakup", odnosno zgrade na Mažuranićevu šetalištu 1 u Splitu na kojoj adresi je registrirana većina opstalih tvrtki obitelji Kerum, prebačen da se vodi na Trgovačkom sudu u Dubrovniku. Radi se, naravno, o nekadašnjoj vjenčaonici koju je Kerum dobio od Ministarstva pravosuđa u mandatu ministrice Vesne Škare Ožbolt u zamjenu za robnu kuću Standa (koja je tek ove godine prenamijenjena za potrebe Općinskog suda u Splitu).

U zgradi bivše vjenčaonice posluje hotel "Corner", a kupile su je Fani i njezina majka Anita Horvat, odnosno njihova tvrtka "Krušćica" koja je za kupnju zgrade bila oslobođena plaćanja dijela kupovnine u iznosu od 21.795.686 kuna.

---

image

Tvrtka ‘National‘ je 2017. godine od Splitsko-dalmatinske županije dobila koncesiju na uvalu Bene na 15 godina 

Duje Klarić/Cropix
------
image

Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćeri Neve 

Josko Šupić/Cropix
---

---

Veza moćne "Adris grupe" i uvale Bene

Kerumov hotel "Marjan" je zbog neotplaćenih kredita završio u stečaju, gdje ga je 2019. godina kupila "Adris grupa" koja ga je ove godine srušila i kreće u gradnju od temelja. 

Dokumenti otkrivaju vezu između moćne rovinjske grupacije kao novog vlasnika hotela "Marjan" i uvale Bene na Marjanu na kojoj Kerumov zet ima koncesiju.

Rovinjska grupacija je 28. svibnja 2021. godine s tvrtkom iz Splita, čijeg se vlasnika od ranije povezivalo sa Željkom Kerumom, potpisala za Keruma važan ugovor. 

Radi se o ugovoru o ustupu tražbina kojim "Adris grupa" tvrtki "Prokurator" iz Splita, kojoj je vlasnik i direktor Nikola Matić, predaje sve zadužnice i mjenice kojim su se, uz hipoteke na hotel "Marjan", osiguravali krediti. Naime, kako je "Adris grupa" radi jednostavnije kupnje hotela "Marjan" prethodno otkupila hipoteke na tom objektu, od banaka je dobila 40 bjanko zadužnica Željka Keruma izdanih 2010., svaka na iznos milijun eura, te 2 obične zadužnice i 2 potpisane akceptirane mjenice.

Rovinjska kompanija u rukama je imala i 2 akceptirane bjanko zadužnice s klauzulom bez protesta i 2 zadužnice, svaka na 50 milijuna kuna na ime Kerumova nećaka Igora Sapunara.

Te instrumente osiguranja naplate dugova po kreditima, "Adris grupa" 2021. godine predaje Nikoli Matiću. O njemu i Igoru Sapunaru mediji su 2017. godine pisali da stoje iza tvrtke "National" koja je od Splitsko-dalmatinske županije dobila koncesije na uvalu Bene u Splitu i uvalu Vlaška na Hvaru na rok od 15 godina. Koncesije su dobili u vrijeme kada je predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije bio Igorov otac Petroslav Sapunar. Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćeri Neve

Još 2019. godine, upitali smo Igora Sapunara o zadužnicama koje je dao 9  godina ranije:
-  Nije Željko Kerum mene ni u što uvalio. Svjesno sam potpisao jamstvo za 50 milijuna kuna kredita, jer sam bio vlasnik i direktor tvrtke "Sapor" (ranijeg naziva "Kerum-ing" i koja je bila glavni izvođač na hotelu "Marjan"). To je standardna poslovna stvar da direktor odgovara za vraćanje kredita svoje firme. Naša osobna jamstva govore da smo vjerovali u projekt hotela "Marjan" i da smo pokušavali sve da se on i završi - kazao nam je tada Sapunar i dodao da su od tog novca plaćeni podizvođači na hotelu "Marjan". 

Napomenimo kako nije rijetkost da su poduzetnici svoje zadužene tvrtke formalno prebacivali na (mlađe) članove svoje obitelji koji su onda bankama morali davati osobne zadužnice. Postoje slučajevi gdje su tim mladim ljudima zbog toga danas blokirani njihovi osobni računi na enormno visoke iznose.

Željko Kerum je, za razliku od nekih drugih poduzetnika, pokazao da brine za rodbinu koja se za njega zadužila, pa je 2021. godine na gore opisani način "izvukao" zadužnice nećaka Igora Sapunara, ali i svoje, čime su se obojica oslobodila ogromnog financijskog tereta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dinastija Kerum (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Dinastija Kerum (2) 2 0 11051 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 09:00:12 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => Tanja Gattin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 08:32:23 [modified_by] => 3215 [publish_up] => 2024-05-02 05:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mudro je kupovao, zbrinuo rodbinu, častio na sve strane... A onda su njegovo carstvo počele preuzimati Fani i punica page_title=Mudro je kupovao, zbrinuo rodbinu, častio na sve strane... A onda su njegovo carstvo počele preuzimati Fani i punica [metakey] => Željko Kerum, Fani Kerum, Krešimir Macan, ranko ostojić, Hotel Marjan, Zapadna obala, Maybach [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26570276.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996495.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/25835567.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/21940018.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/22546370.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/11246080.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/21444850.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26704299.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996484.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996483.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996482.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26976007.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26972177.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26570297.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26140703.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/22356026.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/22356080.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/22021796.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/14022712.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/14022706.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27013715.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27013716.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27013739.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27013749.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27013738.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27013751.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/10957490.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tada\u0161nji splitski gradona\u010delnik \u017deljko Kerum na sve\u010danom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela \u2018Marjan\u2018 2013. godine<\/p>","

\u017deljko Kerum i Fani Horvat 2010. godine<\/p>","

\u017deljko Kerum 2023. godine<\/p>","

\u017deljko Kerum\u00a02021. godine\u00a0<\/p>","

\u017deljko i Fani Kerum\u00a02022. godine<\/p>","

Tvrtka \u201dKru\u0161\u010dica\u201d, koju vode Fani Kerum i njena majka Anita Horvat, su u ste\u010daju Kerumove tvrtke \u201dZakup\u201d, koji je preba\u010den na Trgova\u010dki sud u Dubrovniku, kupila zgradu biv\u0161e vjen\u010daonice na Ma\u017eurani\u0107evu\u00a0\u0161etali\u0161tu u Splitu, u kojoj posluje hotel \u201dCorner\u201d.\u00a0<\/p>","

Biv\u0161a ste\u010dajna upraviteljica \u201dKeruma\u201d izbrojala je 850 \u201dobi\u010dnih\u201d vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama \u010diji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgova\u010dki lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, \u201dKerum\u201d u ste\u010daju imao je jo\u0161 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali hipoteke na njegovim nekretninama.<\/p>","

Kada je Jure Kerum u ste\u010daju preuzeo restoran na vrhu prodajnog centra \u201dKoteks\u201d, zavirili smo u zemlji\u0161ne knjige i prona\u0161li zanimljiv ugovor koji\u00a0je njegova k\u0107er \u017deljka Kerum Topalu\u0161i\u0107 kao direktorica \u201dKeruma\u201d potpisala sa svojim djedom kojem je priznala milijunski dug zbog nepla\u0107anja zakupa prve trgovine koju je \u017deljko Kerum otvorio u o\u010devoj ku\u0107i na splitskim Brdima<\/p>","

\u017deljko Kerum u svom Maybachu 2003. godine koji\u00a0je tada platio\u00a0600 tisu\u0107a eura<\/p>","

\u017deljko Kerum je 2003. godine skupocjenog Maybacha izlo\u017eio u prodajnom centru \u2018Kerum\u2018\u00a0u Lori<\/p>","

\u017deljko Kerum na svom brodu Joke u Hvaru 2007. godine<\/p>","

Fani i \u017deljko Kerum 2022. godine<\/p>","

Fani i \u017deljka\u00a0Keruma objektivi kamere uglavnom mogu uhvatiti samo kada na izborima obavljaju svoju gra\u0111ansku du\u017enost, a tako je bilo i ove godine<\/p>","

33-metarska jahta \u2018Majora\u2018\u00a0\u017deljka Keruma snimljena 2008. godine na ulijevanju goriva na benzinskoj stanici ispred Kerumova\u00a0hotela \u2018Marjan\u2018<\/p>","

\u017deljko Kerum 2022. godine<\/p>","

Fani Kerum<\/p>","

Fani Kerum<\/p>","

Fani Kerum na lokalnim izborima 2017. godine na kojima se suprug \u017deljko Kerum natjecao za gradona\u010delnika<\/p>","

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine<\/p>","

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine<\/p>","

Tvrtka \u2018National\u2018\u00a0je 2017. godine od Splitsko-dalmatinske \u017eupanije dobila koncesiju\u00a0na uvalu Bene na 15 godina\u00a0<\/p>","

Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove k\u0107eri\u00a0Neve\u00a0<\/p>","

Hotel \u2018Central\u2018 na Pjaci, 2016. godine<\/p>","

Obnovljeni hotel \u2018Central\u2018<\/p>","

Obnova fasade hotela \u2018Central\u2018, jednog od najstarijih splitskih hotela, po\u010dela je\u00a02018. godine\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u017deljko Kerum je hotel \u2018Central\u2018\u00a0platio 1,8 milijuna eura. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je tada bila\u00a0-\u00a0oplemenio. Lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili - kazao\u00a0je biv\u0161i djelatnik \u2018Laurusa\u2018. Hotel se danas zove \u2018Santa Lucia\u2018\u00a0(lijevo za fotografiji).<\/p>","

Igor Sapunar 2011. godne<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","33:45","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1141","hd_26570276_1920.jpg":"1920x1080","k_26570276_1280.jpg":"1280x1280","k_26570276_1024.jpg":"1024x1024","k_26570276_640.jpg":"640x640","k_26570276_480.jpg":"480x480","k_26570276_340.jpg":"340x340","k_26570276_220.jpg":"220x220","o_26570276_1280.jpg":"1280x760","o_26570276_1024.jpg":"1024x608","o_26570276_640.jpg":"640x380","o_26570276_480.jpg":"480x285","o_26570276_340.jpg":"340x202","o_26570276_220.jpg":"220x130","h_26570276_1280.jpg":"1280x854","h_26570276_1024.jpg":"1024x683","h_26570276_640.jpg":"640x427","h_26570276_480.jpg":"480x320","h_26570276_340.jpg":"340x227","h_26570276_220.jpg":"220x147","pp_26570276_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570276_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570276_640.jpg":"640x814","pp_26570276_480.jpg":"480x611","pp_26570276_340.jpg":"340x432","pp_26570276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1679","hd_26996495_1920.jpg":"1920x1080","k_26996495_1280.jpg":"1280x1280","k_26996495_1024.jpg":"1024x1024","k_26996495_640.jpg":"640x640","k_26996495_480.jpg":"480x480","k_26996495_340.jpg":"340x340","k_26996495_220.jpg":"220x220","o_26996495_1280.jpg":"1280x1119","o_26996495_1024.jpg":"1024x895","o_26996495_640.jpg":"640x559","o_26996495_480.jpg":"480x419","o_26996495_340.jpg":"340x297","o_26996495_220.jpg":"220x192","h_26996495_1280.jpg":"1280x854","h_26996495_1024.jpg":"1024x683","h_26996495_640.jpg":"640x427","h_26996495_480.jpg":"480x320","h_26996495_340.jpg":"340x227","h_26996495_220.jpg":"220x147","pp_26996495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996495_640.jpg":"640x814","pp_26996495_480.jpg":"480x611","pp_26996495_340.jpg":"340x432","pp_26996495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25835567_1920.jpg":"1920x1080","k_25835567_1280.jpg":"1280x1280","k_25835567_1024.jpg":"1024x1024","k_25835567_640.jpg":"640x640","k_25835567_480.jpg":"480x480","k_25835567_340.jpg":"340x340","k_25835567_220.jpg":"220x220","o_25835567_1280.jpg":"1280x853","o_25835567_1024.jpg":"1024x682","o_25835567_640.jpg":"640x426","o_25835567_480.jpg":"480x320","o_25835567_340.jpg":"340x226","o_25835567_220.jpg":"220x146","h_25835567_1280.jpg":"1280x854","h_25835567_1024.jpg":"1024x683","h_25835567_640.jpg":"640x427","h_25835567_480.jpg":"480x320","h_25835567_340.jpg":"340x227","h_25835567_220.jpg":"220x147","pp_25835567_1280.jpg":"1280x1628","pp_25835567_1024.jpg":"1024x1303","pp_25835567_640.jpg":"640x814","pp_25835567_480.jpg":"480x611","pp_25835567_340.jpg":"340x432","pp_25835567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21940018_1920.jpg":"1920x1080","k_21940018_1280.jpg":"1280x1280","k_21940018_1024.jpg":"1024x1024","k_21940018_640.jpg":"640x640","k_21940018_480.jpg":"480x480","k_21940018_340.jpg":"340x340","k_21940018_220.jpg":"220x220","o_21940018_1280.jpg":"1280x853","o_21940018_1024.jpg":"1024x682","o_21940018_640.jpg":"640x426","o_21940018_480.jpg":"480x320","o_21940018_340.jpg":"340x226","o_21940018_220.jpg":"220x146","h_21940018_1280.jpg":"1280x854","h_21940018_1024.jpg":"1024x683","h_21940018_640.jpg":"640x427","h_21940018_480.jpg":"480x320","h_21940018_340.jpg":"340x227","h_21940018_220.jpg":"220x147","pp_21940018_1280.jpg":"1280x1628","pp_21940018_1024.jpg":"1024x1303","pp_21940018_640.jpg":"640x814","pp_21940018_480.jpg":"480x611","pp_21940018_340.jpg":"340x432","pp_21940018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_22546370_1920.jpg":"1920x1080","k_22546370_1280.jpg":"1280x1280","k_22546370_1024.jpg":"1024x1024","k_22546370_640.jpg":"640x640","k_22546370_480.jpg":"480x480","k_22546370_340.jpg":"340x340","k_22546370_220.jpg":"220x220","o_22546370_1280.jpg":"1280x876","o_22546370_1024.jpg":"1024x700","o_22546370_640.jpg":"640x438","o_22546370_480.jpg":"480x328","o_22546370_340.jpg":"340x232","o_22546370_220.jpg":"220x150","h_22546370_1280.jpg":"1280x854","h_22546370_1024.jpg":"1024x683","h_22546370_640.jpg":"640x427","h_22546370_480.jpg":"480x320","h_22546370_340.jpg":"340x227","h_22546370_220.jpg":"220x147","pp_22546370_1280.jpg":"1280x1628","pp_22546370_1024.jpg":"1024x1303","pp_22546370_640.jpg":"640x814","pp_22546370_480.jpg":"480x611","pp_22546370_340.jpg":"340x432","pp_22546370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_11246080_1920.jpg":"1920x1080","k_11246080_1280.jpg":"1280x1280","k_11246080_1024.jpg":"1024x1024","k_11246080_640.jpg":"640x640","k_11246080_480.jpg":"480x480","k_11246080_340.jpg":"340x340","k_11246080_220.jpg":"220x220","o_11246080_1280.jpg":"1280x828","o_11246080_1024.jpg":"1024x662","o_11246080_640.jpg":"640x414","o_11246080_480.jpg":"480x310","o_11246080_340.jpg":"340x219","o_11246080_220.jpg":"220x142","h_11246080_1280.jpg":"1280x854","h_11246080_1024.jpg":"1024x683","h_11246080_640.jpg":"640x427","h_11246080_480.jpg":"480x320","h_11246080_340.jpg":"340x227","h_11246080_220.jpg":"220x147","pp_11246080_1280.jpg":"1280x1628","pp_11246080_1024.jpg":"1024x1303","pp_11246080_640.jpg":"640x814","pp_11246080_480.jpg":"480x611","pp_11246080_340.jpg":"340x432","pp_11246080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21444850_1920.jpg":"1920x1080","k_21444850_1280.jpg":"1280x1280","k_21444850_1024.jpg":"1024x1024","k_21444850_640.jpg":"640x640","k_21444850_480.jpg":"480x480","k_21444850_340.jpg":"340x340","k_21444850_220.jpg":"220x220","o_21444850_1280.jpg":"1280x853","o_21444850_1024.jpg":"1024x682","o_21444850_640.jpg":"640x426","o_21444850_480.jpg":"480x320","o_21444850_340.jpg":"340x226","o_21444850_220.jpg":"220x146","h_21444850_1280.jpg":"1280x854","h_21444850_1024.jpg":"1024x683","h_21444850_640.jpg":"640x427","h_21444850_480.jpg":"480x320","h_21444850_340.jpg":"340x227","h_21444850_220.jpg":"220x147","pp_21444850_1280.jpg":"1280x1628","pp_21444850_1024.jpg":"1024x1303","pp_21444850_640.jpg":"640x814","pp_21444850_480.jpg":"480x611","pp_21444850_340.jpg":"340x432","pp_21444850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1337","hd_26704299_1920.jpg":"1920x1080","k_26704299_1280.jpg":"1280x1280","k_26704299_1024.jpg":"1024x1024","k_26704299_640.jpg":"640x640","k_26704299_480.jpg":"480x480","k_26704299_340.jpg":"340x340","k_26704299_220.jpg":"220x220","o_26704299_1280.jpg":"1280x891","o_26704299_1024.jpg":"1024x713","o_26704299_640.jpg":"640x445","o_26704299_480.jpg":"480x334","o_26704299_340.jpg":"340x236","o_26704299_220.jpg":"220x153","h_26704299_1280.jpg":"1280x854","h_26704299_1024.jpg":"1024x683","h_26704299_640.jpg":"640x427","h_26704299_480.jpg":"480x320","h_26704299_340.jpg":"340x227","h_26704299_220.jpg":"220x147","pp_26704299_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704299_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704299_640.jpg":"640x814","pp_26704299_480.jpg":"480x611","pp_26704299_340.jpg":"340x432","pp_26704299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_26996484_1920.jpg":"1920x1080","k_26996484_1280.jpg":"1280x1280","k_26996484_1024.jpg":"1024x1024","k_26996484_640.jpg":"640x640","k_26996484_480.jpg":"480x480","k_26996484_340.jpg":"340x340","k_26996484_220.jpg":"220x220","o_26996484_1280.jpg":"1280x840","o_26996484_1024.jpg":"1024x672","o_26996484_640.jpg":"640x420","o_26996484_480.jpg":"480x315","o_26996484_340.jpg":"340x223","o_26996484_220.jpg":"220x144","h_26996484_1280.jpg":"1280x854","h_26996484_1024.jpg":"1024x683","h_26996484_640.jpg":"640x427","h_26996484_480.jpg":"480x320","h_26996484_340.jpg":"340x227","h_26996484_220.jpg":"220x147","pp_26996484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996484_640.jpg":"640x814","pp_26996484_480.jpg":"480x611","pp_26996484_340.jpg":"340x432","pp_26996484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_26996483_1920.jpg":"1920x1080","k_26996483_1280.jpg":"1280x1280","k_26996483_1024.jpg":"1024x1024","k_26996483_640.jpg":"640x640","k_26996483_480.jpg":"480x480","k_26996483_340.jpg":"340x340","k_26996483_220.jpg":"220x220","o_26996483_1280.jpg":"1280x840","o_26996483_1024.jpg":"1024x672","o_26996483_640.jpg":"640x420","o_26996483_480.jpg":"480x315","o_26996483_340.jpg":"340x223","o_26996483_220.jpg":"220x144","h_26996483_1280.jpg":"1280x854","h_26996483_1024.jpg":"1024x683","h_26996483_640.jpg":"640x427","h_26996483_480.jpg":"480x320","h_26996483_340.jpg":"340x227","h_26996483_220.jpg":"220x147","pp_26996483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996483_640.jpg":"640x814","pp_26996483_480.jpg":"480x611","pp_26996483_340.jpg":"340x432","pp_26996483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_26996482_1920.jpg":"1920x1080","k_26996482_1280.jpg":"1280x1280","k_26996482_1024.jpg":"1024x1024","k_26996482_640.jpg":"640x640","k_26996482_480.jpg":"480x480","k_26996482_340.jpg":"340x340","k_26996482_220.jpg":"220x220","o_26996482_1280.jpg":"1280x881","o_26996482_1024.jpg":"1024x705","o_26996482_640.jpg":"640x440","o_26996482_480.jpg":"480x330","o_26996482_340.jpg":"340x234","o_26996482_220.jpg":"220x151","h_26996482_1280.jpg":"1280x854","h_26996482_1024.jpg":"1024x683","h_26996482_640.jpg":"640x427","h_26996482_480.jpg":"480x320","h_26996482_340.jpg":"340x227","h_26996482_220.jpg":"220x147","pp_26996482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996482_640.jpg":"640x814","pp_26996482_480.jpg":"480x611","pp_26996482_340.jpg":"340x432","pp_26996482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1420","hd_26976007_1920.jpg":"1920x1080","k_26976007_1280.jpg":"1280x1280","k_26976007_1024.jpg":"1024x1024","k_26976007_640.jpg":"640x640","k_26976007_480.jpg":"480x480","k_26976007_340.jpg":"340x340","k_26976007_220.jpg":"220x220","o_26976007_1280.jpg":"1280x946","o_26976007_1024.jpg":"1024x757","o_26976007_640.jpg":"640x473","o_26976007_480.jpg":"480x355","o_26976007_340.jpg":"340x251","o_26976007_220.jpg":"220x162","h_26976007_1280.jpg":"1280x854","h_26976007_1024.jpg":"1024x683","h_26976007_640.jpg":"640x427","h_26976007_480.jpg":"480x320","h_26976007_340.jpg":"340x227","h_26976007_220.jpg":"220x147","pp_26976007_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976007_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976007_640.jpg":"640x814","pp_26976007_480.jpg":"480x611","pp_26976007_340.jpg":"340x432","pp_26976007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26972177_1920.jpg":"1920x1080","k_26972177_1280.jpg":"1280x1280","k_26972177_1024.jpg":"1024x1024","k_26972177_640.jpg":"640x640","k_26972177_480.jpg":"480x480","k_26972177_340.jpg":"340x340","k_26972177_220.jpg":"220x220","o_26972177_1280.jpg":"1280x1920","o_26972177_1024.jpg":"1024x1536","o_26972177_640.jpg":"640x960","o_26972177_480.jpg":"480x720","o_26972177_340.jpg":"340x510","o_26972177_220.jpg":"220x330","h_26972177_1280.jpg":"1280x854","h_26972177_1024.jpg":"1024x683","h_26972177_640.jpg":"640x427","h_26972177_480.jpg":"480x320","h_26972177_340.jpg":"340x227","h_26972177_220.jpg":"220x147","pp_26972177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26972177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26972177_640.jpg":"640x814","pp_26972177_480.jpg":"480x611","pp_26972177_340.jpg":"340x432","pp_26972177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1063","hd_26570297_1920.jpg":"1920x1080","k_26570297_1280.jpg":"1280x1280","k_26570297_1024.jpg":"1024x1024","k_26570297_640.jpg":"640x640","k_26570297_480.jpg":"480x480","k_26570297_340.jpg":"340x340","k_26570297_220.jpg":"220x220","o_26570297_1280.jpg":"1280x708","o_26570297_1024.jpg":"1024x566","o_26570297_640.jpg":"640x354","o_26570297_480.jpg":"480x265","o_26570297_340.jpg":"340x188","o_26570297_220.jpg":"220x121","h_26570297_1280.jpg":"1280x854","h_26570297_1024.jpg":"1024x683","h_26570297_640.jpg":"640x427","h_26570297_480.jpg":"480x320","h_26570297_340.jpg":"340x227","h_26570297_220.jpg":"220x147","pp_26570297_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570297_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570297_640.jpg":"640x814","pp_26570297_480.jpg":"480x611","pp_26570297_340.jpg":"340x432","pp_26570297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1409","hd_26140703_1920.jpg":"1920x1080","k_26140703_1280.jpg":"1280x1280","k_26140703_1024.jpg":"1024x1024","k_26140703_640.jpg":"640x640","k_26140703_480.jpg":"480x480","k_26140703_340.jpg":"340x340","k_26140703_220.jpg":"220x220","o_26140703_1280.jpg":"1280x939","o_26140703_1024.jpg":"1024x751","o_26140703_640.jpg":"640x469","o_26140703_480.jpg":"480x352","o_26140703_340.jpg":"340x249","o_26140703_220.jpg":"220x161","h_26140703_1280.jpg":"1280x854","h_26140703_1024.jpg":"1024x683","h_26140703_640.jpg":"640x427","h_26140703_480.jpg":"480x320","h_26140703_340.jpg":"340x227","h_26140703_220.jpg":"220x147","pp_26140703_1280.jpg":"1280x1628","pp_26140703_1024.jpg":"1024x1303","pp_26140703_640.jpg":"640x814","pp_26140703_480.jpg":"480x611","pp_26140703_340.jpg":"340x432","pp_26140703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1167","hd_22356026_1920.jpg":"1920x1080","k_22356026_1280.jpg":"1280x1280","k_22356026_1024.jpg":"1024x1024","k_22356026_640.jpg":"640x640","k_22356026_480.jpg":"480x480","k_22356026_340.jpg":"340x340","k_22356026_220.jpg":"220x220","o_22356026_1280.jpg":"1280x778","o_22356026_1024.jpg":"1024x622","o_22356026_640.jpg":"640x389","o_22356026_480.jpg":"480x291","o_22356026_340.jpg":"340x206","o_22356026_220.jpg":"220x133","h_22356026_1280.jpg":"1280x854","h_22356026_1024.jpg":"1024x683","h_22356026_640.jpg":"640x427","h_22356026_480.jpg":"480x320","h_22356026_340.jpg":"340x227","h_22356026_220.jpg":"220x147","pp_22356026_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356026_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356026_640.jpg":"640x814","pp_22356026_480.jpg":"480x611","pp_22356026_340.jpg":"340x432","pp_22356026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22356080_1920.jpg":"1920x1080","k_22356080_1280.jpg":"1280x1280","k_22356080_1024.jpg":"1024x1024","k_22356080_640.jpg":"640x640","k_22356080_480.jpg":"480x480","k_22356080_340.jpg":"340x340","k_22356080_220.jpg":"220x220","o_22356080_1280.jpg":"1280x852","o_22356080_1024.jpg":"1024x681","o_22356080_640.jpg":"640x426","o_22356080_480.jpg":"480x319","o_22356080_340.jpg":"340x226","o_22356080_220.jpg":"220x146","h_22356080_1280.jpg":"1280x854","h_22356080_1024.jpg":"1024x683","h_22356080_640.jpg":"640x427","h_22356080_480.jpg":"480x320","h_22356080_340.jpg":"340x227","h_22356080_220.jpg":"220x147","pp_22356080_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356080_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356080_640.jpg":"640x814","pp_22356080_480.jpg":"480x611","pp_22356080_340.jpg":"340x432","pp_22356080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2833","hd_22021796_1920.jpg":"1920x1080","k_22021796_1280.jpg":"1280x1280","k_22021796_1024.jpg":"1024x1024","k_22021796_640.jpg":"640x640","k_22021796_480.jpg":"480x480","k_22021796_340.jpg":"340x340","k_22021796_220.jpg":"220x220","o_22021796_1280.jpg":"1280x1888","o_22021796_1024.jpg":"1024x1510","o_22021796_640.jpg":"640x944","o_22021796_480.jpg":"480x708","o_22021796_340.jpg":"340x501","o_22021796_220.jpg":"220x324","h_22021796_1280.jpg":"1280x854","h_22021796_1024.jpg":"1024x683","h_22021796_640.jpg":"640x427","h_22021796_480.jpg":"480x320","h_22021796_340.jpg":"340x227","h_22021796_220.jpg":"220x147","pp_22021796_1280.jpg":"1280x1628","pp_22021796_1024.jpg":"1024x1303","pp_22021796_640.jpg":"640x814","pp_22021796_480.jpg":"480x611","pp_22021796_340.jpg":"340x432","pp_22021796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_14022712_1920.jpg":"1920x1080","k_14022712_1280.jpg":"1280x1280","k_14022712_1024.jpg":"1024x1024","k_14022712_640.jpg":"640x640","k_14022712_480.jpg":"480x480","k_14022712_340.jpg":"340x340","k_14022712_220.jpg":"220x220","o_14022712_1280.jpg":"1280x862","o_14022712_1024.jpg":"1024x689","o_14022712_640.jpg":"640x431","o_14022712_480.jpg":"480x323","o_14022712_340.jpg":"340x228","o_14022712_220.jpg":"220x148","h_14022712_1280.jpg":"1280x854","h_14022712_1024.jpg":"1024x683","h_14022712_640.jpg":"640x427","h_14022712_480.jpg":"480x320","h_14022712_340.jpg":"340x227","h_14022712_220.jpg":"220x147","pp_14022712_1280.jpg":"1280x1628","pp_14022712_1024.jpg":"1024x1303","pp_14022712_640.jpg":"640x814","pp_14022712_480.jpg":"480x611","pp_14022712_340.jpg":"340x432","pp_14022712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_14022706_1920.jpg":"1920x1080","k_14022706_1280.jpg":"1280x1280","k_14022706_1024.jpg":"1024x1024","k_14022706_640.jpg":"640x640","k_14022706_480.jpg":"480x480","k_14022706_340.jpg":"340x340","k_14022706_220.jpg":"220x220","o_14022706_1280.jpg":"1280x872","o_14022706_1024.jpg":"1024x698","o_14022706_640.jpg":"640x436","o_14022706_480.jpg":"480x327","o_14022706_340.jpg":"340x231","o_14022706_220.jpg":"220x149","h_14022706_1280.jpg":"1280x854","h_14022706_1024.jpg":"1024x683","h_14022706_640.jpg":"640x427","h_14022706_480.jpg":"480x320","h_14022706_340.jpg":"340x227","h_14022706_220.jpg":"220x147","pp_14022706_1280.jpg":"1280x1628","pp_14022706_1024.jpg":"1024x1303","pp_14022706_640.jpg":"640x814","pp_14022706_480.jpg":"480x611","pp_14022706_340.jpg":"340x432","pp_14022706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1184","hd_27013715_1920.jpg":"1920x1080","k_27013715_1280.jpg":"1280x1280","k_27013715_1024.jpg":"1024x1024","k_27013715_640.jpg":"640x640","k_27013715_480.jpg":"480x480","k_27013715_340.jpg":"340x340","k_27013715_220.jpg":"220x220","o_27013715_1280.jpg":"1280x789","o_27013715_1024.jpg":"1024x631","o_27013715_640.jpg":"640x394","o_27013715_480.jpg":"480x296","o_27013715_340.jpg":"340x209","o_27013715_220.jpg":"220x135","h_27013715_1280.jpg":"1280x854","h_27013715_1024.jpg":"1024x683","h_27013715_640.jpg":"640x427","h_27013715_480.jpg":"480x320","h_27013715_340.jpg":"340x227","h_27013715_220.jpg":"220x147","pp_27013715_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013715_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013715_640.jpg":"640x814","pp_27013715_480.jpg":"480x611","pp_27013715_340.jpg":"340x432","pp_27013715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_27013716_1920.jpg":"1920x1080","k_27013716_1280.jpg":"1280x1280","k_27013716_1024.jpg":"1024x1024","k_27013716_640.jpg":"640x640","k_27013716_480.jpg":"480x480","k_27013716_340.jpg":"340x340","k_27013716_220.jpg":"220x220","o_27013716_1280.jpg":"1280x854","o_27013716_1024.jpg":"1024x683","o_27013716_640.jpg":"640x427","o_27013716_480.jpg":"480x320","o_27013716_340.jpg":"340x227","o_27013716_220.jpg":"220x146","h_27013716_1280.jpg":"1280x854","h_27013716_1024.jpg":"1024x683","h_27013716_640.jpg":"640x427","h_27013716_480.jpg":"480x320","h_27013716_340.jpg":"340x227","h_27013716_220.jpg":"220x147","pp_27013716_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013716_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013716_640.jpg":"640x814","pp_27013716_480.jpg":"480x611","pp_27013716_340.jpg":"340x432","pp_27013716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1112","hd_27013739_1920.jpg":"1920x1080","k_27013739_1280.jpg":"1280x1280","k_27013739_1024.jpg":"1024x1024","k_27013739_640.jpg":"640x640","k_27013739_480.jpg":"480x480","k_27013739_340.jpg":"340x340","k_27013739_220.jpg":"220x220","o_27013739_1280.jpg":"1280x741","o_27013739_1024.jpg":"1024x593","o_27013739_640.jpg":"640x370","o_27013739_480.jpg":"480x278","o_27013739_340.jpg":"340x196","o_27013739_220.jpg":"220x127","h_27013739_1280.jpg":"1280x854","h_27013739_1024.jpg":"1024x683","h_27013739_640.jpg":"640x427","h_27013739_480.jpg":"480x320","h_27013739_340.jpg":"340x227","h_27013739_220.jpg":"220x147","pp_27013739_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013739_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013739_640.jpg":"640x814","pp_27013739_480.jpg":"480x611","pp_27013739_340.jpg":"340x432","pp_27013739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27013749_1920.jpg":"1920x1080","k_27013749_1280.jpg":"1280x1280","k_27013749_1024.jpg":"1024x1024","k_27013749_640.jpg":"640x640","k_27013749_480.jpg":"480x480","k_27013749_340.jpg":"340x340","k_27013749_220.jpg":"220x220","o_27013749_1280.jpg":"1280x1920","o_27013749_1024.jpg":"1024x1536","o_27013749_640.jpg":"640x960","o_27013749_480.jpg":"480x720","o_27013749_340.jpg":"340x510","o_27013749_220.jpg":"220x330","h_27013749_1280.jpg":"1280x854","h_27013749_1024.jpg":"1024x683","h_27013749_640.jpg":"640x427","h_27013749_480.jpg":"480x320","h_27013749_340.jpg":"340x227","h_27013749_220.jpg":"220x147","pp_27013749_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013749_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013749_640.jpg":"640x814","pp_27013749_480.jpg":"480x611","pp_27013749_340.jpg":"340x432","pp_27013749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1187","hd_27013738_1920.jpg":"1920x1080","k_27013738_1280.jpg":"1280x1280","k_27013738_1024.jpg":"1024x1024","k_27013738_640.jpg":"640x640","k_27013738_480.jpg":"480x480","k_27013738_340.jpg":"340x340","k_27013738_220.jpg":"220x220","o_27013738_1280.jpg":"1280x791","o_27013738_1024.jpg":"1024x633","o_27013738_640.jpg":"640x395","o_27013738_480.jpg":"480x296","o_27013738_340.jpg":"340x210","o_27013738_220.jpg":"220x136","h_27013738_1280.jpg":"1280x854","h_27013738_1024.jpg":"1024x683","h_27013738_640.jpg":"640x427","h_27013738_480.jpg":"480x320","h_27013738_340.jpg":"340x227","h_27013738_220.jpg":"220x147","pp_27013738_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013738_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013738_640.jpg":"640x814","pp_27013738_480.jpg":"480x611","pp_27013738_340.jpg":"340x432","pp_27013738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27013751_1920.jpg":"1920x1080","k_27013751_1280.jpg":"1280x1280","k_27013751_1024.jpg":"1024x1024","k_27013751_640.jpg":"640x640","k_27013751_480.jpg":"480x480","k_27013751_340.jpg":"340x340","k_27013751_220.jpg":"220x220","o_27013751_1280.jpg":"1280x853","o_27013751_1024.jpg":"1024x682","o_27013751_640.jpg":"640x426","o_27013751_480.jpg":"480x320","o_27013751_340.jpg":"340x226","o_27013751_220.jpg":"220x146","h_27013751_1280.jpg":"1280x854","h_27013751_1024.jpg":"1024x683","h_27013751_640.jpg":"640x427","h_27013751_480.jpg":"480x320","h_27013751_340.jpg":"340x227","h_27013751_220.jpg":"220x147","pp_27013751_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013751_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013751_640.jpg":"640x814","pp_27013751_480.jpg":"480x611","pp_27013751_340.jpg":"340x432","pp_27013751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_10957490_1920.jpg":"1920x1080","k_10957490_1280.jpg":"1280x1280","k_10957490_1024.jpg":"1024x1024","k_10957490_640.jpg":"640x640","k_10957490_480.jpg":"480x480","k_10957490_340.jpg":"340x340","k_10957490_220.jpg":"220x220","o_10957490_1280.jpg":"1280x816","o_10957490_1024.jpg":"1024x652","o_10957490_640.jpg":"640x408","o_10957490_480.jpg":"480x306","o_10957490_340.jpg":"340x216","o_10957490_220.jpg":"220x140","h_10957490_1280.jpg":"1280x854","h_10957490_1024.jpg":"1024x683","h_10957490_640.jpg":"640x427","h_10957490_480.jpg":"480x320","h_10957490_340.jpg":"340x227","h_10957490_220.jpg":"220x147","pp_10957490_1280.jpg":"1280x1628","pp_10957490_1024.jpg":"1024x1303","pp_10957490_640.jpg":"640x814","pp_10957490_480.jpg":"480x611","pp_10957490_340.jpg":"340x432","pp_10957490_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7842724 Threads: 5 Questions: 1576239270 Slow queries: 4809857 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111909379 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/mudro-je-kupovao-castio-na-sve-strane-postao-gradonacelnik-kerum-ima-tesku-narav-ali-u-ovome-je-majstor-1385293 [printLink] => /split/mudro-je-kupovao-castio-na-sve-strane-postao-gradonacelnik-kerum-ima-tesku-narav-ali-u-ovome-je-majstor-1385293?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 507996 [name] => zeljko kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311306 [name] => Fani Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fani-kerum [link] => /tag/fani-kerum ) [2] => stdClass Object ( [id] => 401617 [name] => Krešimir Macan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-macan [link] => /tag/kresimir-macan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 395051 [name] => Ranko Ostojić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ranko-ostojic [link] => /tag/ranko-ostojic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 236432 [name] => Hotel Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-marjan [link] => /tag/hotel-marjan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 347538 [name] => zapadna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zapadna-obala [link] => /tag/zapadna-obala ) [6] => stdClass Object ( [id] => 757296 [name] => Maybach [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 17:49:41 [main_article_id] => 0 [alias] => maybach-0 [link] => /tag/maybach-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dinastija Kerum (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mudro je kupovao, zbrinuo rodbinu, častio na sve strane... A onda su njegovo carstvo počele preuzimati Fani i punica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26570276.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na svečanom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela ‘Marjan‘ 2013. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26570276.jpg [title] =>

Tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na svečanom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela ‘Marjan‘ 2013. godine

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996495.jpg [title] =>

Željko Kerum i Fani Horvat 2010. godine

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/25835567.jpg [title] =>

Željko Kerum 2023. godine

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/21940018.jpg [title] =>

Željko Kerum 2021. godine 

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/22546370.jpg [title] =>

Željko i Fani Kerum 2022. godine

Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/11246080.jpg [title] =>

Tvrtka ”Kruščica”, koju vode Fani Kerum i njena majka Anita Horvat, su u stečaju Kerumove tvrtke ”Zakup”, koji je prebačen na Trgovački sud u Dubrovniku, kupila zgradu bivše vjenčaonice na Mažuranićevu šetalištu u Splitu, u kojoj posluje hotel ”Corner”. 

Vojko Basic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/21444850.jpg [title] =>

Bivša stečajna upraviteljica ”Keruma” izbrojala je 850 ”običnih” vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama čiji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgovački lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, ”Kerum” u stečaju imao je još 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali hipoteke na njegovim nekretninama.

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26704299.jpg [title] =>

Kada je Jure Kerum u stečaju preuzeo restoran na vrhu prodajnog centra ”Koteks”, zavirili smo u zemljišne knjige i pronašli zanimljiv ugovor koji je njegova kćer Željka Kerum Topalušić kao direktorica ”Keruma” potpisala sa svojim djedom kojem je priznala milijunski dug zbog neplaćanja zakupa prve trgovine koju je Željko Kerum otvorio u očevoj kući na splitskim Brdima

Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996484.jpg [title] =>

Željko Kerum u svom Maybachu 2003. godine koji je tada platio 600 tisuća eura

Jakov Prkić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996483.jpg [title] =>

Željko Kerum je 2003. godine skupocjenog Maybacha izložio u prodajnom centru ‘Kerum‘ u Lori

Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996482.jpg [title] =>

Željko Kerum na svom brodu Joke u Hvaru 2007. godine

Damjan Tadić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26976007.jpg [title] =>

Fani i Željko Kerum 2022. godine

Sasa Buric/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26972177.jpg [title] =>

Fani i Željka Keruma objektivi kamere uglavnom mogu uhvatiti samo kada na izborima obavljaju svoju građansku dužnost, a tako je bilo i ove godine

Vojko Basic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26570297.jpg [title] =>

33-metarska jahta ‘Majora‘ Željka Keruma snimljena 2008. godine na ulijevanju goriva na benzinskoj stanici ispred Kerumova hotela ‘Marjan‘

Joško Ponoš/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26140703.jpg [title] =>

Željko Kerum 2022. godine

Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/22356026.jpg [title] =>

Fani Kerum

Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/22356080.jpg [title] =>

Fani Kerum

Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/22021796.jpg [title] =>

Fani Kerum na lokalnim izborima 2017. godine na kojima se suprug Željko Kerum natjecao za gradonačelnika

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/14022712.jpg [title] =>

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine

Duje Klarić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/14022706.jpg [title] =>

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine

Duje Klarić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27013715.jpg [title] =>

Tvrtka ‘National‘ je 2017. godine od Splitsko-dalmatinske županije dobila koncesiju na uvalu Bene na 15 godina 

Duje Klarić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27013716.jpg [title] =>

Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćeri Neve 

Josko Šupić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27013739.jpg [title] =>

Hotel ‘Central‘ na Pjaci, 2016. godine

Božidar Vukičević/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27013749.jpg [title] =>

Obnovljeni hotel ‘Central‘

Sasa Buric/Cropix/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27013738.jpg [title] =>

Obnova fasade hotela ‘Central‘, jednog od najstarijih splitskih hotela, počela je 2018. godine 

 

Paun Paunović/Cropix/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27013751.jpg [title] =>

Željko Kerum je hotel ‘Central‘ platio 1,8 milijuna eura. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je tada bila - oplemenio. Lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili - kazao je bivši djelatnik ‘Laurusa‘. Hotel se danas zove ‘Santa Lucia‘ (lijevo za fotografiji).

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/10957490.jpg [title] =>

Igor Sapunar 2011. godne

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok smo se u prvom nastavku o poznatom poduzetniku i bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu dotakli najužeg kruga ljudi na koje se oslanja(o), sada nastavljamo s dijelom njegovih brojnih nekretnina, odnosom s moćnom grupacijom, kao i usponom na poziciju prvog čovjeka Splita.

Legendarni hotel "Central" na splitskoj Pjaci njegova tadašnja matična tvrtka "Neva Kerum" kupila je od propalog "Laurusa" u stečaju. U brakorazvodnoj parnici pripao je Kerumovoj bivšoj supruzi Anki Kerum, obnovljen je i nosi ime "Santa Lucia".

- Kupio ga je na javnom natječaju i lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je to tada bila - oplemenio. Platio ga je 1,8 milijuna eura 2004. godine, a to je bila procjena vrijednosti iz elaborata izrađenog 1992. godina za potrebe pretvorbe društvenog poduzeća "Laurus". Smatrao sam da je cijena trebala biti 2,5 milijuna eura. No, stečajni sudac i stečajni upravitelj za to nisu htjeli ni čuti, iako su se s tom razlikom mogle isplatiti otpremnine radnicima povezanih društava "Laurus Central" i "Laurus Ero" - prisjeća se Mirko Punoš, bivši djelatnik "Laurusa" (napominje da 32 bivša zaposlenika "Laurus Era" do danas nisu dobili ni kune otpremnine).

Svi Kerumovi ljudi: više se oslanja na nećake nego na djecu iz prvog braka, a svoju ‘vojnikinju‘ mršavo je nagradio

---

image

Obnova fasade hotela ‘Central‘, jednog od najstarijih splitskih hotela, počela je 2018. godine 

 

Paun Paunović/Cropix/Cropix
------
image

Željko Kerum je hotel ‘Central‘ platio 1,8 milijuna eura. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je tada bila - oplemenio. Lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili - kazao je bivši djelatnik ‘Laurusa‘. Hotel se danas zove ‘Santa Lucia‘ (lijevo za fotografiji).

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Godine 2005. Željko Kerum od države je kupio hotel Marjan. Ante Ledenko, bivši zaposlenik hotelijerskog društva "Adriatic", u čijem je portfelju bio taj hotel na Zapadnoj obali, napominje da su i druga poznata imena, ne otkriva koja, htjela taj turistički biser, no u tome nisu uspjeli.

- Kerumu je hotel Marjan trebao da ga se u javnosti prestane doživljavati kao bagerista - kaže nam Ledenko. Naime, kako su mediji ranije pisali, Željko Kerum je 1983. godinu dana bio zaposlen u građevinskom poduzeću "Melioracija" preko kojeg je radio kao vozač bagera u Iraku.

Kerum je hotel Marjan založio kod Hypo banke i Kreditne banke Zagreb, krenuo u njegovu obnovu, ali ga nikada nije dovršio, te je zbog neotplaćenih kredita završio u stečaju, gdje ga je kupila moćna "Adris grupa".

O Kerumovoj obnovi hotela Marjan htjeli smo više čuti od arhitekta Jerka Rošina, no on je kazao da o ovom poduzetniku ne želi govoriti jer njihova suradnja nije dobro završila.

Na putu da postane gradonačelnik 2009. godine, Željku Kerumu nisu škodili neki raniji ekscesi. Bila je to, na primjer, kupnja Maybacha, jednog od samo 50-ak takvih Mercedesa na svijetu i jednog od najskupljih automobila u Hrvatskoj 2003. godine, kojeg je platio 600 tisuća eura i izložio u svom supermarketu u Lori. Zbog tog luksuza u vrijeme "dok radnici trpe” zbog niskih plaća u sektoru trgovine, prozvao ga je tadašnji premijer Ivo Sanader, ali se ubrzo praktički ispričao Kerumu, navodeći da se prozivka nije odnosila na njega.

---

image

Željko Kerum je 2003. godine skupocjenog Maybacha izložio u prodajnom centru ‘Kerum‘ u Lori

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Željko Kerum u svom Maybachu 2003. godine koji je tada platio 600 tisuća eura

Jakov Prkić/Cropix
---

Nije Kerumu škodila ni kupnja admiralskog krstaša za 10 milijuna eura - jahte "Maiora 34” optočene mramorom i mahagonijem, teškom 90 tona. Ni čašćenja... Čak mu je sve to išlo u korist u politici jer je PR stručnjak Krešimir Macan te njegove mane, eskapade, pa i tučnjave i navodni neredni noćni život u to vrijeme pretvorio u Kerumovu korist - rekao bi da je branio Hajduka, Split i dalmatinsku pismu.

Na izborima za gradonačelnika Splita, Željko Kerum pobijedio je SDP-ova Ranka Ostojića. Odmah je okupio banke i tvrtke koje su osigurale novac kako bi splitski učenici dobili besplatne udžbenike. Otvorio je obećane nove vrtiće, no to je zasjenila afera jer je šest milijuna kuna vrijedan posao njihovog uređenja bez javnog natječaja dao svom prijatelju Ivici Livaji jer se žurio da oni za splitske mališane budu spremni do 1. rujna. Zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi, Kerum je prekršajno osuđen i kažnjen s 10 tisuća kuna.

Kerumov način rada u gradskoj upravi bio je takav da kada bi vidio da nešto ne ide, vikao bi, to bi se orilo po hodnicima, i tako bi izgurao rokove. 

U političkoj trgovini i preglasavanju je - majstor. U vrijeme Andre Krstulovića Opare, koji je nakon Keruma izabran za splitskog gradonačelnika, ali u Gradskom vijeću nije uvijek imao većinu, Kerum je progurao neke svoje najveće projekte.

Kažu da je ovaj puno pošteniji u politici nego što je to u poslu. Malo ga je pokosila kriza, posvadio se s tadašnjom Splitskom bankom, ima tešku narav, a to ozbiljan biznis ne trpi.

---

image

33-metarska jahta ‘Majora‘ Željka Keruma snimljena 2008. godine na ulijevanju goriva na benzinskoj stanici ispred Kerumova hotela ‘Marjan‘

Joško Ponoš/Cropix
---

---

image

Tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na svečanom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela ‘Marjan‘ 2013. godine

Tom Dubravec/Cropix
---

Pad njegove Kerum grupe, ali ne i njegov osobni, počeo je u kolovozu 2012. godine. Tada mu je Hypo banka, zbog neplaćenih kredita za hotel Marjan, blokirala račune trgovačkog lanca "Kerum" koji je bio jamac za namirenje tih obveza.

Tada je ulogu u preuzimanju triju "Kerumovih" nekretnina imala prva "butiga" koju je Željko Kerum otvorio više od 2 desetljeća ranije, 1990. godine u kući svog oca Josipa Keruma u Mostarskoj ulici 83 na splitskim Brdima, godinu dana nakon što je osnovao poduzeće "Kerum". 

Preuzimanje tih nekretnina, koje te 2012. godine još nisu bile opterećene založnim pravima, nije bilo rezervirano za namirenje dugova dobavljačima trgovačkog lanca. Taj plan preuzimanja bio je namijenjen za obitelj Kerum.

---

---


Naime, 5. studenog 2012. godine, u vrijeme kada je račun tvrtke "Kerum" bilo blokiran sa 60,6 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a prije otvaranja stečaja nad tim trgovačkim lancem, tadašnja direktorica Željka Kerum Topalušić, kćerka Željkova brata Jure Keruma, sa svojim djedom Josipom Kerumom potpisala je zanimljiv sporazum.

---

image

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine

Duje Klarić/Cropix
---

---

image

Kada je Jure Kerum u stečaju preuzeo restoran na vrhu prodajnog centra "Koteks", zavirili smo u zemljišne knjige i pronašli zanimljiv ugovor koji je njegova kćer Željka Kerum Topalušić kao direktorica "Keruma" potpisala sa svojim djedom kojem je priznala milijunski dug zbog neplaćanja zakupa prve trgovine koju je Željko Kerum otvorio u očevoj kući na splitskim Brdima

Paun Paunović/Cropix
---

Tim sporazumom su djed i unuka direktorica utvrdili da njemu tvrtka "Kerum" duguje 2,5 milijuna kuna jer mu od 1990. godine nije plaćano dvije tisuće njemačkih maraka mjesečne zakupnine za poslovni prostor u Mostarskoj ulici, (čuveni Kerum 1, op.a.), te da djed Kerum zbog toga dobiva založna prava na tri "Kerumove" nekretnine – jednim poslovnim prostorom u Zrinsko-frankopanskoj ulici, zatim u prizemlju zgrade u Doverskoj ulici 33 u Splitu, gdje je također bila "Kerumova" trgovina, te na 527 četvornih metara bivšeg restorana na vrhu prodajnog centra "Koteks".

Na temelju rješenja o nasljeđivanju od 4. prosinca 2014. godine, pravo zaloga je s Josipa Keruma preneseno na njegova sina Juru, koji je prebijanjem potraživanja s cijenom nekretnina u stečaju "Keruma" lagano preuzeo vlasništvo nad vrijednim prostorima.

Bivši radnik Kerumove firme koji je tri godine bio bez plaće: ‘Bilo je dana kad djeci nisam mogao kupiti kruh‘

Kerumov nećak u misiji otkupa potraživanja kako bi vratio ujakovo posrnulo nekretninsko carstvo: sud mu je dodijelio još tri atraktivne nekretnine! Doznali smo o čemu je riječ

Tvrtka Kerumove supruge Fani pred stečajem: firmi u čijem je vlasništvu tisuće kvadrata atraktivnog zemljišta na Marjanu prijeti propast zbog nepodmirenog računa?!

Kada je 2018. godine konačno otvoren stečaj nad "Kerumom", tadašnja stečajna upraviteljica izbrojala je 850 "običnih" vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama čiji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgovački lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, "Kerum" u stečaju imao je još 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali založna prava na njegovim nekrentinama, a među kojima su bile banke i Jure Kerum.

---

image

Bivša stečajna upraviteljica "Keruma" izbrojala je 850 "običnih" vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama čiji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgovački lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, "Kerum" u stečaju imao je još 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali hipoteke na njegovim nekretninama.

Jakov Prkić/Cropix
---

Jedan od 850 vjerovnika "Keruma" čija naplata potraživanja nije bila osigurana založnim pravima je solinska tvrtka "Luxor", odnosno poduzetnik i proizvođač čokolada Marinko Biškić, koji o predstečajnim i stečajnim postupcima, a kroz koje je prošlo niz Kerumovih, ali i mnogih drugih tvrtki u Hrvatskoj, kaže:

- Kerum mi je nebitan. Postoji pravni sustav koji treba brinuti o zaštiti tvrtki i građana. Ako neka firma propadne u Njemačkoj ili Austriji, prati se trag novca. No, u Hrvatskoj je, zahvaljujući Linićevom predstečajnom zakonu, omogućeno izbjegavanje plaćanja dugova. Osnovni problem je bio što, kad bi predstečajni postupci došli do suda, bez obzira o kojoj tvrtki se radi, nitko nije provjeravao gdje je nestao novac - upozorava  Marinko Biškić i dodaje kako je na zadnjem ročištu tvrtke "Kerum" u stečaju rečeno kako zbog manjkavog knjigovodstva nije moguće pratiti tijek novca. A onda to povežete sa "slučajnim" požarom u skladištu gdje je ta dokumentacija bila arhivirana. 

---

image

Fani Kerum

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Igor Sapunar 2011. godne

Vojko Bašić/Cropix
---

- Stečaj se ne može pomaknuti s mjesta jer "Kerum" ne može pokriti ni 0,5 posto dugovanja. Kerum mi je sporedan lik. Ne zanima me ni on, ni njegovo bogatstvo, ni dug. Moja firma radi, poremetio mi je planove za jednu godinu. Ali se ljutim na državu koja je omogućila postojanje takvih, a koja i dalje nije ništa promijenila. Država mi ne ulijeva povjerenje da se neće ponavljati takvi slučajevi - upozorava Marinko Biškić. 

Željko Kerum se nakon propasti svog trgovačkog lanca svim snagama upustio u posao otkupa brojnih hipoteka od banaka, sve kako bi u stečaju "Keruma" kupio svoje nekretnine.

Iako bi takva mogućnost mnoge obradovala, a i mnogi ne bi zamjerili poduzetniku koji koristi sve rupe koje mu takav sustav dopušta, osoba dobro upoznata s tim slučajevima objašnjava situaciju:

- Zamislite što bi se dogodilo kad bi svatko imovinu svoje tvrtke opteretio s kreditima i onda ih ne plaćao, znajući da će netko od članova njegove obitelji hipoteke otkupiti od banaka za 10 ili 15 posto njihovih vrijednosti, te za male novce preuzeti cijeli dug. I onda na temelju toga na javnoj dražbi, prebijanjem kupoprodajne cijene i tražbine, preuzeti nekretnine u vlasništvo?! 

---

image

Tvrtka "Kruščica", koju vode Fani Kerum i njena majka Anita Horvat, su u stečaju Kerumove tvrtke "Zakup", koji je prebačen na Trgovački sud u Dubrovniku, kupila zgradu bivše vjenčaonice na Mažuranićevu šetalištu u Splitu, u kojoj posluje hotel "Corner". 

Vojko Basic/Cropix
------
image

Fani i Željko Kerum 2022. godine

Sasa Buric/Cropix
---

Upravo je Željko Kerum preko svog nećaka Igora Sapunara od banaka otkupljivao založna prava upisana na nekretninama propalih tvrtki koje su bile u "Kerumovu" vlasništvu. U tome ih nije omelo što takvi potezi stalno privlače pozornost javnosti i podsjećaju na dugove koje su te tvrtke ostavile "običnim" vjerovnicima i državi. Još više pozornosti je počelo privlačiti kada je niz tih založnih prava dalje prebačeno na Fani Kerum, suprugu Željka Keruma.

S jednom nekretninom se pokušalo proći ispod radara zainteresirane splitske javnosti kada je stečaj njegove tvrtke "Zakup", odnosno zgrade na Mažuranićevu šetalištu 1 u Splitu na kojoj adresi je registrirana većina opstalih tvrtki obitelji Kerum, prebačen da se vodi na Trgovačkom sudu u Dubrovniku. Radi se, naravno, o nekadašnjoj vjenčaonici koju je Kerum dobio od Ministarstva pravosuđa u mandatu ministrice Vesne Škare Ožbolt u zamjenu za robnu kuću Standa (koja je tek ove godine prenamijenjena za potrebe Općinskog suda u Splitu).

U zgradi bivše vjenčaonice posluje hotel "Corner", a kupile su je Fani i njezina majka Anita Horvat, odnosno njihova tvrtka "Krušćica" koja je za kupnju zgrade bila oslobođena plaćanja dijela kupovnine u iznosu od 21.795.686 kuna.

---

image

Tvrtka ‘National‘ je 2017. godine od Splitsko-dalmatinske županije dobila koncesiju na uvalu Bene na 15 godina 

Duje Klarić/Cropix
------
image

Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćeri Neve 

Josko Šupić/Cropix
---

---

Veza moćne "Adris grupe" i uvale Bene

Kerumov hotel "Marjan" je zbog neotplaćenih kredita završio u stečaju, gdje ga je 2019. godina kupila "Adris grupa" koja ga je ove godine srušila i kreće u gradnju od temelja. 

Dokumenti otkrivaju vezu između moćne rovinjske grupacije kao novog vlasnika hotela "Marjan" i uvale Bene na Marjanu na kojoj Kerumov zet ima koncesiju.

Rovinjska grupacija je 28. svibnja 2021. godine s tvrtkom iz Splita, čijeg se vlasnika od ranije povezivalo sa Željkom Kerumom, potpisala za Keruma važan ugovor. 

Radi se o ugovoru o ustupu tražbina kojim "Adris grupa" tvrtki "Prokurator" iz Splita, kojoj je vlasnik i direktor Nikola Matić, predaje sve zadužnice i mjenice kojim su se, uz hipoteke na hotel "Marjan", osiguravali krediti. Naime, kako je "Adris grupa" radi jednostavnije kupnje hotela "Marjan" prethodno otkupila hipoteke na tom objektu, od banaka je dobila 40 bjanko zadužnica Željka Keruma izdanih 2010., svaka na iznos milijun eura, te 2 obične zadužnice i 2 potpisane akceptirane mjenice.

Rovinjska kompanija u rukama je imala i 2 akceptirane bjanko zadužnice s klauzulom bez protesta i 2 zadužnice, svaka na 50 milijuna kuna na ime Kerumova nećaka Igora Sapunara.

Te instrumente osiguranja naplate dugova po kreditima, "Adris grupa" 2021. godine predaje Nikoli Matiću. O njemu i Igoru Sapunaru mediji su 2017. godine pisali da stoje iza tvrtke "National" koja je od Splitsko-dalmatinske županije dobila koncesije na uvalu Bene u Splitu i uvalu Vlaška na Hvaru na rok od 15 godina. Koncesije su dobili u vrijeme kada je predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije bio Igorov otac Petroslav Sapunar. Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćeri Neve

Još 2019. godine, upitali smo Igora Sapunara o zadužnicama koje je dao 9  godina ranije:
-  Nije Željko Kerum mene ni u što uvalio. Svjesno sam potpisao jamstvo za 50 milijuna kuna kredita, jer sam bio vlasnik i direktor tvrtke "Sapor" (ranijeg naziva "Kerum-ing" i koja je bila glavni izvođač na hotelu "Marjan"). To je standardna poslovna stvar da direktor odgovara za vraćanje kredita svoje firme. Naša osobna jamstva govore da smo vjerovali u projekt hotela "Marjan" i da smo pokušavali sve da se on i završi - kazao nam je tada Sapunar i dodao da su od tog novca plaćeni podizvođači na hotelu "Marjan". 

Napomenimo kako nije rijetkost da su poduzetnici svoje zadužene tvrtke formalno prebacivali na (mlađe) članove svoje obitelji koji su onda bankama morali davati osobne zadužnice. Postoje slučajevi gdje su tim mladim ljudima zbog toga danas blokirani njihovi osobni računi na enormno visoke iznose.

Željko Kerum je, za razliku od nekih drugih poduzetnika, pokazao da brine za rodbinu koja se za njega zadužila, pa je 2021. godine na gore opisani način "izvukao" zadužnice nećaka Igora Sapunara, ali i svoje, čime su se obojica oslobodila ogromnog financijskog tereta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Sasa Buric/Cropix Vojko Basic/Cropix Jakov Prkić/Cropix Paun Paunović/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Sasa Buric/Cropix Vojko Basic/Cropix Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Josko Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Sasa Buric/Cropix/Cropix Paun Paunović/Cropix/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na svečanom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela ‘Marjan‘ 2013. godine

Duje Klarić/Cropix

Željko Kerum i Fani Horvat 2010. godine

Tom Dubravec/Cropix

Željko Kerum 2023. godine

Tom Dubravec/Cropix

Željko Kerum 2021. godine 

Sasa Buric/Cropix

Željko i Fani Kerum 2022. godine

Vojko Basic/Cropix

Tvrtka ”Kruščica”, koju vode Fani Kerum i njena majka Anita Horvat, su u stečaju Kerumove tvrtke ”Zakup”, koji je prebačen na Trgovački sud u Dubrovniku, kupila zgradu bivše vjenčaonice na Mažuranićevu šetalištu u Splitu, u kojoj posluje hotel ”Corner”. 

Jakov Prkić/Cropix

Bivša stečajna upraviteljica ”Keruma” izbrojala je 850 ”običnih” vjerovnika, a uglavnom se radi o tvrtkama čiji su proizvodi punili police trgovina, a kojima je propali trgovački lanac dugovao preko jedne milijarde kuna. Uz to, ”Kerum” u stečaju imao je još 278,46 milijuna kuna obveza prema onim vjerovnicima koji su imali hipoteke na njegovim nekretninama.

Paun Paunović/Cropix

Kada je Jure Kerum u stečaju preuzeo restoran na vrhu prodajnog centra ”Koteks”, zavirili smo u zemljišne knjige i pronašli zanimljiv ugovor koji je njegova kćer Željka Kerum Topalušić kao direktorica ”Keruma” potpisala sa svojim djedom kojem je priznala milijunski dug zbog neplaćanja zakupa prve trgovine koju je Željko Kerum otvorio u očevoj kući na splitskim Brdima

Jakov Prkić/Cropix

Željko Kerum u svom Maybachu 2003. godine koji je tada platio 600 tisuća eura

Jakov Prkić/Cropix

Željko Kerum je 2003. godine skupocjenog Maybacha izložio u prodajnom centru ‘Kerum‘ u Lori

Damjan Tadić/Cropix

Željko Kerum na svom brodu Joke u Hvaru 2007. godine

Sasa Buric/Cropix

Fani i Željko Kerum 2022. godine

Vojko Basic/Cropix

Fani i Željka Keruma objektivi kamere uglavnom mogu uhvatiti samo kada na izborima obavljaju svoju građansku dužnost, a tako je bilo i ove godine

Joško Ponoš/Cropix

33-metarska jahta ‘Majora‘ Željka Keruma snimljena 2008. godine na ulijevanju goriva na benzinskoj stanici ispred Kerumova hotela ‘Marjan‘

Tom Dubravec/Cropix

Željko Kerum 2022. godine

Tom Dubravec/Cropix

Fani Kerum

Tom Dubravec/Cropix

Fani Kerum

Vladimir Dugandžić/Cropix

Fani Kerum na lokalnim izborima 2017. godine na kojima se suprug Željko Kerum natjecao za gradonačelnika

Duje Klarić/Cropix

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine

Duje Klarić/Cropix

Jure Kerum u rodnom Ogorju 2020. godine

Duje Klarić/Cropix

Tvrtka ‘National‘ je 2017. godine od Splitsko-dalmatinske županije dobila koncesiju na uvalu Bene na 15 godina 

Josko Šupić/Cropix

Od 2019. godine vlasnik i direktor koncesionara uvala Bene je Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćeri Neve 

Božidar Vukičević/Cropix

Hotel ‘Central‘ na Pjaci, 2016. godine

Sasa Buric/Cropix/Cropix

Obnovljeni hotel ‘Central‘

Paun Paunović/Cropix/Cropix

Obnova fasade hotela ‘Central‘, jednog od najstarijih splitskih hotela, počela je 2018. godine 

 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Željko Kerum je hotel ‘Central‘ platio 1,8 milijuna eura. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je tada bila - oplemenio. Lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili - kazao je bivši djelatnik ‘Laurusa‘. Hotel se danas zove ‘Santa Lucia‘ (lijevo za fotografiji).

Vojko Bašić/Cropix

Igor Sapunar 2011. godne

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/mudro-je-kupovao-castio-na-sve-strane-postao-gradonacelnik-kerum-ima-tesku-narav-ali-u-ovome-je-majstor-1385293 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5675d272567b5051b8bd1170f463316050607721 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mudro+je+kupovao%2C+zbrinuo+rodbinu%2C+%C4%8Dastio+na+sve+strane...+A+onda+su+njegovo+carstvo+po%C4%8Dele+preuzimati+Fani+i+punica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmudro-je-kupovao-castio-na-sve-strane-postao-gradonacelnik-kerum-ima-tesku-narav-ali-u-ovome-je-majstor-1385293 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmudro-je-kupovao-castio-na-sve-strane-postao-gradonacelnik-kerum-ima-tesku-narav-ali-u-ovome-je-majstor-1385293 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dinastija Kerum (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDinastija Kerum (2)

Mudro je kupovao, zbrinuo rodbinu, častio na sve strane... A onda su njegovo carstvo počele preuzimati Fani i punica

Piše Tanja Gattin
2. svibnja 2024. - 07:11
Tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na svečanom otvaranju Zapadne obale ispred svog hotela ‘Marjan‘ 2013. godineTom Dubravec/Cropix

Dok smo se u prvom nastavku o poznatom poduzetniku i bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu dotakli najužeg kruga ljudi na koje se oslanja(o), sada nastavljamo s dijelom njegovih brojnih nekretnina, odnosom s moćnom grupacijom, kao i usponom na poziciju prvog čovjeka Splita.

Legendarni hotel "Central" na splitskoj Pjaci njegova tadašnja matična tvrtka "Neva Kerum" kupila je od propalog "Laurusa" u stečaju. U brakorazvodnoj parnici pripao je Kerumovoj bivšoj supruzi Anki Kerum, obnovljen je i nosi ime "Santa Lucia".

- Kupio ga je na javnom natječaju i lijepo ga je uredio, konzervatori su to pratili. Pogodio je investiciju jer je onu starudiju, koja je to tada bila - oplemenio. Platio ga je 1,8 milijuna eura 2004. godine, a to je bila procjena vrijednosti iz elabor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:47