StoryEditorOCM
SplitI s ovim se hvale?

Može li niže? Splitska vlast odlučila da su penzići s mirovinom od 292 € bogati. Dobit će figu, a ne najveću božićnicu

Piše Ivo Bonković
8. prosinca 2023. - 09:57

Sada znamo koja je granica bogatstva - 292 eura. I hvala splitskoj gradskoj upravi što nam je to otkrila. Ne, ne pretjerujemo niti malo. Niti centa.

Dakle, ista ta gradska uprava donijela je odluka o dodjeli božićnica umirovljenicima ovog prosinca. Ali ne svima, nego samo nekima. Nakon, pretpostavljamo, dugotrajnog razmišljanja zaključili su da će božićnice podijeliti samo penzićima koji imaju manje od famoznih 292 eura, a njih je oko tri tisuće. Ako slučajno imaju 292 eura i 37 centi, sorry, ove godine ništa za vas, vi ste ho ho ho preplaćeni, bogatuni, pun vam je blagdanski stol, bolje vam je za zdravlje da malo manje papate, a to što ste zadužili ovaj Grad, što ste u njemu radili i plaćali sve doprinose... Ma, nismo mi narod koji će to cijeniti i nekome se zahvaliti.

Jest, sad će iz Grada zasigurno reći kako je to - pozitivna diskriminacija, jer eure neće podijeliti tim bogatunima nego doista ljudima kojima je to najpotrebnije. Ali samo onih 37 centi viška govore koliko je takva ideja - nakaradna, socijalno, društveno neosjetljiva. Tih 37 centi dijeli ljude na one kojima će Grad Split udijeliti božićnicu i one kojima će udijeliti - figu. I nakon toga uzalud samohvala splitskih vlasti kako će, eto, splitski umirovljenici dobiti možda najveće Božićnice (od 80 do 150 eura) u cijeloj državi.

Pozitivna diskriminacija

Neće, jer je neće dobiti svi umirovljenici, a svi su umirovljenici, ako izuzmemo nekoliko tisuća "povlaštenih" (eto sramne diskriminacije) sa svojim primanjima u uvjetima velike inflacije, u nezavidnoj situaciji. Dakle, ako je znak pažnje i dobre volje (jer Grad nitko ne tjera da dijeli uskrsnice, božićnice), pogotovo kada su umirovljenici u pitanju, onda taj znak pažnje zaslužuju baš svi. Upravo kod umirovljenika ne smije biti nikakve podjele. I pogotovo toga ne smije biti u Splitu. Zašto? Pa zbog sljedećih brojki.

Grad Split je upravo usvojio najveći proračun u povijesti, u iznosu od 335 milijuna eura (s obzirom na to da se do Nove godine još sve izražava u kunama to vam je oko 2,5 milijarde kuna). To je za gotovo trećinu više nego lani (točnije 100 milijuna eura je porast). Pa slijedi još jedan rekord - Grad će se u 2024.godini zadužiti za čak 65,3 milijuna eura! (gotovo 490 milijuna kuna).

I onda u svim tim milijunima (milijardama) slijedi "pozitivna diskriminacija" na umirovljenicima, onima kojih se ne čuje i ne vidi, koji ne prosvjeduju po ulicama, ne prolijevaju svoju žuč na društvenim mrežama. Najslavnijima.

Iako je to ružno reći zbog onih koji će nekakav iznos ipak dobiti na svom računu, bilo bi poštenije i korektnije da se u Banovini nisu "šporkavali", pa ako nemaju novca (a to nije istina) za sve, da nisu dali nikome.

Trebalo je samo reći: Oprostite, nema novca, blagajna je prazna, potrošili smo sve na gradonačelnikova putovanja, strpite se, uskoro će nam izbori pa ćemo dijelit šakom i kapom...

Socijalna neosjetljivost splitske vlasti koja je u drugoj polovici svog mandata, nešto je što je dokazano već više puta. Sada je ta razina svedena na 292 eura. Može li niže?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:53