StoryEditorOCM
Splitza primjer drugima

Može li luđe? Država nije platila 280 € pričuve za prostor u centru Splita, pa ‘zaradila‘ ovrhu. Sad se i žalila...

Piše Tanja Gattin
10. ožujka 2024. - 08:07

Jedna od splitskih tvrtki koja upravlja nekretninama, “Novi dani”, pokrenula je ovršni postupak protiv države koja se oglušila platiti pričuvu za dio poslovnog prostora u - centru Splita.

Naime, na adresi Kralja Tomislava 13, na potezu između Galerije umjetnina i kultnog kafića "Semafor", država je vlasnik 21,94 kvadrata od 176 kvadrata površine poslovnog prostora koji se nalazi u zgradi s pet stanova i pet poslovnih prostora.

Javni bilježnik u Zagrebu još je u lipnju 2022. godine donio rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave s nalogom da Republika Hrvatska upraviteljskoj tvrtki plati dug za pričuvu.

Iznos nije velik s obzirom na to da se radi o obvezi od srpnja 2020. do travnja 2022., ukupno 280,60 eura, na što treba obračunati zatezne kamate.

image
Joško Ponoš/Cropix

Splitska tvrtka je u prijedlogu za ovrhu tražila da se ovrha donese na imovini Republike Hrvatske. Ni nakon rješenja o ovrsi koju je donio javni bilježnik, država nije platila pričuvu za prostor, već je podnijela prigovor sudu i - izgubila. Nepravomoćno.

Naime, Trgovački sud u Splitu je u ime Republike Hrvatske, kako to stoji u svakoj presudi, presudio protiv Republike Hrvatske, odnosno da se na snazi održava platni nalog iz rješenja o ovrsi javnog bilježnika kojim se nalaže državi da plati dug splitskoj tvrtki.

image
Joško Ponoš/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje zastupa državu u tom sudskom postupku, pokušalo je u cijelosti osporiti osnovu i visinu utuženih potraživanja i istaknulo da iz kartice vlasnika prostora nije jasno o kakvom se potraživanju radi… Prigovorili su i na sadržaj izvadaka iz poslovnih knjiga, istaknuli prigovor nedostatka aktivne legitimacije splitske tvrtke i promašene pasivne legitimacije. Dali su i prigovor da je nastupila zastara naplate potraživanja.

image
Joško Ponoš/Cropix

Sud je pregledao svu dokumentaciju - izvode iz poslovnih knjiga, međuvlasnički ugovor o upravljanju zgradom iz 2001. godine i njegov dodatak, ugovor o upravljanju stambenom ugradim, vlasnički list…

Zakonom o vlasništvu, objašnjava sud, propisano je da su suvlasnici dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom, a da doprinose za zajedničku pričuvu radi pokrivanja troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine snose svi suvlasnici razmjerno svojim suvlasničkom dijelovima.

Na temelju međuvlasnički ugovora država je trebala plaćati samo 96,10 kuna mjesečno. Osim nakupljenog duga od 280,60 eura i kamata, država mora tvrtki "Novi dani" nadoknaditi i 113,27 eura troškova za javnog bilježnika i sudski postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:22