StoryEditorOCM
Split(pre)široke ruke

Grbin ‘počastio‘ Centar, mjesto na listi daje čak i bivšem SDP-ovcu koji je stao uz Puljka! Matijević: ‘Neću sabotirati‘

Piše Goran Penić/JL, Petra Klarić
21. ožujka 2024. - 16:48

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dogovorio je koaliciju s pet stranaka centra, među kojima je i stranka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, unatoč žestokom protivljenju splitske organizacije i dalmatinskih SDP-ovaca.

Grbin Centar smatra jednim od važnijih partnera, pa je prema njima bio široke ruke uz predstavljanje suradnje kao ključno za buduće izbore. Ivica Puljak tako je dobio dva sigurna ulazna mjesta u X. izbornoj jedinici, te jedno rubnu, ali vrlo visoko 4. u IX. izbornoj jedinici.

Splitski gradonačelnik bit će na petom mjestu na listi, a njegova supruga i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak na drugom.

SDP je na prošlim izborima dobio tri mandata u X. izbornoj jedinici, a sada se pretpostavlja da će Puljak preferencijalnim glasovima preskočiti mjesta i ući u Sabor, dok je Marijani Puljak ulazak u Sabor s drugog mjesta zagarantiran.

SDP-ovcima koji su bili kritični prema toj koaliciji, posebno je zasmetalo što bi 4. mjesto u IX. izbornoj jedinici mogao dobiti Damir Barbir, splitski gradski vijećnik koji je napustio SDP i priklonio se Puljku, doznaje Jutarnji list.  Poznato je, naime, da je SDP u oporbi u Splitu i oštri su kritičari Puljkove vladavine.

Davor Matijević, predsjednik splitskog ogranka SDP-a, još jednom je ponovio da se ne slaže s odlukom Predsjedništva stranke kojom je de facto potvrđena koalicija s Centrom. No, dodaje i da će odluku stranke poštovati, prvenstveno zato što smatra da je ovo povijesna šansa da se s vlasti svrgne HDZ. 

Ovu priliku Matijević je iskoristio i da pozove sve da svojim preferencijskim glasom podrže SDP-ove kandidate na listi. Za njih, kaže, garantira da nisu foteljaši i politički trgovci, već dokazani i kvalitetni ljudi.

- Predsjedništvo je donijelo odluku da SDP ide u koaliciju s Centrom i bračnim parom Puljak i jasno je sad da će i Glavni odbor prihvatiti koaliciju. Bio sam protiv ove odluke, glasat ću protiv nje i moj stav o njima se nije promijenio. Kako bi rekao Krleža: "Bio sam prilično sam, ali osamljenost još uvijek nije dokaz da čovjek nema pravo."

Odluku stranke prihvaćam, iako se s njom ne slažem. Prihvaćanje odluke ne znači da ću mijenjati svoj stav ili da ću promijeniti mišljenje o Puljcima. U politici nikad ne govorim nešto u što ne vjerujem ili iza čega ne stojim.

Pozicije i fotelje me ne zanimaju, zanimaju me principi i vjerodostojnost, a to je, nažalost, izostalo u ovoj koaliciji.

Ovi izbori su jako važni i ne pada mi na pamet bojkotirati ili sabotirat svoju stranku u nastojanju da smijenimo ovakav HDZ. Ispred nas je povijesna šansa i pozivam sve da nam se pridruže, ali ću isto tako pozvati sve da iskoriste svoje pravo i da svojim preferencijskim glasom zaokruže i podrže SDP-ove kandidate na listi za Sabor. Moje stranačke kolegice i kolege su već dokazani, kvalitetni i za njih vam garantiram da nisu foteljaši, nisu politički trgovci niti će se okretati kako vitar puše.

Promijenimo Hrvatsku zajedno, a onda slijedi i prava promjena u Splitu iduće godine - napisao je Matijević.

image

Status Davora Matijevića

Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:25