stdClass Object ( [id] => 1208762 [title] => Mate Jujnović gubi rat s državom, ali i svoje živce. A ruglo je i dalje ruglo. ‘Zatvorit ću splitski kolodvor! I onaj u Makarskoj i u Sinju! Otvorit ću parkinge i spasit se da lipo skroz ne iđen kvragu...‘ [alias] => mate-jujnovic-gubi-rat-s-drzavom-ali-i-svoje-zivce-a-ruglo-je-i-dalje-ruglo-zatvorit-cu-splitski-kolodvor-i-onaj-u-makarskoj-i-u-sinju-otvorit-cu-parkinge-i-spasit-se-da-lipo-skroz-ne-iden-kvragu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mate Jujnović u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije birao riječi. Žestoko se bio obrušio na Grad Split i Županiju splitsko-dalmatinsku. Na sve političare redom koji su tamo boravili ili još uvijek borave. Svi su mu krivi što je splitski autobusni kolodvor, kako i sam reče, ruglo.

Na telefon najružnijeg kolodvora nitko se ne javlja, ali njegov vlasnik je iz prve digao slušalicu: ‘Tili bi me undale maknit. A to tako ne iđe. Ja san u Novoj Zelandi bija 30 godina...‘

Da se na brzinu prisjetimo. Jujnović tvrdi da bi on odavno splitski kolodvor pretvorio u reprezentativno zdanje. Samo da može. A ne može jer mu ne daju. Grad i Županija. I to nakon što je, veli, dobio sudski postupak.

Ne daju mu zemljište na kojemu se nalazi kolodvor upisati na svoje ime. Za njih je to i dalje pomorsko dobro. A dok je tako, nema tamo rađe. Ruglo će ostati ruglo.

---

image

Derutni autobusni kolodvor na istocnoj obali u Splitu

Duje Klarić/Cropix
---

'Mene se blokira'

"Mene je prvoga sram šta kolodvor ovako izgleda i najradije bi ga zatvorija. Šta god krenen radit, mene se blokira", kazao nam je Jujnović upućujući nas da pitamo Grad i Županiju zašto mu se ne daju uknjižiti.

"Dobija san parnicu, dvadeset godina san na sudu bija i sad je pravomoćno sve ovo moje, cili kolodvor, a još ne mogu zemlju stavit na svoje ime, niti tute išta radit", objasnio je Jujnović.

I ministru Olegu Butkoviću je pisao, žalio mu se, ali ovaj se napravio da ništa ne čuje.

"Oni bi kolodvor tili dobit za ništo. Mene potezon pera undale maknit. A to tako ne iđe (...) Lipo san in reka, ako oćete maknit kolodvor udanle, nema problema, ja ću van novi sagradit, a možemo, ako oćete, i pedeset pedeset gradit, ali da ćete me maknit, ko ćuku, e to nema šanse", poručio je preko "Slobodne" Jujnović.

Obećali smo mu da ćemo se nastaviti baviti autobusnim kolodvorom. Da ćemo zvati i Županiju i Grad. A on je obećao da će se javiti kad provjeri zašto se na telefon koji služi za kolodvorske informacije nitko ne javlja, i to doslovno, nitko nikad. Nije se javio, ali nema veze, mi ćemo svoje obećanje održati. Idemo, dakle, čuti što kažu prozvani akteri.

Pođimo od Grada. Halo, Ivica Puljak?

Ništa. Gradonačelnik šalje poruku da mu pošaljemo poruku. Potom sve prebacuje na glasnogovornicu stranke Centar Anu Lučin, koja umjesto nas uzima od njega izjavu i šalje nam je putem WhatsAppa. Ne smiju, kažu, drukčije dok primopredaja u Banovini nije obavljena. I dok Ivica Puljak ne preuzme dužnost od Ivice Puljka. (Sve se to događalo prije primopredaje koja je obavljena u petak, op. ur.)

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Muljanja i laži

"Dok smo upravljali gradom, imali smo jedan sastanak s gospodinom Jujnovićem kao predstavnikom autobusnog kolodvora. Sastanak smo inicirali zbog anketno-urbanističkog natječaja za Istočnu obalu, u čiju smo pripremu uključili sve zainteresirane. Problematika autobusnog kolodvora rješavat će se kroz gradske projekte Istočne obale i Kopilice, a ostale odgovore možemo dati nakon službenog povratka u Banovinu i konzultacije s nadležnim službama", napisala nam je Ana Lučin u ime Ivice Puljka.

Njegov prethodnik najradije ne bi o ovoj temi razgovarao. Halo, Andro Krstulović Opara?

Ništa. Bivši gradonačelnik šalje poruku da mu pošaljemo poruku. U Saboru je, sastanci, odbori, svašta nešto. I s njim komuniciramo preko WhatsAppa. Ne da mu se. I nije toliko do teme, koliko do njezinih aktera. Upućuje nas na Županijsko državno odvjetništvo. Grad, uvjerava nas, nikad Jujnovića nije blokirao, niti bi to smio. A muljanja i laži mu je... moli da ga ne citiramo pa nećemo.

Državnom odvjetništvu upućujemo upit mejlom, a na odgovor – zahvaljujemo – ne čekamo dugo. Jezgrovit je, taman kako treba.

"U odnosu na pravni status zgrade autobusnog kolodvora u splitskoj trajektnoj luci, pravomoćnom presudom Općinskoga suda u Splitu naloženo je brisanje pomorskog dobra te uspostava ranijeg stanja, što ne prejudicira daljnje upise, budući da je parnični postupak AK Split protiv trećih osoba još uvijek u tijeku", stoji u dopisu koji je potpisao glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu Josip Mršić.

Hm. Ovo postaje sve zabavnije.

Kontaktiramo i neke od sudionika sastanaka koje je Grad Split svojevremeno održavao s Matom Jujnovićem. Svega se sjećaju, ali ne žele s imenima u javnost. Ionako su, vele, bivši. I nije im mrsko što jesu.

Gradu je najgore

Uvjeravaju kako su se trudili naći rješenje da Split napokon dobije kolodvor kakav zaslužuje. A nisu ga našli, iako su se s Jujnovićem više puta sastajali. A taj Jujnović, ne mogu da se ne nasmiju sad kad je sve prošlo, osebujan je lik. Bizaran. Opet se smiju. Nismo sigurni da je to kompliment.

Objašnjavaju nam da je Grad, što se kolodvora tiče, u najgoroj poziciji. Njega se najviše tiče, a najmanje ga se pita. Svi kolodvor zovu splitskim, a Split s njim nema ništa.

Jujnović bi htio da je to njegovo crno na bijelo, a država neće ni da čuje. Stisla ga je sa svih strana. Do ceste je pomorsko dobro. Državno. Cesta je od Hrvatskih cesta. Državna. Iza je željeznički kolodvor. Državni. A tko se srami? Split.

Kupus živi.

Interes Grada je da se kolodvor upristoji, da se stranci, ako ništa, ne rugaju više s njim po internetu. Ali što da Grad radi, žale se bivši pregovarači, kad Jujnoviću ništa nisu mogli zapovjediti, mogli su ga samo moliti.

Pitamo ih kako je moguće da je Jujnoviću odobrena kupnja kolodvora unatoč tome što zemljište evidentno nije bilo pravno "očišćeno". Ne znaju što bi rekli. Nisu bili tu. Ali znaju da GUP predviđa izmještanje kolodvora u Kopilicu i da je Jujnoviću koncesiju na obavljanje kolodvorske djelatnosti istekla te da je dobio samo onu privremenu. Koja ne traje duže od godinu dana. I koju izdaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Šaljemo upit i njima. Pitamo ih do kada traje koncesija privatniku na splitski autobusni kolodvor te hoće li ista biti produžena, a molimo ih i za komentar Jujnovićeve izjave da ga institucije opstruiraju u pokušajima da uredi kolodvor.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Zombiji iz Ministarstva

Mejlom dobivamo nepotpisan odgovor koji bi onesposobio i zombije iz južnokorejskih filmova. Zamišljamo ćatu koji ga je sastavljao. I njegovu plaću. Božićnicu. Dar za djecu. Regres.

"Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu (člankom 4. stavkom 2.) autobusni kolodvor je objekt za prihvat i otpremanje autobusa i putnika u javnom cestovnom prijevozu, koji mora ispunjavati uvjete propisane ovim Zakonom i pravilnikom. Istim Zakonom propisano je da djelatnost pružanja kolodvorskih usluga na autobusnim kolodvorima može obavljati pravna osoba ili fizička osoba – obrtnik koja je registrirana za obavljanje te djelatnosti i koja ima u vlasništvu ili u zakupu objekt autobusnog kolodvora te koja ima licenciju za obavljanje te djelatnosti.

Licenciju za obavljanje kolodvorskih usluga izdaje nadležno upravno tijelo u županiji, a uvjeti za izdavanje su: dobar ugled u smislu članka 16. Zakona, stručna osposobljenost osobe odgovorne za obavljanje kolodvorske djelatnosti te opremljenost autobusnog kolodvora sukladno uvjetima iz Pravilnika o autobusnim kolodvorima NN 57/2018.

Licenciju za Autobusni kolodvor Split d.o.o. je u kolovozu 2018., u postupku rješavanja žalbe na rješenje Ureda državne uprave u Županiji splitsko-dalmatinske, izdalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i to do okončanja sporova vezanih uz imovinskopravne odnose nad nekretninama koje čine objekt autobusnog kolodvora.

Što se tiče spomenutih izjava o tome da institucije opstruiraju pokušaj da se uredi kolodvor, možemo odgovoriti kako nemamo saznanja o tome, ali možemo potvrditi kako ovo Ministarstvo u svojim postupanjima nije opstruiralo funkcioniranje autobusnog kolodvora u Splitu."

Sad je na DORH-u

Na zadnje pitanje, kako je moguće da je Jujnoviću uopće prodan kolodvor, ćato udara ignore. Ne treba pitati zašto, zato što može.

Ipak, nešto smo saznali. Županija je još prije četiri godine odbila Jujnoviću izdati licenciju za vođenje kolodvora, da bi mu je odobrilo Ministarstvo, na neodređeno, odnosno dok traju sudski sporovi.

Zovemo i Županiju. Halo, Stipe Čogelja?

Ništa. Zamjenik župana i bivši županijski pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam šalje poruku da mu pošaljemo poruku. SMS. Odgovara sažeto. Kao da naplata ide po broju slovnih znakova.

"Kratko i jasno, to je pitanje državnog odvjetništva, oni vode postupak godinama."

Pitamo tko je podnio kaznenu prijavu i zašto. Nemamo pojma kako to ide, ako se uključuje DORH, onda valjda postoji nekakva prijava, pretpostavljamo. Neuki smo.

"Nema kaznene prijave. Pitanje je upisa pomorskog dobra."

I dalje nam ništa nije jasno. Jujnović kaže da je sve sudske postupke dobio.

"Istina. Oni moraju dati odgovor što dalje, na njima je", zaključuje Čogelja.

A kako oni, državno odvjetništvo, tvrde da na njima više nije ništa, ostaje nam još da nazovemo i vlasnika kolodvora. Halo, Mate Jujnović?

Evo ga. Nema on problema s novinarima. Ispričava se što se nije povratno javio vezano za onaj telefon s informacijama. Kaže da bi sad trebalo biti sve u redu, iako je, što se njega tiče, bilo i prije. I stvarno, jest, probali smo nešto kasnije, veza je iz prve bila uspostavljena. Sretni smo, naš posao ipak ima smisla.

---

image

Mate Jujnović

Ivo Ravlić/Cropix
---

Sve je jasno...

– Neću ja reć da nije bila greška, ali morate i vi nas dikod razumit. Ali da znate i ovo, u šestome misecu 2209 puta se digla slušalica, to mi je Telekom na moj zahtjev posla. Eto da znate, pa sami kontajte ko laže, čovik ili automat.

Ovaj čovjek ne laže, nego što ćemo s kolodvorom, nazvali smo sve kako ste rekli, i Županiju i Grad i Ministarstvo i DORH...

– Nema tu šta ćemo. Sve je jasno, kolodvor se zatvara.

Ma, dajte, što vam je!?

– Je, lipo san van reka. Zva san župana ko zna koliko puta, a on se ne javlja. Jedino mi se sad javila tajnica ministra Butkovića i zamolila me da pričekan da ponediljka.

---

image

Mate Jujnović: Dosta san kršija zakon, a ako ne može drugačije, onda se kolodvor zatvara

Ivo Ravlić/Cropix
---

Eto, i to je napredak.

– Ma kakvi, reka san van, kolodvor se zatvara.

Kada?

– More bit lako do prvi osmoga.

Ne vjerujem vam.

– A ja van kažen. Napišite da zatvaran i nećete ništa slagat.

Jeste li vi svjesni da će to sutra biti veliki naslov?

– Neka bude. Brige me. Poslat ću pismo i županu i gradonačelniku i ministru, neka znaju šta ću napravit i zašto. Šta meni triba da me vi stalno zovete.

Svakome otpremnina

Ako ne budem više zvao ostavit ćete kolodvor otvorenim?

– Ajde, recite vi meni, jeste li igdi na svitu vidili kolodvor bez kafića?

Nisam.

– Eto. Vidite da nije do mene. Meni su ruke vezane. Ni kafić mi ne daju otvorit, a tili da bi kolodvor, ovakav nikakav kakav je, radi. A ja to tako više neću. Neka dođu inspekcije i neka vide da kolodvor nema ni minimalne tehničke uvjete za rad i neka me zatvore. Ako neće one, ja ću ga sam zatvorit. Neću više radit mimo propisa.

Morate misliti i na radnike, koliko bi ih ostalo bez posla?

– Ne znan koliko ih ima, biće tridesetak. I svakome ću platit otpremninu, neću nikoga potrat bezveze. Šta država odredi, to ću svakome dat, ja san oduvik bija legalista.

Ali, ostavit ćete Split bez kolodvora?!

–​ Volin ja ovi grad više nego šta iko more mislit, ali dosta san ja njemu dava. A znate šta još?

Šta?

– Zatvorit ću i kolodvore u Makarskoj i Sinju.

Što su vam oni skrivili?!

– Makarska naplaćuje toliku komunalnu naknadu da umrit možeš dok je platiš. Ajde moj, kad pozatvaran sve to, moje muke će pristat. Otvorit ću parkinge i spasit se da lipo skroz ne iđen kvragu.

'Ajmo se kladit

I dalje vam ne vjerujem, to vi samo ucjenjujete.

– U što ćemo se okladit?

U što?

– Ne znan. U šta god oćete, dat ću van jedan na tisuću da će bit onako kako san ja reka.

Ne smijemo se kladiti na poslu.

– Onda, ajmo ovako. Ajde vi budite posrednik.

Kakav posrednik?!

– Vi ćete lipo kazat da zemljište vridi toliko i toliko, a ja ću za novac koji vi odredite kolodvor iznajmit Gradu, pa neka Grad lipo zarađuje kad ionako stalno govore da ja ovde pravin veliku lovu. A ja krvavo radin još otkako san s devetnest godina otiša u Novu Zelandu, samo kome ja to ovde mogu objasnit.

DORH-u?

– Ne spominjite. Iđen iz ovih stopa reć advokatu da pripremi pisma za sve njih, i za Županiju i za Grad i za Ministarstvo. Dosta san kršija zakon, a ako ne može drugačije, onda se kolodvor zatvara. I tačka!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Muljanja i laži [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Muljanja i laži 2 0 12088 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-14 08:23:07 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-16 06:08:01 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2022-07-16 06:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2433 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/14\/11216488.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/22758190.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/22758184.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/22758160.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/11216494.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/14\/11216485.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mate Jujnovi\u0107 vlasnik je autoprijevozni\u010dke tvrtke i triju kolodvora<\/p>","","

Derutni autobusni kolodvor na istocnoj obali u Splitu<\/p>","","

Mate Jujnovi\u0107: Dosta san kr\u0161ija zakon, a ako ne mo\u017ee druga\u010dije, onda se kolodvor zatvara<\/p>","

Mate Jujnovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_11216488_1920.jpg":"1920x1080","k_11216488_1280.jpg":"1280x1280","k_11216488_1024.jpg":"1024x1024","k_11216488_640.jpg":"640x640","k_11216488_480.jpg":"480x480","k_11216488_340.jpg":"340x340","k_11216488_220.jpg":"220x220","o_11216488_1280.jpg":"1280x853","o_11216488_1024.jpg":"1024x682","o_11216488_640.jpg":"640x426","o_11216488_480.jpg":"480x320","o_11216488_340.jpg":"340x226","o_11216488_220.jpg":"220x146","h_11216488_1280.jpg":"1280x854","h_11216488_1024.jpg":"1024x683","h_11216488_640.jpg":"640x427","h_11216488_480.jpg":"480x320","h_11216488_340.jpg":"340x227","h_11216488_220.jpg":"220x147","pp_11216488_1280.jpg":"1280x1628","pp_11216488_1024.jpg":"1024x1303","pp_11216488_640.jpg":"640x814","pp_11216488_480.jpg":"480x611","pp_11216488_340.jpg":"340x432","pp_11216488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_22758190_1920.jpg":"1920x1080","k_22758190_1280.jpg":"1280x1280","k_22758190_1024.jpg":"1024x1024","k_22758190_640.jpg":"640x640","k_22758190_480.jpg":"480x480","k_22758190_340.jpg":"340x340","k_22758190_220.jpg":"220x220","o_22758190_1280.jpg":"1280x818","o_22758190_1024.jpg":"1024x654","o_22758190_640.jpg":"640x409","o_22758190_480.jpg":"480x307","o_22758190_340.jpg":"340x217","o_22758190_220.jpg":"220x140","h_22758190_1280.jpg":"1280x854","h_22758190_1024.jpg":"1024x683","h_22758190_640.jpg":"640x427","h_22758190_480.jpg":"480x320","h_22758190_340.jpg":"340x227","h_22758190_220.jpg":"220x147","pp_22758190_1280.jpg":"1280x1628","pp_22758190_1024.jpg":"1024x1303","pp_22758190_640.jpg":"640x814","pp_22758190_480.jpg":"480x611","pp_22758190_340.jpg":"340x432","pp_22758190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1176","hd_22758184_1920.jpg":"1920x1080","k_22758184_1280.jpg":"1280x1280","k_22758184_1024.jpg":"1024x1024","k_22758184_640.jpg":"640x640","k_22758184_480.jpg":"480x480","k_22758184_340.jpg":"340x340","k_22758184_220.jpg":"220x220","o_22758184_1280.jpg":"1280x784","o_22758184_1024.jpg":"1024x627","o_22758184_640.jpg":"640x392","o_22758184_480.jpg":"480x294","o_22758184_340.jpg":"340x208","o_22758184_220.jpg":"220x134","h_22758184_1280.jpg":"1280x854","h_22758184_1024.jpg":"1024x683","h_22758184_640.jpg":"640x427","h_22758184_480.jpg":"480x320","h_22758184_340.jpg":"340x227","h_22758184_220.jpg":"220x147","pp_22758184_1280.jpg":"1280x1628","pp_22758184_1024.jpg":"1024x1303","pp_22758184_640.jpg":"640x814","pp_22758184_480.jpg":"480x611","pp_22758184_340.jpg":"340x432","pp_22758184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_22758160_1920.jpg":"1920x1080","k_22758160_1280.jpg":"1280x1280","k_22758160_1024.jpg":"1024x1024","k_22758160_640.jpg":"640x640","k_22758160_480.jpg":"480x480","k_22758160_340.jpg":"340x340","k_22758160_220.jpg":"220x220","o_22758160_1280.jpg":"1280x797","o_22758160_1024.jpg":"1024x637","o_22758160_640.jpg":"640x398","o_22758160_480.jpg":"480x299","o_22758160_340.jpg":"340x211","o_22758160_220.jpg":"220x137","h_22758160_1280.jpg":"1280x854","h_22758160_1024.jpg":"1024x683","h_22758160_640.jpg":"640x427","h_22758160_480.jpg":"480x320","h_22758160_340.jpg":"340x227","h_22758160_220.jpg":"220x147","pp_22758160_1280.jpg":"1280x1628","pp_22758160_1024.jpg":"1024x1303","pp_22758160_640.jpg":"640x814","pp_22758160_480.jpg":"480x611","pp_22758160_340.jpg":"340x432","pp_22758160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11216494_1920.jpg":"1920x1080","k_11216494_1280.jpg":"1280x1280","k_11216494_1024.jpg":"1024x1024","k_11216494_640.jpg":"640x640","k_11216494_480.jpg":"480x480","k_11216494_340.jpg":"340x340","k_11216494_220.jpg":"220x220","o_11216494_1280.jpg":"1280x853","o_11216494_1024.jpg":"1024x682","o_11216494_640.jpg":"640x426","o_11216494_480.jpg":"480x320","o_11216494_340.jpg":"340x226","o_11216494_220.jpg":"220x146","h_11216494_1280.jpg":"1280x854","h_11216494_1024.jpg":"1024x683","h_11216494_640.jpg":"640x427","h_11216494_480.jpg":"480x320","h_11216494_340.jpg":"340x227","h_11216494_220.jpg":"220x147","pp_11216494_1280.jpg":"1280x1628","pp_11216494_1024.jpg":"1024x1303","pp_11216494_640.jpg":"640x814","pp_11216494_480.jpg":"480x611","pp_11216494_340.jpg":"340x432","pp_11216494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_11216485_1920.jpg":"1920x1080","k_11216485_1280.jpg":"1280x1280","k_11216485_1024.jpg":"1024x1024","k_11216485_640.jpg":"640x640","k_11216485_480.jpg":"480x480","k_11216485_340.jpg":"340x340","k_11216485_220.jpg":"220x220","o_11216485_1280.jpg":"1280x1920","o_11216485_1024.jpg":"1024x1536","o_11216485_640.jpg":"640x960","o_11216485_480.jpg":"480x720","o_11216485_340.jpg":"340x510","o_11216485_220.jpg":"220x330","h_11216485_1280.jpg":"1280x854","h_11216485_1024.jpg":"1024x683","h_11216485_640.jpg":"640x427","h_11216485_480.jpg":"480x320","h_11216485_340.jpg":"340x227","h_11216485_220.jpg":"220x147","pp_11216485_1280.jpg":"1280x1628","pp_11216485_1024.jpg":"1024x1303","pp_11216485_640.jpg":"640x814","pp_11216485_480.jpg":"480x611","pp_11216485_340.jpg":"340x432","pp_11216485_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7540588 Threads: 1 Questions: 1609710071 Slow queries: 4777154 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110750970 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/mate-jujnovic-gubi-rat-s-drzavom-ali-i-svoje-zivce-a-ruglo-je-i-dalje-ruglo-zatvorit-cu-splitski-kolodvor-i-onaj-u-makarskoj-i-u-sinju-otvorit-cu-parkinge-i-spasit-se-da-lipo-skroz-ne-iden-kvragu-1208762 [printLink] => /split/mate-jujnovic-gubi-rat-s-drzavom-ali-i-svoje-zivce-a-ruglo-je-i-dalje-ruglo-zatvorit-cu-splitski-kolodvor-i-onaj-u-makarskoj-i-u-sinju-otvorit-cu-parkinge-i-spasit-se-da-lipo-skroz-ne-iden-kvragu-1208762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 395711 [name] => Mate Jujnović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-jujnovic [link] => /tag/mate-jujnovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683945 [name] => Splitski kolodvor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-10 17:56:55 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-kolodvor [link] => /tag/splitski-kolodvor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Muljanja i laži [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mate Jujnović gubi rat s državom, ali i svoje živce. A ruglo je i dalje ruglo. ‘Zatvorit ću splitski kolodvor! I onaj u Makarskoj i u Sinju! Otvorit ću parkinge i spasit se da lipo skroz ne iđen kvragu...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/11216488.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Mate Jujnović vlasnik je autoprijevozničke tvrtke i triju kolodvora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/11216488.jpg [title] =>

Mate Jujnović vlasnik je autoprijevozničke tvrtke i triju kolodvora

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/22758190.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/22758184.jpg [title] =>

Derutni autobusni kolodvor na istocnoj obali u Splitu

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/22758160.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/11216494.jpg [title] =>

Mate Jujnović: Dosta san kršija zakon, a ako ne može drugačije, onda se kolodvor zatvara

Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/14/11216485.jpg [title] =>

Mate Jujnović

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mate Jujnović u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije birao riječi. Žestoko se bio obrušio na Grad Split i Županiju splitsko-dalmatinsku. Na sve političare redom koji su tamo boravili ili još uvijek borave. Svi su mu krivi što je splitski autobusni kolodvor, kako i sam reče, ruglo.

Na telefon najružnijeg kolodvora nitko se ne javlja, ali njegov vlasnik je iz prve digao slušalicu: ‘Tili bi me undale maknit. A to tako ne iđe. Ja san u Novoj Zelandi bija 30 godina...‘

Da se na brzinu prisjetimo. Jujnović tvrdi da bi on odavno splitski kolodvor pretvorio u reprezentativno zdanje. Samo da može. A ne može jer mu ne daju. Grad i Županija. I to nakon što je, veli, dobio sudski postupak.

Ne daju mu zemljište na kojemu se nalazi kolodvor upisati na svoje ime. Za njih je to i dalje pomorsko dobro. A dok je tako, nema tamo rađe. Ruglo će ostati ruglo.

---

image

Derutni autobusni kolodvor na istocnoj obali u Splitu

Duje Klarić/Cropix
---

'Mene se blokira'

"Mene je prvoga sram šta kolodvor ovako izgleda i najradije bi ga zatvorija. Šta god krenen radit, mene se blokira", kazao nam je Jujnović upućujući nas da pitamo Grad i Županiju zašto mu se ne daju uknjižiti.

"Dobija san parnicu, dvadeset godina san na sudu bija i sad je pravomoćno sve ovo moje, cili kolodvor, a još ne mogu zemlju stavit na svoje ime, niti tute išta radit", objasnio je Jujnović.

I ministru Olegu Butkoviću je pisao, žalio mu se, ali ovaj se napravio da ništa ne čuje.

"Oni bi kolodvor tili dobit za ništo. Mene potezon pera undale maknit. A to tako ne iđe (...) Lipo san in reka, ako oćete maknit kolodvor udanle, nema problema, ja ću van novi sagradit, a možemo, ako oćete, i pedeset pedeset gradit, ali da ćete me maknit, ko ćuku, e to nema šanse", poručio je preko "Slobodne" Jujnović.

Obećali smo mu da ćemo se nastaviti baviti autobusnim kolodvorom. Da ćemo zvati i Županiju i Grad. A on je obećao da će se javiti kad provjeri zašto se na telefon koji služi za kolodvorske informacije nitko ne javlja, i to doslovno, nitko nikad. Nije se javio, ali nema veze, mi ćemo svoje obećanje održati. Idemo, dakle, čuti što kažu prozvani akteri.

Pođimo od Grada. Halo, Ivica Puljak?

Ništa. Gradonačelnik šalje poruku da mu pošaljemo poruku. Potom sve prebacuje na glasnogovornicu stranke Centar Anu Lučin, koja umjesto nas uzima od njega izjavu i šalje nam je putem WhatsAppa. Ne smiju, kažu, drukčije dok primopredaja u Banovini nije obavljena. I dok Ivica Puljak ne preuzme dužnost od Ivice Puljka. (Sve se to događalo prije primopredaje koja je obavljena u petak, op. ur.)

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Muljanja i laži

"Dok smo upravljali gradom, imali smo jedan sastanak s gospodinom Jujnovićem kao predstavnikom autobusnog kolodvora. Sastanak smo inicirali zbog anketno-urbanističkog natječaja za Istočnu obalu, u čiju smo pripremu uključili sve zainteresirane. Problematika autobusnog kolodvora rješavat će se kroz gradske projekte Istočne obale i Kopilice, a ostale odgovore možemo dati nakon službenog povratka u Banovinu i konzultacije s nadležnim službama", napisala nam je Ana Lučin u ime Ivice Puljka.

Njegov prethodnik najradije ne bi o ovoj temi razgovarao. Halo, Andro Krstulović Opara?

Ništa. Bivši gradonačelnik šalje poruku da mu pošaljemo poruku. U Saboru je, sastanci, odbori, svašta nešto. I s njim komuniciramo preko WhatsAppa. Ne da mu se. I nije toliko do teme, koliko do njezinih aktera. Upućuje nas na Županijsko državno odvjetništvo. Grad, uvjerava nas, nikad Jujnovića nije blokirao, niti bi to smio. A muljanja i laži mu je... moli da ga ne citiramo pa nećemo.

Državnom odvjetništvu upućujemo upit mejlom, a na odgovor – zahvaljujemo – ne čekamo dugo. Jezgrovit je, taman kako treba.

"U odnosu na pravni status zgrade autobusnog kolodvora u splitskoj trajektnoj luci, pravomoćnom presudom Općinskoga suda u Splitu naloženo je brisanje pomorskog dobra te uspostava ranijeg stanja, što ne prejudicira daljnje upise, budući da je parnični postupak AK Split protiv trećih osoba još uvijek u tijeku", stoji u dopisu koji je potpisao glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu Josip Mršić.

Hm. Ovo postaje sve zabavnije.

Kontaktiramo i neke od sudionika sastanaka koje je Grad Split svojevremeno održavao s Matom Jujnovićem. Svega se sjećaju, ali ne žele s imenima u javnost. Ionako su, vele, bivši. I nije im mrsko što jesu.

Gradu je najgore

Uvjeravaju kako su se trudili naći rješenje da Split napokon dobije kolodvor kakav zaslužuje. A nisu ga našli, iako su se s Jujnovićem više puta sastajali. A taj Jujnović, ne mogu da se ne nasmiju sad kad je sve prošlo, osebujan je lik. Bizaran. Opet se smiju. Nismo sigurni da je to kompliment.

Objašnjavaju nam da je Grad, što se kolodvora tiče, u najgoroj poziciji. Njega se najviše tiče, a najmanje ga se pita. Svi kolodvor zovu splitskim, a Split s njim nema ništa.

Jujnović bi htio da je to njegovo crno na bijelo, a država neće ni da čuje. Stisla ga je sa svih strana. Do ceste je pomorsko dobro. Državno. Cesta je od Hrvatskih cesta. Državna. Iza je željeznički kolodvor. Državni. A tko se srami? Split.

Kupus živi.

Interes Grada je da se kolodvor upristoji, da se stranci, ako ništa, ne rugaju više s njim po internetu. Ali što da Grad radi, žale se bivši pregovarači, kad Jujnoviću ništa nisu mogli zapovjediti, mogli su ga samo moliti.

Pitamo ih kako je moguće da je Jujnoviću odobrena kupnja kolodvora unatoč tome što zemljište evidentno nije bilo pravno "očišćeno". Ne znaju što bi rekli. Nisu bili tu. Ali znaju da GUP predviđa izmještanje kolodvora u Kopilicu i da je Jujnoviću koncesiju na obavljanje kolodvorske djelatnosti istekla te da je dobio samo onu privremenu. Koja ne traje duže od godinu dana. I koju izdaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Šaljemo upit i njima. Pitamo ih do kada traje koncesija privatniku na splitski autobusni kolodvor te hoće li ista biti produžena, a molimo ih i za komentar Jujnovićeve izjave da ga institucije opstruiraju u pokušajima da uredi kolodvor.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Zombiji iz Ministarstva

Mejlom dobivamo nepotpisan odgovor koji bi onesposobio i zombije iz južnokorejskih filmova. Zamišljamo ćatu koji ga je sastavljao. I njegovu plaću. Božićnicu. Dar za djecu. Regres.

"Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu (člankom 4. stavkom 2.) autobusni kolodvor je objekt za prihvat i otpremanje autobusa i putnika u javnom cestovnom prijevozu, koji mora ispunjavati uvjete propisane ovim Zakonom i pravilnikom. Istim Zakonom propisano je da djelatnost pružanja kolodvorskih usluga na autobusnim kolodvorima može obavljati pravna osoba ili fizička osoba – obrtnik koja je registrirana za obavljanje te djelatnosti i koja ima u vlasništvu ili u zakupu objekt autobusnog kolodvora te koja ima licenciju za obavljanje te djelatnosti.

Licenciju za obavljanje kolodvorskih usluga izdaje nadležno upravno tijelo u županiji, a uvjeti za izdavanje su: dobar ugled u smislu članka 16. Zakona, stručna osposobljenost osobe odgovorne za obavljanje kolodvorske djelatnosti te opremljenost autobusnog kolodvora sukladno uvjetima iz Pravilnika o autobusnim kolodvorima NN 57/2018.

Licenciju za Autobusni kolodvor Split d.o.o. je u kolovozu 2018., u postupku rješavanja žalbe na rješenje Ureda državne uprave u Županiji splitsko-dalmatinske, izdalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i to do okončanja sporova vezanih uz imovinskopravne odnose nad nekretninama koje čine objekt autobusnog kolodvora.

Što se tiče spomenutih izjava o tome da institucije opstruiraju pokušaj da se uredi kolodvor, možemo odgovoriti kako nemamo saznanja o tome, ali možemo potvrditi kako ovo Ministarstvo u svojim postupanjima nije opstruiralo funkcioniranje autobusnog kolodvora u Splitu."

Sad je na DORH-u

Na zadnje pitanje, kako je moguće da je Jujnoviću uopće prodan kolodvor, ćato udara ignore. Ne treba pitati zašto, zato što može.

Ipak, nešto smo saznali. Županija je još prije četiri godine odbila Jujnoviću izdati licenciju za vođenje kolodvora, da bi mu je odobrilo Ministarstvo, na neodređeno, odnosno dok traju sudski sporovi.

Zovemo i Županiju. Halo, Stipe Čogelja?

Ništa. Zamjenik župana i bivši županijski pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam šalje poruku da mu pošaljemo poruku. SMS. Odgovara sažeto. Kao da naplata ide po broju slovnih znakova.

"Kratko i jasno, to je pitanje državnog odvjetništva, oni vode postupak godinama."

Pitamo tko je podnio kaznenu prijavu i zašto. Nemamo pojma kako to ide, ako se uključuje DORH, onda valjda postoji nekakva prijava, pretpostavljamo. Neuki smo.

"Nema kaznene prijave. Pitanje je upisa pomorskog dobra."

I dalje nam ništa nije jasno. Jujnović kaže da je sve sudske postupke dobio.

"Istina. Oni moraju dati odgovor što dalje, na njima je", zaključuje Čogelja.

A kako oni, državno odvjetništvo, tvrde da na njima više nije ništa, ostaje nam još da nazovemo i vlasnika kolodvora. Halo, Mate Jujnović?

Evo ga. Nema on problema s novinarima. Ispričava se što se nije povratno javio vezano za onaj telefon s informacijama. Kaže da bi sad trebalo biti sve u redu, iako je, što se njega tiče, bilo i prije. I stvarno, jest, probali smo nešto kasnije, veza je iz prve bila uspostavljena. Sretni smo, naš posao ipak ima smisla.

---

image

Mate Jujnović

Ivo Ravlić/Cropix
---

Sve je jasno...

– Neću ja reć da nije bila greška, ali morate i vi nas dikod razumit. Ali da znate i ovo, u šestome misecu 2209 puta se digla slušalica, to mi je Telekom na moj zahtjev posla. Eto da znate, pa sami kontajte ko laže, čovik ili automat.

Ovaj čovjek ne laže, nego što ćemo s kolodvorom, nazvali smo sve kako ste rekli, i Županiju i Grad i Ministarstvo i DORH...

– Nema tu šta ćemo. Sve je jasno, kolodvor se zatvara.

Ma, dajte, što vam je!?

– Je, lipo san van reka. Zva san župana ko zna koliko puta, a on se ne javlja. Jedino mi se sad javila tajnica ministra Butkovića i zamolila me da pričekan da ponediljka.

---

image

Mate Jujnović: Dosta san kršija zakon, a ako ne može drugačije, onda se kolodvor zatvara

Ivo Ravlić/Cropix
---

Eto, i to je napredak.

– Ma kakvi, reka san van, kolodvor se zatvara.

Kada?

– More bit lako do prvi osmoga.

Ne vjerujem vam.

– A ja van kažen. Napišite da zatvaran i nećete ništa slagat.

Jeste li vi svjesni da će to sutra biti veliki naslov?

– Neka bude. Brige me. Poslat ću pismo i županu i gradonačelniku i ministru, neka znaju šta ću napravit i zašto. Šta meni triba da me vi stalno zovete.

Svakome otpremnina

Ako ne budem više zvao ostavit ćete kolodvor otvorenim?

– Ajde, recite vi meni, jeste li igdi na svitu vidili kolodvor bez kafića?

Nisam.

– Eto. Vidite da nije do mene. Meni su ruke vezane. Ni kafić mi ne daju otvorit, a tili da bi kolodvor, ovakav nikakav kakav je, radi. A ja to tako više neću. Neka dođu inspekcije i neka vide da kolodvor nema ni minimalne tehničke uvjete za rad i neka me zatvore. Ako neće one, ja ću ga sam zatvorit. Neću više radit mimo propisa.

Morate misliti i na radnike, koliko bi ih ostalo bez posla?

– Ne znan koliko ih ima, biće tridesetak. I svakome ću platit otpremninu, neću nikoga potrat bezveze. Šta država odredi, to ću svakome dat, ja san oduvik bija legalista.

Ali, ostavit ćete Split bez kolodvora?!

–​ Volin ja ovi grad više nego šta iko more mislit, ali dosta san ja njemu dava. A znate šta još?

Šta?

– Zatvorit ću i kolodvore u Makarskoj i Sinju.

Što su vam oni skrivili?!

– Makarska naplaćuje toliku komunalnu naknadu da umrit možeš dok je platiš. Ajde moj, kad pozatvaran sve to, moje muke će pristat. Otvorit ću parkinge i spasit se da lipo skroz ne iđen kvragu.

'Ajmo se kladit

I dalje vam ne vjerujem, to vi samo ucjenjujete.

– U što ćemo se okladit?

U što?

– Ne znan. U šta god oćete, dat ću van jedan na tisuću da će bit onako kako san ja reka.

Ne smijemo se kladiti na poslu.

– Onda, ajmo ovako. Ajde vi budite posrednik.

Kakav posrednik?!

– Vi ćete lipo kazat da zemljište vridi toliko i toliko, a ja ću za novac koji vi odredite kolodvor iznajmit Gradu, pa neka Grad lipo zarađuje kad ionako stalno govore da ja ovde pravin veliku lovu. A ja krvavo radin još otkako san s devetnest godina otiša u Novu Zelandu, samo kome ja to ovde mogu objasnit.

DORH-u?

– Ne spominjite. Iđen iz ovih stopa reć advokatu da pripremi pisma za sve njih, i za Županiju i za Grad i za Ministarstvo. Dosta san kršija zakon, a ako ne može drugačije, onda se kolodvor zatvara. I tačka!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Mate Jujnović vlasnik je autoprijevozničke tvrtke i triju kolodvora

Duje Klarić/Cropix

Derutni autobusni kolodvor na istocnoj obali u Splitu

Ivo Ravlić/Cropix

Mate Jujnović: Dosta san kršija zakon, a ako ne može drugačije, onda se kolodvor zatvara

Ivo Ravlić/Cropix

Mate Jujnović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/mate-jujnovic-gubi-rat-s-drzavom-ali-i-svoje-zivce-a-ruglo-je-i-dalje-ruglo-zatvorit-cu-splitski-kolodvor-i-onaj-u-makarskoj-i-u-sinju-otvorit-cu-parkinge-i-spasit-se-da-lipo-skroz-ne-iden-kvragu-1208762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2bd54b895cd0212c4edd64f6164cf89d9599d408 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mate+Jujnovi%C4%87+gubi+rat+s+dr%C5%BEavom%2C+ali+i+svoje+%C5%BEivce.+A+ruglo+je+i+dalje+ruglo.+%E2%80%98Zatvorit+%C4%87u+splitski+kolodvor%21+I+onaj+u+Makarskoj+i+u+Sinju%21+Otvorit+%C4%87u+parkinge+i+spasit+se+da+lipo+skroz+ne+i%C4%91en+kvragu...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmate-jujnovic-gubi-rat-s-drzavom-ali-i-svoje-zivce-a-ruglo-je-i-dalje-ruglo-zatvorit-cu-splitski-kolodvor-i-onaj-u-makarskoj-i-u-sinju-otvorit-cu-parkinge-i-spasit-se-da-lipo-skroz-ne-iden-kvragu-1208762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmate-jujnovic-gubi-rat-s-drzavom-ali-i-svoje-zivce-a-ruglo-je-i-dalje-ruglo-zatvorit-cu-splitski-kolodvor-i-onaj-u-makarskoj-i-u-sinju-otvorit-cu-parkinge-i-spasit-se-da-lipo-skroz-ne-iden-kvragu-1208762 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Muljanja i laži [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitMuljanja i laži

Mate Jujnović gubi rat s državom, ali i svoje živce. A ruglo je i dalje ruglo. ‘Zatvorit ću splitski kolodvor! I onaj u Makarskoj i u Sinju! Otvorit ću parkinge i spasit se da lipo skroz ne iđen kvragu...‘

16. srpnja 2022. - 08:05

Mate Jujnović u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije birao riječi. Žestoko se bio obrušio na Grad Split i Županiju splitsko-dalmatinsku. Na sve političare redom koji su tamo boravili ili još uvijek borave. Svi su mu krivi što je splitski autobusni kolodvor, kako i sam reče, ruglo.

Na telefon najružnijeg kolodvora nitko se ne javlja, ali njegov vlasnik je iz prve digao slušalicu: ‘Tili bi me undale maknit. A to tako ne iđe. Ja san u Novoj Zelandi bija 30 godina...‘

Da se na brzinu prisjetimo. Jujnović tvrdi da bi on odavno splitski kolodvor pretvorio u reprezentativno zdanje. Samo da može. A ne može jer mu ne daju. Grad i Županija. I to nakon što je, veli, dobio sudski postupak.

Ne daju mu zemljište na kojemu se nalazi kolodvor upisati na svoje ime. Za njih je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:27