StoryEditorOCM
Splitpalača milesi

Marmont nas je dobro zadužio, izložba sve govori: ‘Francuzi su u 7 godina u Dalmaciji izgradili oko 500 kilometra cesta‘

Piše HINA, SPLIT SD
6. listopada 2023. - 10:08
Završna serpentina ‘Francuske ceste‘ prema moru na Biokovu iznad Brela i MakarskeKatalog Izložbe/joško Belamarić/Slobodna Dalmacija

Sinoć se  Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palači Milesi) otvorila izložb "Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji" početkom 19. stoljeća. Sve to u organizaciji Državnog arhiva u Zadru i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu.

Izložba prikazuje kako je francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica tzv. Napoleonove ceste koja je trebala prolaziti cijelom dužinom ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme francuske uprave danas su dio graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Na izložbi je predstavljeno 70 dokumenta i karti koji se odnose na francusku izgradnju cesta u Dalmaciji, pretežito kroz teško pristupačne planinske predjele. Građa za izložbu, kako je rečeno, najvećim je dijelom vlasništvo Državnog arhiva u Zadru.
"Francuzi su za vrijeme sedmogodišnje uprave u Dalmaciji izgradili oko 500 kilometra cesta koje su bile namijenjene za prolazak njihove vojske", istaknuo je konzervator Joško Belamarić.

Denis Martinović iz Državnog arhiva u Zadru istaknuo je da izložba ilustrira monumentalnu izgradnju cesta. "Imali smo sreće, ceste koje je u Dalmaciji Francuska uprava izgradila za svoju vojsku ostale su Hrvatskoj," kazao je Martinović.

Izložba je otvorena za posjet do 3. studenoga 2023. 

Na ovu temu prije dvije godine pisao je i naš novinar Sandi Vidulić, pročitajte njegov tekst pod naslovom "Svijet je bio zapanjen Napoleonovom cestom u Dalmaciji; ljudi iz Zagore radili su poput kmetova, ali nisu se bunili, a maršala Marmonta su obožavali".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:55