stdClass Object ( [id] => 1240121 [title] => Kraj kaosa u centru Splita! Nema više opijanja po javnim površinama, šetnje u kupaćem kostimu, glasne glazbe... Nestat će neki štekati, kiosci, bankomati... Donosimo sve detalje [alias] => kraj-kaosa-u-centru-splita-nema-vise-opijanja-po-javnim-povrsinama-setnje-u-kupacem-kostimu-glasne-glazbe-nestat-ce-neki-stekati-kiosci-bankomati-donosimo-sve-detalje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon godinu dana izrade, u Banovini su zgotovili Nacrt Prijedloga Odluke o komunalnom redu koji je poslan na javno savjetovanje.

Nova Odluka, ako se usvoji, bit će mješavina nekih već postojećih odredbi, a dosta toga je preuzeto iz Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika. S obzirom da je velikim dijelom u pitanju preuzimanje sadržaja, čak doslovno, od drugih (s ponekim izmjenama), očito je dokument mogao i ranije biti gotov, ali sada će biti pušten na javno savjetovanje, nakon što je završila jedna, po svemu raskalašena turistička sezona.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Ono što nova Odluka o komunalnom redu predlaže jest okretanje pile naopako u odnosu na dosadašnje propise. Ograničenja koja se namjeravaju uvesti dobrim su dijelom nužna jer se s “ugostiteljskom” samovoljom predaleko otišlo, na što odavno upozoravaju turistički djelatnici, sociolozi, aktivisti i mediji.

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara pokušao je progurati Odluku o komunalnom redu koja bi utišala ugostiteljski Babilon, ali onemogućili su ga Kerumovi vijećnici, a oporba, koja sada čini vlast, napustila je sjednicu, tako da je 2020. usvojena Odluka o komunalnom redu po mjeri krčmarskog lobija.

S obzirom na fotografije koje smo viđali posljednjih godina, možda je zanimljivo istaknuti na početku da će se, po uzoru na dubrovačke propise, novčano kažnjavati oni koji se u povijesnoj jezgri, Zoni A, na površini javne namjene pojave u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće. Kazna će iznositi tisuću kuna, a nju će redari moći naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Drastičnije od Dubrovnika

Splitska Odluka o komunalnom redu bi po nekim pitanjima bila i drastičnija od dubrovačke. U gradskoj jezgri smanjila bi se buka tako što više ne bi bilo postavljanja elektroakustičnih uređaja na ili iznad površina javne namjene, osim za vrijeme održavanja manifestacija.

Štoviše, zabranilo bi se postavljati elektroakustične uređaje na vanjske dijelove zgrada ili objekata i unutar otvora, osim za zgrade i objekte sportske i vjerske namjene te prometne kolodvore i terminale.

To bi imalo utjecaja i na štekate u Zoni A jer bi se zabranilo “postavljanje elektroakustičnih uređaja na ili iznad prostora štekata”. Na štekatima bi bilo “dozvoljeno izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičnih uređaja”.

Dakle, niti izvođač uživo ne bi smio odvrnuti pojačalo i zvučnike. Komunalni redar bi, osim toga, imao pravo narediti da se izmjeri buka, naplatiti kaznu i narediti zabranu upotrebe izvora buke. Stanari jezgre spasili bi se od buke koja dolazi ne, samo od opskurnih kafića, nego i od glasnih noćnih zabava u kafiću iza Galerije umjetnina.

Ugostiteljskim objektima u Zoni A zabranilo bi se da štekati imaju “ljuljačke, kauče, klupe, fotelje i slično.” Nije jasno što bi se pod “sličnim” još moglo zabraniti. Po novom, fast foodovi ne bi mogli imati štekate. Zabranilo bi se i postavljanje ograda, podesta (podne konstrukcije) osim na lokaciji Šperun i Varoški prilaz.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Zabranilo bi se konzumiranje alkoholnih pića na površinama javne namjene. Ne bi bilo više dopušteno postavljanje kioska na površinama javne namjene u Zoni A. Što se tiče kioska u sklopu prostora tržnice koja je dodijeljena “Parkovima i nasadima”, oni bi se regulirali prema posebnoj tehničkoj dokumentaciji ovjerenoj od konzervatora.

Nema trke za turistima

Štandovi bi se, pak, mogli postavljati u povijesnoj jezgri po “Planu rasporeda kioska, štandova i pokretnih naprava” odobrenog od Konzervatorskog odjela. Svaku izmjenu moraju odobriti konzervatori. Nakon završetka radnog vremena potrebno je štand prekriti tipiziranom bijelom ili bež tendom.

U Zoni A zabranit će se gnjavljenje turista time što ih se zaskače na ulicama i trgovima s jelovnicima i nuđenjem “flyera” za izlete. Naime, po novom ne bi bilo dopušteno “nuđenje, nagovaranje i prodaja usluga smještaja, ishrane, turističkih izleta, turističih tura”.

Sigurno ste vidjeli koji put na skelama zaštitno platno koje ima logo tvrtke koja obavlja radove ili kakvu reklamu. E sad će tome doći kraj.

Po novome, zaštitno platno na skelama u povijesnoj jezgri “treba biti bijele ili bež boje bez reklamnog sadržaja ili može, shodno uvjetima Konzervatorskog odjela, imati nacrtanu građevinu na kojoj se vrše radovi”. To je ipak nešto blaže od Dubrovčana, koji, po uzoru na Veneciju i druge povijesne gradove, traže da na zaštitnom platnu bude slika povijesne zgrade koja se renovira.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Već sadašnja Odluka o komunalnom redu u povijesnoj jezgri zabranjuje postavljanje protuprovalnih metalnih rolo zaštita na ulaznim vratima i izlozima poslovnih prostora, a rešetke se mogu postaviti uz dozvolu konzervatora.

No, po novom prijedlogu, rolo vrata moglo bi se postaviti s unutarnje strane poslovnog prostora, ali ne od punih lameliranih dijelova, već samo ako su od mrežaste ispune i slično, a ne bi se smjelo postavljati metalne rešetke na vanjskim i bočnim kamenim okvirima i pročeljima zgrada.

Nova Odluka o komunalnom redu stupila bi na snagu 1. siječnja 2023., a nakon toga bi u roku od 60 dana unutar Zone A vlasnici, odnosno posjednici ili korisnici, morali ukloniti protuprovalne metalne rešetke i rolo rešetke na vanjskim i bočnim profilima kamenih okvira i na pročeljima zgrada.

Također, morali bi maknuti: elektroakustične uređaje, antenske uređaje na pročeljima iznad površine javne namjene, klimatizacijske uređaje na pročeljima zgrada važnijih pješačkih koridora, i to: Obrov, Zadarska ulica, Trg braće Radić, Šubićeva ulica, Narodni trg, Grabovčeva širina, Bosanska ulica, Krešimirova ulica, Dioklecijanova ulica, Poljana kraljice Jelene, Peristil, Domaldova ulica, Ulica Majstora Jurja, Dominisova ulica, Papalićeva ulica, zapadna strana Hrvojeve ulice, Ulica kralja Tomislava (zid Palače) i Obala hrvatskog narodnog preporoda.

Nadalje, trebali bi skloniti “točionike, šankove, ledomate, hladnjake za industrijski sladoled i slično, razne automate i sl. naprave, izloženu robu ispred prodavaonica (police, ormariće, i sl.), rashladne vitrine”.

U roku od 60 dana od stupanja Odluke o komunalnom redu na snagu, morat će se od konzervatora zatražiti odobrenje za postavljene nadstrešnice na pročeljima iznad površina javne namjene iznad ulaza.

Zaštita javnih površina

Također, vlasnici u roku od 60 dana trebaju ukloniti “bankomate, automate i slične naprave i uređaje na kojima se usluga pruža na ili s površine javne namjene”. Morat će se ukloniti i samostojeći bankomati koji su na površinama javne namjene.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Premda se na osnovi sukoba koji traje s Ministarstvom kulture moglo pomisliti kako ova gradska vlast ima nešto protiv njih, novi prijedlog Odluke o komunalnom redu, čak više od dubrovačke, inzistira na poštovanju odluka konzervatora i njihovih odobrenja.

To i ne treba čuditi jer su bivši aktivisti, koji su sada na vlasti, inzistirali da se smjernice koje su prije desetak godina izdali konzervatori ugrade u odluku o komunalnom redu, što se nije sve do sada ostvarilo, a kojima bi se znatno obuzdala štekatska raspojasanost i agresivno oglašavanje.

Za razliku od Dubrovnika, u Splitu bi na stupovima javne rasvjete bilo zabranjeno postavljanje reklamnih predmeta. O tome se dosta ranije pisalo, kad je koncesiju imao vjenčani kum Ivice Puljka. Protiv takvog oglašavanja i uloge tvrtke “Žnjan” d.o.o. u tome, svojedobno su ustali iz Građanske inicijative Split, kao i stranke Pametno.

Javna rasvjeta bit će nešto štedljivija jer stoji da “u pravilu mora svijetliti cijelu noć uz uvažavanje provedbe mjera uštede električne energije”.

Velik dio Nacrta Prijedloga Odluke o komunalnom redu je prepisivan, čak doslovno, od dubrovačke Odluke o komunalnom redu. Zanimljivo je da neke stvari nisu stavljene. U dubrovačkoj Odluci stoji da se korištenje površina javne namjene neće odobriti podnositelju zahtjeva ako ima nepodmirena dugovanja prema Gradu Dubrovniku.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Nadalje, naglašena je obveza vlasnika nekog područja, bilo da je u pitanju izgrađeno ili neizgrađeno zemljište, da uklanja ustajale vode iz okoliša, radi sprječavanja razmnožavanja kukaca i zaštite zdravlja ljudi, i postoji novčana kazna za one koji to ne čine. To nije regulirano u prijedlogu splitske Odluke o komunalnom redu, iako ustajale vode ima, na primjer, kod Spaladium Arene, da ne nabrajamo dalje. Pa kad se već prepisivalo od Dubrovčana, mogli su i tu odredbu staviti.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Kod Dubrovčana je predviđena kazna za one koji drže divlje životinje i zvijeri, čega također nema u splitskom prijedlogu Odluke. Dubrovčani imaju preciznije propisane rokove da se pokupe kiosci i montažni objekti kojima je istekao najam.

Također, što se tiče javne rasvjete, Dubrovčani su jasno naglasili ekološku komponentu, tako što svjetla ne smiju proizvoditi svjetlosno zagađenje i biti usmjerena prema horizontu ili iznad njega, niti prema prirodnoj vodenoj površini. U Nacrtu splitske odluke samo se načelno navodi da se treba pridržavati Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI KOMUNALNI RED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVI KOMUNALNI RED 2 0 9040 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-11 15:34:29 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-11 22:01:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-11 22:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1433 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kraj kaosa u centru Splita! Nema više opijanja po javnim površinama, šetnje u kupaćem kostimu, glasne glazbe... Nestat će neki štekati, kiosci, bankomati... Donosimo sve detalje [metakey] => Odluka o komunalnom redu, javno savjetovanje, nacrt prijedloga, komunalni redari, kazne, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/11\/18581530.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774045.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774060.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774031.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774032.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774022.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774091.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774062.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23774039.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/22976974.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23450763.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/22795578.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/22507738.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/11927170.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","


\n\u00a0<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:37","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1997","hd_18581530_1920.jpg":"1920x1080","k_18581530_1280.jpg":"1280x1280","k_18581530_1024.jpg":"1024x1024","k_18581530_640.jpg":"640x640","k_18581530_480.jpg":"480x480","k_18581530_340.jpg":"340x340","k_18581530_220.jpg":"220x220","o_18581530_1280.jpg":"1280x1331","o_18581530_1024.jpg":"1024x1065","o_18581530_640.jpg":"640x665","o_18581530_480.jpg":"480x499","o_18581530_340.jpg":"340x353","o_18581530_220.jpg":"220x228","h_18581530_1280.jpg":"1280x854","h_18581530_1024.jpg":"1024x683","h_18581530_640.jpg":"640x427","h_18581530_480.jpg":"480x320","h_18581530_340.jpg":"340x227","h_18581530_220.jpg":"220x147","pp_18581530_1280.jpg":"1280x1628","pp_18581530_1024.jpg":"1024x1303","pp_18581530_640.jpg":"640x814","pp_18581530_480.jpg":"480x611","pp_18581530_340.jpg":"340x432","pp_18581530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_23774045_1920.jpg":"1920x1080","k_23774045_1280.jpg":"1280x1280","k_23774045_1024.jpg":"1024x1024","k_23774045_640.jpg":"640x640","k_23774045_480.jpg":"480x480","k_23774045_340.jpg":"340x340","k_23774045_220.jpg":"220x220","o_23774045_1280.jpg":"1280x799","o_23774045_1024.jpg":"1024x639","o_23774045_640.jpg":"640x399","o_23774045_480.jpg":"480x299","o_23774045_340.jpg":"340x212","o_23774045_220.jpg":"220x137","h_23774045_1280.jpg":"1280x854","h_23774045_1024.jpg":"1024x683","h_23774045_640.jpg":"640x427","h_23774045_480.jpg":"480x320","h_23774045_340.jpg":"340x227","h_23774045_220.jpg":"220x147","pp_23774045_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774045_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774045_640.jpg":"640x814","pp_23774045_480.jpg":"480x611","pp_23774045_340.jpg":"340x432","pp_23774045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_23774060_1920.jpg":"1920x1080","k_23774060_1280.jpg":"1280x1280","k_23774060_1024.jpg":"1024x1024","k_23774060_640.jpg":"640x640","k_23774060_480.jpg":"480x480","k_23774060_340.jpg":"340x340","k_23774060_220.jpg":"220x220","o_23774060_1280.jpg":"1280x808","o_23774060_1024.jpg":"1024x646","o_23774060_640.jpg":"640x404","o_23774060_480.jpg":"480x303","o_23774060_340.jpg":"340x214","o_23774060_220.jpg":"220x138","h_23774060_1280.jpg":"1280x854","h_23774060_1024.jpg":"1024x683","h_23774060_640.jpg":"640x427","h_23774060_480.jpg":"480x320","h_23774060_340.jpg":"340x227","h_23774060_220.jpg":"220x147","pp_23774060_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774060_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774060_640.jpg":"640x814","pp_23774060_480.jpg":"480x611","pp_23774060_340.jpg":"340x432","pp_23774060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1738","hd_23774031_1920.jpg":"1920x1080","k_23774031_1280.jpg":"1280x1280","k_23774031_1024.jpg":"1024x1024","k_23774031_640.jpg":"640x640","k_23774031_480.jpg":"480x480","k_23774031_340.jpg":"340x340","k_23774031_220.jpg":"220x220","o_23774031_1280.jpg":"1280x1158","o_23774031_1024.jpg":"1024x926","o_23774031_640.jpg":"640x579","o_23774031_480.jpg":"480x434","o_23774031_340.jpg":"340x307","o_23774031_220.jpg":"220x199","h_23774031_1280.jpg":"1280x854","h_23774031_1024.jpg":"1024x683","h_23774031_640.jpg":"640x427","h_23774031_480.jpg":"480x320","h_23774031_340.jpg":"340x227","h_23774031_220.jpg":"220x147","pp_23774031_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774031_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774031_640.jpg":"640x814","pp_23774031_480.jpg":"480x611","pp_23774031_340.jpg":"340x432","pp_23774031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2214","hd_23774032_1920.jpg":"1920x1080","k_23774032_1280.jpg":"1280x1280","k_23774032_1024.jpg":"1024x1024","k_23774032_640.jpg":"640x640","k_23774032_480.jpg":"480x480","k_23774032_340.jpg":"340x340","k_23774032_220.jpg":"220x220","o_23774032_1280.jpg":"1280x1476","o_23774032_1024.jpg":"1024x1180","o_23774032_640.jpg":"640x738","o_23774032_480.jpg":"480x553","o_23774032_340.jpg":"340x392","o_23774032_220.jpg":"220x253","h_23774032_1280.jpg":"1280x854","h_23774032_1024.jpg":"1024x683","h_23774032_640.jpg":"640x427","h_23774032_480.jpg":"480x320","h_23774032_340.jpg":"340x227","h_23774032_220.jpg":"220x147","pp_23774032_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774032_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774032_640.jpg":"640x814","pp_23774032_480.jpg":"480x611","pp_23774032_340.jpg":"340x432","pp_23774032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2918","hd_23774022_1920.jpg":"1920x1080","k_23774022_1280.jpg":"1280x1280","k_23774022_1024.jpg":"1024x1024","k_23774022_640.jpg":"640x640","k_23774022_480.jpg":"480x480","k_23774022_340.jpg":"340x340","k_23774022_220.jpg":"220x220","o_23774022_1280.jpg":"1280x1945","o_23774022_1024.jpg":"1024x1556","o_23774022_640.jpg":"640x972","o_23774022_480.jpg":"480x729","o_23774022_340.jpg":"340x516","o_23774022_220.jpg":"220x334","h_23774022_1280.jpg":"1280x854","h_23774022_1024.jpg":"1024x683","h_23774022_640.jpg":"640x427","h_23774022_480.jpg":"480x320","h_23774022_340.jpg":"340x227","h_23774022_220.jpg":"220x147","pp_23774022_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774022_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774022_640.jpg":"640x814","pp_23774022_480.jpg":"480x611","pp_23774022_340.jpg":"340x432","pp_23774022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_23774091_1920.jpg":"1920x1080","k_23774091_1280.jpg":"1280x1280","k_23774091_1024.jpg":"1024x1024","k_23774091_640.jpg":"640x640","k_23774091_480.jpg":"480x480","k_23774091_340.jpg":"340x340","k_23774091_220.jpg":"220x220","o_23774091_1280.jpg":"1280x921","o_23774091_1024.jpg":"1024x737","o_23774091_640.jpg":"640x460","o_23774091_480.jpg":"480x345","o_23774091_340.jpg":"340x244","o_23774091_220.jpg":"220x158","h_23774091_1280.jpg":"1280x854","h_23774091_1024.jpg":"1024x683","h_23774091_640.jpg":"640x427","h_23774091_480.jpg":"480x320","h_23774091_340.jpg":"340x227","h_23774091_220.jpg":"220x147","pp_23774091_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774091_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774091_640.jpg":"640x814","pp_23774091_480.jpg":"480x611","pp_23774091_340.jpg":"340x432","pp_23774091_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1153","hd_23774062_1920.jpg":"1920x1080","k_23774062_1280.jpg":"1280x1280","k_23774062_1024.jpg":"1024x1024","k_23774062_640.jpg":"640x640","k_23774062_480.jpg":"480x480","k_23774062_340.jpg":"340x340","k_23774062_220.jpg":"220x220","o_23774062_1280.jpg":"1280x768","o_23774062_1024.jpg":"1024x614","o_23774062_640.jpg":"640x384","o_23774062_480.jpg":"480x288","o_23774062_340.jpg":"340x204","o_23774062_220.jpg":"220x132","h_23774062_1280.jpg":"1280x854","h_23774062_1024.jpg":"1024x683","h_23774062_640.jpg":"640x427","h_23774062_480.jpg":"480x320","h_23774062_340.jpg":"340x227","h_23774062_220.jpg":"220x147","pp_23774062_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774062_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774062_640.jpg":"640x814","pp_23774062_480.jpg":"480x611","pp_23774062_340.jpg":"340x432","pp_23774062_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23774039_1920.jpg":"1920x1080","k_23774039_1280.jpg":"1280x1280","k_23774039_1024.jpg":"1024x1024","k_23774039_640.jpg":"640x640","k_23774039_480.jpg":"480x480","k_23774039_340.jpg":"340x340","k_23774039_220.jpg":"220x220","o_23774039_1280.jpg":"1280x853","o_23774039_1024.jpg":"1024x682","o_23774039_640.jpg":"640x426","o_23774039_480.jpg":"480x320","o_23774039_340.jpg":"340x226","o_23774039_220.jpg":"220x146","h_23774039_1280.jpg":"1280x854","h_23774039_1024.jpg":"1024x683","h_23774039_640.jpg":"640x427","h_23774039_480.jpg":"480x320","h_23774039_340.jpg":"340x227","h_23774039_220.jpg":"220x147","pp_23774039_1280.jpg":"1280x1628","pp_23774039_1024.jpg":"1024x1303","pp_23774039_640.jpg":"640x814","pp_23774039_480.jpg":"480x611","pp_23774039_340.jpg":"340x432","pp_23774039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1409","hd_22976974_1920.jpg":"1920x1080","k_22976974_1280.jpg":"1280x1280","k_22976974_1024.jpg":"1024x1024","k_22976974_640.jpg":"640x640","k_22976974_480.jpg":"480x480","k_22976974_340.jpg":"340x340","k_22976974_220.jpg":"220x220","o_22976974_1280.jpg":"1280x939","o_22976974_1024.jpg":"1024x751","o_22976974_640.jpg":"640x469","o_22976974_480.jpg":"480x352","o_22976974_340.jpg":"340x249","o_22976974_220.jpg":"220x161","h_22976974_1280.jpg":"1280x854","h_22976974_1024.jpg":"1024x683","h_22976974_640.jpg":"640x427","h_22976974_480.jpg":"480x320","h_22976974_340.jpg":"340x227","h_22976974_220.jpg":"220x147","pp_22976974_1280.jpg":"1280x1628","pp_22976974_1024.jpg":"1024x1303","pp_22976974_640.jpg":"640x814","pp_22976974_480.jpg":"480x611","pp_22976974_340.jpg":"340x432","pp_22976974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_23450763_1920.jpg":"1920x1080","k_23450763_1280.jpg":"1280x1280","k_23450763_1024.jpg":"1024x1024","k_23450763_640.jpg":"640x640","k_23450763_480.jpg":"480x480","k_23450763_340.jpg":"340x340","k_23450763_220.jpg":"220x220","o_23450763_1280.jpg":"1280x905","o_23450763_1024.jpg":"1024x724","o_23450763_640.jpg":"640x452","o_23450763_480.jpg":"480x339","o_23450763_340.jpg":"340x240","o_23450763_220.jpg":"220x155","h_23450763_1280.jpg":"1280x854","h_23450763_1024.jpg":"1024x683","h_23450763_640.jpg":"640x427","h_23450763_480.jpg":"480x320","h_23450763_340.jpg":"340x227","h_23450763_220.jpg":"220x147","pp_23450763_1280.jpg":"1280x1628","pp_23450763_1024.jpg":"1024x1303","pp_23450763_640.jpg":"640x814","pp_23450763_480.jpg":"480x611","pp_23450763_340.jpg":"340x432","pp_23450763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1132","hd_22795578_1920.jpg":"1920x1080","k_22795578_1280.jpg":"1280x1280","k_22795578_1024.jpg":"1024x1024","k_22795578_640.jpg":"640x640","k_22795578_480.jpg":"480x480","k_22795578_340.jpg":"340x340","k_22795578_220.jpg":"220x220","o_22795578_1280.jpg":"1280x754","o_22795578_1024.jpg":"1024x603","o_22795578_640.jpg":"640x377","o_22795578_480.jpg":"480x283","o_22795578_340.jpg":"340x200","o_22795578_220.jpg":"220x129","h_22795578_1280.jpg":"1280x854","h_22795578_1024.jpg":"1024x683","h_22795578_640.jpg":"640x427","h_22795578_480.jpg":"480x320","h_22795578_340.jpg":"340x227","h_22795578_220.jpg":"220x147","pp_22795578_1280.jpg":"1280x1628","pp_22795578_1024.jpg":"1024x1303","pp_22795578_640.jpg":"640x814","pp_22795578_480.jpg":"480x611","pp_22795578_340.jpg":"340x432","pp_22795578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1349","hd_22507738_1920.jpg":"1920x1080","k_22507738_1280.jpg":"1280x1280","k_22507738_1024.jpg":"1024x1024","k_22507738_640.jpg":"640x640","k_22507738_480.jpg":"480x480","k_22507738_340.jpg":"340x340","k_22507738_220.jpg":"220x220","o_22507738_1280.jpg":"1280x899","o_22507738_1024.jpg":"1024x719","o_22507738_640.jpg":"640x449","o_22507738_480.jpg":"480x337","o_22507738_340.jpg":"340x238","o_22507738_220.jpg":"220x154","h_22507738_1280.jpg":"1280x854","h_22507738_1024.jpg":"1024x683","h_22507738_640.jpg":"640x427","h_22507738_480.jpg":"480x320","h_22507738_340.jpg":"340x227","h_22507738_220.jpg":"220x147","pp_22507738_1280.jpg":"1280x1628","pp_22507738_1024.jpg":"1024x1303","pp_22507738_640.jpg":"640x814","pp_22507738_480.jpg":"480x611","pp_22507738_340.jpg":"340x432","pp_22507738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1410","hd_11927170_1920.jpg":"1920x1080","k_11927170_1280.jpg":"1280x1280","k_11927170_1024.jpg":"1024x1024","k_11927170_640.jpg":"640x640","k_11927170_480.jpg":"480x480","k_11927170_340.jpg":"340x340","k_11927170_220.jpg":"220x220","o_11927170_1280.jpg":"1280x940","o_11927170_1024.jpg":"1024x752","o_11927170_640.jpg":"640x470","o_11927170_480.jpg":"480x352","o_11927170_340.jpg":"340x249","o_11927170_220.jpg":"220x161","h_11927170_1280.jpg":"1280x854","h_11927170_1024.jpg":"1024x683","h_11927170_640.jpg":"640x427","h_11927170_480.jpg":"480x320","h_11927170_340.jpg":"340x227","h_11927170_220.jpg":"220x147","pp_11927170_1280.jpg":"1280x1628","pp_11927170_1024.jpg":"1024x1303","pp_11927170_640.jpg":"640x814","pp_11927170_480.jpg":"480x611","pp_11927170_340.jpg":"340x432","pp_11927170_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4382730 Threads: 2 Questions: 139115396 Slow queries: 59364 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4155822 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kraj-kaosa-u-centru-splita-nema-vise-opijanja-po-javnim-povrsinama-setnje-u-kupacem-kostimu-glasne-glazbe-nestat-ce-neki-stekati-kiosci-bankomati-donosimo-sve-detalje-1240121 [printLink] => /split/kraj-kaosa-u-centru-splita-nema-vise-opijanja-po-javnim-povrsinama-setnje-u-kupacem-kostimu-glasne-glazbe-nestat-ce-neki-stekati-kiosci-bankomati-donosimo-sve-detalje-1240121?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 486413 [name] => Odluka o komunalnom redu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odluka-o-komunalnom-redu [link] => /tag/odluka-o-komunalnom-redu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 624060 [name] => javno savjetovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-26 22:28:48 [main_article_id] => 0 [alias] => javno-savjetovanje [link] => /tag/javno-savjetovanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 696845 [name] => nacrt prijedloga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-11 23:02:03 [main_article_id] => 0 [alias] => nacrt-prijedloga [link] => /tag/nacrt-prijedloga ) [3] => stdClass Object ( [id] => 601182 [name] => Komunalni redari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komunalni-redari [link] => /tag/komunalni-redari ) [4] => stdClass Object ( [id] => 287510 [name] => kazne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazne [link] => /tag/kazne ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI KOMUNALNI RED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kraj kaosa u centru Splita! Nema više opijanja po javnim površinama, šetnje u kupaćem kostimu, glasne glazbe... Nestat će neki štekati, kiosci, bankomati... Donosimo sve detalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/18581530.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/18581530.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774045.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774060.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774031.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774032.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774022.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774091.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774062.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23774039.jpg [title] =>


 

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/22976974.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23450763.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/22795578.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/22507738.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/11927170.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon godinu dana izrade, u Banovini su zgotovili Nacrt Prijedloga Odluke o komunalnom redu koji je poslan na javno savjetovanje.

Nova Odluka, ako se usvoji, bit će mješavina nekih već postojećih odredbi, a dosta toga je preuzeto iz Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika. S obzirom da je velikim dijelom u pitanju preuzimanje sadržaja, čak doslovno, od drugih (s ponekim izmjenama), očito je dokument mogao i ranije biti gotov, ali sada će biti pušten na javno savjetovanje, nakon što je završila jedna, po svemu raskalašena turistička sezona.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Ono što nova Odluka o komunalnom redu predlaže jest okretanje pile naopako u odnosu na dosadašnje propise. Ograničenja koja se namjeravaju uvesti dobrim su dijelom nužna jer se s “ugostiteljskom” samovoljom predaleko otišlo, na što odavno upozoravaju turistički djelatnici, sociolozi, aktivisti i mediji.

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara pokušao je progurati Odluku o komunalnom redu koja bi utišala ugostiteljski Babilon, ali onemogućili su ga Kerumovi vijećnici, a oporba, koja sada čini vlast, napustila je sjednicu, tako da je 2020. usvojena Odluka o komunalnom redu po mjeri krčmarskog lobija.

S obzirom na fotografije koje smo viđali posljednjih godina, možda je zanimljivo istaknuti na početku da će se, po uzoru na dubrovačke propise, novčano kažnjavati oni koji se u povijesnoj jezgri, Zoni A, na površini javne namjene pojave u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće. Kazna će iznositi tisuću kuna, a nju će redari moći naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Drastičnije od Dubrovnika

Splitska Odluka o komunalnom redu bi po nekim pitanjima bila i drastičnija od dubrovačke. U gradskoj jezgri smanjila bi se buka tako što više ne bi bilo postavljanja elektroakustičnih uređaja na ili iznad površina javne namjene, osim za vrijeme održavanja manifestacija.

Štoviše, zabranilo bi se postavljati elektroakustične uređaje na vanjske dijelove zgrada ili objekata i unutar otvora, osim za zgrade i objekte sportske i vjerske namjene te prometne kolodvore i terminale.

To bi imalo utjecaja i na štekate u Zoni A jer bi se zabranilo “postavljanje elektroakustičnih uređaja na ili iznad prostora štekata”. Na štekatima bi bilo “dozvoljeno izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičnih uređaja”.

Dakle, niti izvođač uživo ne bi smio odvrnuti pojačalo i zvučnike. Komunalni redar bi, osim toga, imao pravo narediti da se izmjeri buka, naplatiti kaznu i narediti zabranu upotrebe izvora buke. Stanari jezgre spasili bi se od buke koja dolazi ne, samo od opskurnih kafića, nego i od glasnih noćnih zabava u kafiću iza Galerije umjetnina.

Ugostiteljskim objektima u Zoni A zabranilo bi se da štekati imaju “ljuljačke, kauče, klupe, fotelje i slično.” Nije jasno što bi se pod “sličnim” još moglo zabraniti. Po novom, fast foodovi ne bi mogli imati štekate. Zabranilo bi se i postavljanje ograda, podesta (podne konstrukcije) osim na lokaciji Šperun i Varoški prilaz.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Zabranilo bi se konzumiranje alkoholnih pića na površinama javne namjene. Ne bi bilo više dopušteno postavljanje kioska na površinama javne namjene u Zoni A. Što se tiče kioska u sklopu prostora tržnice koja je dodijeljena “Parkovima i nasadima”, oni bi se regulirali prema posebnoj tehničkoj dokumentaciji ovjerenoj od konzervatora.

Nema trke za turistima

Štandovi bi se, pak, mogli postavljati u povijesnoj jezgri po “Planu rasporeda kioska, štandova i pokretnih naprava” odobrenog od Konzervatorskog odjela. Svaku izmjenu moraju odobriti konzervatori. Nakon završetka radnog vremena potrebno je štand prekriti tipiziranom bijelom ili bež tendom.

U Zoni A zabranit će se gnjavljenje turista time što ih se zaskače na ulicama i trgovima s jelovnicima i nuđenjem “flyera” za izlete. Naime, po novom ne bi bilo dopušteno “nuđenje, nagovaranje i prodaja usluga smještaja, ishrane, turističkih izleta, turističih tura”.

Sigurno ste vidjeli koji put na skelama zaštitno platno koje ima logo tvrtke koja obavlja radove ili kakvu reklamu. E sad će tome doći kraj.

Po novome, zaštitno platno na skelama u povijesnoj jezgri “treba biti bijele ili bež boje bez reklamnog sadržaja ili može, shodno uvjetima Konzervatorskog odjela, imati nacrtanu građevinu na kojoj se vrše radovi”. To je ipak nešto blaže od Dubrovčana, koji, po uzoru na Veneciju i druge povijesne gradove, traže da na zaštitnom platnu bude slika povijesne zgrade koja se renovira.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Već sadašnja Odluka o komunalnom redu u povijesnoj jezgri zabranjuje postavljanje protuprovalnih metalnih rolo zaštita na ulaznim vratima i izlozima poslovnih prostora, a rešetke se mogu postaviti uz dozvolu konzervatora.

No, po novom prijedlogu, rolo vrata moglo bi se postaviti s unutarnje strane poslovnog prostora, ali ne od punih lameliranih dijelova, već samo ako su od mrežaste ispune i slično, a ne bi se smjelo postavljati metalne rešetke na vanjskim i bočnim kamenim okvirima i pročeljima zgrada.

Nova Odluka o komunalnom redu stupila bi na snagu 1. siječnja 2023., a nakon toga bi u roku od 60 dana unutar Zone A vlasnici, odnosno posjednici ili korisnici, morali ukloniti protuprovalne metalne rešetke i rolo rešetke na vanjskim i bočnim profilima kamenih okvira i na pročeljima zgrada.

Također, morali bi maknuti: elektroakustične uređaje, antenske uređaje na pročeljima iznad površine javne namjene, klimatizacijske uređaje na pročeljima zgrada važnijih pješačkih koridora, i to: Obrov, Zadarska ulica, Trg braće Radić, Šubićeva ulica, Narodni trg, Grabovčeva širina, Bosanska ulica, Krešimirova ulica, Dioklecijanova ulica, Poljana kraljice Jelene, Peristil, Domaldova ulica, Ulica Majstora Jurja, Dominisova ulica, Papalićeva ulica, zapadna strana Hrvojeve ulice, Ulica kralja Tomislava (zid Palače) i Obala hrvatskog narodnog preporoda.

Nadalje, trebali bi skloniti “točionike, šankove, ledomate, hladnjake za industrijski sladoled i slično, razne automate i sl. naprave, izloženu robu ispred prodavaonica (police, ormariće, i sl.), rashladne vitrine”.

U roku od 60 dana od stupanja Odluke o komunalnom redu na snagu, morat će se od konzervatora zatražiti odobrenje za postavljene nadstrešnice na pročeljima iznad površina javne namjene iznad ulaza.

Zaštita javnih površina

Također, vlasnici u roku od 60 dana trebaju ukloniti “bankomate, automate i slične naprave i uređaje na kojima se usluga pruža na ili s površine javne namjene”. Morat će se ukloniti i samostojeći bankomati koji su na površinama javne namjene.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Premda se na osnovi sukoba koji traje s Ministarstvom kulture moglo pomisliti kako ova gradska vlast ima nešto protiv njih, novi prijedlog Odluke o komunalnom redu, čak više od dubrovačke, inzistira na poštovanju odluka konzervatora i njihovih odobrenja.

To i ne treba čuditi jer su bivši aktivisti, koji su sada na vlasti, inzistirali da se smjernice koje su prije desetak godina izdali konzervatori ugrade u odluku o komunalnom redu, što se nije sve do sada ostvarilo, a kojima bi se znatno obuzdala štekatska raspojasanost i agresivno oglašavanje.

Za razliku od Dubrovnika, u Splitu bi na stupovima javne rasvjete bilo zabranjeno postavljanje reklamnih predmeta. O tome se dosta ranije pisalo, kad je koncesiju imao vjenčani kum Ivice Puljka. Protiv takvog oglašavanja i uloge tvrtke “Žnjan” d.o.o. u tome, svojedobno su ustali iz Građanske inicijative Split, kao i stranke Pametno.

Javna rasvjeta bit će nešto štedljivija jer stoji da “u pravilu mora svijetliti cijelu noć uz uvažavanje provedbe mjera uštede električne energije”.

Velik dio Nacrta Prijedloga Odluke o komunalnom redu je prepisivan, čak doslovno, od dubrovačke Odluke o komunalnom redu. Zanimljivo je da neke stvari nisu stavljene. U dubrovačkoj Odluci stoji da se korištenje površina javne namjene neće odobriti podnositelju zahtjeva ako ima nepodmirena dugovanja prema Gradu Dubrovniku.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Nadalje, naglašena je obveza vlasnika nekog područja, bilo da je u pitanju izgrađeno ili neizgrađeno zemljište, da uklanja ustajale vode iz okoliša, radi sprječavanja razmnožavanja kukaca i zaštite zdravlja ljudi, i postoji novčana kazna za one koji to ne čine. To nije regulirano u prijedlogu splitske Odluke o komunalnom redu, iako ustajale vode ima, na primjer, kod Spaladium Arene, da ne nabrajamo dalje. Pa kad se već prepisivalo od Dubrovčana, mogli su i tu odredbu staviti.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Kod Dubrovčana je predviđena kazna za one koji drže divlje životinje i zvijeri, čega također nema u splitskom prijedlogu Odluke. Dubrovčani imaju preciznije propisane rokove da se pokupe kiosci i montažni objekti kojima je istekao najam.

Također, što se tiče javne rasvjete, Dubrovčani su jasno naglasili ekološku komponentu, tako što svjetla ne smiju proizvoditi svjetlosno zagađenje i biti usmjerena prema horizontu ili iznad njega, niti prema prirodnoj vodenoj površini. U Nacrtu splitske odluke samo se načelno navodi da se treba pridržavati Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Duje Klarić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Saša Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kraj-kaosa-u-centru-splita-nema-vise-opijanja-po-javnim-povrsinama-setnje-u-kupacem-kostimu-glasne-glazbe-nestat-ce-neki-stekati-kiosci-bankomati-donosimo-sve-detalje-1240121 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c88aa3ac314e50bca0f6ac19d13651d43bf3493 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kraj+kaosa+u+centru+Splita%21+Nema+vi%C5%A1e+opijanja+po+javnim+povr%C5%A1inama%2C+%C5%A1etnje+u+kupa%C4%87em+kostimu%2C+glasne+glazbe...+Nestat+%C4%87e+neki+%C5%A1tekati%2C+kiosci%2C+bankomati...+Donosimo+sve+detalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkraj-kaosa-u-centru-splita-nema-vise-opijanja-po-javnim-povrsinama-setnje-u-kupacem-kostimu-glasne-glazbe-nestat-ce-neki-stekati-kiosci-bankomati-donosimo-sve-detalje-1240121 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkraj-kaosa-u-centru-splita-nema-vise-opijanja-po-javnim-povrsinama-setnje-u-kupacem-kostimu-glasne-glazbe-nestat-ce-neki-stekati-kiosci-bankomati-donosimo-sve-detalje-1240121 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI KOMUNALNI RED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNOVI KOMUNALNI RED

Kraj kaosa u centru Splita! Nema više opijanja po javnim površinama, šetnje u kupaćem kostimu, glasne glazbe... Nestat će neki štekati, kiosci, bankomati... Donosimo sve detalje

Piše Sandi Vidulić
11. studenog 2022. - 23:00

Nakon godinu dana izrade, u Banovini su zgotovili Nacrt Prijedloga Odluke o komunalnom redu koji je poslan na javno savjetovanje.

Nova Odluka, ako se usvoji, bit će mješavina nekih već postojećih odredbi, a dosta toga je preuzeto iz Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika. S obzirom da je velikim dijelom u pitanju preuzimanje sadržaja, čak doslovno, od drugih (s ponekim izmjenama), očito je dokument mogao i ranije biti gotov, ali sada će biti pušten na javno savjetovanje, nakon što je završila jedna, po svemu raskalašena turistička sezona.

Ono što nova Odluka o komunalnom redu predlaže jest okretanje pile naopako u odnosu na dosadašnje propise. Ograničenja koja se namjeravaju uvesti dobrim su dijelom nužna jer se s “ugostiteljskom” samovoljom pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:53