StoryEditor
SplitKONAČNO OKUPLJANJE

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća bit će u ponedjeljak, vijećnici četiriju stranaka razmatraju mogućnost da se svake godine iz njihovih redova bira predsjednik!

14. lipnja 2021. - 16:51

Novi saziv Gradskog vijeća Splita svoju će konstituirajuću sjednicu najvjerojatnije održati u ponedjeljak 21. lipnja. Po Zakonu su dužni prvi put se sastati 30 dana od objave službenih rezultata izbora, a to je bilo pretprošlog petka.

U tijeku su pregovori o sklapanju koalicija, bilo programskih, bilo onih "vulgaris". Odigrao se "prvi val" dogovora, a svi se slažu u jednom – u jako pristojnom i kolegijalnom tonu.

– Uistinu su prvi razgovori bili više nego korektni, odvijali su se u optimističnom ozračju koje budi nadu kako bi naša suradnja mogla biti vrlo dobra – kazao nam je Jakov Prkić, vijećnik Pametnog za Split i Dalmaciju, Možemo! i Nove ljevice.

image
Josko Šupić/Cropix

Troje vijećnika iz redova Mosta najvjerojatniji su jezičac na vagi između vladajućih i oporbe, i tako bi moglo biti do nekih idućih izbora.

– Još ništa nije dogovoreno, više je prijedloga, razgovara se i unutar i između opcija koje čine potencijalnu većinu. U utorak popodne imamo zajednički sastanak na kojemu će se najvjerojatnije odlučiti – kazao nam je jedan od troje mostovaca, profesor Ivica Grković. Mi smo Branku Ramljak upitali što se dogovara i planira, a odgovor joj je bio sličan Mostovu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Goran Kotur nam je rekao kako se SDP zalaže da se letvica za odgovorno i transparentno upravljanje Splitom podigne što više.

– Podržat ćemo sve što je dobro za Split i predlagati rješenja na tragu onih o kojima smo govorili u kampanji. Očekujem da će se idući tjedan konstituirati Gradsko vijeće – kazao je.

Zanimalo nas je koliko ima istine u tome da su se snage dogovorile oko rotacijskog predsjedavanja nad Vijećem, na način da jednu godinu Vijeće vodi član Pametnog, druge netko iz dvojca Ramljak-Mamić, potom netko od SDP-ovaca i Mosta.

image

 
Vojko Bašić/Cropix

– Da, mogućnost o kojoj se razgovaralo je rotacija na mjestu predsjednika, odnosno predsjednice. Izvjesno je da se neće formirati koalicija, već da će se ići na programsku suradnju, ali nije definiran model programske suradnje – kazao nam je Kotur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 13:09