stdClass Object ( [id] => 1097093 [title] => Kandidati za gradonačelnika Splita komentirali su za ‘Slobodnu‘ rezultate najnovije ankete, jedan od favorita smatra da je anketa ‘neozbiljna i pristrana‘ [alias] => kandidati-za-gradonacelnika-splita-komentirali-su-za-slobodnu-rezultate-najnovije-ankete-jedan-od-favorita-nije-dao-nikakvu-izjavu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vice Mihanović prvi je izbor Splićana, ako je suditi prema posljednjem velikom istraživanju večeras objavljenom u Dnevniku Nove TV, koje je izradila agencija Ipsos. HDZ-ovu kandidatu svoj bi glas dalo 19,1 posto birača, Ivica Puljak iz Centra može računati na 17,2 posto, a za njim je na 14,7 posto Željko Kerum koji se želi vratiti u Banovinu. Uzimajući u obzir da pogrešku mjerenja istraživanja +/-3,7 posto, može se kazati da je tijesna bitka među kandidatima za mjesto čelnog čovjeka grada.

Jakov Prkić, koji predvodi koaliciju Pametno i Možemo! i Nova ljevica ima 9,4 posto, a Branka Ramljak kao nezavisna trenutačno je na 8,9 posto. Most-ov Ivica Grković je na 8 posto, a SDP-ov Ante Franić na 7,6 posto. Ostali kandidati su ispod izbornog praga. Podaci iz drugog kruga izbora, izgleda, potvrđuju splitsku tradiciju da se istoj stranci rijetko pruža druga šansa u obrani mandata.

Nađu li se na glasačkom listiću u drugom krugu imena Vice Mihanovića i Ivice Puljka, prema rezultatima istraživanja, pobjeđuje kandidat Centra. Puljak dobiva 48,5 posto, a Mihanović 36,3 posto. Osim toga, kandidat Ivica Puljak bi pobijedio i Željka Keruma u drugom krugu. On bi dobio 52,8 posto potpore, a Kerum 32,6 posto. Čak i u trećoj varijanti Kerum gubi. Ako se kojim slučajem na glasačkom listiću u drugom krugu nađu Vice Mihanović i Željko Kerum, pobjedu odnosi HDZ-ov kandidat. Mihanović bi osvojio 45,1 posto, a Kerum 26 posto.

Vice Mihanović nam nije htio osobno komentirati rezultate ankete, već se očitovao putem Facebooka.

- Već sam nekoliko puta rekao da nikada neću komentirati ankete pa će tako biti i sada. Svaki dan radim ankete po Splitu i nema tog Ipsosa koji može izmjeriti tu pobjedničku energiju koju imamo. Pobijedit ćemo ih sve! - kratko je napisao Mihanović. Njegov najveći konkurent prema najnovijim podacima, Ivica Puljak zadovoljan je rezultatima istraživanja.

- Ne iznenađuju me ovi podaci. Na terenu vidim da građani jako dobro reagiraju kada me vide. Zato sam očekivao takvo nešto, ali mislim da je najvažnije da uđem u drugi krug i da time građanski i progresivni Split dobije svog gradonačelnika. Zaista mislim da je došlo vrijeme da građani završe eru Keruma i HDZ-a i da započne nova stranica u razvoju i životu u gradu. Nas kulturnih i civiliziranih građana ima više i to ćemo pokazati na izborima - rekao je Puljak koji je iznimno zadovoljan rezultatima istraživanja, a pogotovo predviđanjima za Gradsko vijeće. Prema posljednjim rezultatima koji su objavljeni u Dnevniku Nove TV, splitsko gradsko vijeće trebalo bi imati sedam lista koje bi mogle ući u Banovinu. Vodi HDZ s potporom od 20,3 posto, zatim je tu Centar s 15,7 posto, SDP ima 10,4, a Kerumov HGS je na 10,3 posto, Možemo! sa svojom koalicijom je na 10,1 posto i Most na 7,7, a Lista Branke Ramljak, točnije Tomislava Mamića je na 7,3 posto. Ostale liste daleko su ispod 5 posto i zajedno imaju 11,9 posto, a neodlučnih birača je 6,2 posto.

- Drago mi je da građani sve više vjeruju stranci Centar i mi ćemo suradnju ponuditi svima koji nisu Kerum i HDZ, i to bez ikakve političke trgovine. Siguran sam da će vijećnici podržati opći interes grada iznad svojih osobnih interesa - poručio je kandidat Centra. Komentar o najnovijim predviđanjima tražili smo i od Željka Keruma. On smatra da je anketa, po tko zna koji put napravljena "neozbiljno i pristrano".

- Ali nažalost ovakve ankete utječu na volju birača i zbog toga na čelo grada dolaze eksperimenti koji uništavaju i grad i građane. Ovo su mi četvrti lokalni izbori i na svim anketama do sada sam bio zakinut, ali na dan izbora sam prošao vrlo dobro ili odlično. Podsjećam vas da su ankete ovih agencija proglašavale Bernardića premijerom i Josipovića predsjednikom po drugi put. Pozivam sve da ne nasjedaju na lažna obećanja i da iziđu na izbore i daju glas provjerenom kandidatu. Zdravi i veseli bili. Vaš Kerum - napismeno se očitovao HGS-ov kandidat. 

Za "Slobodnu" je tijesnu utrku u za mjesto čelnog čovjeka Splita prokomentirao Ivan Rimac, nezavisni politički analitičar i prodekan na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstojnik Studijskog centra koji izvodi studije socijalnog rada i socijalne politike. Smatra da je procjena pogreške u istraživanju vrlo optimistična, ali je mišljeja kako je izvjesno da će Vice Mihanović i Ivica Puljak biti kandidati drugog kruga lokalnih izbora.

Za "Slobodnu" je tijesnu utrku u za mjesto čelnog čovjeka Splita prokomentirao Ivan Rimac, nezavisni politički analitičar i prodekan na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstojnik Studijskog centra koji izvodi studije socijalnog rada i socijalne politike. Smatra da je procjena pogreške u istraživanju vrlo optimistična,  ali je mišljena kako je izvjesno da će Vice Mihanović i Ivica Puljak biti kandidati drugog kruga lokalnih izbora.

- Hipotetske projekcije za drugi krug služe samo da se procjeni demografska struktura glasača i kome bi se oni mogli priklanjati. Ne treba davati tim podacima toliki značaj. Svatko ima svoj bazen unutar kojeg će crpiti glasove i bit će prelijevanja ideoloških, istovrsnog, a kod Splita je evidentno da će obrazovanje biti jedno od ključnih distinkcijskih karakteristika. Puljak će tu pokupiti glasače Možemo!, donekle i one od Branke Ramljak, kao i protestne glasače koji su išli prema drugim opcijama, tipa Mostu, jer su oni ipak opozicijska stranka koja jasno surađuje s SDP-om u onim segmentima u kojima djeluju u Saboru kao opozicija - mišljenja je Rimac. Najavljuje kako je moguće prelijevanje između Kerumova i Mihanovićeva bazena birača i u prvom krugu, što će ovisiti u prvom redu o Kerumovoj aktivnosti u zadnjem tjednu kampanje.

- Međutim HDZ uvijek ima svoju organizacijsku i majorizacijsku potporu koja je snažan magnet za njegove kandidate. No Kerum ima svoju specifičnu populaciju podrške i on je svojom retorikom sigurno znatno bliži od Vice Mihanovića populaciji iz koje HDZ crpi podršku. Iako je razlika od gotovo pet posto, ja ne bih isključio mogućnost da se oni približe, ali dajem veću šansu Mihanoviću da ostane na prvoj poziciji, te da u ta dva tjedna drugog kruga dođe do novog raspodjeljivanja gdje će Mihanović računati na veliki broj glasača Keruma, a Puljak na prelijevanje obrazovanih i građanskih kandidata - rekao je Ivan Rimac te dodao kako sve ovo jasno opisuje stanje u Splitu.

- Politiku koja iz mandata u mandat ne pokazuje napredak za Split. Grad čiji ljudi žive od toga što se trude i preživljavaju. Bilo je krenulo, a sada je koronavirus sve vratio na početak, a politika sama po sebi ne unaprjeđuje ništa u životu Splita. Je li to šansa za Puljka? Po svojoj političkoj bazi, on nije trebao imati takav uspjeh, ako ćemo preslikavati odnos snaga u političkom spektru. Očito je da postoji interes za takvim kandidatom, a u cijeloj državi se budi takozvana građanska Hrvatska. Dio populacije koji je prisutan u velikim gradovima, koji čini intelektualnu i profesionalnu elitu, ali ne samo onih rukovodećih kadrova koje su zarobile dvije velike stranke, nego onaj dio stručne javnosti koja razmišlja o tome za koga glasa i koja je vrlo često apstinirala od izbora, jer nije smatrala da su kandidati dovoljno kvalitetni. Čini se da baš ovdje, slično kao u Zagrebu, ta građanska Hrvatska pokušava promovirati kandidate koji će dati drugačiju politiku. No, naravno to ne znači da će oni i prevladati - kazao je nezavisni politički analitičar.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bit će napeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => bit će napeto 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-07 19:09:34 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-07 20:06:26 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2021-05-07 19:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 240 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17712564.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_17712564_1920.jpg":"1920x1080","k_17712564_1280.jpg":"1280x1280","k_17712564_1024.jpg":"1024x1024","k_17712564_640.jpg":"640x640","k_17712564_480.jpg":"480x480","k_17712564_340.jpg":"340x340","k_17712564_220.jpg":"220x220","o_17712564_1280.jpg":"1280x870","o_17712564_1024.jpg":"1024x696","o_17712564_640.jpg":"640x435","o_17712564_480.jpg":"480x326","o_17712564_340.jpg":"340x231","o_17712564_220.jpg":"220x149","h_17712564_1280.jpg":"1280x854","h_17712564_1024.jpg":"1024x683","h_17712564_640.jpg":"640x427","h_17712564_480.jpg":"480x320","h_17712564_340.jpg":"340x227","h_17712564_220.jpg":"220x147","pp_17712564_1280.jpg":"1006x1280","pp_17712564_1024.jpg":"805x1024","pp_17712564_640.jpg":"503x640","pp_17712564_480.jpg":"377x480","pp_17712564_340.jpg":"267x340","pp_17712564_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7466922 Threads: 6 Questions: 1535558730 Slow queries: 4670235 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110789210 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /split/kandidati-za-gradonacelnika-splita-komentirali-su-za-slobodnu-rezultate-najnovije-ankete-jedan-od-favorita-nije-dao-nikakvu-izjavu-1097093 [printLink] => /split/kandidati-za-gradonacelnika-splita-komentirali-su-za-slobodnu-rezultate-najnovije-ankete-jedan-od-favorita-nije-dao-nikakvu-izjavu-1097093?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244662 [name] => Vice Mihanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vice-mihanovic [link] => /tag/vice-mihanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264240 [name] => jakov prkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jakov-prkic [link] => /tag/jakov-prkic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321350 [name] => Željko Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 306689 [name] => Branka Ramljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branka-ramljak [link] => /tag/branka-ramljak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 631633 [name] => ivica grković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-23 12:42:43 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-grkovic [link] => /tag/ivica-grkovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 630583 [name] => Ante Franić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 14:25:06 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-franic [link] => /tag/ante-franic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bit će napeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kandidati za gradonačelnika Splita komentirali su za ‘Slobodnu‘ rezultate najnovije ankete, jedan od favorita smatra da je anketa ‘neozbiljna i pristrana‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17712564.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17712564.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Vice Mihanović prvi je izbor Splićana, ako je suditi prema posljednjem velikom istraživanju večeras objavljenom u Dnevniku Nove TV, koje je izradila agencija Ipsos. HDZ-ovu kandidatu svoj bi glas dalo 19,1 posto birača, Ivica Puljak iz Centra može računati na 17,2 posto, a za njim je na 14,7 posto Željko Kerum koji se želi vratiti u Banovinu. Uzimajući u obzir da pogrešku mjerenja istraživanja +/-3,7 posto, može se kazati da je tijesna bitka među kandidatima za mjesto čelnog čovjeka grada.

Jakov Prkić, koji predvodi koaliciju Pametno i Možemo! i Nova ljevica ima 9,4 posto, a Branka Ramljak kao nezavisna trenutačno je na 8,9 posto. Most-ov Ivica Grković je na 8 posto, a SDP-ov Ante Franić na 7,6 posto. Ostali kandidati su ispod izbornog praga. Podaci iz drugog kruga izbora, izgleda, potvrđuju splitsku tradiciju da se istoj stranci rijetko pruža druga šansa u obrani mandata.

Nađu li se na glasačkom listiću u drugom krugu imena Vice Mihanovića i Ivice Puljka, prema rezultatima istraživanja, pobjeđuje kandidat Centra. Puljak dobiva 48,5 posto, a Mihanović 36,3 posto. Osim toga, kandidat Ivica Puljak bi pobijedio i Željka Keruma u drugom krugu. On bi dobio 52,8 posto potpore, a Kerum 32,6 posto. Čak i u trećoj varijanti Kerum gubi. Ako se kojim slučajem na glasačkom listiću u drugom krugu nađu Vice Mihanović i Željko Kerum, pobjedu odnosi HDZ-ov kandidat. Mihanović bi osvojio 45,1 posto, a Kerum 26 posto.

Vice Mihanović nam nije htio osobno komentirati rezultate ankete, već se očitovao putem Facebooka.

- Već sam nekoliko puta rekao da nikada neću komentirati ankete pa će tako biti i sada. Svaki dan radim ankete po Splitu i nema tog Ipsosa koji može izmjeriti tu pobjedničku energiju koju imamo. Pobijedit ćemo ih sve! - kratko je napisao Mihanović. Njegov najveći konkurent prema najnovijim podacima, Ivica Puljak zadovoljan je rezultatima istraživanja.

- Ne iznenađuju me ovi podaci. Na terenu vidim da građani jako dobro reagiraju kada me vide. Zato sam očekivao takvo nešto, ali mislim da je najvažnije da uđem u drugi krug i da time građanski i progresivni Split dobije svog gradonačelnika. Zaista mislim da je došlo vrijeme da građani završe eru Keruma i HDZ-a i da započne nova stranica u razvoju i životu u gradu. Nas kulturnih i civiliziranih građana ima više i to ćemo pokazati na izborima - rekao je Puljak koji je iznimno zadovoljan rezultatima istraživanja, a pogotovo predviđanjima za Gradsko vijeće. Prema posljednjim rezultatima koji su objavljeni u Dnevniku Nove TV, splitsko gradsko vijeće trebalo bi imati sedam lista koje bi mogle ući u Banovinu. Vodi HDZ s potporom od 20,3 posto, zatim je tu Centar s 15,7 posto, SDP ima 10,4, a Kerumov HGS je na 10,3 posto, Možemo! sa svojom koalicijom je na 10,1 posto i Most na 7,7, a Lista Branke Ramljak, točnije Tomislava Mamića je na 7,3 posto. Ostale liste daleko su ispod 5 posto i zajedno imaju 11,9 posto, a neodlučnih birača je 6,2 posto.

- Drago mi je da građani sve više vjeruju stranci Centar i mi ćemo suradnju ponuditi svima koji nisu Kerum i HDZ, i to bez ikakve političke trgovine. Siguran sam da će vijećnici podržati opći interes grada iznad svojih osobnih interesa - poručio je kandidat Centra. Komentar o najnovijim predviđanjima tražili smo i od Željka Keruma. On smatra da je anketa, po tko zna koji put napravljena "neozbiljno i pristrano".

- Ali nažalost ovakve ankete utječu na volju birača i zbog toga na čelo grada dolaze eksperimenti koji uništavaju i grad i građane. Ovo su mi četvrti lokalni izbori i na svim anketama do sada sam bio zakinut, ali na dan izbora sam prošao vrlo dobro ili odlično. Podsjećam vas da su ankete ovih agencija proglašavale Bernardića premijerom i Josipovića predsjednikom po drugi put. Pozivam sve da ne nasjedaju na lažna obećanja i da iziđu na izbore i daju glas provjerenom kandidatu. Zdravi i veseli bili. Vaš Kerum - napismeno se očitovao HGS-ov kandidat. 

Za "Slobodnu" je tijesnu utrku u za mjesto čelnog čovjeka Splita prokomentirao Ivan Rimac, nezavisni politički analitičar i prodekan na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstojnik Studijskog centra koji izvodi studije socijalnog rada i socijalne politike. Smatra da je procjena pogreške u istraživanju vrlo optimistična, ali je mišljeja kako je izvjesno da će Vice Mihanović i Ivica Puljak biti kandidati drugog kruga lokalnih izbora.

Za "Slobodnu" je tijesnu utrku u za mjesto čelnog čovjeka Splita prokomentirao Ivan Rimac, nezavisni politički analitičar i prodekan na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstojnik Studijskog centra koji izvodi studije socijalnog rada i socijalne politike. Smatra da je procjena pogreške u istraživanju vrlo optimistična,  ali je mišljena kako je izvjesno da će Vice Mihanović i Ivica Puljak biti kandidati drugog kruga lokalnih izbora.

- Hipotetske projekcije za drugi krug služe samo da se procjeni demografska struktura glasača i kome bi se oni mogli priklanjati. Ne treba davati tim podacima toliki značaj. Svatko ima svoj bazen unutar kojeg će crpiti glasove i bit će prelijevanja ideoloških, istovrsnog, a kod Splita je evidentno da će obrazovanje biti jedno od ključnih distinkcijskih karakteristika. Puljak će tu pokupiti glasače Možemo!, donekle i one od Branke Ramljak, kao i protestne glasače koji su išli prema drugim opcijama, tipa Mostu, jer su oni ipak opozicijska stranka koja jasno surađuje s SDP-om u onim segmentima u kojima djeluju u Saboru kao opozicija - mišljenja je Rimac. Najavljuje kako je moguće prelijevanje između Kerumova i Mihanovićeva bazena birača i u prvom krugu, što će ovisiti u prvom redu o Kerumovoj aktivnosti u zadnjem tjednu kampanje.

- Međutim HDZ uvijek ima svoju organizacijsku i majorizacijsku potporu koja je snažan magnet za njegove kandidate. No Kerum ima svoju specifičnu populaciju podrške i on je svojom retorikom sigurno znatno bliži od Vice Mihanovića populaciji iz koje HDZ crpi podršku. Iako je razlika od gotovo pet posto, ja ne bih isključio mogućnost da se oni približe, ali dajem veću šansu Mihanoviću da ostane na prvoj poziciji, te da u ta dva tjedna drugog kruga dođe do novog raspodjeljivanja gdje će Mihanović računati na veliki broj glasača Keruma, a Puljak na prelijevanje obrazovanih i građanskih kandidata - rekao je Ivan Rimac te dodao kako sve ovo jasno opisuje stanje u Splitu.

- Politiku koja iz mandata u mandat ne pokazuje napredak za Split. Grad čiji ljudi žive od toga što se trude i preživljavaju. Bilo je krenulo, a sada je koronavirus sve vratio na početak, a politika sama po sebi ne unaprjeđuje ništa u životu Splita. Je li to šansa za Puljka? Po svojoj političkoj bazi, on nije trebao imati takav uspjeh, ako ćemo preslikavati odnos snaga u političkom spektru. Očito je da postoji interes za takvim kandidatom, a u cijeloj državi se budi takozvana građanska Hrvatska. Dio populacije koji je prisutan u velikim gradovima, koji čini intelektualnu i profesionalnu elitu, ali ne samo onih rukovodećih kadrova koje su zarobile dvije velike stranke, nego onaj dio stručne javnosti koja razmišlja o tome za koga glasa i koja je vrlo često apstinirala od izbora, jer nije smatrala da su kandidati dovoljno kvalitetni. Čini se da baš ovdje, slično kao u Zagrebu, ta građanska Hrvatska pokušava promovirati kandidate koji će dati drugačiju politiku. No, naravno to ne znači da će oni i prevladati - kazao je nezavisni politički analitičar.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kandidati-za-gradonacelnika-splita-komentirali-su-za-slobodnu-rezultate-najnovije-ankete-jedan-od-favorita-nije-dao-nikakvu-izjavu-1097093 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a08679073c6974599ee4bc64667b4de5e8cca894 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kandidati+za+gradona%C4%8Delnika+Splita+komentirali+su+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+rezultate+najnovije+ankete%2C+jedan+od+favorita+smatra+da+je+anketa+%E2%80%98neozbiljna+i+pristrana%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkandidati-za-gradonacelnika-splita-komentirali-su-za-slobodnu-rezultate-najnovije-ankete-jedan-od-favorita-nije-dao-nikakvu-izjavu-1097093 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkandidati-za-gradonacelnika-splita-komentirali-su-za-slobodnu-rezultate-najnovije-ankete-jedan-od-favorita-nije-dao-nikakvu-izjavu-1097093 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bit će napeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitbit će napeto

Kandidati za gradonačelnika Splita komentirali su za ‘Slobodnu‘ rezultate najnovije ankete, jedan od favorita smatra da je anketa ‘neozbiljna i pristrana‘

Piše Gabrijela Radanović
7. svibnja 2021. - 21:19

Vice Mihanović prvi je izbor Splićana, ako je suditi prema posljednjem velikom istraživanju večeras objavljenom u Dnevniku Nove TV, koje je izradila agencija Ipsos. HDZ-ovu kandidatu svoj bi glas dalo 19,1 posto birača, Ivica Puljak iz Centra može računati na 17,2 posto, a za njim je na 14,7 posto Željko Kerum koji se želi vratiti u Banovinu. Uzimajući u obzir da pogrešku mjerenja istraživanja +/-3,7 posto, može se kazati da je tijesna bitka među kandidatima za mjesto čelnog čovjeka grada.

Jakov Prkić, koji predvodi koaliciju Pametno i Možemo! i Nova ljevica ima 9,4 posto, a Branka Ramljak kao nezavisna trenutačno je na 8,9 posto. Most-ov Ivica Grković je na 8 posto, a SDP-ov Ante Franić na 7,6 posto. Ostali kandidati su ispod izbornog praga. Podaci iz drugog kruga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:24