StoryEditorOCM
SplitKAD SE HOĆE...

Pljuska Puljku i Ivoševiću! Županija preuzima azil: sve inicirao Zoričić, hitro pomogao Stanišić, sredstva već osigurana

Piše Lucija Vujnović
27. studenog 2023. - 15:13

Situacija oko gradskog skloništa za životinje u Splitu dokazuje kako, ukoliko se političarima ne poklapaju neposredni interesi s onim stranačkim, teško da će biti realizirani.

Ante Zoričić, bivši gradski vijećnik, više puta se ponudio gradskoj vlasti da besplatno vodi projekt azila, odnosno da završi ono što su započeli u mandatu Andre Krstulovića Opare

image

Ante Zoričić

Tom Dubravec/Cropix

Premda je naglasio kako se ne želi miješati se u lokalnu politiku u trenutku kada više nije gradski vijećnik, ponekad je, kaže, jednostavno to nemoguće. Strahuje da će trenutna gradska vlast, ako ovako nastave, uništiti dobru šansu da Splitsko-dalmatinska županija napokon dobije azil, te se obratio Vijećnicima Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. 

- Poštovane vijećnice i vijećnici, od četiri dalmatinske županije, samo Splitsko-dalmatinska, po površini i broju stanovnika najveća, nema azil za životinje.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Kao gradski vijećnik u mandatu gradonačelnika Splita g. Andre Krstulovića Opare dobio sam ovlaštenje za pronalazak adekvatne lokacije za azil kako bi i Split napokon riješio to važno pitanje. I u tome smo uspjeli. Nadomak Splita, na prekrasnoj lokaciji na Klisu, pronašli smo parcelu koja zadovoljava stroge zakonske propise, ima potencijal za brzu izgradnju potrebne infrastrukture i što je jako važno, ima odličnu cestovnu povezanost.

image

Azil za životinje

Privatna Snimka

Ako se pogleda karta županije i ubace svi parametri koji su potrebni da bi azil bio u blizini grada, a opet udaljen od prvih kuća u radijusu od 500 metara, onda možemo smatrati ovu lokaciju idealnom za jednu takvu namjenu.

image
Damjan Tadić/Cropix

Na njoj smo od sadržaja zamislili azil za životinje, poligon za dresuru, izletište, sobe za mlade putnike koji u zamjenu za smještaj određeno vrijeme volontiraju brinući o životinjama, a daljnji planovi predvidjeli su mogućnost izgradnje krematorija i groblja za kućne ljubimce.

Sve ove mogućnosti otvorile su se zbog susretljivosti i prepoznavanja potencijala od strane dviju osoba, načelnika općine Klis g. Jakova Vetme i predsjednika općinskog vijeća g. Josipa Didovića. Prvi sljedeći korak koji smo napravili bio je geodetska izmjera kako bi se moglo napraviti idejno rješenje, a njega je potpuno besplatno napravio dopredsjednik društva arhitekata g. Dragan Žuvela. Sve to trebala je biti podloga za formalni sporazum koji bi se sklopio između grada Splita kao nositelja projekta i općine Klis, a isti bi bio uvod u izmjenu prostornog plana općine i zajedničkog upućivanja zamolbe Vladi RH za prepuštanje navedenog zemljišta. 

image

Dragan Žuvela

Božidar Vukičević/Cropix

Ali tada dolazi do lokalnih izbora i promjene gradske vlasti u Splitu. Gospodin Žuvela i ja nudimo im da nastavimo voditi ovaj projekt i to bez ikakve financijske naknade, ali oni ne prihvaćaju našu ponudu nego samo deklarativno izražavaju spremnost za njegov nastavak. Dvije i pol godine izbjegavaju formalni susret s vodstvom općine Klis kako bi se uskladile buduće aktivnosti i dogovorile međusobne obveze.

Onaj neformalni, a radi se o verbalnom dobacivanju na dva domjenka, vjerojatno između posezanja za kanapeima, čelni ljudi Splita nažalost smatraju legitimnim načinom u kojem su navodno iskazali spremnost za nastavak jednog ovako složenog procesa i na koje se često pozivaju. Bilo kakvu daljnju aktivnost gradska vlast Splita, putem medija, uvjetuje promjenom prostornog plana općine i dobivanjem darovnice od strane RH.

Naravno da takav redoslijed nije ispravan niti normalan jer koje bi vodstvo grada ili općine ograničilo jedno tako veliko područje bez prethodnog formalnog sporazuma sa inicijatorom i nositeljem cijelog projekta, a to je trebao biti grad Split. Jedan razgovor razriješio bi sve dvojbe, ali do njega nikada nije došlo.

Dapače, u puno situacija, a u posljednje vrijeme sve češće, vodstvo grada Splita upućuje nekorektne i potpuno lažljive tvrdnje da je cijeli proces zapeo zbog vodstva općine Klis, često pri tome naglašavajući njihovu stranačku pripadnost. To je i jedan od razloga zašto ne mogu mirno promatrati kako se zamjenom teza nabacuje blato na rijetko pozitivne ljude povezane sa ovom problematikom i svjesno ih se provocira, valjda kako bi se povukli iz ovog projekta i preuzeli ‘krivicu‘ na sebe. 

image
Ivana Nobilo/Cropix

Zato sada bez ikakve dvojbe mogu zaključiti da gradska vlast Splita žrtvuje azil za životinje kako bi imala jednu priliku više poslati poruku da se ništa ne može napraviti dok su u okruženju svojih političkih suparnika. Za nekoga je to legitimna politička borba, a za mene je to svjesno činjenje štete interesima šire zajednice koja konačno želi riješiti ovo važno pitanje. 

Nije grad Split jedini koji može biti nositelj ovog projekta. 

Splitsko - dalmatinska županija itekako je pozvana osnovati azil za životinje jer i sam zakon predviđa tu mogućnost, ukoliko to ne naprave jedinice lokalne samouprave. Ako se županija do sada i nije miješala jer je Grad Split u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare prvi izrazio spremnost da bude nositelj ovoga projekta, vrijeme je da se to promijeni. Prema svemu sudeći vodstvo grada Splita ne posjeduje niti želju niti sposobnost za njegovu realizaciju i svako daljnje čekanje na njihove "prve poteze" je besmisleno. 

image
Ivana Nobilo/Cropix

Za kojih dva mjeseca općina Klis će pristupiti promjeni prostornog plana i sada je već prilično izvjesno da u njemu neće biti predviđen azil za životinje, osim ako u ovom kratkom vremenu buduće obveze ne preuzme ili grad Split ili Splitsko- dalmatinska županija. "Nismo znali", "žao nam" je i slični izgovori nakon ovog pojašnjenja nisu više opcija.

Dok sam kao vijećnik bio na vašem mjestu nisam prihvaćao besmislene izgovore i nečinjenje, a sada kada to više nisam preostalo mi je samo uputiti vas u problematiku i nadati se da će netko od vas preuzeti inicijativu  i ne dopustiti da nam za koji mjesec propadne rijetka prilika da napokon dobijemo azil za životinje", napisao je Zoričić u pismu upućenom na preko 80 e-mail adresa ukljujući političare i medije. 

Odgovorio mu je Igor Stanišić, vijećnik HGS-a, koji mu je zahvalio što je ukazao na ovaj problem te je izrazio spremnost preuzeti ovu obavezu. 

- Kao gradski vijećnik pratio sam medijske napise zadnjih mjeseci na tu temu. Upravo je u tijeku sjednica skupštine Splitsko-dalmatinske županije i drago mi je da Vas sa zadovoljstvom mogu obavijestiti da je HGS dogovorio s vodstvom županije da se u ovaj proračun uvrste sredstva za projektnu dokumentaciju za azil za životinje.

To će biti prvi, početni korak, a učinit ćemo sve da lokacija na koju ste nam ukazali ne propadne i da Splitsko- dalmatinska županija realizira projekt azila za životinje kada to nije bila u stanju gradska vlast na čelu s Ivicom Puljkom. Nadamo se Vašoj pomoći u daljnjim koracima - napisao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:40