stdClass Object ( [id] => 1209347 [title] => Jesu li tri godine Puljku dovoljne da ostvari obećano u kampanji? Naš novinar detaljno je analizirao koji su projekti izgledni, a koji teško izvedivi u tom periodu. Prognoze nisu utješne [alias] => jesu-li-tri-godine-puljku-dovoljne-da-ostvari-obecano-u-kampanji-nas-novinar-detaljno-je-analizirao-koji-su-projekti-izgledni-a-koji-tesko-izvedivi-u-tom-periodu-prognoze-nisu-utjesne [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon objave rezultata u prvom krugu izbora Ivica Puljak je izjavio da će Split doživjeti takvu renesansu kakvu nisu vidjeli drugi gradovi u Hrvatskoj.

No, koliko je realno davati ovakva obećanja u vrijeme velike krize energenata, da ne spominjemo inflaciju na svim drugim područjima? U aktualnoj ekonomskoj depresiji i zabrinutosti od onog što donosi jesen, vjerojatno bi svijećom trebalo tražiti gradonačelnika većeg europskog grada koji euforično obećava spektakularan preporod. Zna li Puljak uopće što govori, ili je u pitanju odrađivanje političkog folklora s ispucavanjem trijumfalnih fraza koje će ubrzo biti zaboravljene, vidjet ćemo uskoro.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Ono što svakako Puljak i njegov tim mogu učiniti, a ne libe se takvih najava, jest dovesti u red gradsku administraciju i modernizirati upravljanje u javnim sektorima.

Također, mogu učiniti transparentnijim rad gradske uprave tako da što više dokumenata bude javno dostupno. Nadalje, mogu pokrenuti sređivanje gradske imovine u zemljišnim knjigama.

Skromniji okviri

U razgovoru koji je nakon izbora dao kolegi Vinku Vukoviću, na pitanje je li najava o renesansi ipak bila izborna demagogija, Puljak je ovako odgovorio: Nije, jer u kratko vrijeme možete pokazati smjer kojim želite ići, kao što smo mi u prvih deset mjeseci upravljanja gradom pokazali. A to je smjer reda, rada i javnih natječaja, a građani su pokazali da taj smjer i dalje žele.

Sada ćemo uprijeti još više te ćemo pozvati sve ljude da nam se u tome pridruže. Na primjer, želimo da u roku od tri godine odvajamo 50 posto otpada, da Split bude još čistiji grad, da razvijemo javni prijevoz i prometnu infrastrukturu, smanjimo ljetne gužve i prometne čepove, da sva djeca budu smještena u vrtiće i da započnemo gradnju najmanje jedne škole, one na Kili. Eto, takav Split vidim za tri godine, objasnio je tada Puljak.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ovo što je nabrojao jest ambiciozno, ali čini se ipak manje od onoga što je Ivica Puljak najavljivao u kampanji, a osobito od onoga što je najavljivao na izborima 2021. godine. Je li novi/stari gradonačelnik reterirao nakon novih izbora pa renesansu Splita svodi u skromnije okvire?

No, što bi moglo biti ostvarivo od većih projekata? Osnovni problem je novac. Naime, za sada nismo čuli kako Puljak i njegov tim namjeravaju riješiti financiranje velikih projekata osim zaduživanjem Grada. Za Žnjan je u izbornoj kampanji najavljeno da bi gradnja počela na jesen, nakon što se potpiše ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Ali, Grad još nema osigurana sredstava, jer nije odredio model financiranja. Treba odlučiti koliko će se u skladu s trendovima rasta cijena na tržištu rada i građevinskih materijala potraživati od banaka i na koji način se zadužiti.

---

image

Žnajnski plato čeka na uređenje

Paun Paunović/Cropix
---

U vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare spominjalo se da bi investicija koštala 30 milijuna eura (sada će biti sigurno više) s povratom od 27 godina. Što se tiče otpada, u Puljkovu mandatu Grad bi trebao dobiti barem dva nova reciklažna dvorišta, na Kopilici i Pujankama. Puljak je najavio da će uvođenje polupodzemnih spremnika biti od velike pomoći.

Koliko se moglo shvatiti, gradska vlast želi dovesti kompostanu na Karepovac. Sanacija Karepovca koja je započela morat će se izvesti do konca 2023. zbog preuzetih obaveza. Nije riječ o potpunoj sanaciji odlagališta, nego samo o onom dijelu koji već sad nije aktivan. No, Puljak je u kampanji rekao da će "sve biti u funkciji ako proradi Lećevica".

Lećevica? Nema šanse...

U tri godine Puljkova mandata Centar za gospodarenje otpadom Lećevica neće proraditi, a dotle bi, kako kaže struka, mogao isteći rok Karepovcu. Puljak nije ponudio alternativu, osim priče da će smanjiti odvajanje otpada na 50 posto do kraja mandata. Kolike su šanse da u tome uspije teško je reći.

---

image

Na Karepovcu se priprema bušenje plinskih bunara

Tom Dubravec/Cropix
---

Ako ćemo vjerovati "Čistoći", Split je u prošloj godini imao postotak odvajanja otpada 16,5. Zvuči malo, ali se ipak čini kao nagli skok jer je 2020. bio na doista bijednih 5,8 posto. Svejedno, ulice i kontejneri ne djeluju čistiji.

Obećan je Zavod za urbanizam, ali prvo treba raspisati natječaj za ravnatelja. Kako smo pisali, kreativne mlade ljude ne privlači rad u zavodu, koliko crtanje vlastitih projekata. Iz Grada je najavljeno da će davati primjerene plaće. Dakle, Zavod za urbanizam bi se mogao uspostaviti u ovom mandatu, ali pitanje je hoće li proraditi u punom kapacitetu i čime će se baviti.

Po "Urbanističkoj politici Grada Splita", oni bi imali dosta posla oko toga da "pretresu" sve aktualne urbanističke planove i gradske projekte koji će ići na izmjene. Zavod bi se uključio i u izmjene GUP-a, a nakon svega bi tek 2026. došao novi GUP. Uzmemo li koliko se dozvola izdaje godišnje, pitanje je koji prostori Splita će preostati da se uređuju novim GUP-om nakon četiri godine.

Natječaj za Istočnu obalu gradske luke će se ubrzo raspisati, riječ je o anketnom natječaju. Kada će ići realizacije, možemo tek nagađati. Pretpostavlja se da će se ostaviti mogućnost fazne gradnje. Tako da se ne bi odjednom izgradio čitav prostor, nego ovisno od zainteresiranih investitora, bilo privatnih ili javnih. Urbanističko uređenje i izgradnja Istočne obale sa svim sadržajima, kakvi god bili, neće se dovršiti do konca Puljkova mandata.

---

image

Istočnu obalu uskoro čeka natječaj

Duje Klarić/Cropix
---

Osobito zato jer postoji spor države s vlasnikom autobusnog kolodvora. Rješavanje prometnih gužvi u trajektnoj luci je nešto što se svakako očekuje od natječaja, ali i da se realizira u Puljkovu mandatu. Ukoliko se ne ponudi zadovoljavajuće rješenje, to će biti jedna od većih stvari koje bi se mogle zamjeriti gradskoj vlasti jer su Splićani vrlo osjetljivi na prometne gužve.

Javni prijevoz se može unaprijediti novim autobusima i naprednijim sustavom naplata, ali to neće puno pomoći ako će i dalje biti skup, a to ovisi o tome koliko će Grad sufinacirati "Promet".

Tijekom kampanje pokazalo se da čelni ljudi nemaju neka znanja o komunali, premda su uvjereni da dobro poznaju materiju. Tako je Bojan Ivošević na sučeljavanju kandidata koje je organizirala "Slobodna" uvjeravao da se ne mogu dobiti EU sredstva za nerazvrstane ceste. No, kako je naša novinarka Milena Budimir provjerila kod nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji mogućnost da se dobiju sredstva i za nerazvrstane ceste ako se takva cesta predstavi kao dio koncepta razvoja grada kroz jasan plan. Puljak se u kampanji hvalio "čišćenjem" Hrvojeve ulice od "šatora".

No, sada se u jutarnjim satima dostavna vozila parkiraju uz istočni zid Dioklecijanove palače, što nimalo nije prikladno.

Iduća faza mora biti urbanističko-arhitektonski natječaj za Pazar i Hrvojevu, a nakon toga financiranje njihova uređenja. To je proces koji će sigurno odnijeti nekoliko godina. Izgradnja i opremanje centralne zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu mora biti završena do konca 2024. zbog preuzetih obaveza kod dobivanja bespovratnih EU sredstava.

---

image

 

Tehnološki park na Dračevcu mogao bi dočekati idućeg poteštata

Paun Paunović/Cropix
---

Tako da će se dovršetak gradnje poklopiti s Puljkovim mandatom. Ali, kompletan projekt Tehnološkog parka je financijski vrlo zahtjevan. Uključuje nekoliko nebodera, nove prometnice i hortikulturno opremanje. A tu je i preseljenje Prometovih garaža, te Splitparkiga. Puljak je najavio gradnju najamnih stanova na Korešnici. Međutim, oko toga ima još puno posla. Isti dan kad je dao ostavku na mjesto gradonačelnika,Puljak je donio Zaključak kojim je poslao na javnu raspravu Prijedlog urbanističkog plana uređenja za Korešnicu 2. Ali, prije održavanja javne rasprave potrebno je izraditi stratešku studiju utjecaja na okoliš.

Nadalje, zemljište je i dalje u državnom vlasništvu, unatoč obećanju da će ga Plenkovićeva Vlada darovati Gradu. Također, riječ je o komunalno neopremljenom području, pa bi u infrastrukturne zahvate trebalo dosta uložiti. Vrlo malo je vjerojatno da bi se projekt Korešnica s 1140 povoljnih stanova izgradio do kraja Puljkova mandata.

Dječji vrtići na Kili, Pujankama i dogradnja DV-a "Rusulica" su politički forte Puljkove kampanje, za njih su zatražena EU sredstva i očekuje se da budu gotovi do konca njegova mandata.

Uspješni gradovi koji potežu sredstva iz EU fondova, koja su danas glavni izvor za javne radove, godinama pripremaju projekte i pregovaraju prije nego što krene realizacija. Grad za EU projekte ima Razvojnu agenciju RaST, ali Puljak je najavio da će se za značajne projekte Split morati zadužiti. U emisiji "U mreži prvoga" najavio je kako će se Grad morati zadužiti i radi škola i vrtića. Ne zaboravimo, tu je još davanje jamstva za kredit Splitparkingu za gradnju javnih garaža...

A gdje su euri?

Dosta toga je obećano, za što ne postoje rezervirana sredstva. Grad bi sebe opteretio teškim financijskim utegom kad bi se odjednom zadužio da sve nabrojano realizira u nekoliko godina. Dakle, kad bi Puljak htio napraviti renesansu tako da izgradi u jednom mandatu sve što je najavljivao, ne bi to mogao iz više razloga. Neke od najavljenih stvari će realizirati, za neke će samo provesti natječaje, bit će projekata za koje će otpočeti proceduru koja može potrajati godinama, kako to kod nas biva, a bit će pregovora s državom i Županijom od kojih će ovisiti realizacije...

---

image

Naći parking u Splitu - nemoguća misija 

Tom Dubravec/Cropix
---

Ne kaže se uzalud da Rim nije izgrađen u jednom danu, pa tako ni tri godine nisu dovoljne da bi se preporodio Split, osobito u ovom teškom razdoblju. Uostalom, dok su u splitskoj izbornoj kampanji davana velika obećanja, dotle je brigama pritisnuti EU najavljivao mjere štednje. Socijalni programi nisu bili glavna tema ove vlasti, ali će o njima morati voditi računa jer je građanima ipak važnije hoće li imati dovoljno hrane od toga kako će izgledati Pazar ili Žnjan.

No, ukoliko se pokaže odlučnim da prodrma ustajale gradske strukture, i ako ostvari neke projekte kojima će poboljšati život građanima, a da ne optereti dugovima u kriznim vremenima gradsku blagajnu, Puljak se može nadati da će mu Splićani ispuniti želju da dobije još jedan gradonačelnički mandat.

---

Evo što je izgledno da se realizira...

 

- Osnivanje Zavoda za urbanizam, ali prvo treba raspisati natječaj za ravnatelja

- Početak sređivanja istočne obale. Natječaj će se ubrzo raspisati. Pretpostavlja se da će se ostaviti mogućnost fazne gradnje.

- Rješavanje prometnih gužvi u trajektnoj luci je nešto što se svakako očekuje od natječaja za istočnu obalu

- Izgradnja i opremanje centralne zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu mora biti završena do konca 2024. zbog preuzetih obaveza

- Dječji vrtići na Kili, Pujankama i dogradnja DV-a "Rusulica" - zatražena EU sredstva i očekuje se da budu gotovi do konca njegova mandata.

---

---

...A evo što je pod velikim upitnikom

 

- Za Žnjan gradnja najavljena za jesen, ali Grad još nema osigurana sredstava, jer nije odredio model financiranja. U vrijeme gradonačelnika Opare spominjalo se da bi investicija koštala 30 milijuna eura

- Karepovac. Gradska vlast želi dovesti kompostanu na Karepovac. Nepotpuna sanacija Karepovca morat će se izvesti do konca 2023. zbog preuzetih obaveza. Puljak je u kampanji rekao da će "sve biti u funkciji ako proradi Lećevica", ali to se neće dogoditi za Puljkova mandata

- Povećanje odvajanja otpada na 50 posto. Split je u prošloj godini imao postotak odvajanja otpada 16,5

- Pazar i Hrvojeva - slijedi urbanističko-arhitektonski, a nakon toga financiranje njihova uređenja. To je proces koji će sigurno odnijeti nekoliko godina.

- Gradnja najamnih stanova na Korešnici. Slijedi javna rasprava o Prijedlogu, ali problem je što je zemljište i dalje u državnom vlasništvu. Također, riječ je o komunalno neopremljenom području...

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RENESANSA SPLITA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RENESANSA SPLITA? 2 0 10089 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-17 07:00:52 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-18 17:45:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-18 17:45:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1835 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/17\/22754080.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/22755838.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/22754076.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/22570310.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/22758182.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/13329352.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/22733568.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/17\/21464942.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"," Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

\u017dnajnski plato \u010deka na ure\u0111enje<\/p>","

Isto\u010dnu obalu uskoro \u010deka natje\u010daj<\/p>","

Na\u0107i parking u Splitu - nemogu\u0107a misija\u00a0<\/p>","

Na Karepovcu se priprema bu\u0161enje plinskih bunara<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n

Tehnolo\u0161ki park na Dra\u010devcu mogao bi do\u010dekati idu\u0107eg pote\u0161tata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1265","hd_22754080_1920.jpg":"1920x1080","k_22754080_1280.jpg":"1280x1280","k_22754080_1024.jpg":"1024x1024","k_22754080_640.jpg":"640x640","k_22754080_480.jpg":"480x480","k_22754080_340.jpg":"340x340","k_22754080_220.jpg":"220x220","o_22754080_1280.jpg":"1280x843","o_22754080_1024.jpg":"1024x674","o_22754080_640.jpg":"640x421","o_22754080_480.jpg":"480x316","o_22754080_340.jpg":"340x224","o_22754080_220.jpg":"220x144","h_22754080_1280.jpg":"1280x854","h_22754080_1024.jpg":"1024x683","h_22754080_640.jpg":"640x427","h_22754080_480.jpg":"480x320","h_22754080_340.jpg":"340x227","h_22754080_220.jpg":"220x147","pp_22754080_1280.jpg":"1280x1628","pp_22754080_1024.jpg":"1024x1303","pp_22754080_640.jpg":"640x814","pp_22754080_480.jpg":"480x611","pp_22754080_340.jpg":"340x432","pp_22754080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_22755838_1920.jpg":"1920x1080","k_22755838_1280.jpg":"1280x1280","k_22755838_1024.jpg":"1024x1024","k_22755838_640.jpg":"640x640","k_22755838_480.jpg":"480x480","k_22755838_340.jpg":"340x340","k_22755838_220.jpg":"220x220","o_22755838_1280.jpg":"1280x914","o_22755838_1024.jpg":"1024x731","o_22755838_640.jpg":"640x457","o_22755838_480.jpg":"480x342","o_22755838_340.jpg":"340x242","o_22755838_220.jpg":"220x157","h_22755838_1280.jpg":"1280x854","h_22755838_1024.jpg":"1024x683","h_22755838_640.jpg":"640x427","h_22755838_480.jpg":"480x320","h_22755838_340.jpg":"340x227","h_22755838_220.jpg":"220x147","pp_22755838_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755838_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755838_640.jpg":"640x814","pp_22755838_480.jpg":"480x611","pp_22755838_340.jpg":"340x432","pp_22755838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1144","hd_22754076_1920.jpg":"1920x1080","k_22754076_1280.jpg":"1280x1280","k_22754076_1024.jpg":"1024x1024","k_22754076_640.jpg":"640x640","k_22754076_480.jpg":"480x480","k_22754076_340.jpg":"340x340","k_22754076_220.jpg":"220x220","o_22754076_1280.jpg":"1280x762","o_22754076_1024.jpg":"1024x610","o_22754076_640.jpg":"640x381","o_22754076_480.jpg":"480x286","o_22754076_340.jpg":"340x202","o_22754076_220.jpg":"220x131","h_22754076_1280.jpg":"1280x854","h_22754076_1024.jpg":"1024x683","h_22754076_640.jpg":"640x427","h_22754076_480.jpg":"480x320","h_22754076_340.jpg":"340x227","h_22754076_220.jpg":"220x147","pp_22754076_1280.jpg":"1280x1628","pp_22754076_1024.jpg":"1024x1303","pp_22754076_640.jpg":"640x814","pp_22754076_480.jpg":"480x611","pp_22754076_340.jpg":"340x432","pp_22754076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_22570310_1920.jpg":"1920x1080","k_22570310_1280.jpg":"1280x1280","k_22570310_1024.jpg":"1024x1024","k_22570310_640.jpg":"640x640","k_22570310_480.jpg":"480x480","k_22570310_340.jpg":"340x340","k_22570310_220.jpg":"220x220","o_22570310_1280.jpg":"1280x859","o_22570310_1024.jpg":"1024x687","o_22570310_640.jpg":"640x429","o_22570310_480.jpg":"480x322","o_22570310_340.jpg":"340x228","o_22570310_220.jpg":"220x147","h_22570310_1280.jpg":"1280x854","h_22570310_1024.jpg":"1024x683","h_22570310_640.jpg":"640x427","h_22570310_480.jpg":"480x320","h_22570310_340.jpg":"340x227","h_22570310_220.jpg":"220x147","pp_22570310_1280.jpg":"1280x1628","pp_22570310_1024.jpg":"1024x1303","pp_22570310_640.jpg":"640x814","pp_22570310_480.jpg":"480x611","pp_22570310_340.jpg":"340x432","pp_22570310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_22758182_1920.jpg":"1920x1080","k_22758182_1280.jpg":"1280x1280","k_22758182_1024.jpg":"1024x1024","k_22758182_640.jpg":"640x640","k_22758182_480.jpg":"480x480","k_22758182_340.jpg":"340x340","k_22758182_220.jpg":"220x220","o_22758182_1280.jpg":"1280x823","o_22758182_1024.jpg":"1024x658","o_22758182_640.jpg":"640x411","o_22758182_480.jpg":"480x308","o_22758182_340.jpg":"340x218","o_22758182_220.jpg":"220x141","h_22758182_1280.jpg":"1280x854","h_22758182_1024.jpg":"1024x683","h_22758182_640.jpg":"640x427","h_22758182_480.jpg":"480x320","h_22758182_340.jpg":"340x227","h_22758182_220.jpg":"220x147","pp_22758182_1280.jpg":"1280x1628","pp_22758182_1024.jpg":"1024x1303","pp_22758182_640.jpg":"640x814","pp_22758182_480.jpg":"480x611","pp_22758182_340.jpg":"340x432","pp_22758182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_13329352_1920.jpg":"1920x1080","k_13329352_1280.jpg":"1280x1280","k_13329352_1024.jpg":"1024x1024","k_13329352_640.jpg":"640x640","k_13329352_480.jpg":"480x480","k_13329352_340.jpg":"340x340","k_13329352_220.jpg":"220x220","o_13329352_1280.jpg":"1280x809","o_13329352_1024.jpg":"1024x647","o_13329352_640.jpg":"640x404","o_13329352_480.jpg":"480x303","o_13329352_340.jpg":"340x214","o_13329352_220.jpg":"220x139","h_13329352_1280.jpg":"1280x854","h_13329352_1024.jpg":"1024x683","h_13329352_640.jpg":"640x427","h_13329352_480.jpg":"480x320","h_13329352_340.jpg":"340x227","h_13329352_220.jpg":"220x147","pp_13329352_1280.jpg":"1280x1628","pp_13329352_1024.jpg":"1024x1303","pp_13329352_640.jpg":"640x814","pp_13329352_480.jpg":"480x611","pp_13329352_340.jpg":"340x432","pp_13329352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1134","hd_22733568_1920.jpg":"1920x1080","k_22733568_1280.jpg":"1280x1280","k_22733568_1024.jpg":"1024x1024","k_22733568_640.jpg":"640x640","k_22733568_480.jpg":"480x480","k_22733568_340.jpg":"340x340","k_22733568_220.jpg":"220x220","o_22733568_1280.jpg":"1280x756","o_22733568_1024.jpg":"1024x604","o_22733568_640.jpg":"640x378","o_22733568_480.jpg":"480x283","o_22733568_340.jpg":"340x200","o_22733568_220.jpg":"220x129","h_22733568_1280.jpg":"1280x854","h_22733568_1024.jpg":"1024x683","h_22733568_640.jpg":"640x427","h_22733568_480.jpg":"480x320","h_22733568_340.jpg":"340x227","h_22733568_220.jpg":"220x147","pp_22733568_1280.jpg":"1280x1628","pp_22733568_1024.jpg":"1024x1303","pp_22733568_640.jpg":"640x814","pp_22733568_480.jpg":"480x611","pp_22733568_340.jpg":"340x432","pp_22733568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1176","hd_21464942_1920.jpg":"1920x1080","k_21464942_1280.jpg":"1280x1280","k_21464942_1024.jpg":"1024x1024","k_21464942_640.jpg":"640x640","k_21464942_480.jpg":"480x480","k_21464942_340.jpg":"340x340","k_21464942_220.jpg":"220x220","o_21464942_1280.jpg":"1280x784","o_21464942_1024.jpg":"1024x627","o_21464942_640.jpg":"640x392","o_21464942_480.jpg":"480x294","o_21464942_340.jpg":"340x208","o_21464942_220.jpg":"220x134","h_21464942_1280.jpg":"1280x854","h_21464942_1024.jpg":"1024x683","h_21464942_640.jpg":"640x427","h_21464942_480.jpg":"480x320","h_21464942_340.jpg":"340x227","h_21464942_220.jpg":"220x147","pp_21464942_1280.jpg":"1280x1628","pp_21464942_1024.jpg":"1024x1303","pp_21464942_640.jpg":"640x814","pp_21464942_480.jpg":"480x611","pp_21464942_340.jpg":"340x432","pp_21464942_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7302608 Threads: 4 Questions: 1520226688 Slow queries: 4621753 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110373472 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/jesu-li-tri-godine-puljku-dovoljne-da-ostvari-obecano-u-kampanji-nas-novinar-detaljno-je-analizirao-koji-su-projekti-izgledni-a-koji-tesko-izvedivi-u-tom-periodu-prognoze-nisu-utjesne-1209347 [printLink] => /split/jesu-li-tri-godine-puljku-dovoljne-da-ostvari-obecano-u-kampanji-nas-novinar-detaljno-je-analizirao-koji-su-projekti-izgledni-a-koji-tesko-izvedivi-u-tom-periodu-prognoze-nisu-utjesne-1209347?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684874 [name] => renesansa Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-18 19:45:58 [main_article_id] => 0 [alias] => renesansa-splita [link] => /tag/renesansa-splita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 529191 [name] => projekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => projekti [link] => /tag/projekti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 471437 [name] => Sandi Vidulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandi-vidulic [link] => /tag/sandi-vidulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RENESANSA SPLITA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesu li tri godine Puljku dovoljne da ostvari obećano u kampanji? Naš novinar detaljno je analizirao koji su projekti izgledni, a koji teško izvedivi u tom periodu. Prognoze nisu utješne [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22754080.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22754080.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22755838.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22754076.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22570310.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Žnajnski plato čeka na uređenje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22758182.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Istočnu obalu uskoro čeka natječaj

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/13329352.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Naći parking u Splitu - nemoguća misija 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/22733568.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Na Karepovcu se priprema bušenje plinskih bunara

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/17/21464942.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

 

Tehnološki park na Dračevcu mogao bi dočekati idućeg poteštata

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon objave rezultata u prvom krugu izbora Ivica Puljak je izjavio da će Split doživjeti takvu renesansu kakvu nisu vidjeli drugi gradovi u Hrvatskoj.

No, koliko je realno davati ovakva obećanja u vrijeme velike krize energenata, da ne spominjemo inflaciju na svim drugim područjima? U aktualnoj ekonomskoj depresiji i zabrinutosti od onog što donosi jesen, vjerojatno bi svijećom trebalo tražiti gradonačelnika većeg europskog grada koji euforično obećava spektakularan preporod. Zna li Puljak uopće što govori, ili je u pitanju odrađivanje političkog folklora s ispucavanjem trijumfalnih fraza koje će ubrzo biti zaboravljene, vidjet ćemo uskoro.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Ono što svakako Puljak i njegov tim mogu učiniti, a ne libe se takvih najava, jest dovesti u red gradsku administraciju i modernizirati upravljanje u javnim sektorima.

Također, mogu učiniti transparentnijim rad gradske uprave tako da što više dokumenata bude javno dostupno. Nadalje, mogu pokrenuti sređivanje gradske imovine u zemljišnim knjigama.

Skromniji okviri

U razgovoru koji je nakon izbora dao kolegi Vinku Vukoviću, na pitanje je li najava o renesansi ipak bila izborna demagogija, Puljak je ovako odgovorio: Nije, jer u kratko vrijeme možete pokazati smjer kojim želite ići, kao što smo mi u prvih deset mjeseci upravljanja gradom pokazali. A to je smjer reda, rada i javnih natječaja, a građani su pokazali da taj smjer i dalje žele.

Sada ćemo uprijeti još više te ćemo pozvati sve ljude da nam se u tome pridruže. Na primjer, želimo da u roku od tri godine odvajamo 50 posto otpada, da Split bude još čistiji grad, da razvijemo javni prijevoz i prometnu infrastrukturu, smanjimo ljetne gužve i prometne čepove, da sva djeca budu smještena u vrtiće i da započnemo gradnju najmanje jedne škole, one na Kili. Eto, takav Split vidim za tri godine, objasnio je tada Puljak.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ovo što je nabrojao jest ambiciozno, ali čini se ipak manje od onoga što je Ivica Puljak najavljivao u kampanji, a osobito od onoga što je najavljivao na izborima 2021. godine. Je li novi/stari gradonačelnik reterirao nakon novih izbora pa renesansu Splita svodi u skromnije okvire?

No, što bi moglo biti ostvarivo od većih projekata? Osnovni problem je novac. Naime, za sada nismo čuli kako Puljak i njegov tim namjeravaju riješiti financiranje velikih projekata osim zaduživanjem Grada. Za Žnjan je u izbornoj kampanji najavljeno da bi gradnja počela na jesen, nakon što se potpiše ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Ali, Grad još nema osigurana sredstava, jer nije odredio model financiranja. Treba odlučiti koliko će se u skladu s trendovima rasta cijena na tržištu rada i građevinskih materijala potraživati od banaka i na koji način se zadužiti.

---

image

Žnajnski plato čeka na uređenje

Paun Paunović/Cropix
---

U vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare spominjalo se da bi investicija koštala 30 milijuna eura (sada će biti sigurno više) s povratom od 27 godina. Što se tiče otpada, u Puljkovu mandatu Grad bi trebao dobiti barem dva nova reciklažna dvorišta, na Kopilici i Pujankama. Puljak je najavio da će uvođenje polupodzemnih spremnika biti od velike pomoći.

Koliko se moglo shvatiti, gradska vlast želi dovesti kompostanu na Karepovac. Sanacija Karepovca koja je započela morat će se izvesti do konca 2023. zbog preuzetih obaveza. Nije riječ o potpunoj sanaciji odlagališta, nego samo o onom dijelu koji već sad nije aktivan. No, Puljak je u kampanji rekao da će "sve biti u funkciji ako proradi Lećevica".

Lećevica? Nema šanse...

U tri godine Puljkova mandata Centar za gospodarenje otpadom Lećevica neće proraditi, a dotle bi, kako kaže struka, mogao isteći rok Karepovcu. Puljak nije ponudio alternativu, osim priče da će smanjiti odvajanje otpada na 50 posto do kraja mandata. Kolike su šanse da u tome uspije teško je reći.

---

image

Na Karepovcu se priprema bušenje plinskih bunara

Tom Dubravec/Cropix
---

Ako ćemo vjerovati "Čistoći", Split je u prošloj godini imao postotak odvajanja otpada 16,5. Zvuči malo, ali se ipak čini kao nagli skok jer je 2020. bio na doista bijednih 5,8 posto. Svejedno, ulice i kontejneri ne djeluju čistiji.

Obećan je Zavod za urbanizam, ali prvo treba raspisati natječaj za ravnatelja. Kako smo pisali, kreativne mlade ljude ne privlači rad u zavodu, koliko crtanje vlastitih projekata. Iz Grada je najavljeno da će davati primjerene plaće. Dakle, Zavod za urbanizam bi se mogao uspostaviti u ovom mandatu, ali pitanje je hoće li proraditi u punom kapacitetu i čime će se baviti.

Po "Urbanističkoj politici Grada Splita", oni bi imali dosta posla oko toga da "pretresu" sve aktualne urbanističke planove i gradske projekte koji će ići na izmjene. Zavod bi se uključio i u izmjene GUP-a, a nakon svega bi tek 2026. došao novi GUP. Uzmemo li koliko se dozvola izdaje godišnje, pitanje je koji prostori Splita će preostati da se uređuju novim GUP-om nakon četiri godine.

Natječaj za Istočnu obalu gradske luke će se ubrzo raspisati, riječ je o anketnom natječaju. Kada će ići realizacije, možemo tek nagađati. Pretpostavlja se da će se ostaviti mogućnost fazne gradnje. Tako da se ne bi odjednom izgradio čitav prostor, nego ovisno od zainteresiranih investitora, bilo privatnih ili javnih. Urbanističko uređenje i izgradnja Istočne obale sa svim sadržajima, kakvi god bili, neće se dovršiti do konca Puljkova mandata.

---

image

Istočnu obalu uskoro čeka natječaj

Duje Klarić/Cropix
---

Osobito zato jer postoji spor države s vlasnikom autobusnog kolodvora. Rješavanje prometnih gužvi u trajektnoj luci je nešto što se svakako očekuje od natječaja, ali i da se realizira u Puljkovu mandatu. Ukoliko se ne ponudi zadovoljavajuće rješenje, to će biti jedna od većih stvari koje bi se mogle zamjeriti gradskoj vlasti jer su Splićani vrlo osjetljivi na prometne gužve.

Javni prijevoz se može unaprijediti novim autobusima i naprednijim sustavom naplata, ali to neće puno pomoći ako će i dalje biti skup, a to ovisi o tome koliko će Grad sufinacirati "Promet".

Tijekom kampanje pokazalo se da čelni ljudi nemaju neka znanja o komunali, premda su uvjereni da dobro poznaju materiju. Tako je Bojan Ivošević na sučeljavanju kandidata koje je organizirala "Slobodna" uvjeravao da se ne mogu dobiti EU sredstva za nerazvrstane ceste. No, kako je naša novinarka Milena Budimir provjerila kod nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji mogućnost da se dobiju sredstva i za nerazvrstane ceste ako se takva cesta predstavi kao dio koncepta razvoja grada kroz jasan plan. Puljak se u kampanji hvalio "čišćenjem" Hrvojeve ulice od "šatora".

No, sada se u jutarnjim satima dostavna vozila parkiraju uz istočni zid Dioklecijanove palače, što nimalo nije prikladno.

Iduća faza mora biti urbanističko-arhitektonski natječaj za Pazar i Hrvojevu, a nakon toga financiranje njihova uređenja. To je proces koji će sigurno odnijeti nekoliko godina. Izgradnja i opremanje centralne zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu mora biti završena do konca 2024. zbog preuzetih obaveza kod dobivanja bespovratnih EU sredstava.

---

image

 

Tehnološki park na Dračevcu mogao bi dočekati idućeg poteštata

Paun Paunović/Cropix
---

Tako da će se dovršetak gradnje poklopiti s Puljkovim mandatom. Ali, kompletan projekt Tehnološkog parka je financijski vrlo zahtjevan. Uključuje nekoliko nebodera, nove prometnice i hortikulturno opremanje. A tu je i preseljenje Prometovih garaža, te Splitparkiga. Puljak je najavio gradnju najamnih stanova na Korešnici. Međutim, oko toga ima još puno posla. Isti dan kad je dao ostavku na mjesto gradonačelnika,Puljak je donio Zaključak kojim je poslao na javnu raspravu Prijedlog urbanističkog plana uređenja za Korešnicu 2. Ali, prije održavanja javne rasprave potrebno je izraditi stratešku studiju utjecaja na okoliš.

Nadalje, zemljište je i dalje u državnom vlasništvu, unatoč obećanju da će ga Plenkovićeva Vlada darovati Gradu. Također, riječ je o komunalno neopremljenom području, pa bi u infrastrukturne zahvate trebalo dosta uložiti. Vrlo malo je vjerojatno da bi se projekt Korešnica s 1140 povoljnih stanova izgradio do kraja Puljkova mandata.

Dječji vrtići na Kili, Pujankama i dogradnja DV-a "Rusulica" su politički forte Puljkove kampanje, za njih su zatražena EU sredstva i očekuje se da budu gotovi do konca njegova mandata.

Uspješni gradovi koji potežu sredstva iz EU fondova, koja su danas glavni izvor za javne radove, godinama pripremaju projekte i pregovaraju prije nego što krene realizacija. Grad za EU projekte ima Razvojnu agenciju RaST, ali Puljak je najavio da će se za značajne projekte Split morati zadužiti. U emisiji "U mreži prvoga" najavio je kako će se Grad morati zadužiti i radi škola i vrtića. Ne zaboravimo, tu je još davanje jamstva za kredit Splitparkingu za gradnju javnih garaža...

A gdje su euri?

Dosta toga je obećano, za što ne postoje rezervirana sredstva. Grad bi sebe opteretio teškim financijskim utegom kad bi se odjednom zadužio da sve nabrojano realizira u nekoliko godina. Dakle, kad bi Puljak htio napraviti renesansu tako da izgradi u jednom mandatu sve što je najavljivao, ne bi to mogao iz više razloga. Neke od najavljenih stvari će realizirati, za neke će samo provesti natječaje, bit će projekata za koje će otpočeti proceduru koja može potrajati godinama, kako to kod nas biva, a bit će pregovora s državom i Županijom od kojih će ovisiti realizacije...

---

image

Naći parking u Splitu - nemoguća misija 

Tom Dubravec/Cropix
---

Ne kaže se uzalud da Rim nije izgrađen u jednom danu, pa tako ni tri godine nisu dovoljne da bi se preporodio Split, osobito u ovom teškom razdoblju. Uostalom, dok su u splitskoj izbornoj kampanji davana velika obećanja, dotle je brigama pritisnuti EU najavljivao mjere štednje. Socijalni programi nisu bili glavna tema ove vlasti, ali će o njima morati voditi računa jer je građanima ipak važnije hoće li imati dovoljno hrane od toga kako će izgledati Pazar ili Žnjan.

No, ukoliko se pokaže odlučnim da prodrma ustajale gradske strukture, i ako ostvari neke projekte kojima će poboljšati život građanima, a da ne optereti dugovima u kriznim vremenima gradsku blagajnu, Puljak se može nadati da će mu Splićani ispuniti želju da dobije još jedan gradonačelnički mandat.

---

Evo što je izgledno da se realizira...

 

- Osnivanje Zavoda za urbanizam, ali prvo treba raspisati natječaj za ravnatelja

- Početak sređivanja istočne obale. Natječaj će se ubrzo raspisati. Pretpostavlja se da će se ostaviti mogućnost fazne gradnje.

- Rješavanje prometnih gužvi u trajektnoj luci je nešto što se svakako očekuje od natječaja za istočnu obalu

- Izgradnja i opremanje centralne zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu mora biti završena do konca 2024. zbog preuzetih obaveza

- Dječji vrtići na Kili, Pujankama i dogradnja DV-a "Rusulica" - zatražena EU sredstva i očekuje se da budu gotovi do konca njegova mandata.

---

---

...A evo što je pod velikim upitnikom

 

- Za Žnjan gradnja najavljena za jesen, ali Grad još nema osigurana sredstava, jer nije odredio model financiranja. U vrijeme gradonačelnika Opare spominjalo se da bi investicija koštala 30 milijuna eura

- Karepovac. Gradska vlast želi dovesti kompostanu na Karepovac. Nepotpuna sanacija Karepovca morat će se izvesti do konca 2023. zbog preuzetih obaveza. Puljak je u kampanji rekao da će "sve biti u funkciji ako proradi Lećevica", ali to se neće dogoditi za Puljkova mandata

- Povećanje odvajanja otpada na 50 posto. Split je u prošloj godini imao postotak odvajanja otpada 16,5

- Pazar i Hrvojeva - slijedi urbanističko-arhitektonski, a nakon toga financiranje njihova uređenja. To je proces koji će sigurno odnijeti nekoliko godina.

- Gradnja najamnih stanova na Korešnici. Slijedi javna rasprava o Prijedlogu, ali problem je što je zemljište i dalje u državnom vlasništvu. Također, riječ je o komunalno neopremljenom području...

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/Cropix Paun Paunović/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix  Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Žnajnski plato čeka na uređenje

Duje Klarić/Cropix

Istočnu obalu uskoro čeka natječaj

Tom Dubravec/Cropix

Naći parking u Splitu - nemoguća misija 

Tom Dubravec/Cropix

Na Karepovcu se priprema bušenje plinskih bunara

Paun Paunović/Cropix

 

Tehnološki park na Dračevcu mogao bi dočekati idućeg poteštata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/jesu-li-tri-godine-puljku-dovoljne-da-ostvari-obecano-u-kampanji-nas-novinar-detaljno-je-analizirao-koji-su-projekti-izgledni-a-koji-tesko-izvedivi-u-tom-periodu-prognoze-nisu-utjesne-1209347 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8ba2a78b7e3465a887baa9b1d789112ff8dc3e38 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesu+li+tri+godine+Puljku+dovoljne+da+ostvari+obe%C4%87ano+u+kampanji%3F+Na%C5%A1+novinar+detaljno+je+analizirao+koji+su+projekti+izgledni%2C+a+koji+te%C5%A1ko+izvedivi+u+tom+periodu.+Prognoze+nisu+utje%C5%A1ne&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjesu-li-tri-godine-puljku-dovoljne-da-ostvari-obecano-u-kampanji-nas-novinar-detaljno-je-analizirao-koji-su-projekti-izgledni-a-koji-tesko-izvedivi-u-tom-periodu-prognoze-nisu-utjesne-1209347 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjesu-li-tri-godine-puljku-dovoljne-da-ostvari-obecano-u-kampanji-nas-novinar-detaljno-je-analizirao-koji-su-projekti-izgledni-a-koji-tesko-izvedivi-u-tom-periodu-prognoze-nisu-utjesne-1209347 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RENESANSA SPLITA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitRENESANSA SPLITA?

Jesu li tri godine Puljku dovoljne da ostvari obećano u kampanji? Naš novinar detaljno je analizirao koji su projekti izgledni, a koji teško izvedivi u tom periodu. Prognoze nisu utješne

Piše Sandi Vidulić
18. srpnja 2022. - 19:45

Nakon objave rezultata u prvom krugu izbora Ivica Puljak je izjavio da će Split doživjeti takvu renesansu kakvu nisu vidjeli drugi gradovi u Hrvatskoj.

No, koliko je realno davati ovakva obećanja u vrijeme velike krize energenata, da ne spominjemo inflaciju na svim drugim područjima? U aktualnoj ekonomskoj depresiji i zabrinutosti od onog što donosi jesen, vjerojatno bi svijećom trebalo tražiti gradonačelnika većeg europskog grada koji euforično obećava spektakularan preporod. Zna li Puljak uopće što govori, ili je u pitanju odrađivanje političkog folklora s ispucavanjem trijumfalnih fraza koje će ubrzo biti zaboravljene, vidjet ćemo uskoro.

Ono što svakako Puljak i njegov tim mogu učiniti, a ne libe se takvih najava, jest dovesti u red...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:45