StoryEditorOCM
Splitnestala pisanica

Jesu li kamere snimile počinitelje bizarne krađe u Đardinu? ‘Ovo je prvi put da je ukradena. I još joj nema traga‘

Piše Mirela Goreta
31. ožujka 2024. - 11:09

- Kad sam vidio da je nema, bio sam šokiran. Nažalost, ne vjerujem da će je pronaći – rekao nam je umjetnik Ivica Marin, predsjednik Braniteljske likovne udruge “BLU”, nakon što je na svojemu Facebook profilu objavio kako je netko iz Đardina ukrao veliku pisanicu, djelo slikara Joška Čizmića.

Spomenuta likovna udruga već dugi niz godina njeguje tradiciju oslikavanja pisanica uz podršku splitske Turističke zajednice u kojoj sudjeluju i štićenici Centra “Juraj Bonači”, a ove godine pridružile su im se i udruge „Vlaho Bukovac i „Krug” čiji je član i slikar Čizmić. Oslikavaju ih, uz asistenciju djece, na Rivi, a potom sele u Đardin odakle je i ukradena pisanica s potpisom umjetnika iz Dugog Rata.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Ako je netko uzeo tu pisanicu zato što voli Hrvatsku, treba ga biti sram. S druge strane, ako je već otišla, nadam se da je nekom pravom mjestu. Još jednu našao sam u obližnjoj Zagrebačkoj ulici, pa sam je vratio u Đardin. Nažalost, ovo je prvi put da je pisanica ukradena, ali nije prvi put da ih oštećuju i udaraju. Više puta našli smo ih i bačene na tlu. Neki svašta rade – rekao nam je Ivica Marin dodajući kako je ukradena pisanica bila jedna od novih pet, koje su uz njih još devet izrađenih proteklih godina, izložili za Uskrs u parku u središtu grada.

- Njezina vrijednost je u Joškovu trudu i kreativnosti. Čovjek je radio kod kuće na njoj tjedan dana, pa je onda još završavao na Rivi. Možda je čak bila i najljepša od svih – razočaran vandalskim činom uzdahnuo je Marin napominjući kako je dan uoči Uskrsa proveo obilazeći okolno područje Đardina. Tražio je nestalu pisanicu, ali i kamere. Nekoliko ih je, kaže, okrenuto prema Đardinu, pa se nada da će možda komunalci, ukoliko su funkcionalne, pregledati snimke. No, kaže, što je, tu je.

- Idemo dalje. Bit će dogodine još lijepih pisanica – poručuje Ivica Marin.

image

Ukradena pisanica Joška Čizmića

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:45