StoryEditorOCM
Splitteške riječi

Ivošević tvrdi da splitska policija surađuje s mafijom, pa i Petrakovom skupinom. Takve optužbe treba ozbiljno istražiti

Piše Vladimir Urukalo
16. studenog 2023. - 17:59

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević u srijedu je na Facebooku objavio poduži status u kojemu žestoko proziva splitsku policiju, točnije “pojedince” iz 2. policijske postaje, na čijem je čelu načelnik Ante Balov.

Povod je bio prekršajni nalog koji je potpisao baš Balov i u kojem je Ivošević kažnjen sa 700 eura zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika riječima “Vi policajci ste maćani i niste normalni” u Glagoljaškoj ulici na Gripama 3. studenoga ove godine.

No, osim minucioznog opisa situacije na arheološkom nalazištu sjeverozapadnog bastiona tvrđave Gripe, na kojem je tvrtka “Cacao” kao investitor krenula u rušenje stabala bez ikakvih dozvola, splitski je dogradonačelnik u svojoj objavi teško optužio policiju za koruptivne radnje koje se odnose na nekoliko splitskih noćnih klubova.

Scene iz noćnog kluba

Bez obzira što god tko mislio o Ivoševiću, ipak je on drugi čovjek u vlasti drugog grada u državi, a kad osoba na takvoj poziciji tako otvoreno izjavi da je dio policije korumpiran i da praktički surađuje s narkomiljeom, tada bi netko u ovoj državi te navode morao ozbiljno shvatiti i detaljno ih istražiti i provjeriti.

Dogradonačelnik navodi kako je potpuno svjestan težine onoga što piše, no da se ne radi ni o kakvim novim informacijama, nego o “javnoj tajni koja se u maniri imena Lord Voldemorta ne izgovara”.

– Nameće se pitanje zašto policija tako blagonaklono postupa prema investitoru koji tjedan dana radi nezakonito, noću šalje momke u kapuljačama da sijeku zaštićena stabla i kreće ograđivati zemlju u državnom suvlasništvu bez odobrenja RH. Odgovor vjerojatno leži u jednom noćnom klubu povezanom s investitorom i činjenicom da je nedavno došlo do određenih “promjena” u klubu te da od tada možete zamijetiti policijske službenike u civilu u noćnim faturetama na toj lokaciji. Ta promjena dobila je i medijski epilog kada je zbog tih “promjena” bačen suzavac u noćni klub. Zanimljivo, do “promjene” se navedeni investitor često žalio da ga pripadnici policije reketare – napisao je Ivošević.

Podsjetimo, radi se o klubu “Central” u centru grada, čiji je vlasnik Igor Kraljević, čija je, pak, supruga vlasnica, a on suvlasnik tvrtke “Cacao”.

image

suzavac Central

Ante Čizmić/cropix/

U “Central” je krajem lipnja prošle godine bačena naprava koja je izazvala stampedo više stotina posjetitelja, a tragedija je spriječena samo zahvaljujući s(p)retnoj reakciji djelatnika kluba. Koliko je poznato, policija do danas nije otkrila počinitelja, a tada se govorilo da je posrijedi “rat redarskih klanova”, među kojima su, po pričama, bili i pripadnici policijskih struktura.

Ivošević se nadalje osvrnuo na to da piše motiviran “većim brojem problema pri određenim postupanjima u suradnji s policijom, a sve ovo u Glagoljaškoj je samo kulminacija otvorene netrpeljivosti dijela policije prema Gradu Splitu, koji je inzistiranjem na poštivanju zakona RH poremetio tokove novca u određenim strukturama, među kojima se nađu i neki policijski službenici”.

Vrlo ozbiljne optužbe nastavljene su navodima kako je u potpunosti ignorirana prijava kako “jedan noćni klub u centru radi mimo minimalno tehničkih uvjeta, a razlog tome vjerujem da su policajci koji noću tu rade faturete”.

’Otkucana akcija’

Potom opisuje i situaciju iz ljeta prošle godine, kada su komunalni redari, sanitarni i turistički inspektori uz pratnju policajaca II. PP-a išli u “zajedničku akciju” te navodi da su baš pripadnici policije “otkucali” akciju vodstvu noćnog kluba u kojem su išli “utvrditi nezakonitosti”.

– Ono što pripadnici policije nisu znali je da smo, zbog sumnje da neki od njih rade s navedenim noćnim klubom, prvo u civilu otišli bez njih i utvrdili nezakonitosti, a onda ih tek pozvali za asistenciju, pri kojoj su nas sprječavali da odemo postupiti dok ne dođe pojačanje.

U međuvremenu se jedan policijski službenik udaljio i obavio telefonski poziv ne znajući da imamo osobu i u klubu koja je baš u tom trenutku primijetila voditelja kluba na telefonu i nakon toga njegovu paničnu reakciju uklanjanja svega što je bilo nezakonito. Tek kad je klub otklonio sve nezakonitosti (15 minuta kasnije) policijski službenici su pristali otići u provjeru s nama.

image

Split,110721.
Kafic La Playa na splitskim Bacvicama u jucerasnjim vecernjim satima zatvorila je inspekcija.
Foto: Josko Supic/CROPIX

Josko Supic/Cropix

Inače, iza navedenog kluba stajala je osoba koja je baš nedavno pala u akciji USKOK-a zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. “Lijepo” je vidjeti da određeni policijski službenici surađuju i s takvim “poduzetnicima”...

Odbijam živjeti u društvu koje iz straha zatvara oči, u društvu koje se boji izreći probleme koji ga muče. To nije i nikada neće biti normalno – napisao je javno splitski dogradonačelnik.

Doznajemo da se ova “zamalo propala” akcija odnosila na klub “La Playa” na splitskim Bačvicama, a nedavno uhićeni USKOK-ov “poduzetnik” s kojim je policija, po dogradonačelnikovim tvrdnjama, surađivala jest Milivoj Marasović (46), koji je nedavno uhićen kao dio zločinačke grupe na čelu s odbjeglim narkobosom Nenadom Petrakom.

Grupa je, po USKOK-u, od šverca droge zarađivala desetke milijuna eura, a u jednoj od poruka poslanoj preko kriptirane aplikacije, Milivoj Marasović je nepoznatoj osobi, govoreći o policijskim zapljenama njihovih pošiljki, napisao da mu “nije jasno koji je to film, je l’ moguće da svi drugi normalno voze, a da smo mi od 15 puta dva puta roknuli, ne razumin uopće šta drugi... to je katastrofa”.

Je li to osobni stav?

Upitali smo splitsku policiju kako komentiraju ove vrlo ozbiljne optužbe za ozbiljne koruptivne radnje svojih djelatnika. Većinu svog odgovora usmjerili su na situaciju u Glagoljaškoj ulici, koja, pak, nije bila uopće predmet naših pitanja.

image
Joško Šupic/Cropix

– Postavlja se pitanje da su u sličnoj situaciji, definitivno povišenih tenzija, riječi “Vi ste maćani i niste normalni” bile upućene dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću, bi li on te riječi shvatio kao šalu ili bi podnio odgovarajuću prijavu. Mišljenja smo kako razina komunikacije u svakom kontaktu, osobnom ili putem društvenih mreža, posebno međusobna komunikacija predstavnika institucija, mora sadržavati određenu razinu ozbiljnosti i minimum poštovanja.

U svakom slučaju, pa i u slučajevima opisanim na profilu na društvenoj mreži, kada smo utvrdili osnovanu sumnju potkrijepljenu dokazima o nezakonitostima i nepravilnostima u radu policijskih službenika, pokretali smo i provodili adekvatne kaznene i disciplinske postupke sukladno zakonu i to ćemo nastaviti činiti i dalje, što je minimum koji očekujemo od svake institucije.

Dosadašnja komunikacija PU SD s predstavnicima Grada Splita, posebno s gradonačelnikom, uvijek je bila na dobroj razini, pa ovakav oblik komunikacije u odnosu na način i sadržaj djeluje u najmanju ruku zbunjujuće jer nije razvidno radi li se o službenom stavu Grada Splita ili stavu pojedinca.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska do sada je inicirala projekte i pružila potporu svim institucijama, posebno tijelima lokalne vlasti u planiranju i provedbi projekata, posebno onih čiji je cilj podizanje razine sigurnosti i kvalitete življenja građana Splitsko-dalmatinske županije – odgovorili su iz splitske policije.

Na naše pitanje je li otkriveno tko je bacio suzavac u “Centralu” prošlog ljeta, odgovorili su da je “kriminalističko istraživanje u tijeku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:33