StoryEditorOCM
SplitCOVID SE NE DA

I u Splitu raste broj oboljelih od korone. Dr. Karin: ‘Pozitivno je 40 posto testiranih‘. Podsjetila je na važnu stvar

Piše Ivica Marković
31. kolovoza 2023. - 14:44

Do prije 15-ak dana na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na COVID se testiralo u prosjeku pet do 10 naših sugrađana. I gotovo nitko od njih nije bio pozitivan. No, u posljednjih nekoliko dana taj se trend promijenio.

- Sada se dnevno testira tridesetak osoba i oko 40 posto ih je pozitivno. Dakle, njih sedam ili osam dobije pozitivan nalaz. Svi oni koji su pozitivni, a nisu cijepljeni, morali bi biti u izolaciji sedam dana, a oni koji su cijepljeni pet dana. Nakon toga bi se mogli vratiti "normalnom" život i vratiti na posao, ali bi ipak trebali napraviti brzi test kako bi potvrdili da više nisu pozitivni.

image

Brzi antigenski testovi na Covid-19

Joško Ponoš/Cropix

Naravno, svi koji sumnjaju da su se zarazili COVID-om trebali bi se testirati i biti odgovorni prema sebi, ali i prema svojoj okolini - rekla nam je doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

A da COVID opet nešto "kuva", vidi se i na Infektologiji KBC-a Split. Tamo bilježe blagi porast pregledanih i hospitaliziranih.

- U ovom trenutku na Klinici za infektologiju je hospitalizirano šest pacijenata s COVID-om i u svim slučajevima radi se o imunokompromitiranim osobama. Na svu sreću, kliničke slike nisu teške, ali zbog terapije koju dobivaju potrebno im je bolničko liječenje.

Inače, tijekom dana u hitnoj ambulanti Klinike za infektologiju pregledamo od osam do 10 pacijenata sa simptomima COVID-a. Za kraj je važno napomenuti da ima svih dobnih skupina, ne obolijevaju samo stariji - rekao nam je doc. dr. sc. Dragan Ledina, infektolog iz KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:15