StoryEditorOCM
Splitplan za stan

I mlade političare muči podstanarstvo: ‘Kad sam se doselila u Split najamnina je bila 150 eura, sad je preko 800‘

Piše Frano Kiso
24. studenog 2023. - 08:26

U sektoru splitske stanogradnje nema nikakvih novosti: cijene lete u nebo, teška mehanizacija melje svaki slobodni kvadrat građevinskog zemljišta i sve se prilagođava turističkom profitu. Mnogobrojne obitelji suočavaju se s problemom pronalaska adekvatnog dugoročnog podstanarskog smještaja, a oni koji i uspiju osigurati krov nad glavom moraju davati ogromne mjesečne svote svojim stanodavcima.

– Dok smo u ovoj mjeri orijentirani na turizam, ne vidim pozitivan pomak u bližoj budućnosti – veli nam samostalna obrtnica Marija, koja dio problema vidi i u inozemnim kupcima.

– Nedavno sam pokušala kupiti stan i ispred nosa mi ga je uzeo kupac iz Austrije. Kako je moguće da strani kupci tako lako dolaze do nekretnina i da mi koji tu živimo i radimo nemamo barem nekakav prioritet – pita se Marija.

U svemu tome su posebno pogođeni mladi koji sve duže ostaju živjeti pod istim krovom sa svojim roditeljima i prema statistici prosječna dob napuštanja obiteljskog gnijezda u Hrvatskoj iznosi 33,3 godine – što nas smješta na drugo najgore mjesto u Europskoj uniji. 

Država je pokušala doskočiti ovom problemu subvencioniranim kreditima APN-a koji su mladima trebali omogućiti barem malo lakši i jeftiniji put do krova nad glavom, a uzročno-posljedični rezultat je još veći rast cijena na tržištu nekretnina.

Zbog toga je Forum mladih SDP-a Split odlučio reagirati i prošlog vikenda su iznijeli svoje rješenje "Plan za stan", uz prigodni performans s kartonskim kutijama koje simbolično predstavljaju trenutno jedinu stambenu opciju za mlade.

image

Performans Foruma mladih SDP-a s kartonskim kutijama

Forum Mladih SDP Split/Facebook

– Dolazim iz jednog malog sela pokraj Skradina i živim ovdje već deset godina u podstanarstvu. Cijene stanova su u konstantnom porastu, a kupnja stana po ovim cijenama za mnoge od nas je jednostavno nemoguća – kaže nam predsjednica Foruma mladih SDP-a Split Rafaela Matić.

– Kad sam se doselila u Split cijena stana je bila oko 150, sad cijene prelaze vrtoglavih 600 do 850 eura. Imala sam sreću da sam pronašla stan na dugoročno, a vlasnici su jako susretljivi. Mnogi nisu te sreće – iskreno prepričava Matić i objašnjava nam od čega se sastoji njihovo rješenje "Plan za stan":

– Plan uključuje osnivanje fonda za izgradnju, izgradnju 15 tisuća stanova u sljedećih pet godina, neprofitnu izgradnju, javno-privatno partnerstvo, dugoročno prihvatljiv najam s opcijom vlasništva, revitalizaciju napuštenih objekata te poticanje izgradnje samoodrživih naselja.

Tko će to sve platiti?

– Nužno je osigurati fond za gradnju i revitalizaciju u proračunima, kroz određeni porezni prihod proračuna. Procjena potrebnih sredstva za izvršenje je približno 1 posto državnog proračuna na godišnjoj razini kroz 6 godina. Nakon tog razdoblja projekt postaje samoodrživ i neovisan o proračunskim sredstvima – veli Matić.

image

Split, 070122.
Mejasi.
Stanogradnja u Splitu je u procvatu unatoč rastu cijena kvadrata novogradnje
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Predsjednica je dodala i kako nikad nije čula za neki gradski plan za mlade, a vjeruje kako će vlast pronaći neki izgovor zašto izgradnja novih zgrada nije ostvariva. 

– Politika ne može tu puno napraviti, samo će nam uzeti još novca preko poreza i poticajima još više podignuti cijene stanova – kaže 26-godišnji Luka Bašić koji je za Slobodnu Dalmaciju rado komentirao situaciju s nekretninama.

– Najbolje da mi mladi svi redom odemo iz Splita u potrazi za jeftinijim smještajem. Pa kad sve propadne i kad ne bude imao tko raditi, studirati i uplaćivati u blagajnu, molit će nas vlast i turistički profiteri da se vratimo – ogorčeno govori.

Gradska vlast kalkulira

Gradonačelnik Ivica Puljak nedavno je rekao da postoji nekoliko modela za rješavanje ovoga galopirajućeg problema. Obećavala se gradnja povoljnih najamnih stanova po "nizozemskom modelu", a kalkulacija koju je napravila "Stano-uprava" ne obećava puno: 850 eura mjesečnog najma je minimum koji bi se isplatio Gradu.

Lokalna vlast se pravda da bi taj iznos mjesečnog najma trebao biti znatno manji, dok za projekt Korešnica kažu da je teško govoriti o rokovima s obzirom na to da se radi o dosta kompleksnom projektu. Aktivno se traži i pomoć države jer je jedino uz njihovu participaciju moguće realizirati održivu stambenu gradnju.

image

Split, 070122.
Mejasi.
Stanogradnja u Splitu je u procvatu unatoč rastu cijena kvadrata novogradnje
Foto: Nikola Vilić/CROPIX
 

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 21:21