StoryEditorOCM
SplitSplit Style by MoSt

Humanitarna akcija udruge MoSt na Rivi: "Prenoćište puno kroz cijelu godinu" kažu u Centru.

Piše Božidar Lončar
14. srpnja 2023. - 23:27

Na Rivi je od 18 sati održana humanitarna akcija naziva Split Style by MoSt koju treću godinu organizira Udruga MoST. 

Na štandovima su svi koji su došli baciti oko uzeti vrećice po cijeni od 5 eura, majicu za 10 eura, cijeđenu narančadu za 2 eura ili okušati sreću u igri „Tko nabije dobije” i za euro i pol osvojiti neku od tri nagrade: utješnu nagradu, vrećicu i majicu po izboru, ovisno o tome koliko pogodaka se postigne iz tri pokušaja. Vrećice i majice s natpisima „Uvik kasnin 1951”, „More nije voda”, „Od pive ne ostaju fleke kao od kave”, „We say BRATE to everyone” i mnoge druge sa izrazima iz svakodnevnog govora tipičnima za Split.

Uvik kasnin 1951

Dio novca prikupljen na današnjoj akciji ide korisnicima, a dio ide za nabavku materijala za tiskanje kako bi se obučili korisnici za rad na termoprešama.

- Najbolje se prodaju majice i borše. Imamo friško iz tiskare, ono ispod čekića, bazovitu majicu „Uvik kasnin 1951” i ove s retro natpisom „Split style by Most” – rekao nam je Mladen Božanić, voditelj Centra za beskućnike Udruge MoSt.

To su nam potvrdili i građani koje smo uhvatili s majicom „Uvik kasnin 1951” u ruci. Ništa bez Hajduka, pa tako ni ovdje:

- Znam za akciju, pratim Udrugu MoSt i sama sam volontirala kao teta pričalica. Uzela sam jednu platnenu torbu i dvije majice, ove hajdučke majice – rekla nam je anonimna građanka dokazujući kako su volonteri bili prisutni i s druge strane štanda.

- Mužu sam kupila majicu, muž sidi tamo, idem mu izmjeriti je li mu dobra. Kupila sam mu majicu zbog Hajduka – kazala nam je Neda Mušura s majicom „Uvik kasnin 1951” u ruci.

"Ponekad nam dođe večera, više zimi, inače večeramo konzerve i tako"

Na štandovima s majicama i vrećicama smo razgovarali s korisnicima i volonterima Udruge MoSt. Jedan od njih je Željko Sinovčić koji je sedam godina korisnik Centra:

- Koristim uslugu cjelodnevnog smještaja. Ustajanje je ujutro u 7, nakon toga je doručak, vrijeme za osobnu higijenu, čišćenje sobe i zajedničkih prostorija i onda izađemo vani do 18, zimi do 15. Ponekad nam dođe večera, više zimi, kada se kuha putem udruge o La La La, inače večeramo konzerve i tako – prepričao nam je svoj dan u Centru Željko Sinovčić koji nam je rekao kako očekuju navalu nakon 20.

Na štandu s cijeđenom narančom upoznali smo najmlađe volonterke danas koje zajedno sa starijim volonterima sudjeluju u akciji. Anita Ezgeta volontira u pop programu koji radi s djecom:

- Imaju dva programa: program za beskućnike i pop program. Ja sam dio pop programa koji radi s djecom, ali postoji dio volontera koji su uključeni u program beskućništva u Gradu Splitu. Krenula sam volontirati jer sam bila bez posla, a onda sam ostala. Tu su cure koje završavaju školovanje i odlučile su pomoći drugima u svoje slobodne vrijeme – kaže nam Anita Ezgeta, koja šestu godinu volontira u Udruzi.

"Puni cijelu godinu"

U Centru za beskućnike 35 korisnika koristi usluge spavanja dok usluge tuširanja, zamjene odjeće i obuće i prehrane broji do 180 ljudi kroz cijelu godinu.

- Mi smo tijekom cijele godine puni. Prenoćište financira Grad, poludnevni boravak Ministarstvo, tu je i Županija i europski projekti kojima se financiramo – pojašnjava nam uvjete u Centru Mladen Božanić, voditelj Centra za beskućnike Udruge MoSt.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 01:05