StoryEditorOCM
SplitSLUŠALI GA STUDENTI

Guverner Vujčić na splitskoj Ekonomiji najavio što će se događati s inflacijom: ‘Kamate bi se trebale smanjivati‘

Piše Hina
15. ožujka 2024. - 16:42

Na splitskom Ekonomskom fakultetu u petak je održan okrugli stol guvernera regije "Banke i potrošači usred visoke, iako padajuće, inflacije i rastućih kamatnih stopa".

Studenti ekonomije, osim o inflaciji, slušali su i o tome kako je zatezanje monetarne politike Europske središnje banke utjecalo na različite zemlje i centralne banke u regiji, ali i o tome što se događalo s kamatnim stopama, te je li zatezanje monetarne politike negativno pogodilo poduzeća u smislu kvarenja njihovih plasmana ili financijske situacije onih koji imaju kredite.

Sudionici panela – Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Anita Angelovska Bežoska, guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije, Željko Marić, viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije i Irena Radović, guvernerka Centralne banke Crne Gore, te Josip Visković, pročelnik Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Splitu – raspravljali su o aktualnim temama i monetarnim politikama regionalnih središnjih banaka i Europske središnje banke.

image

Josip Visković, Boštjan Vasle, Željko Marić, Anita Angelovska Bežoska, Boris Vujčić

Jakov Prkić/Cropix

Guverneri su razgovarali o trenutačnim trendovima inflacije u njihovim zemljama i dinamici i načinu prenošenja podizanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke na poslovanje banaka, kao i na uvjete financiranja gospodarstva i potrošača i depozite građana i poduzeća.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je istaknuo kako je zahvaljujući pravodobnim mjerama Hrvatske narodne banke hrvatski bankovni sustav visokokapitaliziran te otporan na sistemske rizike i ranjivosti.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Vinko Muštra kazao je kako fakultet poseban naglasak stavlja na provođenje kompetitivnih znanstvenih projekata i međunarodno prepoznatih studijskih programa i kao takav predstavlja i instituciju koja aktivno sudjeluje u rješavanju najvažnijih društvenih pitanja.

image

Dekan ekonomskog fakulteta Vinko Muštra i Boris Vujčić
 

Jakov Prkić/Cropix

– Gospodarstva u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe (SIJIE) mogla bi se "meko prizemljiti" budući da se očekuje njihov oporavak usporedno s nastavkom usporavanja inflacije. No, inflacija će se u tim gospodarstvima vratiti na ciljane razine godinu nakon naprednih europskih gospodarstava s obzirom na još uvijek povišene razine inflacije i rasta plaća – ustvrdio je direktor Europskog odjela Međunarodnoga monetarnog fonda Alfred Kammer, koji je održao i uvodni govor "Executing a Soft Landing for a Lasting Recovery?".

Guverner Vujčić je odgovarao na novinarska pitanja te kazao da se u Hrvatskoj očekuje kako će u ožujku iduće godine inflacija biti 2,4 posto, sada smo na putu smanjenja stope inflacije koje će se nastaviti, a počelo je u studenom 2022. godine. Što se tiče kamatnih stopa Hrvatska je dosegla maksimum u zatezanju monetarne politike i u tom pogledu guverner ne očekuje daljnji rast kamatnih stopa, te bi se tijekom ove godine trebale smanjivati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:06