StoryEditorOCM
SplitPIRAMIDA MOBILNOSTI

Gradonačelnik Puljak predstavio plan gradnje garaža: u nekoliko godina mogli bi dobiti preko 11 tisuća parking mjesta

Piše Ana Pivčević
14. studenog 2023. - 15:36

Gradonačelnik Ivica Puljak u utorak na konferenciji za medije predstavio je plan gradnje garaža – komunalnih centara u Splitu. Cilj je, istaknuo je, građanima omogućiti legalan način parkiranja, sigurniji, prometno i komunalno uređeniji kvart s uređenim zelenim površinama i dodatnim javnim sadržajima.

- Želimo piramidu mobilnosti u kojoj dominiraju automobili preokrenuti u onu u kojoj dominiraju pješaci. Do sada smo jako puno napravili na unaprjeđenju javnog gradskog prijevoza pa tako imamo jedan od najmlađih voznih parkova u Europi. Implementirali smo novi ticketing sustav i uskoro ćemo uvesti nove gradske linije. Sustav javnih bicikli je izuzetno dobro prihvaćen, a sljedeći važni koraci su nam uvođenje Intelligent Transportation System, garaže i proširenje pješačkih zona - objasnio je gradonačelnik Puljak.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Kao dobar primjer, istaknuo je, novu garažu na Lokvama s 200 mjesta koja je prva podzemna javna garaža u Splitu koja je i komunalni centar jer su na krov izgrađena igrališta.

Garaža u Dobrilinoj koja će isto tako biti jednim dijelom komunalni centar trebala bi biti gotova početkom iduće godine, a imat će 381 parkirno mjesto.

Uskoro kreće gradnja garaže s 530 mjesta u sklopu projekta Žnjan te u Papandopulovoj s 350 parkirnih mjesta koja će biti i komunalni centar s igralištima na krovu. Za četiri i pol mjeseca, kazao je gradonačelnik, kreće i proširenje garaže u Vrančićevoj s 94 mjesta, a procijenjena vrijednost investicije je 500 tisuća eura. Gradnja nove garaže vrijedne pet milijuna eura na Ravnim Njivama s 337 mjesta planirana je za devet mjeseci, a za 10 mjeseci nove garaže i komunalni centri trebale bi se graditi na Sućidru (Perivoj Ane Roje - 600 mjesta) i na Mejašima (Park&Ride Lovrinac-1000 mjesta). Od svih navedenih najduža je realizacija za Park&Ride Lovrinac za koju je predviđena realizacija dvije i pol godine od početka gradnje. U prijevodu za neke tri godine Split će, ako sve bude po planu, dobiti malo manje od tri i pol tisuće novih parkirnih mjesta.

Novi koncept

- Na Lovrincu bi napravili novi koncept i goste bi usmjerili da parkiraju tamo, a kasnije nastave s javnim gradskim prijevozom. Na krov garaže bi možda i sagradili prodajni centar Lovrinac koji bi s grobljem spojili s mostom. Naručena je studija izvedljivosti - rekao je gradonačelnik.

Nakon toga predstavio je novi set od deset nadogradnji ili novih garaža koje su u različitim fazama. Za novu garažu od 290 mjesta i park na Sustipanu ishođena je lokacijska dozvola, dok je za nadogradnje u Ostravskoj (100 mjesta), Rendićevoj (107 mjesta), Zagorski put (120 mjesta), Domovinskog rata na Pujankama (120 mjesta), Tijardovićevoj (120 mjesta) i Doverskoj (133 mjesta) naručena statička analiza. Za novu garažu Park&Ride i park na Turskoj kuli gdje se očekuje novih 600 mjesta naručena je studija izvedljivosti, a za onu na Brdima u sklopu Sportskog centra od 300 mjesta program natječaja je u tijeku. Za garažu u Jobovoj na Spinutu naručena je statička analiza kako bi se odlučilo hoće li se ići u nadogradnju ili gradnju nove.

image

Predstavljen plan gradnje garaža – komunalnih centara

Grad Split/Screenshot

No, popis dobrih želja nije gotov i gradonačelnik Puljak je najavio i nove garaže u Kukuljevićevoj na Sućidru, Raveli na Bolu, na igralištu škole Pojišan, na Blatinama kod toplane, na Splitu 3 u Jeretovoj i Ulici Kroz Smrdečac, na Kragićevoj poljani, na Plokitama te na Trgu hrvatske bratske zajednice koje bi zajedno imale 2.737 parkirnih mjesta.

image

Predstavljen plan gradnje garaža – komunalnih centara

Grad Split/Screenshot

Kao u poznatoj reklami, ali ni to nije sve. Zadnji set sastoji se od sedam mogućih novih garaža u koje spadaju jedna u Osječkoj na Gripama, na Trsteniku Zapad, dvije na Kmanu, Stari plac, na Poljudu te Small Mall.

- U Osječkoj ulici bi u okviru natječaja za Sportski centar gripe uredili i garažu. Trstenik Zapad se odnosi na istočni ulaz u vojnu bolnicu. Na Kmanu imamo dvije lokacije koje detaljno ispitujemo kako bi vidjeli što točno možemo izgraditi. Na Starom placu bi napravili garažu do tisuću mjesta ispod Starog Hajdukovog placa u okviru natječaja za gradski projekt, a na Poljudu bi ispod sadašnjih pomoćnih terena napravili garažu do 800 mjesta - naveo je Puljak.

image

Predstavljen plan gradnje garaža – komunalnih centara

Grad Split/Screenshot

Ima još

Dodao je gradonačelnik da u ovaj popis nisu uključene garaže na Istočnoj obali čija bi gradnja mogla početi 2026. godine te garaže ispod vrtića i škola koje planiraju.

- Gradnja garaže ispod škole Meje započinje 2024. godine, a ispod vrtića na Pazdigradu planirana je gradnja za 2025. godinu. Sve što radimo razmišljamo o tome da sagradimo i garaže kako bi mogli maknuti automobile s ulica. Riječ je o projektima koji su tek u začetku. Što se financiranja tiče različiti su izvori, od vlastitih sredstava, kredita Grada Splita i Split parkinga te europski fondovi. Svaki kvart ima svoj plan i želimo svakom dijelu grada pružiti perspektivu. Nadamo se da ćemo sve realizirati u godinama koje slijede - rekao je splitski gradonačelnik.

U narednih nekoliko godina Split bi tako mogao dobiti više od 11 tisuća novih parkirnih mjesta.

image

Predstavljen plan gradnje garaža – komunalnih centara

Grad Split/Screenshot

Što se tiče skorog početka gradnje garaže u Papandopulovoj i zamjenskih mjesta, Puljak je kazao da je problem što je riječ o urbaniziranom kvartu gdje nema puno slobodnih mjesta.

- Predsjednik kotara Damir Barbir kontaktirao je privatnika koji ima zemljište kraj ambulante na Mertojaku kako bi provjerio postoji li mogućnost da se tamo dopusti privremeno parkiranje. Izgleda da postoji dobra volja za to. Apeliramo na strpljenje kod građane jer će nam svi ovi projekti koji uskoro slijede privremeno ugroziti komod, ali će nam dugoročno poboljšati kvalitetu života - objasnio je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:21