stdClass Object ( [id] => 1098419 [title] => Dubrovački vijećnici su jednoglasno usvojili plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, svojim Starim gradom. A što Split čeka? [alias] => dubrovacki-vijecnici-su-jednoglasno-usvojili-plan-upravljanja-svjetskim-dobrom-unesco-a-svojim-starim-gradom-a-sto-split-ceka [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dubrovačko Gradsko vijeće usvojilo je, i to jednoglasno, plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, Starim gradom Dubrovnikom, koji se smatra strateškim dokumentom nulte kategorije.

Cilj mu je stvaranje pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, ali i istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.

Plan upravljanja izradio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu, naručio ga putem javnog natječaja Zavod za obnovu Dubrovnika, a dio tima koji je radio na strukturiranju ovog ambicioznog projekta činili su dr. sc. Ivana Katurić, predavačica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i direktorica splitske tvrtke "Urbanex", specijalizirane za područje urbanizma, kulture i europskih fondova, te prof. dr. sc. Jukka Jokilehto (Finac s trenutačnom adresom u Rimu), arhitekt, urbanist i konzervator s više od 40 godina iskustva. Profesor Jokilehto je, među brojnim funkcijama koje je obnašao, bio i pomoćnik direktora Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM) koji je osnovao UNESCO, a i danas je, premda u mirovini, aktivan u tome centru kao poseban savjetnik direktora ICCROM-a. Također, on je i počasni predsjednik Međunarodnog odbora za izobrazbu pri Međunarodnom vijeću za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS), koje također radi u sklopu UNESCO-a.

Kako do Dubrovnika?

- Na samom projektu bio sam uključen u strukturiranje plana upravljanja i usklađivao ga s UNESCO-ovim smjernicama - kazao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Jukka Jokilehto.

- Za mene je najveći problem tijekom izrade plana bila komunikacija tijekom cijelog tog procesa. Naime, zbog nemogućnosti putovanja iz Dubrovnika i u Dubrovnik i nemogućnosti izravna razgovora uživo s članovima tima i lokalnim dionicima ovog procesa, problem komunikacije bio je vrlo izražen. No, nakon nekog vremena, komunikacija se uhodala, prilagodili smo se radu u uvjetima COVID-a 19 i stvari su uspješno dovršene - kaže prof. Jokilehto.

Izrada samog dokumenta započela je u srpnju 2019. godine. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je, kažu autori plana, aktivna participacija građana i civilnog društva. Uostalom, vrlo je neobično da se bilo što, bilo gdje u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku, usvoji jednoglasno, i to u vrijeme koje je na pedalj od lokalnih izbora.

- Participativan proces s lokalnom zajednicom, građanima, udrugama i drugim dionicima započeo je vrlo rano - objašnjava Ivana Katurić.

- Naime, važan temelj svih budućih aktivnosti postavili su prof. emeritus dr. sc. Ognjen Čaldarović, doc. dr.sc. Jana Vukić i izv. prof. dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, koji su direktno s građanima provodili brojna sociološka i demografska istraživanja u godinama koje su prethodile izradi samog plana. Posebno treba naglasiti inicijativu popisa stanovništva unutar područja dobra svjetske baštine koji su navedeni stručnjaci provodili zajedno s građanima.

Na taj način je postupno izgrađeno međusobno povjerenje građana i stručnjaka te je osiguran kvalitetan zajednički dijalog za rješavanje problema koji su se mnogima činili nerješivima. Udruge i građani koji su sudjelovali u procesu izrade plana, od iniciranja reaktivne misije UNESCO-a do popisa stanovništva i edukacijskih programa, uložili su veliku energiju i entuzijazam u samu izradu - kaže Ivana Katurić. Svako je dobro s UNESCO-ove liste svjetske baštine danas dužno imati plan upravljanja da bi uopće bilo upisano, a gradovi poput Splita i Dubrovnika, koji su na listi od samog početka, dok plan upravljanja još nije bio uvjet upisa, također moraju izraditi takav plan.

Planovi upravljanja, suprotno shvaćanju raširenom u javnosti, pa i među dijelom stručnjaka, nisu samo maglovite želje, ali ni detaljni popisi budućih aktivnosti, već dokumenti koji bi trebali omogućiti kontinuitet upotrebe javnih dobara, prostora, privatnih i drugih zemljišta i ekonomske aktivnosti unutar tih vrijednih cjelina, ali pritom čuvajući vitalnost zajednice.

Ništa bez građana

- Mislim da je povezivanje svih mišljenja, potreba i želja bilo ključ uspjeha i uspješne provedbe procesa. Pronalaženje zajedničkog jezika svih dionika i međusobna suradnja osnova su za provedbu dokumenta u idućem razdoblju - kaže prof. Jokilehto, a s njim se slaže i Ivana Katurić.

- Tijekom procesa izrade velika pozornost stavljena je na nastavak aktivnosti izgradnje kapaciteta preko urbanih centara - kaže Ivana Katurić.

- Bez lokalne zajednice, građana te angažmana i truda Povjerenstva i Zavoda za obnovu Dubrovnika, današnji plan upravljanja ne bi bio moguć. Naravno, u procesu izrade plana surađivao je cjelokupan tim, od voditelja tima prof. Nenada Lipovca i koordinatora tima prof. Krunoslava Šmita s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te brojnih suradnika koji su radili na elementima plana - naglašava Katurić.

No, što to konkretno znači? Plan upravljanja naznačio je 12 ciljeva koji su strukturirani kroz šest tematskih cjelina: upravljanje dobrom i izgradnja kapaciteta; zaštita, očuvanje i održavanje; održivi razvoj; upravljanje turizmom; upravljanje prometom; upravljanje rizicima.

- Najteži zadatak je zaštita živoga grada, održivo stanovanje i izgradnja sustava lokalnog ekonomskog razvoja koji su otporni na situacije poput pandemije. Otporni sustavi ne oslanjaju se na samo jednu ekonomsku granu poput turizma, i to bi trebala biti ključna premisa budućeg razvoja. U idućim razdobljima potrebno je razvijati sustave, prostore i zajednicu otporne na klimatske promjene i na različite druge ugroze. Sve je to moguće financirati i razvijati kroz Mehanizam za oporavak i otpornost EU-a, kao i novi višegodišnji financijski okvir - kaže Ivana Katurić.

Premda se pod zaštitom Dubrovnika prvenstveno misli na Grad unutar zidina, aspekt cjelovitosti podrazumijeva širi kontekst, koji u obzir uzima ukupnost povijesno-funkcionalnog razvoja i uključuje kontaktno područje i okružje.

- Evolucija našeg razumijevanja i definiranja različitih vrsta baštine pokazala je da bi zapravo sav izgrađeni prostor trebao biti pod sustavnim upravljanjem koje bi njegovu stanovništvu trebalo pomoći u prepoznavanju odlika sredine u kojoj žive. U svakom slučaju, neovisno o tome smatra li se neko područje baštinom ili ne, korisno je unaprijed dogovoriti opseg upravljanja budućim održivim razvojem - kaže prof. Jokilehto.

Što će biti sa Splitom

Ipak, budući da je Split, baš kao i Dubrovnik, na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, pitanje upravljanja Dioklecijanovom palačom i splitskom starom gradskom jezgrom logično se nameće. Što bi bilo dobro, u smislu formuliranja sličnog plana, učiniti u Splitu?

- Čini se da bi u osnovi postupak u slučaju Dubrovnika bio primjenjiv i na Split - kaže Jukka Jokilehto.

- Mnogo participativnih aktivnosti, multisektorske radionice, ogroman broj sudionika i prepoznavanje zajedničkih ciljeva, interesa i dogovora. To je recept za uspjeh. Konkretno, prije svega, potrebno je pozvati se na kriterije svjetske baštine, a također i na nacionalne i lokalne zahtjeve za njezinim očuvanjem. Već postoji povijest konzervatorskih i urbanističkih napora koja seže nekoliko desetljeća unatrag te je stoga potrebno izvršiti kritičku procjenu njihove valjanosti u odnosu na trenutačno stanje. To se posebno odnosi na ulogu stare jezgre grada u odnosu na okolni kontekst, kao što je sada naglašeno u raznim međunarodnim preporukama - kaže dr. Jokilehto.

Kako bilo da bilo, Dubrovnik, prema jednoglasno usvojenom planu, "treba i dalje biti urbano središte iz kojeg proizlazi identitet grada, koje senzibilizira kompletnu lokalnu zajednicu da poštuje i čuva Grad kao svoju baštinu, kao dio svojstvenog identiteta zajednice jer samo tako će oni moći biti ti koji će tu baštinu čuvati i proslijediti novim generacijama".

No, kako je riječ o prvom takvom planu u Hrvatskoj, on je i temelj daljnjim procesima usmjeravanja sljedećih planova i načina upravljanja svjetskim dobrom, kako u Gradu, tako sutra i u Splitu. Kad god to sutra stiglo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učimo od gospara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => učimo od gospara 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-27 17:07:59 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-13 09:27:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-13 09:27:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17640586.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17506410.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17506408.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17222612.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/13772618.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/13772626.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17631248.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17646426.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17646420.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17646412.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17646414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Anton Hauswitschka\/DV","Anton Hauswitschka\/dv","Zvonimir Barisin\/Cropix","Zvonimir Barisin\/Cropix","Zvonimir Barisin\/Cropix","Niksa Duper\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prof. dr. sc. Jukka Jokilehto, arhitekt, urbanist i konzervator, \u010dovjek je zavidnog utjecaja na razvoj filozofije i teorije za\u0161tite graditeljske ba\u0161tine na svjetskoj razini","","","","","","","Ivana Katuri\u0107, direktorica tvrtke 'Urbanex' za strate\u0161ko prostorno planiranje.
","Zagreb, 280421.
\nVlaska 49.
\nIvana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
","Zagreb, 280421.
\nVlaska 49.
\nIvana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
","Zagreb, 280421.
\nVlaska 49.
\nIvana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_17640586_1920.jpg":"1920x1080","k_17640586_1280.jpg":"1280x1280","k_17640586_1024.jpg":"1024x1024","k_17640586_640.jpg":"640x640","k_17640586_480.jpg":"480x480","k_17640586_340.jpg":"340x340","k_17640586_220.jpg":"220x220","o_17640586_1280.jpg":"1280x960","o_17640586_1024.jpg":"1024x768","o_17640586_640.jpg":"640x480","o_17640586_480.jpg":"480x360","o_17640586_340.jpg":"340x255","o_17640586_220.jpg":"220x165","h_17640586_1280.jpg":"1280x854","h_17640586_1024.jpg":"1024x683","h_17640586_640.jpg":"640x427","h_17640586_480.jpg":"480x320","h_17640586_340.jpg":"340x227","h_17640586_220.jpg":"220x147","pp_17640586_1280.jpg":"1006x1280","pp_17640586_1024.jpg":"805x1024","pp_17640586_640.jpg":"503x640","pp_17640586_480.jpg":"377x480","pp_17640586_340.jpg":"267x340","pp_17640586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17506410_1920.jpg":"1920x1080","k_17506410_1280.jpg":"1280x1280","k_17506410_1024.jpg":"1024x1024","k_17506410_640.jpg":"640x640","k_17506410_480.jpg":"480x480","k_17506410_340.jpg":"340x340","k_17506410_220.jpg":"220x220","o_17506410_1280.jpg":"1280x853","o_17506410_1024.jpg":"1024x682","o_17506410_640.jpg":"640x426","o_17506410_480.jpg":"480x320","o_17506410_340.jpg":"340x226","o_17506410_220.jpg":"220x146","h_17506410_1280.jpg":"1280x854","h_17506410_1024.jpg":"1024x683","h_17506410_640.jpg":"640x427","h_17506410_480.jpg":"480x320","h_17506410_340.jpg":"340x227","h_17506410_220.jpg":"220x147","pp_17506410_1280.jpg":"1006x1280","pp_17506410_1024.jpg":"805x1024","pp_17506410_640.jpg":"503x640","pp_17506410_480.jpg":"377x480","pp_17506410_340.jpg":"267x340","pp_17506410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_17506408_1920.jpg":"1920x1080","k_17506408_1280.jpg":"1280x1280","k_17506408_1024.jpg":"1024x1024","k_17506408_640.jpg":"640x640","k_17506408_480.jpg":"480x480","k_17506408_340.jpg":"340x340","k_17506408_220.jpg":"220x220","o_17506408_1280.jpg":"1280x850","o_17506408_1024.jpg":"1024x680","o_17506408_640.jpg":"640x425","o_17506408_480.jpg":"480x319","o_17506408_340.jpg":"340x225","o_17506408_220.jpg":"220x146","h_17506408_1280.jpg":"1280x854","h_17506408_1024.jpg":"1024x683","h_17506408_640.jpg":"640x427","h_17506408_480.jpg":"480x320","h_17506408_340.jpg":"340x227","h_17506408_220.jpg":"220x147","pp_17506408_1280.jpg":"1006x1280","pp_17506408_1024.jpg":"805x1024","pp_17506408_640.jpg":"503x640","pp_17506408_480.jpg":"377x480","pp_17506408_340.jpg":"267x340","pp_17506408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17222612_1920.jpg":"1920x1080","k_17222612_1280.jpg":"1280x1280","k_17222612_1024.jpg":"1024x1024","k_17222612_640.jpg":"640x640","k_17222612_480.jpg":"480x480","k_17222612_340.jpg":"340x340","k_17222612_220.jpg":"220x220","o_17222612_1280.jpg":"1280x853","o_17222612_1024.jpg":"1024x682","o_17222612_640.jpg":"640x426","o_17222612_480.jpg":"480x320","o_17222612_340.jpg":"340x226","o_17222612_220.jpg":"220x146","h_17222612_1280.jpg":"1280x854","h_17222612_1024.jpg":"1024x683","h_17222612_640.jpg":"640x427","h_17222612_480.jpg":"480x320","h_17222612_340.jpg":"340x227","h_17222612_220.jpg":"220x147","pp_17222612_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222612_1024.jpg":"805x1024","pp_17222612_640.jpg":"503x640","pp_17222612_480.jpg":"377x480","pp_17222612_340.jpg":"267x340","pp_17222612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13772618_1920.jpg":"1920x1080","k_13772618_1280.jpg":"1280x1280","k_13772618_1024.jpg":"1024x1024","k_13772618_640.jpg":"640x640","k_13772618_480.jpg":"480x480","k_13772618_340.jpg":"340x340","k_13772618_220.jpg":"220x220","o_13772618_1280.jpg":"1280x853","o_13772618_1024.jpg":"1024x682","o_13772618_640.jpg":"640x426","o_13772618_480.jpg":"480x320","o_13772618_340.jpg":"340x226","o_13772618_220.jpg":"220x146","h_13772618_1280.jpg":"1280x854","h_13772618_1024.jpg":"1024x683","h_13772618_640.jpg":"640x427","h_13772618_480.jpg":"480x320","h_13772618_340.jpg":"340x227","h_13772618_220.jpg":"220x147","pp_13772618_1280.jpg":"1006x1280","pp_13772618_1024.jpg":"805x1024","pp_13772618_640.jpg":"503x640","pp_13772618_480.jpg":"377x480","pp_13772618_340.jpg":"267x340","pp_13772618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13772626_1920.jpg":"1920x1080","k_13772626_1280.jpg":"1280x1280","k_13772626_1024.jpg":"1024x1024","k_13772626_640.jpg":"640x640","k_13772626_480.jpg":"480x480","k_13772626_340.jpg":"340x340","k_13772626_220.jpg":"220x220","o_13772626_1280.jpg":"1280x853","o_13772626_1024.jpg":"1024x682","o_13772626_640.jpg":"640x426","o_13772626_480.jpg":"480x320","o_13772626_340.jpg":"340x226","o_13772626_220.jpg":"220x146","h_13772626_1280.jpg":"1280x854","h_13772626_1024.jpg":"1024x683","h_13772626_640.jpg":"640x427","h_13772626_480.jpg":"480x320","h_13772626_340.jpg":"340x227","h_13772626_220.jpg":"220x147","pp_13772626_1280.jpg":"1006x1280","pp_13772626_1024.jpg":"805x1024","pp_13772626_640.jpg":"503x640","pp_13772626_480.jpg":"377x480","pp_13772626_340.jpg":"267x340","pp_13772626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17631248_1920.jpg":"1920x1080","k_17631248_1280.jpg":"1280x1280","k_17631248_1024.jpg":"1024x1024","k_17631248_640.jpg":"640x640","k_17631248_480.jpg":"480x480","k_17631248_340.jpg":"340x340","k_17631248_220.jpg":"220x220","o_17631248_1280.jpg":"1280x853","o_17631248_1024.jpg":"1024x682","o_17631248_640.jpg":"640x426","o_17631248_480.jpg":"480x320","o_17631248_340.jpg":"340x226","o_17631248_220.jpg":"220x146","h_17631248_1280.jpg":"1280x854","h_17631248_1024.jpg":"1024x683","h_17631248_640.jpg":"640x427","h_17631248_480.jpg":"480x320","h_17631248_340.jpg":"340x227","h_17631248_220.jpg":"220x147","pp_17631248_1280.jpg":"1006x1280","pp_17631248_1024.jpg":"805x1024","pp_17631248_640.jpg":"503x640","pp_17631248_480.jpg":"377x480","pp_17631248_340.jpg":"267x340","pp_17631248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2441","hd_17646426_1920.jpg":"1920x1080","k_17646426_1280.jpg":"1280x1280","k_17646426_1024.jpg":"1024x1024","k_17646426_640.jpg":"640x640","k_17646426_480.jpg":"480x480","k_17646426_340.jpg":"340x340","k_17646426_220.jpg":"220x220","o_17646426_1280.jpg":"1280x1627","o_17646426_1024.jpg":"1024x1301","o_17646426_640.jpg":"640x813","o_17646426_480.jpg":"480x610","o_17646426_340.jpg":"340x432","o_17646426_220.jpg":"220x279","h_17646426_1280.jpg":"1280x854","h_17646426_1024.jpg":"1024x683","h_17646426_640.jpg":"640x427","h_17646426_480.jpg":"480x320","h_17646426_340.jpg":"340x227","h_17646426_220.jpg":"220x147","pp_17646426_1280.jpg":"1006x1280","pp_17646426_1024.jpg":"805x1024","pp_17646426_640.jpg":"503x640","pp_17646426_480.jpg":"377x480","pp_17646426_340.jpg":"267x340","pp_17646426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17646420_1920.jpg":"1920x1080","k_17646420_1280.jpg":"1280x1280","k_17646420_1024.jpg":"1024x1024","k_17646420_640.jpg":"640x640","k_17646420_480.jpg":"480x480","k_17646420_340.jpg":"340x340","k_17646420_220.jpg":"220x220","o_17646420_1280.jpg":"1280x852","o_17646420_1024.jpg":"1024x681","o_17646420_640.jpg":"640x426","o_17646420_480.jpg":"480x319","o_17646420_340.jpg":"340x226","o_17646420_220.jpg":"220x146","h_17646420_1280.jpg":"1280x854","h_17646420_1024.jpg":"1024x683","h_17646420_640.jpg":"640x427","h_17646420_480.jpg":"480x320","h_17646420_340.jpg":"340x227","h_17646420_220.jpg":"220x147","pp_17646420_1280.jpg":"1006x1280","pp_17646420_1024.jpg":"805x1024","pp_17646420_640.jpg":"503x640","pp_17646420_480.jpg":"377x480","pp_17646420_340.jpg":"267x340","pp_17646420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2821","hd_17646412_1920.jpg":"1920x1080","k_17646412_1280.jpg":"1280x1280","k_17646412_1024.jpg":"1024x1024","k_17646412_640.jpg":"640x640","k_17646412_480.jpg":"480x480","k_17646412_340.jpg":"340x340","k_17646412_220.jpg":"220x220","o_17646412_1280.jpg":"1280x1880","o_17646412_1024.jpg":"1024x1504","o_17646412_640.jpg":"640x940","o_17646412_480.jpg":"480x705","o_17646412_340.jpg":"340x499","o_17646412_220.jpg":"220x323","h_17646412_1280.jpg":"1280x854","h_17646412_1024.jpg":"1024x683","h_17646412_640.jpg":"640x427","h_17646412_480.jpg":"480x320","h_17646412_340.jpg":"340x227","h_17646412_220.jpg":"220x147","pp_17646412_1280.jpg":"1006x1280","pp_17646412_1024.jpg":"805x1024","pp_17646412_640.jpg":"503x640","pp_17646412_480.jpg":"377x480","pp_17646412_340.jpg":"267x340","pp_17646412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_17646414_1920.jpg":"1920x1080","k_17646414_1280.jpg":"1280x1280","k_17646414_1024.jpg":"1024x1024","k_17646414_640.jpg":"640x640","k_17646414_480.jpg":"480x480","k_17646414_340.jpg":"340x340","k_17646414_220.jpg":"220x220","o_17646414_1280.jpg":"1280x849","o_17646414_1024.jpg":"1024x679","o_17646414_640.jpg":"640x424","o_17646414_480.jpg":"480x318","o_17646414_340.jpg":"340x225","o_17646414_220.jpg":"220x145","h_17646414_1280.jpg":"1280x854","h_17646414_1024.jpg":"1024x683","h_17646414_640.jpg":"640x427","h_17646414_480.jpg":"480x320","h_17646414_340.jpg":"340x227","h_17646414_220.jpg":"220x147","pp_17646414_1280.jpg":"1006x1280","pp_17646414_1024.jpg":"805x1024","pp_17646414_640.jpg":"503x640","pp_17646414_480.jpg":"377x480","pp_17646414_340.jpg":"267x340","pp_17646414_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15491044 Threads: 3 Questions: 3201953130 Slow queries: 7208800 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236013213 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dubrovacki-vijecnici-su-jednoglasno-usvojili-plan-upravljanja-svjetskim-dobrom-unesco-a-svojim-starim-gradom-a-sto-split-ceka-1098419 [printLink] => /split/dubrovacki-vijecnici-su-jednoglasno-usvojili-plan-upravljanja-svjetskim-dobrom-unesco-a-svojim-starim-gradom-a-sto-split-ceka-1098419?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638612 [name] => Stari grad Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-13 11:28:05 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-grad-dubrovnik [link] => /tag/stari-grad-dubrovnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 328327 [name] => unesco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => unesco [link] => /tag/unesco ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učimo od gospara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubrovački vijećnici su jednoglasno usvojili plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, svojim Starim gradom. A što Split čeka? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17640586.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Prof. dr. sc. Jukka Jokilehto, arhitekt, urbanist i konzervator, čovjek je zavidnog utjecaja na razvoj filozofije i teorije zaštite graditeljske baštine na svjetskoj razini [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17640586.jpg [title] => Prof. dr. sc. Jukka Jokilehto, arhitekt, urbanist i konzervator, čovjek je zavidnog utjecaja na razvoj filozofije i teorije zaštite graditeljske baštine na svjetskoj razini Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17506410.jpg [title] => Anton Hauswitschka/DV ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17506408.jpg [title] => Anton Hauswitschka/dv ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17222612.jpg [title] => Zvonimir Barisin/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/13772618.jpg [title] => Zvonimir Barisin/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/13772626.jpg [title] => Zvonimir Barisin/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17631248.jpg [title] => Niksa Duper/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17646426.jpg [title] => Ivana Katurić, direktorica tvrtke 'Urbanex' za strateško prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17646420.jpg [title] => Zagreb, 280421.
Vlaska 49.
Ivana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17646412.jpg [title] => Zagreb, 280421.
Vlaska 49.
Ivana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17646414.jpg [title] => Zagreb, 280421.
Vlaska 49.
Ivana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dubrovačko Gradsko vijeće usvojilo je, i to jednoglasno, plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, Starim gradom Dubrovnikom, koji se smatra strateškim dokumentom nulte kategorije.

Cilj mu je stvaranje pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, ali i istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.

Plan upravljanja izradio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu, naručio ga putem javnog natječaja Zavod za obnovu Dubrovnika, a dio tima koji je radio na strukturiranju ovog ambicioznog projekta činili su dr. sc. Ivana Katurić, predavačica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i direktorica splitske tvrtke "Urbanex", specijalizirane za područje urbanizma, kulture i europskih fondova, te prof. dr. sc. Jukka Jokilehto (Finac s trenutačnom adresom u Rimu), arhitekt, urbanist i konzervator s više od 40 godina iskustva. Profesor Jokilehto je, među brojnim funkcijama koje je obnašao, bio i pomoćnik direktora Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM) koji je osnovao UNESCO, a i danas je, premda u mirovini, aktivan u tome centru kao poseban savjetnik direktora ICCROM-a. Također, on je i počasni predsjednik Međunarodnog odbora za izobrazbu pri Međunarodnom vijeću za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS), koje također radi u sklopu UNESCO-a.

Kako do Dubrovnika?

- Na samom projektu bio sam uključen u strukturiranje plana upravljanja i usklađivao ga s UNESCO-ovim smjernicama - kazao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Jukka Jokilehto.

- Za mene je najveći problem tijekom izrade plana bila komunikacija tijekom cijelog tog procesa. Naime, zbog nemogućnosti putovanja iz Dubrovnika i u Dubrovnik i nemogućnosti izravna razgovora uživo s članovima tima i lokalnim dionicima ovog procesa, problem komunikacije bio je vrlo izražen. No, nakon nekog vremena, komunikacija se uhodala, prilagodili smo se radu u uvjetima COVID-a 19 i stvari su uspješno dovršene - kaže prof. Jokilehto.

Izrada samog dokumenta započela je u srpnju 2019. godine. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je, kažu autori plana, aktivna participacija građana i civilnog društva. Uostalom, vrlo je neobično da se bilo što, bilo gdje u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku, usvoji jednoglasno, i to u vrijeme koje je na pedalj od lokalnih izbora.

- Participativan proces s lokalnom zajednicom, građanima, udrugama i drugim dionicima započeo je vrlo rano - objašnjava Ivana Katurić.

- Naime, važan temelj svih budućih aktivnosti postavili su prof. emeritus dr. sc. Ognjen Čaldarović, doc. dr.sc. Jana Vukić i izv. prof. dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, koji su direktno s građanima provodili brojna sociološka i demografska istraživanja u godinama koje su prethodile izradi samog plana. Posebno treba naglasiti inicijativu popisa stanovništva unutar područja dobra svjetske baštine koji su navedeni stručnjaci provodili zajedno s građanima.

Na taj način je postupno izgrađeno međusobno povjerenje građana i stručnjaka te je osiguran kvalitetan zajednički dijalog za rješavanje problema koji su se mnogima činili nerješivima. Udruge i građani koji su sudjelovali u procesu izrade plana, od iniciranja reaktivne misije UNESCO-a do popisa stanovništva i edukacijskih programa, uložili su veliku energiju i entuzijazam u samu izradu - kaže Ivana Katurić. Svako je dobro s UNESCO-ove liste svjetske baštine danas dužno imati plan upravljanja da bi uopće bilo upisano, a gradovi poput Splita i Dubrovnika, koji su na listi od samog početka, dok plan upravljanja još nije bio uvjet upisa, također moraju izraditi takav plan.

Planovi upravljanja, suprotno shvaćanju raširenom u javnosti, pa i među dijelom stručnjaka, nisu samo maglovite želje, ali ni detaljni popisi budućih aktivnosti, već dokumenti koji bi trebali omogućiti kontinuitet upotrebe javnih dobara, prostora, privatnih i drugih zemljišta i ekonomske aktivnosti unutar tih vrijednih cjelina, ali pritom čuvajući vitalnost zajednice.

Ništa bez građana

- Mislim da je povezivanje svih mišljenja, potreba i želja bilo ključ uspjeha i uspješne provedbe procesa. Pronalaženje zajedničkog jezika svih dionika i međusobna suradnja osnova su za provedbu dokumenta u idućem razdoblju - kaže prof. Jokilehto, a s njim se slaže i Ivana Katurić.

- Tijekom procesa izrade velika pozornost stavljena je na nastavak aktivnosti izgradnje kapaciteta preko urbanih centara - kaže Ivana Katurić.

- Bez lokalne zajednice, građana te angažmana i truda Povjerenstva i Zavoda za obnovu Dubrovnika, današnji plan upravljanja ne bi bio moguć. Naravno, u procesu izrade plana surađivao je cjelokupan tim, od voditelja tima prof. Nenada Lipovca i koordinatora tima prof. Krunoslava Šmita s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te brojnih suradnika koji su radili na elementima plana - naglašava Katurić.

No, što to konkretno znači? Plan upravljanja naznačio je 12 ciljeva koji su strukturirani kroz šest tematskih cjelina: upravljanje dobrom i izgradnja kapaciteta; zaštita, očuvanje i održavanje; održivi razvoj; upravljanje turizmom; upravljanje prometom; upravljanje rizicima.

- Najteži zadatak je zaštita živoga grada, održivo stanovanje i izgradnja sustava lokalnog ekonomskog razvoja koji su otporni na situacije poput pandemije. Otporni sustavi ne oslanjaju se na samo jednu ekonomsku granu poput turizma, i to bi trebala biti ključna premisa budućeg razvoja. U idućim razdobljima potrebno je razvijati sustave, prostore i zajednicu otporne na klimatske promjene i na različite druge ugroze. Sve je to moguće financirati i razvijati kroz Mehanizam za oporavak i otpornost EU-a, kao i novi višegodišnji financijski okvir - kaže Ivana Katurić.

Premda se pod zaštitom Dubrovnika prvenstveno misli na Grad unutar zidina, aspekt cjelovitosti podrazumijeva širi kontekst, koji u obzir uzima ukupnost povijesno-funkcionalnog razvoja i uključuje kontaktno područje i okružje.

- Evolucija našeg razumijevanja i definiranja različitih vrsta baštine pokazala je da bi zapravo sav izgrađeni prostor trebao biti pod sustavnim upravljanjem koje bi njegovu stanovništvu trebalo pomoći u prepoznavanju odlika sredine u kojoj žive. U svakom slučaju, neovisno o tome smatra li se neko područje baštinom ili ne, korisno je unaprijed dogovoriti opseg upravljanja budućim održivim razvojem - kaže prof. Jokilehto.

Što će biti sa Splitom

Ipak, budući da je Split, baš kao i Dubrovnik, na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, pitanje upravljanja Dioklecijanovom palačom i splitskom starom gradskom jezgrom logično se nameće. Što bi bilo dobro, u smislu formuliranja sličnog plana, učiniti u Splitu?

- Čini se da bi u osnovi postupak u slučaju Dubrovnika bio primjenjiv i na Split - kaže Jukka Jokilehto.

- Mnogo participativnih aktivnosti, multisektorske radionice, ogroman broj sudionika i prepoznavanje zajedničkih ciljeva, interesa i dogovora. To je recept za uspjeh. Konkretno, prije svega, potrebno je pozvati se na kriterije svjetske baštine, a također i na nacionalne i lokalne zahtjeve za njezinim očuvanjem. Već postoji povijest konzervatorskih i urbanističkih napora koja seže nekoliko desetljeća unatrag te je stoga potrebno izvršiti kritičku procjenu njihove valjanosti u odnosu na trenutačno stanje. To se posebno odnosi na ulogu stare jezgre grada u odnosu na okolni kontekst, kao što je sada naglašeno u raznim međunarodnim preporukama - kaže dr. Jokilehto.

Kako bilo da bilo, Dubrovnik, prema jednoglasno usvojenom planu, "treba i dalje biti urbano središte iz kojeg proizlazi identitet grada, koje senzibilizira kompletnu lokalnu zajednicu da poštuje i čuva Grad kao svoju baštinu, kao dio svojstvenog identiteta zajednice jer samo tako će oni moći biti ti koji će tu baštinu čuvati i proslijediti novim generacijama".

No, kako je riječ o prvom takvom planu u Hrvatskoj, on je i temelj daljnjim procesima usmjeravanja sljedećih planova i načina upravljanja svjetskim dobrom, kako u Gradu, tako sutra i u Splitu. Kad god to sutra stiglo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Anton Hauswitschka/DV Anton Hauswitschka/dv Zvonimir Barisin/Cropix Zvonimir Barisin/Cropix Zvonimir Barisin/Cropix Niksa Duper/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix
Privatni album
Prof. dr. sc. Jukka Jokilehto, arhitekt, urbanist i konzervator, čovjek je zavidnog utjecaja na razvoj filozofije i teorije zaštite graditeljske baštine na svjetskoj razini
Damjan Tadic/Cropix
Ivana Katurić, direktorica tvrtke 'Urbanex' za strateško prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix
Zagreb, 280421.
Vlaska 49.
Ivana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix
Zagreb, 280421.
Vlaska 49.
Ivana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
Damjan Tadic/Cropix
Zagreb, 280421.
Vlaska 49.
Ivana Katuric direktorica tvrtke Urbanex za stratesko prostorno planiranje.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dubrovacki-vijecnici-su-jednoglasno-usvojili-plan-upravljanja-svjetskim-dobrom-unesco-a-svojim-starim-gradom-a-sto-split-ceka-1098419 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6cbe6e300e7929d0c39f4898d73044544aa3eb2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubrova%C4%8Dki+vije%C4%87nici+su+jednoglasno+usvojili+plan+upravljanja+svjetskim+dobrom+UNESCO-a%2C+svojim+Starim+gradom.+A+%C5%A1to+Split+%C4%8Deka%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdubrovacki-vijecnici-su-jednoglasno-usvojili-plan-upravljanja-svjetskim-dobrom-unesco-a-svojim-starim-gradom-a-sto-split-ceka-1098419 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdubrovacki-vijecnici-su-jednoglasno-usvojili-plan-upravljanja-svjetskim-dobrom-unesco-a-svojim-starim-gradom-a-sto-split-ceka-1098419 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učimo od gospara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitučimo od gospara

Dubrovački vijećnici su jednoglasno usvojili plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, svojim Starim gradom. A što Split čeka?

Piše Eda Vujević
13. svibnja 2021. - 11:27
Prof. dr. sc. Jukka Jokilehto, arhitekt, urbanist i konzervator, čovjek je zavidnog utjecaja na razvoj filozofije i teorije zaštite graditeljske baštine na svjetskoj raziniPrivatni album

Dubrovačko Gradsko vijeće usvojilo je, i to jednoglasno, plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, Starim gradom Dubrovnikom, koji se smatra strateškim dokumentom nulte kategorije.

Cilj mu je stvaranje pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, ali i istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.

Plan upravljanja izradio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu, naručio ga putem javnog natječaja Zavod za obnovu Dubrovnika, a dio tima koji je radio na strukturiranju ovog ambicioznog projekta činili su dr. sc. Ivana Katurić, predavačica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i direktorica splitske tvrtke "Urbanex", speci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:14