StoryEditorOCM
SplitSKANDAL U SPLITU

Dobili smo specijalizanta koji je prijavio ginekologa za prijetnju: Da, nažalost, ja sam taj... Ovako ga opisuju kolege

Piše Mirela Goreta
6. listopada 2023. - 19:40

- Da, nažalost, ja sam taj. Ne bih još ništa smio komentirati, jer je istraga u tijeku. Nezgodno je miješati se dok to sve skupa još uvijek traje – kazao nam je 29-godišnji specijalizant splitske bolnice M. S., koji je prijavio starijeg kolegu ginekologa, 58-godišnjeg dr. Antu Radića, jer mu je, kako je ustvrdio, priprijetio skalpelom i životom.

Incident zbog kojega se u u priču uključila i splitska policija, kojoj je trebalo nekoliko dana da provede kriminalističku obradu i protiv 58-godišnjeg ginekologa podnese posebno izvješće kao nadopunu već ranije podnesene kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, dogodio se u jutarnjim satima 29. rujna u operacijskoj sali Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split prilikom operacije jedne pacijentice gdje je došlo do verbalnog sukoba između starijeg, iskusnog ginekologa i njegovog dvostruko mlađeg kolege.

image
Jakov Prkić/Cropix

Navodno je stariji liječnik, nakon okršaja riječima, uzeo u ruke skalpel te je mlađem kolegi zaprijetio, govoreći: "Hoćeš da ti porežem karotidu?". Mladi specijalizant iz jednog od gradića u splitskoj okolici očito je vrlo ozbiljno shvatio upućene prijetnje odlučivši podnijeti prijavu, a policija je 3. listopada dovršila kriminalističku obradu.

Optuženi ginekolog navodno je u svoju obranu kazao kako je bila riječ o šali. Kontaktirali smo ga na radnom mjestu kako bismo čuli i njegovu stranu priče, no nije bio raspoložen za razgovor, baš kao ni mlađahni kolega, koji nije želio komentirati niti navode zagrebačkog kirurga Hrvoja Tomasovića, nekadašnjeg djelatnika splitske bolnice, koji je na svom Facebook profilu detaljno opisao incident.

Dr. Tomasović je iznoseći svoja saznanja o tome što se uistinu dogodilo u operacijskoj sali na splitskoj Ginekologiji, a u nedostatku izjava samih aktera sukoba, objavio poduži status pozvavši se na insajderske izvore iz prve ruke.

- Dakle o dr. Radić s kojim sam dosta često znao raditi u ginekološkoj sali kada bi na programu bile složenije operacije gdje je bio nužan bio kirurg mogu reći sve najbolje. Radi se o vrlo ozbiljnom liječniku, specijalistu ginekologu koji izvodi vrlo teške i komplicirane ginekološke zahvate - napisao je između ostalog dr. Tomasović prepričavajući što se uistinu zbilo. I u bolničkim kuloarima kruži ista priča...

image
Joško Ponoš/Cropix

- Tijekom ozbiljnog ginekološkog operacijskog zahvata kojeg je izvodio dr. Radić asistirala su mu dva specijalizanta prema jednom izvoru ili čak tri specijalizanta prema drugom. U tijeku operacije dr. Radić pita prvog kolegu specijalizanta kako mu je ime (radi se o novim specijalizantima kojih ima dosta i čovjek nije znao njihova imena) i ovaj mu odgovori da se zove "Jure". Dr. Radić pita sada drugog specijalizanta kako se zove, ovaj kaže da se zove isto "Jure".

Tu počinje maleni problem jer se dr. Radiću sada nekako činilo da nešto nije u redu i da ga kako kažu u Splitu "počeli vatat u đir". Pita on trećega kako se zove, a ovaj odgovori da je isto "Jure".

Onda opet pita prvoga kako se zove i ovaj uz smijanje opet kaže da je "Jure". Dr. Radić nakon toga shvati da ga mladi specijalizanti koji nemaju veze još s ginekologijom rade budalom, redikulom i kako ga sprdaju dok je on u adrenalinskom stresu od operacije.

image
Neja Markičević/Ilustracija/Cropix

Ometaju operaciju i izbace čovjeka iz takta koji na to kaže to što je rekao. Onda mladi specijalizant koji vjerojatno nema pojma o ginekologiji, a specijalizaciju je dobio vjerojatno preko veze prijavi nesretnog liječnika policiji i eto ti afere - napisao je dr. Hrvoje Tomasović braneći starijeg kolegu.

- Stvarno ne bi to htio komentirati, a mislim da ne bih smio ni istupati u medijima zbog ugovora s KBC-om. Možda nekom drugom prilikom. Sad moram ići, u žurbi sam… - nije se želio referirati na Tomasovićeve riječi specijalizant M. S. nastojeći što prije prekinuti telefonski razgovor.

Tek nam je potvrdio kako nije ni na bolovanju ni na godišnjem nego na radnom mjestu u bolnici na Firulama gdje je, prema našim saznanjima, prije nešto više od dvije godine primljen na specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije. Neke kolege s fakulteta, kao i oni iz njegove radne sredine opisuju ga kao, najblaže rečeno, osobu osebujnog karaktera.

- Služba za opće, pravne i poslove zastupanja KBC-a Split provodi uobičajenu proceduru prikupljanja činjenica. Na osnovu njih donijet će zaklučak prema kojem će postupati, a sve u skladu sa zakonskim propisima - poručuju nadležni iz bolnice na Firulama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:46