StoryEditorOCM
SplitSLUŽBENI NALAZI

Dobili smo odgovor iz Državnog inspektorata o stanju životinja, a saznali smo i tužnu sudbinu vukova: ‘Osuđeni su...‘

Piše Božidar Lončar
29. ožujka 2024. - 14:53

Što je sa 61 odraslim psom, šest štenaca i dva vuka koje je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pronašla na Putu Orišca očevidom u postupku koji je vodio MUP?

Policija je 64-godišnjaka iz Solina, T.P., prijavila zbog osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela Ubijanje ili mučenje životinja i Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti. Neslužbeni izvori kažu kako je riječ o psihijatru.

IMAMO VIDEO Pse i vukove u očajnim uvjetima u Splitu držao je psihijatar! Bili smo tamo: ‘Zavijaju cijelu noć, smrad...‘

Iz Državnog inspektorata smo dobili odgovor kako su psi dobrog zdravstvenog stanja i o njima vodi brigu Grad Split:

- Specijalizirani tim Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja preuzeo je brigu o vukovima. Psi su dobrog zdravstvenog stanja, postepeno će se zbrinjavati, kuja i štenci su zbrinuti. Ima necijepljenih i nečipiranih, ali više će se znati po završetku inspekcijskog nadzora. Postupak je vodio MUP - kazao je.

image
Ante Čizmić/Cropix

Odgovor Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nam je proslijeđen te je navedeno kako su pronađeni sivi vuk i vučica (Canis lupus) procijenjene starosti između 3 i 4 godine. Utvrđeno je da su u dobrom zdravstvenom i gojnom stanju, bez ozljeda ili ožiljaka i naučeni su na ljude jer su vjerojatno iz prirode uzeti kao mladunčad pa ih nije moguće vratiti u prirodu, odgovorili su iz resornog ministarstva.

- Vuk i vučica procijenjene su starosti 3 – 4 godine. Vjerojatno su iz prirode uzeti još kao mladunčad jer su naučeni na ljude pa ih zato više nije moguće vratiti u prirodu. Nažalost, ovakvim postupanjem pojedinaca uzrokuje se trajna šteta prirodi, a divlje životinje uzete iz prirode ne samo da su osuđene na život u zatočeništvu, nego se time uzrokuju i troškovi koje zahtjeva trajna skrb o ovakvim jedinkama u zatočeništvu do kraja njihova života.

image

PU SD

PU SD

Dvije jedinke sivog vuka su vrsta koja je strogo zaštićeni u RH i EU. Životinje su jučer u kasnim večernjim satima pod pratnjom veterinara upućene u ovlašteno oporavilište za divlje životinje ovog Ministarstva i smještene u adekvatnu nastambu. Trenutno su u fazi prilagodbe na nove uvjete.

Do okončanja postupka jedinke su privremeno smještene u oporavilištu. U ovakvim slučajevima, ovo Ministarstvo donosi odluku o njihovom trajnom smještaju na području RH ili drugim državama članica EU.

Nažalost, ovakvim postupanjem pojedinaca uzrokuje se trajna šteta prirodi, a divlje životinje uzete iz prirode ne samo da su osuđene na život u zatočeništvu, nego se time uzrokuju i troškovi koje zahtjeva trajna skrb o ovakvim jedinkama u zatočeništvu do kraja njihova života - odgovorili u iz MINGOR-a.

Užas u Splitu: muškarac zlostavljao 67 pasa koje je držao u groznim uvjetima. I dva vuka! Policija ga je uhitila...

Doznali smo tko je uhićeni muškarac koji je u Splitu u neadekvatnim uvjetima držao pse i vukove. Smjestio ih je na Žnjan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:16