StoryEditorOCM
Splitpuno oglasa

Čudo. U Splitu ima posla i u studenom. Šefica HZZ-a: ‘Nezaposlenima nudimo i vaučere, a za jednim vlada prava pomama‘

Piše Ana Pivčević
13. studenog 2023. - 07:22

Turistička sezona je iza nas i nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada sezonski radnici zaželjeli su se malo odmora. No, za poslodavce nema odmora. Oni lukaviji znaju da je sada idealno vrijeme za dogovore za iduću turističku sezonu. Na vrijeme treba pronaći radnike kako na ljeto ne bi ostali bez radne snage. U posljednje vrijeme na splitskim je ulicama sve više stranih radnika. Možemo ih vidjeti na biciklima i motociklima kako dostavljaju hranu, u portunima kako raznose poštu, u restoranima i kafićima, nema gdje ih nema. Upravo zbog toga odlučili smo provjeriti na splitskom Zavodu za zapošljavanje kakva je situacija i koliko je nezaposlenih. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je na stranicama Zavoda za zapošljavanje u listopadu aktivnih 3013 oglasa za posao.

– U isto vrijeme prošle godine bilo je 2729 oglašenih radnih mjesta, što je porast od 10 posto. Inače, kumulativno u prvih 10 mjeseci 2023. godine traženo je na području naše županije 30.970 radnika, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine više za pet posto, odnosno od siječnja do listopada 2022. godine ukupno je traženo 29.500 radnika – objašnjava nam Jelena Gogić, predstojnica splitskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

image

Jelena Gogić, predstojnica splitskog ureda HZZ-a

Mario Todoric/Cropix

Dodaje da su najtraženiji poslovi vezani uz turizam i ugostiteljstvo.

– U takve grupe zanimanja, odnosno poslove, spadaju konobari i kuhari, pomoćno ugostiteljsko i hotelsko osoblje, trgovci i prodavači, vozači... Najtraženiji su poslovi vezani uz turizam i ugostiteljstvo jer se najveći intenzitet zapošljavanja, odnosno ugovaranje radnog odnosa u Splitsko-dalmatinskoj županiji događa u svibnju i lipnju, kad se realizira više od 70 posto sezonskog zapošljavanja, no pripreme i ponude za posao započinju već krajem prethodne godine – govori nam Gogić. 

Pada broj nezaposlenih

Krajem listopada ove godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Područnom uredu u Splitu evidentirano je 18.625 nezaposlenih osoba, dok je krajem listopada 2022. godine u evidenciji bilo 20.386 nezaposlenih, što je smanjenje od 8,6 posto. 

Ako gledamo strukturu nezaposlenih prema spolu, udio nezaposlenih žena u listopadu ove godine bio je 56 posto, a muškaraca 44 posto. Usporedbe radi, objašnjava nam Gogić, prošle je godine udio žena u ukupnoj nezaposlenosti bio nešto manji i iznosio je 54 posto. 

– Prema stručnoj spremi, najviše je nezaposlenih sa srednjom školom (67,4 posto), potom sa završenom osnovnom školom (14 posto), 10 posto ih je s diplomskim studijem, magisterijem ili doktoratom, 7,9 posto s višom školom ili preddiplomskim studijem i 0,7 posto ih je s nezavršenom osnovnom školom ili bez nje – iznosi nam podatke predstojnica splitskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

S obzirom na sve veći broj zapošljavanja stranih radnika, zanimalo nas je uspiju li poslodavci na Zavodu pronaći radnike, odnosno odgovaraju li kadrovi prijavljeni na HZZ-u onima koji se traže. 

– Najveći broj zapošljavanja, odnosno pronalaska adekvatne radne snage događa se u ljetnom periodu, kad poslodavci potražuju i najviše radnika. Ako pak na Zavodu ne pronađu traženi kadar, okreću se uvozu. Tako je na području naše županije u prvih 10 mjeseci 2023. godine ukupno zaprimljeno 17.306 zahtjeva poslodavaca za izdavanje mišljenja za boravak i rad stranih radnika, od kojih je 15.287 dobilo pozitivno mišljenje. Najtraženija su zanimanja u građevinskom sektoru, potom u ugostiteljstvu, a tu su i velike potrebe za dostavljačima – objašnjava nam Gogić. 

image
Duje Klarić/Cropix/Ilustracija

Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi i programe obrazovanja, osposobljavanja i prekvalifikacije nezaposlenih osoba kako bi one što prije mogle pronaći svoje mjesto u svijetu rada. 

– Zavod za zapošljavanje, da bi prevenirao nedostatak radne snage, planira potrebe za obrazovanjem, a na temelju analize ponude i potražnje poslova na području naše županije. Tako smo i ovu godinu u okviru sporazuma sklopljenih s obrazovnim ustanovama organizirali osposobljavanje za poslove maslinara, vrtlara i vinogradara te osposobljavanje za vozače C i D kategorije i program periodičke izobrazbe vozača (kod 95). Ukupno je u ovoj godini u obrazovanje za maslinare uključeno 37 osoba, dok je 17 osoba uključeno u program vrtlarstva. Što se tiče obrazovanja za vozače, tu je vladao znatno veći interes, tako da su 64 osobe završile programe obrazovanja za vozača C kategorije, a 26 za vozača D kategorije. Trenutno smo u pripremi za novi krug obrazovanja vozača C i D kategorije, od kojih 116 za vozača C i 124 za vozača D kategorije, te ukupno 60 polaznika za periodičku izobrazbu vozača – navodi nam predstojnica splitskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uz osposobljavanja, Zavod za zapošljavanje od travnja 2022. godine provodi i obrazovanje putem sustava vaučera. Cilj korištenja vaučera je, objašnjava Gogić, steći potrebna znanja i vještine koje tržište rada traži ili pak nadograditi i zadržati već postojeća znanja i vještine, zbog čega u obrazovanje putem vaučera mogu biti uključene i nezaposlene i zaposlene osobe.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

– Za sada se kroz vaučer svi zainteresirani mogu obrazovati za digitalne ili zelene vještine, odnosno za digitalna ili zelena radna mjesta, a kad se ostala zanimanja usklade s HKO-om, vaučer će se moći koristiti i za druga zanimanja. Da vaučeri funkcioniraju dobro, pokazuje i broj zaprimljenih zahtjeva za odobrenje vaučera. Tako je od početka uvođenja sustava vaučera od 1. travnja 2022. godine ukupno u Hrvatskoj zaprimljeno 15.000 zahtjeva, od kojih je 2000 zaprimljeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći interes iskazan je za stjecanje znanja u digitalnim vještinama (84 posto), a 16 posto za zelena radna mjesta. Isto tako, većina korisnika su zaposlene osobe (66 posto). Važno je napomenuti da su obrazovni program raznoliki i trenutno 134 obrazovne ustanove nude ukupno 913 obrazovnih programa – za kraj nam je navela Jelena Gogić, predstojnica splitskog ureda HZZ-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 14:34