stdClass Object ( [id] => 1168336 [title] => Grad napokon preuzima potpuno upravljanje Bačvicama! Uskoro će i Ovčice postati ‘splitske‘, a onda ćemo popraviti i legendarni - tuš! [alias] => ceka-nas-turbulentna-sjednica-gradskog-vijeca-prva-koja-ce-se-odrzati-nakon-verbalnog-ispada-dogradonacelnika-ivosevica-a-nema-sumnje-da-ce-se-raspravljati-o-cijenama-i-uklanjanu-pojedinih-stekata [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVIJE

12:10

Gradsko je vijeće dalo suglasnost Javnoj ustanovi “Športski objekti” za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke. Naime, tako je i glasila točka dnevnog reda, što je zbunilo vijećnike.

U biti je riječ o prenamjeni sredstava unutar već postojećeg kredita, kojeg je GV odobrilo još prije tri godine. JUŠO je iskoristio 8.2 milijuna, a preostalih 1.7 bi željeli uložiti u sanaciju svlačionice u ŠC Jadran.

- Povjeren nam je na upravljanje ŠC Jadran, koji realno nije uvjetan za korištenje. Cilj nam je u kratkom vremenskom roku staviti ga u funkciju, a ovo je jedino kako možemo iznaći sredstva, kazao je ravnatelj Gordon Cerjan.

- Niti ja nemam točne podatke koliko će sve to koštati, čekamo projekt izvedenih radova, po njemu ćemo imati točan troškovnik. Pripremne radnje su u tijeku, izvršeno je snimanje prodora morske vode, sad treba utvrditi kako ga sanirati, i to je razlog zato nismo taksativno naveli što je sve na trošku, iskren je bio.

Vijećnike je zanimalo i kada će biti moguće postaviti balon “nad Uvalom Baluni”, i tako omogućiti građanima još jedan sportski prostor zimi. Listopad bi bio pravi odgovor.

Na red je došao i Prijedlog rješenja o razrješenju i izboru člana Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike, koji je bez problema i jednoglasno prošao.

Tomislav Đonlić je tražio razrješenje, a na njegovo ime je imenovan Ivan Ugrin.

Promjena je došlo i u Komisiji za javna priznanja. Ivana Prijatelj Pavičić razriješena je dužnosti, a umjesto nje imenovan je Sani Mardešić.

Na kraju sjednice predsjednik Jakov Prkić, predložio je vijećnicima da testiraju i izvježbaju glasanje putem aplikacije.

S tim se nije složila Branka Ramljak koja je istaknula da nije korektno to raditi kada nisu svi vijećnici prisutni.

Sjednica je i službeno završena, a gradski vijećnici novitete će testirati sljedeći put.

11:20

Prihvaćen je Mostov prijedlog Programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita za ovu godinu. Ono što je novo jest da se uvodi stalna točka dnevnoga reda, koja će biti na svim budućim sjednicama, a riječ je o izvještaju kojeg se treba vijećnicima podnijeti o poduzetim aktivnostima u razdoblju između sjednica Gradskoga vijeća.

Redovito će se o stanju i statusu projekta izvještavati vijećnike, s naglaskom na Stambeno naselje “Korešnica”, projekt uređenja Žnjana, uređenja Istočne obale, statusa izgradnje novih vrtića, izgradnje i rekonstrukcije garaža i planu daljnjeg rješavanja prometa u mirovanju, o poboljšanju javnog gradskog prijevoza, o projektima koji imaju za cilj postizanje ravnomjernog razvoja istočnih dijelova grada, o aktivnostima u gospodarenju otpadom, o izradi novog PPUG-a i GUP-a i provedbi gradskih projekata s hodogramom aktivnosti...

Vijećnici će biti izvještavani i o tijeku reorganizacije i digitalizacije rada gradske uprave i gradskih tvrtki i ustanova kao i o statusu projekta izgradnje i dogradnje osnovnih škola u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026., školskih sportskih dvorana kao i pomoći u svezi objekata srednjih škola na području Grada Splita.

Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita, prošao je bez rasprave i jednoglasno usvojen.

10:45

Gradski vijećnik Ante Vuković je tražio jasan odgovor – tko u ovome trenutku upravlja najpoznatijom gradskom plažom Bačvice? Postoji li uopće koncesionar nad istom, je li Županija ukinula koncesiju prethodnom koncesionaru I kome će je dodijeliti sada...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Nema koncesionara, oduzeta je koncesija od strane Županije i izvršena je prije dva tjedna primopredaja prema Gradu. Bivši je koncesionar (tvrtka "Bačvice plaža", u suvlasništvu "Projektnog biroa Konstruktor" i Grada) odbio nazočiti primopredaji, kazao je Ivošević, napomenuo je kako će Gradsko vijeće morati računati na rebalans proračuna, jer bi se morala pronaći sredstva za uređenje svih skala na Baćama, modernizaciju tuševa, atestiranje i kontrolu dječjih igračih sprava, treba uz to i vidjeti što je sa zelenilom, pristupiti čišćenju...

Kako bilo – Bačvice su se vratile sojem Gradu! Županija neće raspisati natječaj za koncesiju ni za Ovčice, i njih će preuzeti Grad:

– Sanirati ćemo legendarni tuš, uspio je nasmijati vijećnike dogradonačelnik.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

10:30

Bez obzira što su vijećnici oporbe napustili sjednicu, oni koji su ostali u amfiteatru FESB-a su postavili pitanja u okviru “aktualnog sata”, doduše ovoga puta dogradonačelnicima, a ne gradonačelniku samom.

Gradskog vijećnika Davora Matijevića (SDP) zanimalo je koji je benefit od izbacivanja šumarske djelatnosti iz djelatnosti Park- šume Marjan. 

- S obzirom na to da će se za te radove sada angažirati privatne tvrtke koliko bi to moglo koštati na godišnjoj razini i zbog čega je to prihvatljivije od toga da se stručno ekipira sama Ustanova za obavljanje šumarskih djelatnosti. Što je s optužnim prijedlogom Javne ustanove zbog radova u Vili Dalmaciji i hoće li to ugroziti

najavljene dogovorene evente koji su dogovoreni navodno već za travanj? Zašto se radilo u zaštićenom području bez potrebnih dopuštenja, tko je za to odgovoran i kada ste  gradonačelnik saznali za optužni prijedlog? - nabrojio je Matijević svoja pitanja. 

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je što se tiče šumarske djelatnosti, istaknuo, da niti jedna javna ustanova u Republici Hrvatskoj nije registrirana za navedenu djelatnost. 

- U park šumi Maksimir šumom gospodare Hrvatske šume jer je vlasnika šume RH, a ne jedinica lokalne samouprave. Po pitanju Marjana ćemo morati imati nekoliko diskusija na određena pitanja koja su riješena u prošlom mandatu na po meni neprikladan način. Prebačena je obaveza na Grad Split da snosi trošak gospodarenja šumom. Čim je vlasnik jedinica lokalne samouprave, a ne RH, Hrvatske šume niti su obvezne kao u ostalim šumama automatski o svom trošku gospodariti, niti ih se može  prisiliti da se jave na natječaj – kazao je Ivošević.

Objasnio je da se na prvi natječaj nitko nije javio, a na drugom je omogućena zajednica ponuditelja i javila se samo jedna. 

- Oni sad trenutno vrše te radove. Dugoročno nisam sigurna. Napravit ćemo svakako stručne analize jer svaka stvar koja se odlučuje treba biti na temelju nekakvih analiza koliko bi bilo financijski korisno za Grad da se to radi unutar ustanove, a ne van s obzirom na količinu potrebe za takve radove. To bi značilo nabavku svih strojeva u vlasništvu grada, zapošljavanje brojnih ljudi, od čega mnogo stručnih kadrova čija plaća sigurno nije sitna. U konačnici moguće da bi nas koštalo i skuplje nego što nas trenutno košta na javnoj nabavi – rekao je dogradonačelnik Ivošević.

Sljedeće pitanje na koje je odgovorio je ono oko radova u Vili Dalmaciji. 

- Meni je to malo sramotno reći, ne kažem za sve, ali u gradskoj upravi do nedavno se uopće nije pazilo o granicama Park-šume Marjan. Znali su se izvoditi radovi, osnovni i banalni poput izmjene asfalta, a bez da su se tražile osnovne suglasnosti Županije i konzervatora. Otkad smo mi došli, pazi se na područje park šume Marjan. Tako je Grad Split već dva puta zaustavljen u radovima. Jednom je u slučaj Službe izgradnje zaustavljeno spajanje struje na Sustipanu, a drugi put sada ovo u vili Dalmaciji. Zapravo je spor između mišljenja Javne ustanove i projektantice koja je radila projekt Službi za imovinu za vilu Dalmaciju da je za navedene radove potrebna ili nije potreba građevinska dozvola. Svakako propust je da nije tražena suglasnost Županije i konzervatora, ali elementarni problem je, je li potrebna ili nije građevinska dozvola – objasnio je Ivošević.

Naglasio je da imaju oprečna mišljenja, ali da će u konačnici stav donijeti građevinska inspekcija i da će se postupiti kako ona kaže. 

- Zakon se mora poštovati. Ovo je vrlo jasna poruka da je nalog JUPŠ Marjan da provodi zakon na terenu, neovisno radi li se o privatnom investitoru, Gradu Splitu ili ne znan kojoj kombinaciji. Reda i zakona mora biti. Građevinska inspekcija ću utvrditi može li ili ne može bez dozvole - rekao je Ivošević.

Što se tiče događanja u Vili Dalmaciji, Ivošević je objasnio da se vila zna rezervirati dvije-tri godine unaprijed, ali da sad ne zna reći hoće li biti štete jer sve ovisi koja će biti odluka građevinske inspekcije. 

Tamaru Visković je zanimalo zašto visokoobrazovani asistenti koji pomažu djecu u Centru za autizam imaju mjesečnu naknadu od samo 2600 kuna.

Goran Kotur je želio doznati jesu li gradske službe zbog navodnog reketarenje Grada od strane Slobodne Dalmacije - podigle kaznenu prijavu DORH-u.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

-  Neke lekcije sam naučio, neću komentirati novinski rad iz pozicije dogradonačelnika, samo ću kazati kako smo dva puta odbili ponuđenu medijsku suradnju, koja bi građane koštala 460 tisuća kuna - kazao je Bojan Ivošević.

- To ćete morat ili dokazati ili snositi političke posljedice jer reket je teška riječ -  kazao je Kotur.

Kristina Vidan, gradska vijećnika stranke Pametno za Split i Dalmaciju, ponovila je pitanje na koje, kako je ustvrdila, još od studenog nije dobila odgovor. Zanimalo ju je kada će se postaviti video nadzor na kritične točke u gradu, gdje se besramno odlaže otpad, koliko je naplaćeno kazni, što je s pompozno najavljenim postavljanjem info-ploča, do kud se došlo?

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Dogradonačelnik Ivošević joj je kazao kako se odustalo od širenje postojećeg sustava video nadzora, jer bi to bilo iznimno skupo, više od milijun i po kuna bi nas koštalo.

- Pa smo uz pomoć Razvojne agencije aplicirali za novu tehnologiju. Riječ je o sustavima koji rade autonomno, bežično, bez potrebe za izvorom električne energije i priključkom na internet – objasnio je dogradonačelnik kako će se sustav fotografiranja, a samim time i detektiranja prijestupnika postaviti po gradu.

Branka Ramljak je zbog nadolazeće turističke sezone podsjetila na prometne gužve u našem gradu, s naglaskom na gradsku luku:

– Svi prolazimo Jadranskim mostom, Biankinijevom, Zvonimirovom, a ne samo naši gosti, vrijeme je - napomenula je profesorica.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao kako su u ovom svom “kratkom” mandatu već odradili dva sastanka na tu temu, sa ljudima iz Jadrolinija, Lučke uprave, predstavnicima otoka, sa koncesionarima..

- Prošli tjedan sam – bez putnog naloga i o svom trošku, bio u Supetru na okruglom stolu upravo na ovu temu. Ono što bi mogao biti problem je čvrst stav 'Hrvatskih cesta' kako je ova regulacija prometa bolja od one prije. Ruke su nam vezane, to je državna cesta, svaka investicija, ishođenje dozvole je na njima - rekao je Ivošević dodavši kako se nada da će rješenju gužve pomoći ovoga ljeta i činjenica kako je luka konačno odlučila angažirati svoju jedinicu prometne mladeži...

- Iskazali smo namjeru i želju da se luka otvori u oba pravca, ali naša nije zadnja, kazao je, a predsjednik vijeća Jakov Prkić je na to dodao kako autobusna vožnja od Pazara do Gripa u sezoni traje i do 40 minuta, to, ustvrdio je, nema nikakvoga smisla.

Josip Markotić je želio doznati u kojoj su fazi radovi na uređenju Pazara. Sve se radi po hodogramu koji je postavljen, sve je očišćeno, konzervatori rade svoj posao, bravarski obrt već radi...

Gradski vijećnik Mosta, Ivica Grković je istaknuo da je jedno od najvažnijih pitanja gospodarenje otpadom.

- Inzistirat ćemo na takozvanim stalnim točkama dnevnog reda od kojih će gospodarenje otpadom svakako biti najvažnija. Novi direktor "Čistoće" ima konkretne planove i o nekim prijedlozima rješenja smo već saznali, doduše neformalno. Inzistiramo da od sjednice do sjednice budemo formalno obaviješteni o stanju stvari, novim inicijativama i vremenskim gabaritima za promjene – kazao je Grković.

Dogradonačelnik Ivošević je odgovorio da uskoro planiraju tematsku sjednicu oko gospodarenja otpadom te da se slaže s redovitim izvještavanjem o aktualnostima.

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić je odgovorio i na pitanja vijećnice Kristine Vidan oko uređenja Žnjana.

- Projekt Žnjan ide svojim tijekom. Raspisali smo natječaj za direktora tvrtke "Žnjan" i voditelja projekta. Radimo i na najvažnijem dijelu, a to je izvor financiranja. Imamo raznih modela i moramo vidjeti koji će biti najbolji – kazao je Kuzmanić.

Goran Kotur iz SDP-a je izrazio nezadovoljstvo dobivenim pisanim odgovorom na pitanje koje je postavio na sjednici 17. prosinca.

- Zanimalo me koliko projekata Grad Split priprema za financiranje iz europskih sredstava za iduće financijsko razdoblje. Prema nabrojanim projektima ispada da je za iduće razdoblje od sedam godina Grad Split pripremio projekte u vrijednosti od 310 miiljuna kuna što je malo za drugi grad po veličini u Hrvatskoj – kazao je Kotur.

09:17

Iako su vijećnici HDZ-a i HGS-a napustili sjednicu Gradskog vijeća, u dvorani na FESB-u prisutno je 17 vijećnika i sjednica nastavlja prema dnevnom redu.

09:14

Gradonačelnik Ivica Puljak neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća.

- Gradonačelnik je nazvao, ispričao se i kazao da je dobio temperaturu – kazao je Jakov Prkić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Vicu Mihanovića, prvog čovjeka splitskog HDZ-a je zanimalo zbog čega gradonačelnik Puljak ne sudjeluje na sjednici barem online.

- Na ovaj način gradonačelnik izbjegava sjednicu Gradskog vijeća nije problem spojiti se online u 21 stoljeću. To nema smisla. Osobno smatramo da je to manevar vladajućih da izbjegnu pitanja o aferama koje zadnjih dana potresaju grad – kazao je Mihanović i najavio da oni ovako neće sudjelovati na sjednici jer imaju pitanja pripremljena za gradonačelnika.

Vijećnici HDZ-a nisu bili zadovoljni što se gradonačelnik Puljak, unatoč temperaturi, nije na sjednicu uključio online. 

Vijećnici HDZ-a i HGS-a napustili su sjednicu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

RANIJE

Nema sumnje da nas u 9 sati na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje čeka turbulentna sjednica Gradskog vijeća, prva koja će se održati nakon verbalnog ispada dogradonačelnika Bojana Ivoševića. To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti, nakon što se odlučio povući i ne komunicirati s medijima.

Na tapetu će zasigurno biti i gradonačelnik Ivica Puljak zbog namjere besplatnog davanja gradske površine na Zapadnoj obali poduzetniku Vicencu Blagaiću.

Neće izostati ni rasprava o pravilniku kojim su podignute cijene štekata i sukladno kojem se moraju ukloniti ostakljene terase na javnim gradskim površinama.

Polemizirat će se o 16 točaka dnevnog reda, a naći će se tu i stavljanje odluke o izradi GUP-a van snage.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAVRŠENA SJEDNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZAVRŠENA SJEDNICA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-17 07:37:19 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => A.F., M.B. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-17 11:23:20 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-02-17 07:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3121 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963286.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963222.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963310.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963314.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963296.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963220.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963212.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963316.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963204.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20963208.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1064","hd_20963286_1920.jpg":"1920x1080","k_20963286_1280.jpg":"1280x1280","k_20963286_1024.jpg":"1024x1024","k_20963286_640.jpg":"640x640","k_20963286_480.jpg":"480x480","k_20963286_340.jpg":"340x340","k_20963286_220.jpg":"220x220","o_20963286_1280.jpg":"1280x709","o_20963286_1024.jpg":"1024x567","o_20963286_640.jpg":"640x354","o_20963286_480.jpg":"480x266","o_20963286_340.jpg":"340x188","o_20963286_220.jpg":"220x121","h_20963286_1280.jpg":"1280x854","h_20963286_1024.jpg":"1024x683","h_20963286_640.jpg":"640x427","h_20963286_480.jpg":"480x320","h_20963286_340.jpg":"340x227","h_20963286_220.jpg":"220x147","pp_20963286_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963286_1024.jpg":"805x1024","pp_20963286_640.jpg":"503x640","pp_20963286_480.jpg":"377x480","pp_20963286_340.jpg":"267x340","pp_20963286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1168","hd_20963222_1920.jpg":"1920x1080","k_20963222_1280.jpg":"1280x1280","k_20963222_1024.jpg":"1024x1024","k_20963222_640.jpg":"640x640","k_20963222_480.jpg":"480x480","k_20963222_340.jpg":"340x340","k_20963222_220.jpg":"220x220","o_20963222_1280.jpg":"1280x778","o_20963222_1024.jpg":"1024x622","o_20963222_640.jpg":"640x389","o_20963222_480.jpg":"480x292","o_20963222_340.jpg":"340x206","o_20963222_220.jpg":"220x133","h_20963222_1280.jpg":"1280x854","h_20963222_1024.jpg":"1024x683","h_20963222_640.jpg":"640x427","h_20963222_480.jpg":"480x320","h_20963222_340.jpg":"340x227","h_20963222_220.jpg":"220x147","pp_20963222_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963222_1024.jpg":"805x1024","pp_20963222_640.jpg":"503x640","pp_20963222_480.jpg":"377x480","pp_20963222_340.jpg":"267x340","pp_20963222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","hd_20963310_1920.jpg":"1920x1080","k_20963310_1280.jpg":"1280x1280","k_20963310_1024.jpg":"1024x1024","k_20963310_640.jpg":"640x640","k_20963310_480.jpg":"480x480","k_20963310_340.jpg":"340x340","k_20963310_220.jpg":"220x220","o_20963310_1280.jpg":"1280x806","o_20963310_1024.jpg":"1024x645","o_20963310_640.jpg":"640x403","o_20963310_480.jpg":"480x302","o_20963310_340.jpg":"340x214","o_20963310_220.jpg":"220x138","h_20963310_1280.jpg":"1280x854","h_20963310_1024.jpg":"1024x683","h_20963310_640.jpg":"640x427","h_20963310_480.jpg":"480x320","h_20963310_340.jpg":"340x227","h_20963310_220.jpg":"220x147","pp_20963310_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963310_1024.jpg":"805x1024","pp_20963310_640.jpg":"503x640","pp_20963310_480.jpg":"377x480","pp_20963310_340.jpg":"267x340","pp_20963310_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1185","hd_20963314_1920.jpg":"1920x1080","k_20963314_1280.jpg":"1280x1280","k_20963314_1024.jpg":"1024x1024","k_20963314_640.jpg":"640x640","k_20963314_480.jpg":"480x480","k_20963314_340.jpg":"340x340","k_20963314_220.jpg":"220x220","o_20963314_1280.jpg":"1280x790","o_20963314_1024.jpg":"1024x632","o_20963314_640.jpg":"640x395","o_20963314_480.jpg":"480x296","o_20963314_340.jpg":"340x209","o_20963314_220.jpg":"220x135","h_20963314_1280.jpg":"1280x854","h_20963314_1024.jpg":"1024x683","h_20963314_640.jpg":"640x427","h_20963314_480.jpg":"480x320","h_20963314_340.jpg":"340x227","h_20963314_220.jpg":"220x147","pp_20963314_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963314_1024.jpg":"805x1024","pp_20963314_640.jpg":"503x640","pp_20963314_480.jpg":"377x480","pp_20963314_340.jpg":"267x340","pp_20963314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1164","hd_20963296_1920.jpg":"1920x1080","k_20963296_1280.jpg":"1280x1280","k_20963296_1024.jpg":"1024x1024","k_20963296_640.jpg":"640x640","k_20963296_480.jpg":"480x480","k_20963296_340.jpg":"340x340","k_20963296_220.jpg":"220x220","o_20963296_1280.jpg":"1280x776","o_20963296_1024.jpg":"1024x620","o_20963296_640.jpg":"640x388","o_20963296_480.jpg":"480x291","o_20963296_340.jpg":"340x206","o_20963296_220.jpg":"220x133","h_20963296_1280.jpg":"1280x854","h_20963296_1024.jpg":"1024x683","h_20963296_640.jpg":"640x427","h_20963296_480.jpg":"480x320","h_20963296_340.jpg":"340x227","h_20963296_220.jpg":"220x147","pp_20963296_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963296_1024.jpg":"805x1024","pp_20963296_640.jpg":"503x640","pp_20963296_480.jpg":"377x480","pp_20963296_340.jpg":"267x340","pp_20963296_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1104","hd_20963220_1920.jpg":"1920x1080","k_20963220_1280.jpg":"1280x1280","k_20963220_1024.jpg":"1024x1024","k_20963220_640.jpg":"640x640","k_20963220_480.jpg":"480x480","k_20963220_340.jpg":"340x340","k_20963220_220.jpg":"220x220","o_20963220_1280.jpg":"1280x736","o_20963220_1024.jpg":"1024x588","o_20963220_640.jpg":"640x368","o_20963220_480.jpg":"480x276","o_20963220_340.jpg":"340x195","o_20963220_220.jpg":"220x126","h_20963220_1280.jpg":"1280x854","h_20963220_1024.jpg":"1024x683","h_20963220_640.jpg":"640x427","h_20963220_480.jpg":"480x320","h_20963220_340.jpg":"340x227","h_20963220_220.jpg":"220x147","pp_20963220_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963220_1024.jpg":"805x1024","pp_20963220_640.jpg":"503x640","pp_20963220_480.jpg":"377x480","pp_20963220_340.jpg":"267x340","pp_20963220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1135","hd_20963212_1920.jpg":"1920x1080","k_20963212_1280.jpg":"1280x1280","k_20963212_1024.jpg":"1024x1024","k_20963212_640.jpg":"640x640","k_20963212_480.jpg":"480x480","k_20963212_340.jpg":"340x340","k_20963212_220.jpg":"220x220","o_20963212_1280.jpg":"1280x756","o_20963212_1024.jpg":"1024x605","o_20963212_640.jpg":"640x378","o_20963212_480.jpg":"480x283","o_20963212_340.jpg":"340x200","o_20963212_220.jpg":"220x130","h_20963212_1280.jpg":"1280x854","h_20963212_1024.jpg":"1024x683","h_20963212_640.jpg":"640x427","h_20963212_480.jpg":"480x320","h_20963212_340.jpg":"340x227","h_20963212_220.jpg":"220x147","pp_20963212_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963212_1024.jpg":"805x1024","pp_20963212_640.jpg":"503x640","pp_20963212_480.jpg":"377x480","pp_20963212_340.jpg":"267x340","pp_20963212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1180","hd_20963316_1920.jpg":"1920x1080","k_20963316_1280.jpg":"1280x1280","k_20963316_1024.jpg":"1024x1024","k_20963316_640.jpg":"640x640","k_20963316_480.jpg":"480x480","k_20963316_340.jpg":"340x340","k_20963316_220.jpg":"220x220","o_20963316_1280.jpg":"1280x786","o_20963316_1024.jpg":"1024x629","o_20963316_640.jpg":"640x393","o_20963316_480.jpg":"480x295","o_20963316_340.jpg":"340x208","o_20963316_220.jpg":"220x135","h_20963316_1280.jpg":"1280x854","h_20963316_1024.jpg":"1024x683","h_20963316_640.jpg":"640x427","h_20963316_480.jpg":"480x320","h_20963316_340.jpg":"340x227","h_20963316_220.jpg":"220x147","pp_20963316_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963316_1024.jpg":"805x1024","pp_20963316_640.jpg":"503x640","pp_20963316_480.jpg":"377x480","pp_20963316_340.jpg":"267x340","pp_20963316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1205","hd_20963204_1920.jpg":"1920x1080","k_20963204_1280.jpg":"1280x1280","k_20963204_1024.jpg":"1024x1024","k_20963204_640.jpg":"640x640","k_20963204_480.jpg":"480x480","k_20963204_340.jpg":"340x340","k_20963204_220.jpg":"220x220","o_20963204_1280.jpg":"1280x803","o_20963204_1024.jpg":"1024x642","o_20963204_640.jpg":"640x401","o_20963204_480.jpg":"480x301","o_20963204_340.jpg":"340x213","o_20963204_220.jpg":"220x138","h_20963204_1280.jpg":"1280x854","h_20963204_1024.jpg":"1024x683","h_20963204_640.jpg":"640x427","h_20963204_480.jpg":"480x320","h_20963204_340.jpg":"340x227","h_20963204_220.jpg":"220x147","pp_20963204_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963204_1024.jpg":"805x1024","pp_20963204_640.jpg":"503x640","pp_20963204_480.jpg":"377x480","pp_20963204_340.jpg":"267x340","pp_20963204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1203","hd_20963208_1920.jpg":"1920x1080","k_20963208_1280.jpg":"1280x1280","k_20963208_1024.jpg":"1024x1024","k_20963208_640.jpg":"640x640","k_20963208_480.jpg":"480x480","k_20963208_340.jpg":"340x340","k_20963208_220.jpg":"220x220","o_20963208_1280.jpg":"1280x802","o_20963208_1024.jpg":"1024x641","o_20963208_640.jpg":"640x401","o_20963208_480.jpg":"480x300","o_20963208_340.jpg":"340x213","o_20963208_220.jpg":"220x137","h_20963208_1280.jpg":"1280x854","h_20963208_1024.jpg":"1024x683","h_20963208_640.jpg":"640x427","h_20963208_480.jpg":"480x320","h_20963208_340.jpg":"340x227","h_20963208_220.jpg":"220x147","pp_20963208_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963208_1024.jpg":"805x1024","pp_20963208_640.jpg":"503x640","pp_20963208_480.jpg":"377x480","pp_20963208_340.jpg":"267x340","pp_20963208_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7338512 Threads: 4 Questions: 1522727146 Slow queries: 4629380 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110447554 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ceka-nas-turbulentna-sjednica-gradskog-vijeca-prva-koja-ce-se-odrzati-nakon-verbalnog-ispada-dogradonacelnika-ivosevica-a-nema-sumnje-da-ce-se-raspravljati-o-cijenama-i-uklanjanu-pojedinih-stekata-1168336 [printLink] => /split/ceka-nas-turbulentna-sjednica-gradskog-vijeca-prva-koja-ce-se-odrzati-nakon-verbalnog-ispada-dogradonacelnika-ivosevica-a-nema-sumnje-da-ce-se-raspravljati-o-cijenama-i-uklanjanu-pojedinih-stekata-1168336?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 494759 [name] => sjednica Gradskog vijeća Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjednica-gradskog-vijeca-splita [link] => /tag/sjednica-gradskog-vijeca-splita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAVRŠENA SJEDNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad napokon preuzima potpuno upravljanje Bačvicama! Uskoro će i Ovčice postati ‘splitske‘, a onda ćemo popraviti i legendarni - tuš! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963286.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963286.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963222.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963310.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963314.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963296.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963220.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963212.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963316.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963204.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20963208.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

NOVIJE

12:10

Gradsko je vijeće dalo suglasnost Javnoj ustanovi “Športski objekti” za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke. Naime, tako je i glasila točka dnevnog reda, što je zbunilo vijećnike.

U biti je riječ o prenamjeni sredstava unutar već postojećeg kredita, kojeg je GV odobrilo još prije tri godine. JUŠO je iskoristio 8.2 milijuna, a preostalih 1.7 bi željeli uložiti u sanaciju svlačionice u ŠC Jadran.

- Povjeren nam je na upravljanje ŠC Jadran, koji realno nije uvjetan za korištenje. Cilj nam je u kratkom vremenskom roku staviti ga u funkciju, a ovo je jedino kako možemo iznaći sredstva, kazao je ravnatelj Gordon Cerjan.

- Niti ja nemam točne podatke koliko će sve to koštati, čekamo projekt izvedenih radova, po njemu ćemo imati točan troškovnik. Pripremne radnje su u tijeku, izvršeno je snimanje prodora morske vode, sad treba utvrditi kako ga sanirati, i to je razlog zato nismo taksativno naveli što je sve na trošku, iskren je bio.

Vijećnike je zanimalo i kada će biti moguće postaviti balon “nad Uvalom Baluni”, i tako omogućiti građanima još jedan sportski prostor zimi. Listopad bi bio pravi odgovor.

Na red je došao i Prijedlog rješenja o razrješenju i izboru člana Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike, koji je bez problema i jednoglasno prošao.

Tomislav Đonlić je tražio razrješenje, a na njegovo ime je imenovan Ivan Ugrin.

Promjena je došlo i u Komisiji za javna priznanja. Ivana Prijatelj Pavičić razriješena je dužnosti, a umjesto nje imenovan je Sani Mardešić.

Na kraju sjednice predsjednik Jakov Prkić, predložio je vijećnicima da testiraju i izvježbaju glasanje putem aplikacije.

S tim se nije složila Branka Ramljak koja je istaknula da nije korektno to raditi kada nisu svi vijećnici prisutni.

Sjednica je i službeno završena, a gradski vijećnici novitete će testirati sljedeći put.

11:20

Prihvaćen je Mostov prijedlog Programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita za ovu godinu. Ono što je novo jest da se uvodi stalna točka dnevnoga reda, koja će biti na svim budućim sjednicama, a riječ je o izvještaju kojeg se treba vijećnicima podnijeti o poduzetim aktivnostima u razdoblju između sjednica Gradskoga vijeća.

Redovito će se o stanju i statusu projekta izvještavati vijećnike, s naglaskom na Stambeno naselje “Korešnica”, projekt uređenja Žnjana, uređenja Istočne obale, statusa izgradnje novih vrtića, izgradnje i rekonstrukcije garaža i planu daljnjeg rješavanja prometa u mirovanju, o poboljšanju javnog gradskog prijevoza, o projektima koji imaju za cilj postizanje ravnomjernog razvoja istočnih dijelova grada, o aktivnostima u gospodarenju otpadom, o izradi novog PPUG-a i GUP-a i provedbi gradskih projekata s hodogramom aktivnosti...

Vijećnici će biti izvještavani i o tijeku reorganizacije i digitalizacije rada gradske uprave i gradskih tvrtki i ustanova kao i o statusu projekta izgradnje i dogradnje osnovnih škola u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026., školskih sportskih dvorana kao i pomoći u svezi objekata srednjih škola na području Grada Splita.

Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita, prošao je bez rasprave i jednoglasno usvojen.

10:45

Gradski vijećnik Ante Vuković je tražio jasan odgovor – tko u ovome trenutku upravlja najpoznatijom gradskom plažom Bačvice? Postoji li uopće koncesionar nad istom, je li Županija ukinula koncesiju prethodnom koncesionaru I kome će je dodijeliti sada...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Nema koncesionara, oduzeta je koncesija od strane Županije i izvršena je prije dva tjedna primopredaja prema Gradu. Bivši je koncesionar (tvrtka "Bačvice plaža", u suvlasništvu "Projektnog biroa Konstruktor" i Grada) odbio nazočiti primopredaji, kazao je Ivošević, napomenuo je kako će Gradsko vijeće morati računati na rebalans proračuna, jer bi se morala pronaći sredstva za uređenje svih skala na Baćama, modernizaciju tuševa, atestiranje i kontrolu dječjih igračih sprava, treba uz to i vidjeti što je sa zelenilom, pristupiti čišćenju...

Kako bilo – Bačvice su se vratile sojem Gradu! Županija neće raspisati natječaj za koncesiju ni za Ovčice, i njih će preuzeti Grad:

– Sanirati ćemo legendarni tuš, uspio je nasmijati vijećnike dogradonačelnik.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

10:30

Bez obzira što su vijećnici oporbe napustili sjednicu, oni koji su ostali u amfiteatru FESB-a su postavili pitanja u okviru “aktualnog sata”, doduše ovoga puta dogradonačelnicima, a ne gradonačelniku samom.

Gradskog vijećnika Davora Matijevića (SDP) zanimalo je koji je benefit od izbacivanja šumarske djelatnosti iz djelatnosti Park- šume Marjan. 

- S obzirom na to da će se za te radove sada angažirati privatne tvrtke koliko bi to moglo koštati na godišnjoj razini i zbog čega je to prihvatljivije od toga da se stručno ekipira sama Ustanova za obavljanje šumarskih djelatnosti. Što je s optužnim prijedlogom Javne ustanove zbog radova u Vili Dalmaciji i hoće li to ugroziti

najavljene dogovorene evente koji su dogovoreni navodno već za travanj? Zašto se radilo u zaštićenom području bez potrebnih dopuštenja, tko je za to odgovoran i kada ste  gradonačelnik saznali za optužni prijedlog? - nabrojio je Matijević svoja pitanja. 

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je što se tiče šumarske djelatnosti, istaknuo, da niti jedna javna ustanova u Republici Hrvatskoj nije registrirana za navedenu djelatnost. 

- U park šumi Maksimir šumom gospodare Hrvatske šume jer je vlasnika šume RH, a ne jedinica lokalne samouprave. Po pitanju Marjana ćemo morati imati nekoliko diskusija na određena pitanja koja su riješena u prošlom mandatu na po meni neprikladan način. Prebačena je obaveza na Grad Split da snosi trošak gospodarenja šumom. Čim je vlasnik jedinica lokalne samouprave, a ne RH, Hrvatske šume niti su obvezne kao u ostalim šumama automatski o svom trošku gospodariti, niti ih se može  prisiliti da se jave na natječaj – kazao je Ivošević.

Objasnio je da se na prvi natječaj nitko nije javio, a na drugom je omogućena zajednica ponuditelja i javila se samo jedna. 

- Oni sad trenutno vrše te radove. Dugoročno nisam sigurna. Napravit ćemo svakako stručne analize jer svaka stvar koja se odlučuje treba biti na temelju nekakvih analiza koliko bi bilo financijski korisno za Grad da se to radi unutar ustanove, a ne van s obzirom na količinu potrebe za takve radove. To bi značilo nabavku svih strojeva u vlasništvu grada, zapošljavanje brojnih ljudi, od čega mnogo stručnih kadrova čija plaća sigurno nije sitna. U konačnici moguće da bi nas koštalo i skuplje nego što nas trenutno košta na javnoj nabavi – rekao je dogradonačelnik Ivošević.

Sljedeće pitanje na koje je odgovorio je ono oko radova u Vili Dalmaciji. 

- Meni je to malo sramotno reći, ne kažem za sve, ali u gradskoj upravi do nedavno se uopće nije pazilo o granicama Park-šume Marjan. Znali su se izvoditi radovi, osnovni i banalni poput izmjene asfalta, a bez da su se tražile osnovne suglasnosti Županije i konzervatora. Otkad smo mi došli, pazi se na područje park šume Marjan. Tako je Grad Split već dva puta zaustavljen u radovima. Jednom je u slučaj Službe izgradnje zaustavljeno spajanje struje na Sustipanu, a drugi put sada ovo u vili Dalmaciji. Zapravo je spor između mišljenja Javne ustanove i projektantice koja je radila projekt Službi za imovinu za vilu Dalmaciju da je za navedene radove potrebna ili nije potreba građevinska dozvola. Svakako propust je da nije tražena suglasnost Županije i konzervatora, ali elementarni problem je, je li potrebna ili nije građevinska dozvola – objasnio je Ivošević.

Naglasio je da imaju oprečna mišljenja, ali da će u konačnici stav donijeti građevinska inspekcija i da će se postupiti kako ona kaže. 

- Zakon se mora poštovati. Ovo je vrlo jasna poruka da je nalog JUPŠ Marjan da provodi zakon na terenu, neovisno radi li se o privatnom investitoru, Gradu Splitu ili ne znan kojoj kombinaciji. Reda i zakona mora biti. Građevinska inspekcija ću utvrditi može li ili ne može bez dozvole - rekao je Ivošević.

Što se tiče događanja u Vili Dalmaciji, Ivošević je objasnio da se vila zna rezervirati dvije-tri godine unaprijed, ali da sad ne zna reći hoće li biti štete jer sve ovisi koja će biti odluka građevinske inspekcije. 

Tamaru Visković je zanimalo zašto visokoobrazovani asistenti koji pomažu djecu u Centru za autizam imaju mjesečnu naknadu od samo 2600 kuna.

Goran Kotur je želio doznati jesu li gradske službe zbog navodnog reketarenje Grada od strane Slobodne Dalmacije - podigle kaznenu prijavu DORH-u.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

-  Neke lekcije sam naučio, neću komentirati novinski rad iz pozicije dogradonačelnika, samo ću kazati kako smo dva puta odbili ponuđenu medijsku suradnju, koja bi građane koštala 460 tisuća kuna - kazao je Bojan Ivošević.

- To ćete morat ili dokazati ili snositi političke posljedice jer reket je teška riječ -  kazao je Kotur.

Kristina Vidan, gradska vijećnika stranke Pametno za Split i Dalmaciju, ponovila je pitanje na koje, kako je ustvrdila, još od studenog nije dobila odgovor. Zanimalo ju je kada će se postaviti video nadzor na kritične točke u gradu, gdje se besramno odlaže otpad, koliko je naplaćeno kazni, što je s pompozno najavljenim postavljanjem info-ploča, do kud se došlo?

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Dogradonačelnik Ivošević joj je kazao kako se odustalo od širenje postojećeg sustava video nadzora, jer bi to bilo iznimno skupo, više od milijun i po kuna bi nas koštalo.

- Pa smo uz pomoć Razvojne agencije aplicirali za novu tehnologiju. Riječ je o sustavima koji rade autonomno, bežično, bez potrebe za izvorom električne energije i priključkom na internet – objasnio je dogradonačelnik kako će se sustav fotografiranja, a samim time i detektiranja prijestupnika postaviti po gradu.

Branka Ramljak je zbog nadolazeće turističke sezone podsjetila na prometne gužve u našem gradu, s naglaskom na gradsku luku:

– Svi prolazimo Jadranskim mostom, Biankinijevom, Zvonimirovom, a ne samo naši gosti, vrijeme je - napomenula je profesorica.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao kako su u ovom svom “kratkom” mandatu već odradili dva sastanka na tu temu, sa ljudima iz Jadrolinija, Lučke uprave, predstavnicima otoka, sa koncesionarima..

- Prošli tjedan sam – bez putnog naloga i o svom trošku, bio u Supetru na okruglom stolu upravo na ovu temu. Ono što bi mogao biti problem je čvrst stav 'Hrvatskih cesta' kako je ova regulacija prometa bolja od one prije. Ruke su nam vezane, to je državna cesta, svaka investicija, ishođenje dozvole je na njima - rekao je Ivošević dodavši kako se nada da će rješenju gužve pomoći ovoga ljeta i činjenica kako je luka konačno odlučila angažirati svoju jedinicu prometne mladeži...

- Iskazali smo namjeru i želju da se luka otvori u oba pravca, ali naša nije zadnja, kazao je, a predsjednik vijeća Jakov Prkić je na to dodao kako autobusna vožnja od Pazara do Gripa u sezoni traje i do 40 minuta, to, ustvrdio je, nema nikakvoga smisla.

Josip Markotić je želio doznati u kojoj su fazi radovi na uređenju Pazara. Sve se radi po hodogramu koji je postavljen, sve je očišćeno, konzervatori rade svoj posao, bravarski obrt već radi...

Gradski vijećnik Mosta, Ivica Grković je istaknuo da je jedno od najvažnijih pitanja gospodarenje otpadom.

- Inzistirat ćemo na takozvanim stalnim točkama dnevnog reda od kojih će gospodarenje otpadom svakako biti najvažnija. Novi direktor "Čistoće" ima konkretne planove i o nekim prijedlozima rješenja smo već saznali, doduše neformalno. Inzistiramo da od sjednice do sjednice budemo formalno obaviješteni o stanju stvari, novim inicijativama i vremenskim gabaritima za promjene – kazao je Grković.

Dogradonačelnik Ivošević je odgovorio da uskoro planiraju tematsku sjednicu oko gospodarenja otpadom te da se slaže s redovitim izvještavanjem o aktualnostima.

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić je odgovorio i na pitanja vijećnice Kristine Vidan oko uređenja Žnjana.

- Projekt Žnjan ide svojim tijekom. Raspisali smo natječaj za direktora tvrtke "Žnjan" i voditelja projekta. Radimo i na najvažnijem dijelu, a to je izvor financiranja. Imamo raznih modela i moramo vidjeti koji će biti najbolji – kazao je Kuzmanić.

Goran Kotur iz SDP-a je izrazio nezadovoljstvo dobivenim pisanim odgovorom na pitanje koje je postavio na sjednici 17. prosinca.

- Zanimalo me koliko projekata Grad Split priprema za financiranje iz europskih sredstava za iduće financijsko razdoblje. Prema nabrojanim projektima ispada da je za iduće razdoblje od sedam godina Grad Split pripremio projekte u vrijednosti od 310 miiljuna kuna što je malo za drugi grad po veličini u Hrvatskoj – kazao je Kotur.

09:17

Iako su vijećnici HDZ-a i HGS-a napustili sjednicu Gradskog vijeća, u dvorani na FESB-u prisutno je 17 vijećnika i sjednica nastavlja prema dnevnom redu.

09:14

Gradonačelnik Ivica Puljak neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća.

- Gradonačelnik je nazvao, ispričao se i kazao da je dobio temperaturu – kazao je Jakov Prkić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Vicu Mihanovića, prvog čovjeka splitskog HDZ-a je zanimalo zbog čega gradonačelnik Puljak ne sudjeluje na sjednici barem online.

- Na ovaj način gradonačelnik izbjegava sjednicu Gradskog vijeća nije problem spojiti se online u 21 stoljeću. To nema smisla. Osobno smatramo da je to manevar vladajućih da izbjegnu pitanja o aferama koje zadnjih dana potresaju grad – kazao je Mihanović i najavio da oni ovako neće sudjelovati na sjednici jer imaju pitanja pripremljena za gradonačelnika.

Vijećnici HDZ-a nisu bili zadovoljni što se gradonačelnik Puljak, unatoč temperaturi, nije na sjednicu uključio online. 

Vijećnici HDZ-a i HGS-a napustili su sjednicu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

RANIJE

Nema sumnje da nas u 9 sati na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje čeka turbulentna sjednica Gradskog vijeća, prva koja će se održati nakon verbalnog ispada dogradonačelnika Bojana Ivoševića. To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti, nakon što se odlučio povući i ne komunicirati s medijima.

Na tapetu će zasigurno biti i gradonačelnik Ivica Puljak zbog namjere besplatnog davanja gradske površine na Zapadnoj obali poduzetniku Vicencu Blagaiću.

Neće izostati ni rasprava o pravilniku kojim su podignute cijene štekata i sukladno kojem se moraju ukloniti ostakljene terase na javnim gradskim površinama.

Polemizirat će se o 16 točaka dnevnog reda, a naći će se tu i stavljanje odluke o izradi GUP-a van snage.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ceka-nas-turbulentna-sjednica-gradskog-vijeca-prva-koja-ce-se-odrzati-nakon-verbalnog-ispada-dogradonacelnika-ivosevica-a-nema-sumnje-da-ce-se-raspravljati-o-cijenama-i-uklanjanu-pojedinih-stekata-1168336 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eee0cc36ce2bdc664b7d5500099638bf18756d61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+napokon+preuzima+potpuno+upravljanje+Ba%C4%8Dvicama%21+Uskoro+%C4%87e+i+Ov%C4%8Dice+postati+%E2%80%98splitske%E2%80%98%2C+a+onda+%C4%87emo+popraviti+i+legendarni+-+tu%C5%A1%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fceka-nas-turbulentna-sjednica-gradskog-vijeca-prva-koja-ce-se-odrzati-nakon-verbalnog-ispada-dogradonacelnika-ivosevica-a-nema-sumnje-da-ce-se-raspravljati-o-cijenama-i-uklanjanu-pojedinih-stekata-1168336 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fceka-nas-turbulentna-sjednica-gradskog-vijeca-prva-koja-ce-se-odrzati-nakon-verbalnog-ispada-dogradonacelnika-ivosevica-a-nema-sumnje-da-ce-se-raspravljati-o-cijenama-i-uklanjanu-pojedinih-stekata-1168336 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAVRŠENA SJEDNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitZAVRŠENA SJEDNICA

Grad napokon preuzima potpuno upravljanje Bačvicama! Uskoro će i Ovčice postati ‘splitske‘, a onda ćemo popraviti i legendarni - tuš!

Piše A.F., M.B.
17. veljače 2022. - 08:47

NOVIJE

12:10

Gradsko je vijeće dalo suglasnost Javnoj ustanovi “Športski objekti” za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke. Naime, tako je i glasila točka dnevnog reda, što je zbunilo vijećnike.

U biti je riječ o prenamjeni sredstava unutar već postojećeg kredita, kojeg je GV odobrilo još prije tri godine. JUŠO je iskoristio 8.2 milijuna, a preostalih 1.7 bi željeli uložiti u sanaciju svlačionice u ŠC Jadran.

- Povjeren nam je na upravljanje ŠC Jadran, koji realno nije uvjetan za korištenje. Cilj nam je u kratkom vremenskom roku staviti ga u funkciju, a ovo je jedino kako možemo iznaći sredstva, kazao je ravnatelj Gordon Cerjan.

- Niti ja nemam točne podatke koliko će sve to koštati, čekamo projekt izvedenih radova, po njemu ćemo imati točan troškovnik....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:44