StoryEditorOCM
SplitTURISTIČKA PATROLA

Bračni par iz Nizozemske hvali Split na sva usta: ‘Grad je čist, a ljudi ljubazni‘. Posebno ih je očarala jedna stvar

Piše Lucija Vujnović
13. srpnja 2023. - 16:00

Ako prošetate centrom grada u jutarnjim satima, možete zapaziti turiste svih dobnih skupina i nacionalnosti. Jedni su na turističkim obilascima grada gdje im vodič objašnjava da pitanje "‘oćemo na kavu?" u Splitu ne znači nužno ispijanje kave. 

- Kad vas netko pozove u Splitu na kavu, ne znači da morate nužno to naručiti. To mi samo tako kažemo... Možete vi pit limunadu, čaj... - čuje se vodič ispred grupe turista. 

Velika većina njih luta gradom s torbama i provode svoje (više ili manje) razrađene planove putovanja. Razgledava se stara gradska jezgra, kupuje se svježe voće i povrće u lokalaca na pazaru...

A u sjeni palme svoju su poziciju na splitskoj Rivi zauzeli muž i žena, Petra i Hans ter Horst, iz Nizozemske koji su odlučili promatrati jutarnje scene u gradu iz ove perspektive uz šalicu coffee to go

- Obično idemo u skandinavske zemlje na odmor, ali ove godine smo odlučili doći s prijateljima (također jedan bračni par) u Hrvatsku. Teško podnosimo ove vrućine jer nismo baš naviknuti na ovakvu klimu.

Tri dana smo u Splitu, a nakon toga odlazimo na otoke Brač, Hvar i Vis u sklopu jedriličarske ture koja kreće iz Trogira - rekla je Petra o njihovom itineraru. Na inicijativu prijatelja upućenog u nautički turizam odlučili su ljetovanje provesti na jedrenju. Iako, kažu, ne znaju ništa o jedrenju, to ih ne brine. 

- U Hrvatskoj smo prvi put, a najviše su nas privukli otoci. Naš prijatelj je organizirao turu s brodom i jedva čekamo krenuti. Došli smo nekoliko dana ranije kako bi upoznali Split i privuknuli se na klimu, kulturu i ljude. 

A s ljudima su osobito zadovoljni, jer su svi lokalci s kojima su se dosad susreli, iznimno ljubazni i voljni pomoći. 

Ocjene od 1 do 10

Kafići – 8

Restorani – 8

Zabavni sadržaji – (ne znaju) 

More i plaže – 9

Čistoća – 9

Promet – 8 (Hans), 9 (Petra) - konačna ocjena 8.5

Ljubaznost – 10 

Smještaj – 9

Cijene - 8

- Prvi kontakt sa Splićanima doživjeli smo kad smo uzeli taksi iz zračne luke do grada. Taksist je bio jako simpatičan i uslužan. Nije bilo ni velike gužve, pa je vožnja protekla izrazito ugodno. Nakon toga smjestil smo se u hotel u centru i ponovno nas je ugodno iznenadila ljubaznost osoblja - rekao je Hans.

Na pitanje kako bi ocijenili uslugu, tj. pristupačnost lokalaca, bez razmišljanja su u isti glas rekli ocjenu - 10! 

Zadovoljni su i cijenama tih usluga. Za hotel u centru grada izdvojili su 880€ (tri noći, dvije sobe), a jutarnju kavu koju su ispijali na klupi platili su 11€ (tri capuccina i jedna kava).   

- Zadovoljni smo cijenama. Pristojne su. Nije jeftino, ali ne smatramo ni da je skupo. Normalne cijene... - govori Hans, dok se Petra prisjeća prošle večeri i dodaje:

- Jedino što je malo neobično su velike varijacije u tim cijenama. Na primjer, jučer smo planirali popiti koktel i vidjeli smo da je negdje cijena 15€, a odmah u blizini je za taj isti koktel pisalo 8€. Shvatili smo da je dobro provjeriti cjenik prije nego što sjednemo negdje. 

image
Lucija Vujnović

Nakon što su sinoć sjeli na koktel(e), komentirali su i činjenicu da su u 2 ujutro vidjeli kako čistači peru podove i istaknuli da se vidi kako se Splićani brinu za čistoću grada. Vjerovali ili ne, ocjena za čistoću u gradu je 9 uz komentar "vrlo čisto"! 

Perspektive turista koji gledaju Split po prvi put su osobito zanimljive jer primjećuju ono što oko lokalaca više niti ne registrira. Naime, Hansa je očarala usklađenost tendi na Rivi. 

- Nevjerojatno mi je vidjeti kako svi kafići u ovom nizu tu imaju iste tende. To nije slučaj inače. Obično svaki kafić/restoran ima svoje suncobrane i tende. Ovako je baš lijepo i izgleda skladno. 

Što se prometa tiče, doticaja baš i nemaju osim prethodno spomenute (ugodne) vožnje taksijem. Inače samo šetaju gradom, a sviđa im se što nema previše bicikla, romobila i drugh prometala u centru.  

- Amsterdam je krcat biciklistima i zato je pravo osvježenje sjesti ovdje na klupu i uživati u kavi bez da svake sekunde prolaze biciklisti... 

Grad Split je, barem zasad, ostavio jako dobar dojam na ove Nizozemce, a svoj put nastavljaju prema dalmatinskim otocima. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 18:10