StoryEditorOCM
SplitUSPJEŠNE ŽENE

Blanka Mateša okupila poznate Splićanke iz pravne struke: ‘Uspješne smo poslovno i privatno!‘ Podržao ju i suprug Zlatko

Piše Split SD
13. travnja 2024. - 14:06

Pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Blanke Mateše, pročelnice Katedre za građansko pravo Pravnog fakulteta Split i ravnateljice Poslijediplomskog specijalističkog studija Športsko pravo, u hotelu "Split by Marriott" održan je panel o ulozi žena u pravu i značenju njihove uloge.

Svakodnevno govorimo ili slušamo o pravnoj državi. Da bi se ona ostvarila, odnosno da bi funkcionirala, potrebno je zajedničko djelovanje pravne znanosti, pravne struke i svih onih koji su zaposleni u institucijama koje prepoznajemo kao značajne za funkcioniranje pravne države. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, pod vodstvom predsjednika Jerka Šarića, prepoznao je potrebu da se studenticama i studentima Pravnog fakulteta ukaže na značenje koje pravna struka i pravna znanost imaju i u kojem smjeru se mogu razvijati njihove karijere nakon završetka studija.

image
Promo

Panelistice na ovom događanju – Biljana Puharić, šefica Županijskog državnog odvjetništva, Zrinka Tironi, predsjednica parničnog odjela Općinskog suda u Splitu, Marina Protić, pročelnica Ureda Grada Splita, i odvjetnica Jadranka Kalebić – pokazale su kako se vrhunskim znanjem i stručnošću u raznim segmentima pravne struke mogu ostvariti iznimne karijere, koje mogu i trebaju biti uzor svima onima koji se odluče za studij prava.

Voditeljica panela "Žene u pravu" Blanka Mateša, kao i panelistice, upravo su svojim djelovanjem i svojom znanstvenom i stručnom karijerom najbolji primjer koliko su važne uspješne žene u pravnom sustavu, a istodobno su uspješne i u svojim privatnim životima, što je od velikoga značenja i za uspjeh u poslu.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam vodila ovaj panel, koji pokazuje koliko je značajna uloga žena u pravu i koliko su one uspješne. Zahvaljujem Studentskom zboru što je omogućio da se jedan ovakav skup održi, kao i panelisticama, a vjerujem da su svi nazočni otišli sa spoznajom o tome koliko je važna uloga žena u pravu i koliko one mogu biti i jesu uspješne. Važno je istaknuti ulogu Pravnog fakulteta u Splitu, koji kroz svoj znanstveni i stručni doprinos bitno utječe na položaj žene u pravu te na odgoj mladih pravnika – poručila je Mateša, koju je ovom prigodom podržao i suprug Zlatko.

image
Promo

Panel su došli podržati brojni studenti, žene pravnice te čitav niz javnih djelatnika, među kojima su i predsjednik Općinskog suda Split Dražen Maravić, predsjednik Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije Mario Budimir, rukovoditeljica Odjela za zdravstveno osiguranje HZZO-a RU Split Nera Bratim, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije dr. sc. Meri Maretić, profesori, suci, sutkinje, odvjetnici i brojni drugi uzvanici.

– Ovo je bilo izvrsno, baš smo uživali. Studentski zbor organizira razna događanja, ali prvi put na ovoj razini i nadamo se da će se nastaviti u budućnosti – kazala je studentica Jelena Dolić.

– Drago mi je da su studenti ovo organizirali, uz pomoć profesorice Mateše, i to na visokoj razini. Studenti su vrlo aktivni kada ih se na pravi način potakne i od ove godine, osim s Pravnim fakultetom kao institucijom, imamo suradnju i s Katedrom za građansko pravo i studenti su dolazili na niz ročišta. Drago mi je kada vidim koliko im znači što smo im omogućili spoj teorije i prakse i zadovoljan sam kada vidim koliko su zainteresirani – komentirao je predsjednik Općinskog suda Split Dražen Maravić.

image
Promo

Prodekanica za nastavu i studente Pravnog fakulteta u Splitu doc. dr. sc. Ranka Jeknić:

– Izuzetno sam zadovoljna i počašćena mogućnošću sudjelovanja u provedbi ovog zanimljivog panela. Nastojat ćemo i dalje upoznavati studente s radom naših nastavnih baza i izvan organizacije provedbe stručne pravne i upravne prakse te poticati slične aktivnosti. A ovim putem mogu samo zahvaliti svim sudionicama panela na predanom i poticajnom radu s našim studentima.

image

Mlade snage 

Promo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:27