StoryEditorOCM
Splitpusti me proć

Andrija u kolicima prešao 7000 km u 4 mjeseca i mapirao sve prepreke: ‘Čuveni Dugopoljac mi je čak napisao prijavu. Ma piši opet...‘

Piše GABRIJELA RADANOVIĆ
2. svibnja 2023. - 07:39

Sedam tisuća kilometara. Toliko je “prevalio” Andrija Lipanović u invalidskim kolicima u periodu od četiri mjeseca kako bi zabilježio što više mjesta kojima osobe u OSI ne mogu pristupiti. Usporedbe radi, Lipanović godišnje u invalidskim kolicima prevali otprilike tri tisuće kilometara.  

Na takav pothvat se odlučio kako bi fotografirao lokacije, posložio ih i uvezao u knjigu koju je predao u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća. Riječ je o “Bijeloj knjizi pristupačnosti OSI”.

- Pronašao sam sigurno 1300 prepreka, nisam ih sve fotografirao jer sam bio spriječen ući u kvartove gdje je pločnik širok tek metar. Treba mi barem 70 do 80 centimetara širine kako bi prošao s kolicima, a na pločniku su parkirani automobili -  uvodno nam je rekao Lipanović, inače predsjednik udruge “Vjeruj i djeluj”, ali i predstavnik osoba s invaliditetom iz splitskog Domovinskog pokreta.

Podsjetimo, Lipanović je 42-godišnjak koji je nakon pada s krova kuće na radnom mjestu, od srpnja 2014. godine prikovan za kolica. Od tada se nosi sa svim preprekama koje osobama s invaliditetom u našem gradu smanjuju kvalitetu života.

- Nedugo nakon što sam stradao, znao bi se uputiti kolicima od Zvončaca do Rive, tek bi kod Matejuške shvatio sam da sam odabrao krivu stranu ulice jer se na ovoj strani nisam mogao spustiti na Rivu. Morao bi se vratiti opet do Zvončaca, prijeći na drugu stranu ulice i ponovo ići prema Rivi - naveo je Lipanović samo jedan primjer.

Prisjeća se da je uzduž i poprijeko obilazio grad s automobilom, pješke ili motociklom, ali tek kad je ostao prikovan za kolica upoznao je drugačije grad, tada je shvatio koliko ga prepreka očekuje.

image
Josko Supic/Cropix

- Oni koji su me pratili dok sam radio "Bijelu knjigu" shvatili su tek tada razmjer problema. Ljudi se bore zadnjih 30 godina za bolju kvalitetu života osoba s invaliditetom, dogodile su se pozitivne promjene, ali je to nedovoljno. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je rekao da se godišnje radi 30 rampi za OSI, a jedna košta 4 i pol tisuće kuna. "Bijela knjiga" sadrži sigurno nekih 13 milijuna kuna troška, što rampi, što zvučnih signala za slijepe osobe. Ajmo izračunati koliko je godina onda potrebno da se izgrade sve te rampe po gradu: najavljenim tempom, trebao bi ih dočekati s preko 80 godina -  slikovito je dočarao Lipanović.

Ističe kako je posebno osjetljiv na djecu u invalidskim kolicima koja ne mogu samostalno izlaziti iz svog doma niti odlaziti na razne aktivnosti. Pojedini kvartovi nemaju niti pločnike, a kamo li rampe za invalidska kolica. Naime, i sam je primoran invalidskim kolicima voziti uz prometnicu, jer ne postoji pločnik.

Uzaludni apeli

- Jednom mi je čak čuveni policajac Perišić, poznat pod nazivom Dugopoljac, napisao prijavu jer sam vozio kolica po rubu ceste. Ma, može je opet pisati, ali ja nemam kuda -  nasmijao se Lipanović.

Najpopularniji splitski policajac uhvaćen u akciji, njegovi fanovi su oduševljeni: Veliki kralj puni proračun više nego iti jedna Vlada. Diko, nauči ih i da na narančasto staju!

Više puta je apelirao na ustanove, institucije, ugostiteljske objekte da barem nabave drvene rampe koje bi koštale 50-ak eura i po potrebi ih iznijeli. Tako bi se osigurao ulaz i osobama s invaliditetom. Što se tiče knjige koju je izradio, nada se da će gradskim ocima poslužiti kao svojevrstan vodič kako bi grad postao jednako dostupan i pristupačan svim građanima.

Lipanoviću je u prikupljanju i dokumentiranju više od 1300 lokacija pomogao Josip Mihojević, vijećnik DP-a u kotaru Ravne Njive.

- Kolegica Ana Gulić i ja smo bili tehnička podrška, ali je on sve to prošao sam. Strašno velik posao je napravio i tek nakon što sam s njim sudjelovao u izradi ove knjige, shvatio sam razinu problema. Sada u šetnji gradom uočavam svaku prepreku i mogu kazati da je stanje po tom pitanju alarmantno. Mi bi na neku lokaciju došli za minutu, a Andriji bi trebalo neko vrijeme, jer je bio primoran kružiti i dužiti put kako bi nam se pridružio - rekao je Mihojević.

Zato i našim čitateljima prilažemo "Bijelu knjigu" kako bi pronašli prepreke za OSI koje do sada možda nisu primjećivali.

Lipanović je odlučio djelovati kroz politiku, što je sam spomenuo i naveo kao razlog zbog kojeg se pridružio Domovinskom pokretu. "Bijelu knjiga pristupačnosti OSI" uručio je splitskoj gradskoj vlasti, a može poslužiti kao motivacija drugima za izradu takvih "registara prepreka" u drugim gradovima pa i županijama.

Martin Mladen Pauk, gradski vijećnik Domovinskog pokreta i Lipanovićev stranački kolega najavio je kako se osniva i županijski savjet osoba s invaliditetom kako bi se radilo na boljoj pristupačnosti, kao i programima za rehabilitaciju OSI na županijskoj razini.

image
Josko Supic/Cropix

- Nisam bio svjestan kolike prepreke imaju osobe s invaliditetom dok nisam upoznao Andriju, kao iznimno aktivnu i entuzijastičnu osobu s invaliditetom. Tek tad sam saznao koliko ih je prikovanih za svoje domove i zatvaraju se baš zato što imaju problem pristupačnosti na mjesta koja mi ostali uzimamo zdravo za gotovo -  kazao je Pauk koji se nada da će "Bijela knjiga" postići željeni efekt u Splitu, možda čak i županiji.

Putokaz

- Ova knjiga je velika stvar i putokaz što se treba napraviti i na županijskoj razini. Jedan prihvaćeni amandman na Županijskoj skupštini oko rampe u Imotskom kod Doma zdravlja je pojedinačna inicijativa, a nama treba sustavni pristup kao što je Andrija tome pristupio. Takvo nešto bi trebali svi podržati - kazao je Ivica Kukavica, iz Nezavisne liste Imotski koji u suradnji Domovinskom pokretom na županijskoj razini zagovara pokretanje konkretnih aktivnosti.

Kako bi možda pronašli prepreke koje do sad nisu primjećivali, čitateljima prilažemo "Bijelu knjigu" u kojoj mogu vidjeti drugačiji Split. Stvar je u perspektivi. 

 

 

Bijela Knjiga - DP by Slobodna Dalmacija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:33