StoryEditorOCM
Splituznemirujući video

Ako mu ovo radi na parkingu splitske plaže, bojimo se i pomisliti što inače proživljava ovaj pas... Ovo je za policiju!

Piše Lucija Vujnović
22. srpnja 2023. - 18:50

Na redakcijski mail stigao je nam uznemirujući videosadržaj na kojemu se vidi čovjek koji silom pokušava svoga psa navesti da uđe u automobil. Prizor je snimljen na parkiralištu kupališta Prva voda na Marjanu. Radi se o očitom zlostavljanju psa, koji je mokar nakon kupanja, dok ga njegov vlasnik pokušava nasilno obrisati i uvesti u automobil. 

Ovakvi prizori javnost ostavljaju bez teksta, a još jednom su odraz bezdušnosti i okrutnosti ljudi koji se iživljavaju nad nemoćnim i nevinim bićima.

(Upozorenje: uznemirujuća snimka!)

Zlostavljanje životinja ozbiljan je problem i kazneno djelo koje može biti pokazatelj opasne psihopatologije. John Locke, engleski filozof i liječnik,  još je u 18. stoljeću naveo: "Oni koji uživaju u patnji i uništenju inferiornih bića neće biti sućutni ili benigni ni prema onima svoje vrste."

Ovim se bave i psihologija, psihijatrija, pa čak i kriminologija. Već dugi niz godina poznato je da se osobe koje su okrutne prema životinjama često ne zaustavljaju na tome. Štoviše, takvo je ponašanje jasan indikator opasne psihopatologije, a može se primijetiti već u djetinjstvu.

Nažalost, slučajevi nasilja nad životinjama su sve češći, no mali broj slučajeva nasilja bude prijavljen, a još ih manje dobije i svoj sudski epilog. 

– Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje, što hitnije treba obavijestiti policiju koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju i/ili usmrćivanju životinje, podnijeti kaznenu prijavu.

Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje može podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. 

Uz prijavu je potrebno priložiti što više dokaza koji mogu poslužiti u svrhu dokazivanja navoda iz prijave (fotografije ili videosnimke, iskazi svjedoka, obdukcijski nalaz, veterinarska dokumentacija) – piše na stranici Prijatelji životinja referirajući se na Kazneni zakon.

Ignoriranje ovakvih prizora i želja da se izbjegne sukob s ionako već agresivnim i nasilnim zlostavljačem životinja dovodi do toga da ovakvi prolaze bez posljedica, što može dovesti do još težih slučajeva s velikim posljedicama.

Ako se ovako ponaša na parkingu plaže, možemo samo pretpostaviti kakav je život ovoga nevinoga psa izvan očiju javnosti. Zbog čega uopće nedužne životinje dolaze u ruke ovakvih nasilnika? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:57