StoryEditorOCM
ZagoraSUDJELOVALA I DJECA

Održana ronilačka eko akcija na skoro 1000 metara nadmorske visine! Pogledajte što su sve pronašli u starim bunarima

Piše Mladen Nejašmić
16. rujna 2024. - 21:59

Ronilačko ekološka akcija na gotovo tisuću metara nadmorske visine zvuči pomalo nestvarno. Pogotovo što se to odvija u sred Biokova na Kaocima iznad Zagvozda, do jučer samo domicilnom stanovništvu poznatog vidikovca koji je unatrag nekoliko godina postao rado posječeno područje pod jurisdikcijom Parka prirode Biokovo.

Makadamski put koji presijeca staru planinarsku stazu izgrađenu početkom prošlog stoljeća za vladavine austrougarske monarhije tada predviđena za austrijskog princa Rudolfa, inače plućnog bolesnika gdje je u izgrađenoj šumskoj kućici koristio sve blagodati Biokova, njene zimzelene šume i blizinu mora.

Na istom tom platou nalaze se i tri obzidana bunara, zadnji puta obnovljena prije sedam godina zahvaljujući europskim novcima. Nažalost, u međuvremenu su bunari poprilično zarasli, pogotovo unutarnji dio, pa već treću godinu za redom o njima se skrbe članovi Ronilačkog ekološkog kluba „Wlay“ iz Zagvozda i njihove kolege iz RK „Moncahus“.

image
REK Wlay/Luka Kolovrat

Pa tako i ove godine četrdesetak članova kojima su se pridružili i članovi ronilačkih klubova iz Imotskog, PŠD Poljud, REK HVIDR-a Split, Javne ustanove Park prirode Biokovo, predstavnik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak, Centra za obuku ronilaca HRM-e, članovi Hrvatskih šuma - Ispostava Imotski, predstavnici županije i Općine Zagvozd.

image
REK Wlay/Luka Kolovrat

U samo nekoliko sati svi bunari i njihovo okruženje u potpunosti su uređeni i očišćeni.

- Ovu akciju već treću godinu za redom organiziramo sredinom devetog mjeseca. Nakupi se tu svega. Od plastičnih boca do trave i drače koje najviše imamo u unutarnjem dijelu bunara. Prije toga prvi segment naše akcije je plato uokolo bunara i lugarske kućice. Kada to trimerima „odračimo“ spuštamo se u bunare. Trava i ostalo divlje bilje koje raste između kamenja, mogu s vremenom opasno utjecati na njihovo urušavanje. Zato redovitim čišćenjem sprječavamo njihov rast i razvoj - tvrdi Miro Stanić iz REK-a Wlay iz Zagvozda.

image
REK Wlay/Luka Kolovrat

Ravnopravno s odraslima, u radovima su sudjelovala i djeca. Nekolicina njih se okupila i ove godine, pa je i ta činjenica veliki plus sličnih akcija kojih u Zagvozdu ne manjka. Pogotovo kada to radu zagvoški ronioci. Okupi se staro i nejako jer je rezime ovakvih i sličnih akcija, opće zadovoljstvo. Prvenstveno zbog odrađenog posla, jer tko radi mora i da jede. A na planini apetita nikada ne manjka.

image
REK Wlay/Luka Kolovrat
image
REK Wlay/Luka Kolovrat
image
REK Wlay/Luka Kolovrat
image
REK Wlay/Luka Kolovrat
image
REK Wlay/Luka Kolovrat
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 22:00