StoryEditorOCM
ZagoraPOŽARI, NESREĆE

Nakon što se autobus pun đaka zapalio kod Sinja, ministar Butković šalje inspekciju, već su isključili dva autobusa!

Piše Toni Paštar
28. svibnja 2024. - 14:16

Nakon što je prošloga petka tijekom vožnje županijskom cestom u sinjskom naselju Bajagić "zadimilo" iz još jednog autobusa "Prometa Sinj", u kojemu su bili učenici sinjskih srednjih škola, uputili smo niz pitanja Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a koja su se u osnovi svodila na to što Ministarstvo čini kako bi se stalo na kraj prometovanju autobusa koji se puni putnika na cesti pretvaraju u buktinje. Iz Ministarstva koje vodi ministar Oleg Butković su nam dostavili odgovor u kojemu navode što su radili tijekom minule godine dana, ali i najavili nove aktivnosti.

Ministre Butkoviću, župane Bobanu, opet nesreća na ‘karampanama‘ koje voze djecu. Treba li netko poginuti da reagirate?

"Viši inspektori cestovnog prometa u proteklih godinu dana obavili su deset inspekcijskih nadzora nad autobusima prijevoznika ‘Promet Sinj‘ d.o.o. iz Sinja. S obzirom na to da je tehnička ispravnost vozila regulirana odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dva od navedenih nadzora obavljena su u suradnji s djelatnicima policije. U tri inspekcijska nadzora utvrđeni su prekršaji te su dva autobusa nakon obavljenog izvanrednog tehničkog pregleda isključena iz prometa", navodi Ministarstvo u odgovoru i nastavlja: Inspekcija Ministarstva ponovno će provesti nadzore urednosti obavljanja županijskog prijevoza putnika i tehničke ispravnosti vozila na području županije, uključujući i nadzor nad predmetnim prijevoznikom i postupiti sukladno zakonskim odredbama ukoliko se utvrde nepravilnosti".

image
Nikola Vilic/Cropix

Ministarstvo smo pitali koliko su autobusi "Prometa Sinj", stari 20, 25 ili više godina sigurni za prijevoz putnika, posebno učenika. Odgovorili su nam da su "točni i ažurni podaci o prosječnoj starosti autobusa koji se koriste za prijevoz školske djece dostupni u Centru za vozila Hrvatske, koji su ovlašteni za izdavanje potvrda o ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca".

Budući da je aktualno stanje s prijevozom putnika na području cetinskoga kraja primarno posljedica neispunjenosti ugovora o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji "Autoprijevoza Sinj" od strateškog partnera "Promet" iz Makarske iz veljače 2005. godine, odnosno privatizacije nekada respektabilne sinjske tvrtke na hrvatski način, upitali smo Ministarstvo "jesu li provjeravali je li strateški partner ispunio obveze iz veljače 2005. godine". S obzirom na to da je opće poznato da nije, upitali smo "zašto se ‘Prometu‘ nisu naplatila jamstva na osnovu zadužnica (predanih Ministarstvu financija, op.p.)".

"Vezano uz ugovor o restrukturiranju koji spominjete, iz kojeg je vidljivo da je riječ o Ministarstvu financija, molimo da se upitom obratite Ministarstvu financija budući da ovo Ministarstvo ne raspolaže tim informacijama". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 13:57